Hatalmas ütemben fegyverkezik a lengyel hadsereg. Hamarosan Európa legerősebb hadserege lehet

Kpsvr 2022-06-06 12:15:00
A jelek szerint a lengyel kormány megunta a várakozást a beígért, de azóta sem szállított korszerű német páncélosokra és most Dél-Koreával kötött hatalmas fegyverüzletet. A lengyel hadsereg pár éven belül Európa legerősebb hadereje lehet, amelyik a hagyományos fegyverek terén már Oroszországgal is felveheti a versenyt.

Hatalmas ütemben fegyverkezik Lengyelország. A lengyel kormány előbb beszólt a németnek amiért nem küldik a korábban megígért modern páncélosaikat, majd úgy döntött, akkor inkább amerikai és dél-koreai fegyverzetet vásárolnak. Az amerikai üzlet már megköttetett, most pedig nagy dél-koreai delegáció érkezett Varsóba.

Mariusz Błaszczak lengyel hadügyminiszter posztolt erről a Twitteren, és kisvártatva azt is bejelentette, már olvasgatja a koreai ajánlatot, amely a K2 Black Panther (Fekete Párduc) harckocsik szállításáról szólna. Bár sok "lengyelesítés" lenne vele, de ezek alapvetően modern, magas harcértékű, új fejlesztésű járművek, amelyek megállják a helyüket a jelenleg legmodernebb, gyártásban levő német Leopard 2 és amerikai M1 Abrams harckocsikkal összehasonlítva is és reális alternatívát nyújtanak.

A páncéltörő fegyverek és csapásmérő drónok megjelenése óta sokan temetik, de nagyon messze vagyunk azért attól, hogy a harckocsi (MBT, Main Battle Tank), mint fő harctéri fegyvernem haláláról beszéljünk, a vastag páncélozású, nagy tűzerejű, mozgékony eszközök továbbra is a modern hadseregek alapját képezik és nem lehetnek meg nélkülük.

A lengyel hadsereg átadta Ukrajnának a szinte teljes tárolt inkurrencia-készletét, amely még a szovjet időkből maradt. Ez legalább 230 db T-72M és T-72M1R harckocsit jelent (ennyit közöltek hivatalosan, de a pontos szám nem ismert), ezek alapjában lengyel gyártású, licenc járművek, többszöri korszerűsítésen átesve.

 
Lengyel hadsereg erőssége az M1 Abrams Fotó: NATO/Flickr

Pótlásukra, a még hadrendben álló szintén T-72 alapra épülő harckocsijaik (további T-72M1 változatok, 232 db PT-91 Twardy) kiváltására, valamint a haderő megerősítésére vásárolnának generációkkal újabb, amerikai, német és koreai fegyvereket. Jelenleg a lengyel haderő 142 db Leopard 2 A4 és 105 db Leopard 2 A5 változattal is rendelkezik, ezek azonban mind a Bundeswehr levetett készleteiből származnak és mára szintén elavultnak számítanak.

Korszerűsítésükre a szerződést ugyan 2015-ben megkötötték, de a munka itt sem halad. A lengyelek leadnának újabb rendelést is, új Leopardokra, de a németek itt is húzzák az időt, emiatt pedig már a lengyel elnök is csúnyán beszólt.

A lengyelek a nyomásgyakorlás mellett azért cselekedtek is. Először még a háború kitörése előtt, február 18-án, Lloyd Austin amerikai hadügyminiszter lengyelországi látogatásán jelentették be, hogy hatalmas katonai üzletről tárgyalnak. A háború kitörése gyorsan el is vezetett a megállapodáshoz, 2022 április 5-én már alá is írták a megrendelést.

A komplex csomagban 250 db M1 Abrams sepV3 harckocsit, 26 Hercules műszaki járművet és 17 hídvető járművet rendeltek, természetesen lőszerekkel, képzéssel és szimulátorokkal együtt, 4,75 milliárd dollár értékben. A szállítás 2022 őszén kezdődik és 2026-ban fejeződik be.

