56 ezren várnak műtétre ma Magyarországon

Kpsvr 2022-05-31 12:56:00
És ők csak azok, akiknek már van időpontjuk, a valóságban ennél jóval többen szorulnának rá.

Rengetegen, csaknem 56 ezren várnak országszerte valamilyen előjegyzett műtétre hivatalosan a központi műtéti várólista adatbázis szerint, írja a Portfolio.

A valóságban ennél is többen lehetnek, akiket meg kellene operálni, mert a kórházak egy része egyszerűen nem tölti fel a várakozók adatait, hiába kötelező.

A lap azt írja, kevés konkrétumokat említett a kormány egészségügyben tervezett lépéseiről parlamenti bizottsági meghallgatásán Pintér Sándor belügyminiszter, aki alá az új kormányban az ágazat tartozik, a kevesek között azonban ott voltak a várólisták. Az egyik legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy mindenki a lehető gyorsabban megkapja azt az orvosi ellátást, amire szüksége van.

A járvány időszaka alatt meghozott intézkedések évekkel visszavetették a műtéti várólistákat, így most majdnem ugyanolyan rossz a helyzet, mint 2012-ben volt. Akkor több mint 70 ezren vártak valamilyen beavatkozásra, és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista-nyilvántartásában most is 56 ezer ember szerepel.

A legtöbb páciensnél, 17 és fél ezer embernél szürkehályog-műtétet kellene végezni.

Úgy tudni azonban, hogy a valóságban azonban még ennél is többen várnak valamilyen operációra: a kórházak egy része ugyanis egyszerűen nem közöl adatokat, hiába kötelező, a műtétre váró betegeknek pedig – akiknek azonosítószámot kellene kapniuk, hogy az adatbázisban lássák, mikor kerülnek sorra – egyszerűen azt mondják, hogy már nem kell vezetni a központi várólistát.

A tapasztalatok alapján a követhető és nyilvános adatbázisok helyett sok helyen megmaradtak a visszaélésre alkalmas, lassú és pontatlan rendszerek; azaz a kockás füzet és a helyi érdekérvényesítés.

Mivel az adatok nem teljeskörűek, a NEAK az év eleje óta nem is közli a várható várakozási időt az egyes beavatkozásoknál. 

Javulás pedig nem várható. Az egészségügyi veszélyhelyzet ugyan június 1-jén megszűnik, és az egészségügyi szolgáltatók finanszírozása ismét teljesítményalapú lesz, a kórházak azonban ettől még nem fognak elkezdeni éjjel-nappal operálni. 

Az egyik ilyen az orvosi bérek egységes, differenciálatlan emelése, ami Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint nemhogy ösztönzőleg hatott volna az egészségügyre, hanem negatív hatásokkal járt, írják. A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatóhelyettese már tavaly decemberben arról beszélt egy konferencián, hogy „a béremelés óta az orvosok leálltak, eldobták a fonendoszkópot, a szikét”. A hálapénz kivezetésével ráadásul az egészségügyi ellátórendszer dezintegráltsági foka nem csökkent, hanem nőtt, és a nővérek is joggal lázadoznak, mert az béreik emelése jócskán lemarad az orvosoké mögött – vélekedett.

A közgazdász szerint az ápolók fizetésének rendezése „megúszhatatlan”, legalább 25-30 százalékos béremelés kell, és az esetükben, valamint az orvosoknál is meg kell jelölni a következő lépcsőket, mert az ő – egyébként markáns – bérnövekményüket is erodálja az óriási infláció. Erre még akkor is áldozni kell, ha nyilvánvaló, hogy a gazdasági környezet nagyon kedvezőtlen közben, és a közoktatás, a szociális ellátórendszer is iszonyúan alulfinanszírozott. Most viszont a nővérhiány továbbra is komoly gond, ami érdemben hátráltatja a várólisták lefaragását is.

A Magyar Orvosi Kamara alelnöke, Lénárd Rita szerint legalább három évbe telik, hogy a covid alatt összeszedett minden lemaradást be lehessen hozni, miközben a magánszolgáltatók is bekapcsolódhatnak a fejleményekbe.

