Több, mint kétmilliárd forintot „spórolt” a 74 személyes cégpolip

Kpsvr 2022-08-03 09:42:00
69 gazdasági társaság alkotta a céghálót, mely takarító és őrző-védő vállalkozásoknak segített megspórolni különböző adóka és áfát csalni.

Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a megyei főügyészség 74 személlyel szemben: az elkövetők több mint 2 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A bűnbandát vezető 49 éves kistarcsai vádlott és 14 társa egy olyan hierarchikusan felépített, konspiratív módon működő,

cégvezetőkből, könyvelőkből, bérszámfejtőkből, ügyintézőkből és futárokból álló bűnszervezetet

hozott létre, amelynek az volt a célja, hogy a takarító- és vagyonőrszolgáltatást nyújtó cégek adóterhét illegális eszközökkel minimalizálja.

A több szintű, 69 gazdasági társaságot magában foglaló céghálózatban a „megrendelő” gazdasági társaságoknál foglalkoztatott munkavállalókat ténylegesen nem működő cégekbe jelentették be, hogy eltitkolhassák az alkalmazottak után fizetendő adókat és járulékokat. A cégháló további két szintjére a vádlottak „közvetítő” és „pénzkezelő/vagyonkezelő” cégeket szerveztek, melyek a cégpiramis csúcsán lévő megrendelői cégeknek a munkavállalóik által végzett munkákról fiktív számlákat bocsátottak ki, amiket a megrendelő cégek a Budapesten és Szekszárdon benyújtott adóbevallásaiknál felhasználtak, és 1,3 milliárd forint áfát igényeltek vissza. A bűnbanda összesen 2,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Somogy Megyei Főügyészség az eljárás során egyezséget kötött négy vádlottal, akik beismerő vallomást tettek, és az okozott kárból közel 150 millió forintot megtérítettek. A NAV pénzügyi nyomozói ezen kívül 1,5 milliárd forint összértékben foglaltak le, illetve vettek zár alá ingatlanokat, gépjárműveket és egyéb vagyoni értékű jogokat.

A rendkívül nagy terjedelmű bűnügyben

több, mint 200 ezer oldalnyi nyomozati irat született, a vádirat 365 oldal, az eljárás résztvevőinek kézbesítendő 149 vádirati példány oldalszáma nyomtatva meghaladta az 54 ezret. A bűnügyben külön kihívást jelent a 275 kötetes, papír alapú nyomozati irat rendezett mozgatása is, amelynek Budapestre szállítása több ügyészségi járművel is legalább két munkanapot fog igénybe venni.

A Somogy Megyei Főügyészség a bűnszervezettel szemben a Fővárosi Törvényszéken nyújtott be vádiratot, melyben a bűnszervezetet irányító, és 2021 nyarától letartóztatásban lévő férfival szemben fegyházbüntetés, pénzbüntetés, valamint 659 millió forint vagyonelkobzás alkalmazására tett indítványt. A bűnszervezet működtetésében részt vevő vádlottakkal szemben végrehajtandó fegyházbüntetés, míg a további vádlottakkal szemben végrehajtandó, illetőleg felfüggesztett szabadságvesztés, továbbá pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a vádhatóság.

 

Szólj hozzá!

Orbán bizonygatja, hogy telt ház volt a beszéde alatt Amerikában

Orbán Viktor a Facebookon bizonygatja, hogy telt ház volt a beszéde alatt és állva tapsoltak. Csak egy a baj: ő nem látszódik a képen.

Targédia - 12 halott egy horvátországi buszbalesetben

Magyarország felől érkezett a felborult busz, zarándokok az áldozatok

Milyen íze van Orbán seggének?

Két amerikai műsorvezető szólt be egymásnak. Az egyikük Orbán Viktor hátsójának ízéről kérdezte a másikat, annak kritika nélküli seggnyalására utalva.

Kiszáradt tó medréből jelentkezett be az LMP képviselője

Új szemléletű vízgazdálkodásra van szükség - emelte ki Keresztes.