Az amerikai hadsereg készletéből származó, teljes felújításon áteső és a jelenleg elérhető legkorszerűbb sepV3 fejlesztési csomaggal felszerelt járművek

az US Army szintjére hozzák fel a lengyel haderőt.

A lengyelek közben folyamatosan az amerikai katonai jelenlét erősítéséért lobbiznak Kelet-Európában, állandóan telepített járművekkel, így Abramsekkel is. Emiatt akár jó üzletet is köthettek a szervizelés kapcsán, egyben nagyon komoly stratégiai irányváltást is végrehajtanak, nyíltan az amerikai hadsereg védelme alá helyezik az országukat, nem csak az orosz fenyegetés, de az európai, német dominancia helyett is.

A lengyel kollektív tudatban a németek, ha nem is annyira erősen, de hasonló szerepben vannak, mint az oroszok, a két nagyhatalom a történelem során ugyanis már számtalanszor támadta meg és osztotta fel egymás között Lengyelország területét.

A jelenlegi német viselkedésben pedig a lengyelek ugyanezt a mintát látják felbukkanni, így nem csoda, ha ők is

a történelemben már bizonyított atlanti elköteleződést választották

és emellett minden erejükkel fegyverkeznek.

Azonban más, gazdasági és stratégiai érdekeik is vannak. A lengyel hadiipar sokáig gyártott licencben harckocsikat és más páncélozott járműveket, azután pedig ezek korszerűsítésével is foglalkozott; de saját, új fejlesztéseik is vannak. Ezt a tudást, és a vele járó gazdasági potenciált nem szeretnék hagyni elveszni, mert egy dolog az amerikai fegyverzet, de a megoldást mégis csak a hazai gyártás jelentheti.

Ezért a lengyelek már 2020 januárja óta tárgyalnak a dél-koreaiakkal a K2-k licencgyártásáról. A berlini időhúzás miatt most végképp felértékelődik a dél-koreai harckocsik beszerzése, és ez akár be is tehet a németekkel kötött üzletnek, akár még a Leopard 2-esek korszerűsítésének is.

Háromféle MBT rendszerben tartása ugyanis rém drága és célszerűtlen,

még akkor is, ha ezek rendszerei, sőt főbb alkatrészei is igen nagy mértékben azonosak, vagy egyenesen NATO szabványosítottak. A K2 harckocsiban is német licenc alapján gyártott ágyú (Rheinmetall) és motor (MTU) van, valamint német váltó (Renk), amelyek nagyjából megfelelnek a Leopard 2-ben használtaknak, ezért is a koreai jármű nagymacskás neve.

Nem kis üzletről van itt is szó, 9 milliárd dollár értékben vásárolnának, illetve továbbfejlesztenének és licencgyártanának nem kevesebb, mint 800 db Fekete Párducot. Ez hatalmas mennyiség, a dél-koreai hadsereg eddig összesen 260 db-ot vásárolt a típusból. Ez a nagyságrend már orosz szemmel nézve is kifejezetten sok, Európa legerősebb hadseregévé tenné a lengyelt. A kormány meg is emelte a hadi költségvetést, az elvárt GDP 2% helyett 3%-ra.

Összességében, a lengyel-belarusz határszakaszon, illetve részben a Baltikumban a NATO néhány éven belül közel 1500 darab, legmodernebb típusú harckocsival tudna felállni, amivel szemben sem a belarusz, de még az orosz hadsereg sem tud konkurálni.

Magyarország maradt a német üzletnél

Magyarország 2018 decemberében 44 db Leopard 2 A7+ harckocsit vásárolt (ezek gyártása elindult), amelyekhez 12 db régebbi A4 verziót bérel kiképzési célokra (ezek megérkeztek). A kiválasztás során a dél-koreai K2-t is vizsgálták, de végül az a német komplex üzleti ajánlat győzött, amelyet a gyártó Rheinmetall magyarországi jelenlétében azóta is láthatunk, gyártó- és fejlesztőbázis létrehozásában, illetve újabb megrendelések (Lynx lövészpáncélosok, PzH2000 önjáró ágyúk, stb.) formájában.

