Varga Judit a Financial Timesnak már lelkesen beszélt a brüsszeli tárgyalásokról

Kpsvr 2022-07-18 12:58:00
Kormánypárti politikus rég volt annyira optimista az Európai Unióval kapcsolatban, mint az igazságügyi miniszter.

Magyarország egyre biztosabb abban, hogy az oroszfüggésről és a korrupció elleni küzdelemről tett ígéretei lehetővé teszik, hogy megállapodást kössön Brüsszellel, ami lehetővé tenné a több milliárd eurós helyreállítási forrás megérkezését – írja a Financial Times.

A gazdasági újságnak Varga Judit igazságügyi miniszter szokásától eltérően kifejezetten pozitívan nyilatkozott: mint elmondta, konstruktívvá váltak az egyeztetések az Európai Bizottsággal, amióta a magyar kormány engedményeket tett az igazságszolgáltatás, a törvényalkotás, a közbeszerzési pályázatok és az energiaszektor reformjával kapcsolatban.

„Optimistábbak lettünk” – mondta Varga az újságnak.

„A megbeszélések magasabb szintre kerültek. Ez az okunk az optimizmusra, hogy végre beszélhetünk azokról a feltételekről, amelyeket teljesítenünk kell.”

A politikus elmondta, korábban főleg a kampány miatt nem haladtak a tárgyalások, mivel Brüsszel állt sokszor a kampány középpontjában, viszont szerint most sem a magyar kormány változtatott a hozzáállásán, csak megváltozott a hangulat, mostanra pedig már ott tartanak a tárgyalások, hogy elküldték a tervezett jogszabályok szövegeit is.

Varga hozzátette, a kormány ajánlatának kulcsfontosságú része az az ígéret, hogy a helyreállítási alapból a lehető legtöbbet – ideértve a közel 10 milliárd eurós hitelcsomagot is – olyan reformokra költik, amelyek elősegítik Magyarország dekarbonizálását, és így csökkentik az orosz energiától való függőséget.

Az EB álláspontja szerint még így is meg kell állapodni pár kérdésben, például például az integrált oktatás javításával kapcsolatban.

Magyarország jogállamisági problémáik miatt nem jutott még hozzá az uniós forrásokhoz. A kormány egy ideig úgy tűnt, nem enged egyik feltételnek sem, inkább azt kommunikálták itthon, hogy a homofób törvényt akarják eltöröltetni Brüsszelben, de a hangnem az egyre súlyosabb gazdasági válság kialakulása óta erősen megváltozott.

 

Borítókép: Varga Judit / Facebook

Via: Azonnali.hu 

Szólj hozzá!

Orbán bizonygatja, hogy telt ház volt a beszéde alatt Amerikában

Orbán Viktor a Facebookon bizonygatja, hogy telt ház volt a beszéde alatt és állva tapsoltak. Csak egy a baj: ő nem látszódik a képen.

Targédia - 12 halott egy horvátországi buszbalesetben

Magyarország felől érkezett a felborult busz, zarándokok az áldozatok

Milyen íze van Orbán seggének?

Két amerikai műsorvezető szólt be egymásnak. Az egyikük Orbán Viktor hátsójának ízéről kérdezte a másikat, annak kritika nélküli seggnyalására utalva.

Kiszáradt tó medréből jelentkezett be az LMP képviselője

Új szemléletű vízgazdálkodásra van szükség - emelte ki Keresztes.

Mától úgy is ki lehet vágni egy akácerdőt, hogy pótolni sem kell a fákat

Sokkal könnyebb már kivágni a fákat, hogy eltüzelhessük őket. Felpörög a fakitermelés, hogy legyen mivel fűteni Magyarországon.

Az olcsó orosz olaj és az ársapka miatt szárnyal a MOL

Közzétette a társaság a második negyedéves eredményeit, szép summát termeltek.

Nagy Feró már nézi, hogyan spórolhat a rezsivel

Nagy Feró, aki a választások alkalmával élénken kapányolt a Fidesznek és magának Gelencsér Attilának is, már azon gondolkodik, hogy melyik szobában kell egyáltalán fűtenie a Fidesz által megemelt rezsiárak miatt.

Burgenlandban nem nő a rezsi, sőt, 280 ezer forintnyi támogatást is kapnak az infláció ellen

Bár a fideszes politikusoktól rendre azt hallgathatjuk, hogy a nyugatnak vége, hanyatlik és Magyarország az utolsó "normális" mentsvár, ennek ellenére mégsem a Fidesz-kormány csökkenti 280 ezer forintnyi euróval a magyar családok terheit, hanem a burgenlandi tartomány a burgenlandi családok terheit.

Annyira nincs pénz a tűzoltóknál, hogy kevesebbet kell gyakorlatozniuk

A válság kezd egyre veszélyesebb lenni. A tűzoltóknak minden forintot meg kell fogniuk, különben a járművek beindítására sem lesz elég üzemanyaguk.

Letartóztatták a gyermeküket halálra kínzó szülőket Szombathelyen

Addig rugdosták és éheztették a csecsemőkorú babájukat, hogy belehalt a bántalmazásba. Vigyázat, megrázó részletek!

Csak megrovás járt Kálmán Olga lefejezésével való fenyegetésért

A Blikknek a férfi azt mondta: változatlanul gyűlöli Kálmán Olgát és a baloldalt, nem bánta meg tettét, de nem tette volna meg, amiket írt.

LMP: a Fidesz bojkottálja a válság miatt tartandó parlamenti ülést

A zöld párt megdöbbentőnek tartja, hogy a Fidesz képviselőcsoportja egységesen bojkottálja azt a rendkívüli parlamenti ülést, ahol az országgyűlésnek a magyar embereket sújtó válsághelyzetet kellene megoldania.

Több, mint kétmilliárd forintot „spórolt” a 74 személyes cégpolip

69 gazdasági társaság alkotta a céghálót, mely takarító és őrző-védő vállalkozásoknak segített megspórolni különböző adóka és áfát csalni.

Kaposváron lesz tűzijáték augusztus 20-án

Számos városban, a válságra hivatkozva, elmarad az augusztus 20-ai tűzijáték. Kaposvár nem ilyen város.

Helyreigazítás

Az okozott kellemetlenségért elnézést kérünk!

500 dollárért bárki bosszút állhat az oroszokon, aki úgy érzi, van miért

Ötletes, bár meglehetősen bizarr szolgáltatást indított az ukrán hadsereg egy katonai portállal együttműködve.

Pétekig lehet bediktálni a mérőóraállásokat

Aki eddig az átlag felett fogyasztott, annak érdemes lehet most diktálnia őket az MVM-nek pontosabb elszámolás miatt.

Jövő hétfőtől már csak a nem rezsicsökkentett PB gázpalackot árulja a MOL

A 11,5 kilós, rezsicsökkentett palack 5 ezer 175 forint volt. Most a kisebb palack drágább lesz és csak azt lehet majd kapni.

Zelenszkij: az oroszoknak nincs esélyük megnyerni a háborút

Az ukrán elnök reagált arra, hogy egy rakétatámadásban meghalt a legnagyobb gabonaexportőr vállalat vezetője.