Megszorítás, az persze nincs, de kirúgások azért lesznek. A kaposvári 4 csillagos szállodaépítést is elhalasztják

Kpsvr 2022-05-27 10:22:00
Bejelentették a kormányinfón, hogy mely ágazatokat milyen extraadókkal sújtanak, és azt is, hogy rengeteg állami beruházást, így a kaposvári 4 csillagos szálladaépítést is, elhalasztanak. Leépítés is jön, elsősorban az állami cégeknél.

Laptársunk, az Azonnali.hu, beszámolója a tegnapi kormányinfóról.

A kaposvári 4 csillagos szállodaépítésről itt olvashat bővebben --> MEGKÉRDEZTÜK GULYÁS GERGELYT: A KAPOSVÁRI 4 CSILLAGOS SZÁLLODA BERUHÁZÁS IS CSÚSZHAT EGY ÉVET

Nem csupán közvetlen veszélynek vagyunk kitéve az ukrán-orosz háború miatt, de gazdasági következményekkel is számolni kell, ennek ismeretében választottak úgy a magyar állampolgárok, hogy olyan kormány legyen, amelyik háborús veszélyhelyzetet vezet be – erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

A kormány a rendkívüli felhatalmazásával élve ezért

rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre.

Gulyás Gergely szerint vannak, akik az árak emelkedése miatt extra kamatra, profitra tesznek szert, ezért őket most különadókkal sújtják.

Az Országgyűlés június elején tárgyal majd a költségvetésről, ebben 68 ezer milliárdos GDP összeggel számolnak 2023-ra, 5,6 százalékos infláció és 3,5 százalékos hiány mellett, 4,1 százalékos GDP növekedéssel.

Egy rendelet szerint a jövőben csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak majd a benzinkutakon.

A benzinturizmus már ellátási biztonságot veszélyeztet, és nem lehet a 480 forintos benzinárat fenntartani.

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter azt mondta, a kiadási oldal csökkentése 60-, a bevételi oldal 40 százalékban járul hozzá ahhoz, hogy a hiánycélokat tartani tudják. A kiadáscsökkentés része lesz egy létszámleépítés is, elsősorban az állami cégeknél, kisebb részben a minisztériumoknál.

A különadók a jelenleg érvényes ágazati különadók fölött érvényesülnek majd. A bankszektorban elvonják a profitot és kibővítik a tranzakciós illetéket, összesen 300 milliárd forint értékben, ezt idén és jövőre is beszedik majd.

Szektoronkénti lebontásban a kormány:

  • a biztosítóktól 50 milliárdot;
  • az energiaszektorból (elsősorban a MOL-tól) 300 milliárd forintot;
  • a kiskereskedelmi szektortól 60 milliárdot;
  • a telekommunikációs szektortól 40 milliárdot;
  • a légitársaságoktól 30 milliárd forintot;
  • a gyógyszerforgalmazásban (a kis gyógyszertárakat nem érintve) 20 milliárd forintot;
  • végül a reklámadóból 15 milliárd forintot;

összesen több mint 800 milliárd forintot szedne be.

Nagy Márton szerint ez extraprofit, csak a lakossági betétek tömege 13000 milliárd forintot jelent például a bankszektorban, amire alig fizetnek betéti kamatot, ellenben kedvező feltételekkel helyezhetik ki. A biztosítói díjbevételek is 20 százalékkal emelkednek idén. Az energiaszektorban a szénhidrogén kitermelése generál extraprofitot a világpiaci ár emelkedése miatt.

A kiskereskedelemben a forgalom nagyon jelentős bővülése generál extraprofitot, a telekommunikációs szektor pedig a Covid miatt. A légitársaságokat azért adóztatják meg, mert bár nincs annyi utas, mint a járvány előtt, de így is nagyon gyorsan emelkedik. A gyógyszerértékesítés is megemelkedett a koronavírus miatt, a reklámadó a sok tévézés miatt lesz esedékes.

Nagy Márton szerint az elvonás nem generál majd lakossági tehernövekedést, mert az intézkedések „nem adnak rá okot”. Gulyás Gergely szerint, ha mégis „tömegesen látnak” olyat, hogy valaki tovább akarja hárítani a terheket, akkor fellépnek ellene.

Az Azonnali kérdésére Nagy Márton azt mondta,

az érintett cégek mérlegét fogják megnézni,

és ha azt látják, hogy valamelyiküknek marad a profitrátája az elvonások után is, akkor azt úgy értelmezik, hogy a társaság továbbhárította a terhet a fogyasztókra. Az ATV kérdésére Gulyás Gergely azt mondta,

minden árstopról külön hoznak majd intézkedést,

de mindet szeretnék megtartani.

A két alap idén összesen 900 milliárd forint, ebből 700 a rezsivédelmi, 200 a honvédelmi rész. A kiadáscsökkentés elsősorban az állami beruházások elhalasztásából jön össze, Nagy Márton szerint a 24 százalékos beruházási rátából 5-6 százalékpontot jelentenek az állami beruházások, ezért ezek leállítása túl nagy növekedési visszaesést nem jelent majd.

Gulyás Gergely szerint

megértik a pedagógusok bérigényét, de az ország teljesítőképessége miatt csak néhány hónap múlva lesznek olyan helyzetben, hogy meg tudják mondani, mennyivel tudják emelni a bérüket.

A 2023-as szlovén-magyar jégkorong világbajnokságra azért nem adtak kormánygaranciát, mert a fontossági sorrendben ezt most hátrébb kellett sorolniuk. Gulyás Gergely szerint „autósüldözés” folyik a fővárosban, szerinte a pesti alsó rakpart lezárása erre példa.

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Borítókép: Orbán Viktor - Leon Neal / Getty Images

Szólj hozzá!

Vonaton fosztotta ki alvó utastársát a harmincas férfi

Elvette a pénztárcát és leszállt egy Kaposvár előtti állomáson, majd egy dohányboltban leadta a brifkóban talált iratokat, persze a pénzt megtartotta.

Vállalkozás indítanál? Légy tisztában az alapfogalmakkal!

Egy vállalkozás indítása sok feladattal jár, kezdő vállalkozóként pedig érdemes tisztában lenni bizonyos alapfogalmakkal. Már a kezdeteknél szakértő segítséget célszerű igénybe venni, hiszen nem mindegy, hogy milyen vállalkozási formát választunk, illetve az sem, hogy milyen adózási módba jelentkezünk be.

Vonattal próbált Kaposvárról Németországba szökni a nigériai drogdíler

Levette a rendőrségi nyomkövetőt, s Fonyódon át indult Pestre, hogy onnan utazzon tovább, de csak Lelléig jutott.

Így gondozd a francia bulldogodat!

A francia bulldogokat egyszerűen nem lehet nem imádni. Kicsik ugyan, de igazi különleges egyéniségek, a lapos arcukkal, a denevérfülükkel és a röfögésükkel szabályosan bearanyozzák a mindennapjaidat.

Idős asszonyt fosztott ki a visszaeső bűnöző az aluljáróban

A táskában csak kulcscsomót és napszemüveget talált, így a semmiért mehet négy évre börtönbe.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.