Becsületsértés és gyanús sörözés: csoda lenne, ha kibékülne az ellenzék Terézvárosban

Kpsvr 2022-07-14 10:29:00
Soproni Tamás polgármester külön bünteti az MSZP-t, amiért nem szabadulnak meg balhés hátterű képviselőjüktől, az MSZP szerint Soproni autokrata vezető.

Fekő Ádám cikke eredetileg társlapunkon, az Azonnali.hun jelent meg.

Továbbra sem akar különösebben összeborulni Terézvárosban az ellenzéki vezetésű önkormányzat: a momentumos Soproni Tamás a helyi MSZP-vel ugrott össze annyira, hogy a polgármester már 2021-ben kijelentette, a párt képviselőit már az ellenzék részének tekinti, miután az nem szavazta meg a kerület költségvetését. Az egyik legélesebb vita a pártból azóta már kilépett Bálint György körül alakult ki, akinek furcsa pénzügyi manővereiről mi is írtunk korábban, többek közt az Andrássy úti ingatlanpanama egyik mellékszálában is érintett lett.

A kedélyek azóta sem csillapodtak, ahogy Bálint György is csak az MSZP-ből lépett ki, az MSZP terézvárosi frakciójából viszont nem. Az ok egyszerű: egy frakcióhoz három fő kell, Bálint pedig nem volt hajlandó lemondani annak ellenére sem, hogy lemondását 2021 decemberében már öt párt kérte tőle ezt, tehát tulajdonképpen a teljes MSZP-n kívüli ellenzék. Szilágyi Erika frakcióvezető szerint ennek az az oka, hogy Bálint jó képviselő, aki sokat tesz a helyiekért, ráadásul állítása szerint több olyan még a fideszes vezetéshez köthető visszásságot tárt fel eddig, amiknek a feltárását szerintük épp Soproni Tamás hátráltatja.

A talpnyaló és a semmirekellő

Bálint szerepe azóta a beszámolók szerint főleg az a testületben, hogy általában miatta kell szünetet tartani az üléseken, mert ordibál másokkal az ülésteremben, üzenetei jelentős része Soproni felé megy, akit főleg azóta nem bír elviselni, mióta a polgármesternek köszönhetően derült ki az MSZP egykori terézvárosi elnökével, Hatvani Csabával közös pénzügyi stiklije, de bőven kap súlyos kijelentéseket a terézvárosi kerületi újság főszerkesztője, Csepregi Botond is. Utóbbit régiesen csak szikofantának nevezte többek közt. Bálint György levelezésben sem fogta vissza magát: a kerületi újságnak küldött válaszában Csepregit szikofantának nevezte (görög eredetű szó, alávaló, hitvány emberekre, talpnyalókra használják), Sopronit pedig pitiáner, semmirekellő alaknak. Az már csak hab a tortán, hogy egyesek szerint Bálint épp Sopronitól hallotta/olvasta először a szikofanta szót, ami annyira megtetszett neki, hogy használni kezdte.

Bálint György - Fotó: Mszp Terézváros / Facebook

Az egyébként túlzás, hogy Soproni csak Bálint Györgyöt bünteti külön:

“A lemondásig sértegetett egy igazgatóságba delegált szakértőnket, kirúgott két önkormányzati dolgozót, akik szerinte az MSZP-hez köthetőek. A koalíciós megállapodáson alapuló MSZP-s helyeket egyszerűen bosszúból elvette és azokat felosztotta, párbeszédes és momentumos delegáltat neveztetett ki, de a helyek nagyobb részét a fidesznek ajánlotta fel” 

– mondta Szilágyi Erika.

Nagyjából ezzel a harccal egy időben a kormánymédia alsó szintjét jelentő Kontrán kezdtek el megjelenni a lejáratónak szánt anyagok a terézvárosi ellenzékről, ezekből pár szép lassan felszivárgott a Mandinerbe is pár cikknyi anyag. Ezeket főleg az kötötte össze, hogy az MSZP-sek, főleg Bálint György álláspontját tükrözik, és olyan adatok szerepelnek bennük, amiket az MSZP képviselői kérdéseikre adtak ki korábban, de itt is előkerült a szikofanta szó.