 

Borítókép: Szejm, Wikimedia Commons

Forrás: Azonnali.hu

Szólj hozzá!

Öten támadtak a kiránduló családra Siófokon

A verekedők közül csak egy fiatal fiút sikerült beazonosítani.

Karakószörcsöki drogos őrjöngött a vasútállomáson

A gyorsteszt többféle kábítószert is kimutatott nála.

"Magyarország előre megy..." Újabb történelmi mélypont: 404 forintba kerül az euró

Napról napra értéktelenedik el a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

KSH: Több, mint 500 ezer forint volt áprilisban az átlagkereset. Önnek is?

Vajon a kaposváriak többsége is érzi, hogy félmilliót keres?

155 meztelen fürdőzőről készített fotót és videót a vasi férfi

Négy éven keresztül készített felvételeket a fürdő öltözőjében.

Katona akart megerőszakolni egy terhes nőt Miskolcon - megszólalt a férj is

Egy 25 hetes terhes nőt akart megerőszakolni egy katona Miskolcon. A támadást látta egy járókelő is, aki nem segített. A támadót elfogták, az ügyészség nyomoz az ügyben.

VIDEÓ - Hajszálon múlt a tragédia a Vörösmarty és a Füredi utca kereszteződésénél

Nagy sebességgel érkezett meg a Vörösmarty és a Füredi utca kereszteződéséhez az a kaposvári 20 éves férfi, aki majdnem elütött egy görkoris lányt és a kísérőjét. Hajszálon múlt a tragédia, melyet az esetet rögzítő autós dudálása is segített megakadályozni. Az ámokfutó megállás nélkül továbbhajtott, de elkapták.

Több napig leáll a Vodafone néhány szolgáltatása

Még a számlát sem lehet majd befizetni. A cég azt ígéri, a telefonhívás és az internet menni fog. Mutatjuk a részleteket.

Egy alkalmazott lopott el több millió forintot a siófoki benzinkút páncélszekrényéből

Részmunkaidőben dolgozott a büntetett előéletű árufeltöltő, aki a hatmilliót a szemét közé rejtette.

Hidraulikacsővel verte meg haragosát a somogysárdi férfi

Könyöktöréssel ért véget az utcai szóváltás.

Petőfi szobrának képét manipulálva hívják harcba a kárpátaljai magyarokat Ukrajnában

Az ungvári Petőfi Sándor szobrot alakították át ukrán katonává egy képszerkesztő programmal, hozzá félig orosz, félig ukrán feliratot mellékelve.

Elhunyt egy magára hagyott csecsemő - emberölés miatt nyomoz a rendőrség

A Márfa szőlőhegyén csütörtökön délután találták meg az életben lévő újszülöttet, aki később elhunyt.

Részegen, bottal fenyegette diákjait a pedagógusnapon kitüntetett tanár

A kitüntetést átadó Nemény András polgármester szerint vizsgálat folyik az ügyben.

Fontos ellentámadást indítottak az ukránok

Az izjumi orosz hídfő felszámolására indult ukrán támadás, ha sikeres, az ukrán hadsereg megakadályozhatja Donbasz elfoglalását.

Átment a piroson és a sorompót is letörte az autós Sántosnál

A sántosi vasúti átjárónál nem bírta kivárni, míg elhalad a vonat.

Öngyilkosságba segítette szobatársát a somogyi szeretetotthon lakója

Fagyállót ittak, mert mindketten meg akartak halni, ám csak egyiküknek sikerült.

Undorító mocskot fényképeztek a vendégek az új egri McDonald's konyhájában

Napi több egycsillagos értékelést gyűjt be a gyorsétteremlánc legújabb egri egysége, amely most éppen 1,3 csillagon áll a Google szerint.

Meghalt a 8 órára buszban felejtett óvodás kislány

Meghalt az a négyéves kislány, akit kedden több órára a tomajmonostorai óvodabuszban felejtettek.

Közel húszmillió forintnyi gyümölccsel verték át a gazdákat

Felvásárlónak adták ki magukat, kajszira, sárgadinnyére és cseresznyére szerződtek, ám eszük ágában sem volt fizetni.