Borítókép: Orbán Viktor - Leon Neal/Getty Images

Forrás: Ugytudjuk.hu

Szólj hozzá!

Öten támadtak a kiránduló családra Siófokon

A verekedők közül csak egy fiatal fiút sikerült beazonosítani.

Karakószörcsöki drogos őrjöngött a vasútállomáson

A gyorsteszt többféle kábítószert is kimutatott nála.

"Magyarország előre megy..." Újabb történelmi mélypont: 404 forintba kerül az euró

Napról napra értéktelenedik el a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

KSH: Több, mint 500 ezer forint volt áprilisban az átlagkereset. Önnek is?

Vajon a kaposváriak többsége is érzi, hogy félmilliót keres?

155 meztelen fürdőzőről készített fotót és videót a vasi férfi

Négy éven keresztül készített felvételeket a fürdő öltözőjében.

Katona akart megerőszakolni egy terhes nőt Miskolcon - megszólalt a férj is

Egy 25 hetes terhes nőt akart megerőszakolni egy katona Miskolcon. A támadást látta egy járókelő is, aki nem segített. A támadót elfogták, az ügyészség nyomoz az ügyben.

VIDEÓ - Hajszálon múlt a tragédia a Vörösmarty és a Füredi utca kereszteződésénél

Nagy sebességgel érkezett meg a Vörösmarty és a Füredi utca kereszteződéséhez az a kaposvári 20 éves férfi, aki majdnem elütött egy görkoris lányt és a kísérőjét. Hajszálon múlt a tragédia, melyet az esetet rögzítő autós dudálása is segített megakadályozni. Az ámokfutó megállás nélkül továbbhajtott, de elkapták.

Több napig leáll a Vodafone néhány szolgáltatása

Még a számlát sem lehet majd befizetni. A cég azt ígéri, a telefonhívás és az internet menni fog. Mutatjuk a részleteket.

Egy alkalmazott lopott el több millió forintot a siófoki benzinkút páncélszekrényéből

Részmunkaidőben dolgozott a büntetett előéletű árufeltöltő, aki a hatmilliót a szemét közé rejtette.

Hidraulikacsővel verte meg haragosát a somogysárdi férfi

Könyöktöréssel ért véget az utcai szóváltás.

Petőfi szobrának képét manipulálva hívják harcba a kárpátaljai magyarokat Ukrajnában

Az ungvári Petőfi Sándor szobrot alakították át ukrán katonává egy képszerkesztő programmal, hozzá félig orosz, félig ukrán feliratot mellékelve.

Elhunyt egy magára hagyott csecsemő - emberölés miatt nyomoz a rendőrség

A Márfa szőlőhegyén csütörtökön délután találták meg az életben lévő újszülöttet, aki később elhunyt.

Részegen, bottal fenyegette diákjait a pedagógusnapon kitüntetett tanár

A kitüntetést átadó Nemény András polgármester szerint vizsgálat folyik az ügyben.

Fontos ellentámadást indítottak az ukránok

Az izjumi orosz hídfő felszámolására indult ukrán támadás, ha sikeres, az ukrán hadsereg megakadályozhatja Donbasz elfoglalását.

Átment a piroson és a sorompót is letörte az autós Sántosnál

A sántosi vasúti átjárónál nem bírta kivárni, míg elhalad a vonat.

Öngyilkosságba segítette szobatársát a somogyi szeretetotthon lakója

Fagyállót ittak, mert mindketten meg akartak halni, ám csak egyiküknek sikerült.

Undorító mocskot fényképeztek a vendégek az új egri McDonald's konyhájában

Napi több egycsillagos értékelést gyűjt be a gyorsétteremlánc legújabb egri egysége, amely most éppen 1,3 csillagon áll a Google szerint.

Meghalt a 8 órára buszban felejtett óvodás kislány

Meghalt az a négyéves kislány, akit kedden több órára a tomajmonostorai óvodabuszban felejtettek.

Közel húszmillió forintnyi gyümölccsel verték át a gazdákat

Felvásárlónak adták ki magukat, kajszira, sárgadinnyére és cseresznyére szerződtek, ám eszük ágában sem volt fizetni.