A frakcióvezető álláspontja szerint elképzelhetetlen, hogy bárki is a kormánymédiához fordult volna közülük, azt viszont elismerte, hogy komoly feszültség van Bálint és Soproni között, amik néha látványossá válnak akár testületi ülésen is.

Persze ehhez nem kell semmit elismerni, hiszen jelenleg becsületsértési ügyük is van, amit idén szeptemberben tárgyalnak majd.

Zsarolás és egy furcsa meghívó

 „Soproni Tamás nem válaszol a kérdéseinkre, a javaslatainkat vagy megfúrja vagy sajátjaként számol be róla, többször bebizonyosodott már hogy nem mond igazat, akár kerületek közötti egyeztetésekkel kapcsolatban sem. Ezek az ügyek pedig csak a testületi ülésen kerülnek elő, más egyeztetést nem tart. Nyilván fogalmazhatnánk diplomatikusabban az üléseken, de amikor a botrányos és gyanús ügyekre, a minden évben 100 millió feletti, és ebben az évben közel 180 milliós média büdzsére, az irdatlan alpolgármesteri fizetésekre, a semmiért milliókat bezsebelő cégekre nem kapunk választ, sőt időnként gúnyos jelzők, sértegetések érkeznek a kerület vezetésétől, az sajnos eszkalálja a vitát” 

– válaszolta az Azonnalinak Szilágyi arra, miért durvult el ennyire a hangnem az önkormányzatban.

Szilágyi Erika - Fotó: Mszp Terézváros / Facebook

A párt július elején tett ki Facebookra bizonyító erejűnek szánt képet arról, hogy az ellenzéki önkormányzati képviselők vígan söröznek a fideszesekkel, a bulira pedig egyedül őket nem hívták meg. A hely, aminek a teraszán készült a harminc méterre van a városházától, információink szerint pár órával egy testületi ülés vége után készült, amikor a politikusok egyszerűen kimentek munka után meginni egy sört. Az MSZP-s képviselő elmondása szerint egyébként erre a sörözésre őket is hívták, mivel nekik  „kicsit fura ez az új barátság a fideszesekkel”, ezért nem éltek vele. Azt külön kiemelte, hogy a sörözésre nem Soproni hívta őket.

 
Az ominózus sörözés Fotó: MSZP Terézváros / Facebook

A párt képviselői azt sérelmezték, hogy Soproni szerintük megzsarolta őket azzal, hogy ha nem zárják ki Bálint Györgyöt a frakcióból, az MSZP koalíciós megállapodás szerinti helyeinek elvételéről hoz be javaslatot és eléri, hogy a többség ezt megszavazza. Az MSZP nem engedte el a polgármesterrel valóban látványosan rossz viszonyban lévő Bálint kezét, ezért Soproni előterjesztése után tényleg kilőtték a párt külsős bizottsági tagjait, konkrétan kettőt, akik helyére a Párbeszéd és a Momentum emberei kerültek.

Ezt az MSZP a koalíció felrúgásaként értékelte, ami különösen furcsa helyzetet állított elő, hiszen ahogy írtuk, Soproni eleve nem gondolt rájuk a koalíció tagjaként az elmúlt hónapokban.

Az MSZP egyébként az üzengetésen túl is úgy viselkedett kicsit, mintha nem lenne a Terézvárost irányító koalíció része: nemrég egy helyi közös képviselő panaszára alapozva hívtak össze lakossági fórumot a egy mikromobilitási pontoknak hívott biciklitároló és rollerparkoló miatt (itt lehet hagyni a Lime-okat ahelyett, hogy össze-vissza hagyjuk őket az utcán). Ezeket a BKK társasházak elé tervezték, és az egyiket zavarta, hogy elveszt egy fél parkolóhelyet. 