Mától úgy is ki lehet vágni egy akácerdőt, hogy pótolni sem kell a fákat

Sokkal könnyebb már kivágni a fákat, hogy eltüzelhessük őket. Felpörög a fakitermelés, hogy legyen mivel fűteni Magyarországon.

Az olcsó orosz olaj és az ársapka miatt szárnyal a MOL

Közzétette a társaság a második negyedéves eredményeit, szép summát termeltek.

Nagy Feró már nézi, hogyan spórolhat a rezsivel

Nagy Feró, aki a választások alkalmával élénken kapányolt a Fidesznek és magának Gelencsér Attilának is, már azon gondolkodik, hogy melyik szobában kell egyáltalán fűtenie a Fidesz által megemelt rezsiárak miatt.

Burgenlandban nem nő a rezsi, sőt, 280 ezer forintnyi támogatást is kapnak az infláció ellen

Bár a fideszes politikusoktól rendre azt hallgathatjuk, hogy a nyugatnak vége, hanyatlik és Magyarország az utolsó "normális" mentsvár, ennek ellenére mégsem a Fidesz-kormány csökkenti 280 ezer forintnyi euróval a magyar családok terheit, hanem a burgenlandi tartomány a burgenlandi családok terheit.

Annyira nincs pénz a tűzoltóknál, hogy kevesebbet kell gyakorlatozniuk

A válság kezd egyre veszélyesebb lenni. A tűzoltóknak minden forintot meg kell fogniuk, különben a járművek beindítására sem lesz elég üzemanyaguk.

Letartóztatták a gyermeküket halálra kínzó szülőket Szombathelyen

Addig rugdosták és éheztették a csecsemőkorú babájukat, hogy belehalt a bántalmazásba. Vigyázat, megrázó részletek!

Csak megrovás járt Kálmán Olga lefejezésével való fenyegetésért

A Blikknek a férfi azt mondta: változatlanul gyűlöli Kálmán Olgát és a baloldalt, nem bánta meg tettét, de nem tette volna meg, amiket írt.

LMP: a Fidesz bojkottálja a válság miatt tartandó parlamenti ülést

A zöld párt megdöbbentőnek tartja, hogy a Fidesz képviselőcsoportja egységesen bojkottálja azt a rendkívüli parlamenti ülést, ahol az országgyűlésnek a magyar embereket sújtó válsághelyzetet kellene megoldania.

Kaposváron lesz tűzijáték augusztus 20-án

Számos városban, a válságra hivatkozva, elmarad az augusztus 20-ai tűzijáték. Kaposvár nem ilyen város.

Helyreigazítás

Az okozott kellemetlenségért elnézést kérünk!

500 dollárért bárki bosszút állhat az oroszokon, aki úgy érzi, van miért

Ötletes, bár meglehetősen bizarr szolgáltatást indított az ukrán hadsereg egy katonai portállal együttműködve.

Pétekig lehet bediktálni a mérőóraállásokat

Aki eddig az átlag felett fogyasztott, annak érdemes lehet most diktálnia őket az MVM-nek pontosabb elszámolás miatt.

Jövő hétfőtől már csak a nem rezsicsökkentett PB gázpalackot árulja a MOL

A 11,5 kilós, rezsicsökkentett palack 5 ezer 175 forint volt. Most a kisebb palack drágább lesz és csak azt lehet majd kapni.

Zelenszkij: az oroszoknak nincs esélyük megnyerni a háborút

Az ukrán elnök reagált arra, hogy egy rakétatámadásban meghalt a legnagyobb gabonaexportőr vállalat vezetője.

Addig jár a tolvaj a boltba, míg a whisky el nem törik

Lopássorozatnak indult, rablás lett a vége: a kaposvári üzleteket fosztogató férfi a végén konfliktusba keveredett a biztonsági őrrel, ami miatt sokkal súlyosabb büntetést kaphat.