Emiatt az MSZP-s Szilágyi Erika szervezett lakossági fórumot, ráadásul a plakátokon hangoztatva, hogy Soproni Tamás is ott lesz a gyűlésen úgy, hogy neki erről egy nappal a lakógyűlés előtt küldött csak meghívót. A kifogásolt rollerparkolók helyét hónapokkal korábban határozták meg testületi ülésen. Önkormányzati forrásaink egybehangzó állítása szerint hasonló fajsúlyú ügyekből többoldalas levelezések születtek már Terézvárosban, miközben egyes próblémák tudatos felfújása nem kifejezetten a városvezetésben lévők dolga lenne, nekik ugyanis más eszközük is van már.

A helyi újság

Az, hogy a lakossági fórumra nemcsak Soproni és az alpolgármesterei nem mentek el,  de még a terézvárosi kerületi újság sem tartotta fontosnak tájékoztatni róla, akkora sebet ejtett, hogy Szilágyi májusban levélben kérte számon a kerületi újság már említett főszerkesztőjét, Csepregi  Botondot, amiért nincs elég kép az MSZP politikusairól az újságban, és úgy általában egyoldalúnak érzi a tájékoztatást, amire a főszerkesztő azt válaszolta, hogy a munkáját érintő kérdésekre nem válaszol, ameddig az MSZP-frakció nem kér tőle bocsánatot Bálint György nyilvánosság előtt többször is elhangzott sértő kijelentései miatt. 

Soproni Tamás - Fotó: Soproni Tamás / Facebook

Mivel a politikus nem elégedett meg a válasszal, ezért a Ferencvárosból már ismert megoldáshoz folyamodva a június 30-i testületi ülésen előterjesztést adott be rá, hogy azonnali hatállyal mentsék fel Csepregit a munkavégzés alól. Ezt végül nem vették napirendre soron kívül, ezt ugyanis az MSZP-frakció három tagján kívül még a Fidesz képviselői sem szavazták meg.

A helyzet azért érdekes, mert információink szerint a terézvárosi kerületi újság tényleg nem Soproni Tamás meghosszabbított kezeként működik, és a polgármester nem is igazán tud róla, hogy mi kerül a kéthetente megjelenő újságba.

Érdekesség, hogy a kerületi újsággal tulajdonképpen már a nulladik perctől baja volt az MSZP-nek: a főszerkesztő érkezése előtt három nappal épp Szilágyi indítványozta, hogy szervezzék ki a terézvárosi kerületi újság kiadását egy külsős cikknek úgy, ahogy azt Óbudán is tették. A javaslatot a DK is támogatta, végül nem ment át. Valószínűleg szerencsére, ugyanis Óbudán nemrég mondták fel a szerződést, miután a lap egy ideig egyáltalán nem jelent meg.

Az biztos, hogy most már az MSZP sem érzi magát a terézvárosi összefogás részének, és egyelőre nem is látni, hogy ez megváltozhat:  „Soproni Tamás sosem volt igazán az összefogás támogatója, a Momentumot tartotta az egyetlen ellenzéki pártnak. Most, hogy pártjában háttérbe szorult, Terézvárosban próbál a személyes érdekeit kiszolgálni képes taktikát érvényesíteni” – kritizálta a frakcióvezető Sopronit, hozzátéve, hogy szerinte ebben a helyi fideszeseknek is nagy szerepet szán.

Kérdéseinket feltettük Soproni Tamásnak is, aki csak annyit kívánt nyilatkozni, hogy a terézvárosi már MSZP azzal méltatlan arra, hogy a terézvárosiakat képviselje, hogy a MSZP-ből eltávolított Bálint Györggyel szolidarítanak továbbra is, szembe menve a központi párt akaratával.

Borítókép: Az ominózus sörözés / Mszp Terézváros Facebook oldal

Szólj hozzá!

Orbán bizonygatja, hogy telt ház volt a beszéde alatt Amerikában

Orbán Viktor a Facebookon bizonygatja, hogy telt ház volt a beszéde alatt és állva tapsoltak. Csak egy a baj: ő nem látszódik a képen.

Targédia - 12 halott egy horvátországi buszbalesetben

Magyarország felől érkezett a felborult busz, zarándokok az áldozatok

Milyen íze van Orbán seggének?

Két amerikai műsorvezető szólt be egymásnak. Az egyikük Orbán Viktor hátsójának ízéről kérdezte a másikat, annak kritika nélküli seggnyalására utalva.

Kiszáradt tó medréből jelentkezett be az LMP képviselője

Új szemléletű vízgazdálkodásra van szükség - emelte ki Keresztes.

Mától úgy is ki lehet vágni egy akácerdőt, hogy pótolni sem kell a fákat

Sokkal könnyebb már kivágni a fákat, hogy eltüzelhessük őket. Felpörög a fakitermelés, hogy legyen mivel fűteni Magyarországon.

Az olcsó orosz olaj és az ársapka miatt szárnyal a MOL

Közzétette a társaság a második negyedéves eredményeit, szép summát termeltek.

Nagy Feró már nézi, hogyan spórolhat a rezsivel

Nagy Feró, aki a választások alkalmával élénken kapányolt a Fidesznek és magának Gelencsér Attilának is, már azon gondolkodik, hogy melyik szobában kell egyáltalán fűtenie a Fidesz által megemelt rezsiárak miatt.

Burgenlandban nem nő a rezsi, sőt, 280 ezer forintnyi támogatást is kapnak az infláció ellen

Bár a fideszes politikusoktól rendre azt hallgathatjuk, hogy a nyugatnak vége, hanyatlik és Magyarország az utolsó "normális" mentsvár, ennek ellenére mégsem a Fidesz-kormány csökkenti 280 ezer forintnyi euróval a magyar családok terheit, hanem a burgenlandi tartomány a burgenlandi családok terheit.

Annyira nincs pénz a tűzoltóknál, hogy kevesebbet kell gyakorlatozniuk

A válság kezd egyre veszélyesebb lenni. A tűzoltóknak minden forintot meg kell fogniuk, különben a járművek beindítására sem lesz elég üzemanyaguk.

Letartóztatták a gyermeküket halálra kínzó szülőket Szombathelyen

Addig rugdosták és éheztették a csecsemőkorú babájukat, hogy belehalt a bántalmazásba. Vigyázat, megrázó részletek!

Csak megrovás járt Kálmán Olga lefejezésével való fenyegetésért

A Blikknek a férfi azt mondta: változatlanul gyűlöli Kálmán Olgát és a baloldalt, nem bánta meg tettét, de nem tette volna meg, amiket írt.

LMP: a Fidesz bojkottálja a válság miatt tartandó parlamenti ülést

A zöld párt megdöbbentőnek tartja, hogy a Fidesz képviselőcsoportja egységesen bojkottálja azt a rendkívüli parlamenti ülést, ahol az országgyűlésnek a magyar embereket sújtó válsághelyzetet kellene megoldania.

Több, mint kétmilliárd forintot „spórolt” a 74 személyes cégpolip

69 gazdasági társaság alkotta a céghálót, mely takarító és őrző-védő vállalkozásoknak segített megspórolni különböző adóka és áfát csalni.

Kaposváron lesz tűzijáték augusztus 20-án

Számos városban, a válságra hivatkozva, elmarad az augusztus 20-ai tűzijáték. Kaposvár nem ilyen város.

Helyreigazítás

Az okozott kellemetlenségért elnézést kérünk!

500 dollárért bárki bosszút állhat az oroszokon, aki úgy érzi, van miért

Ötletes, bár meglehetősen bizarr szolgáltatást indított az ukrán hadsereg egy katonai portállal együttműködve.

Pétekig lehet bediktálni a mérőóraállásokat

Aki eddig az átlag felett fogyasztott, annak érdemes lehet most diktálnia őket az MVM-nek pontosabb elszámolás miatt.

Jövő hétfőtől már csak a nem rezsicsökkentett PB gázpalackot árulja a MOL

A 11,5 kilós, rezsicsökkentett palack 5 ezer 175 forint volt. Most a kisebb palack drágább lesz és csak azt lehet majd kapni.

Zelenszkij: az oroszoknak nincs esélyük megnyerni a háborút

Az ukrán elnök reagált arra, hogy egy rakétatámadásban meghalt a legnagyobb gabonaexportőr vállalat vezetője.