Kiszáradt tó medréből jelentkezett be az LMP képviselője

Kpsvr 2022-08-05 16:05:00
Új szemléletű vízgazdálkodásra van szükség - emelte ki Keresztes.

Keresztes László Lóránt, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának országgyűlési képviselője tartott online sajtótájékoztatót, egy egészen különös helyszínről: egy kiszáradt tó medréből. A helyszínválasztás nem volt véletlen, Keresztes az aszályról és a hazánkat is érintő éghajlatváltozásról beszélt.

Mindannyian tapasztalhattuk az országban, hogy milyen brutális aszállyal van dolgunk, hogy emiatt milyen nehéz helyzetbe kerültek a gazdák, folyóink, tavaink száradnak ki, szinte mindenhol rekordalacsony a vízállás. – mondta Keresztes
Hozzátette, ez a folyamat nem újkeletű, egyre szélsőségesebb a csapadékeloszlás, melynek mennyisége is csökken, az aszályos időszakok hossza nő, azok egyre hosszabbak és forróbbak. Az LMP képviselője elmondta, Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából az egyik legsérülékenyebb ország Európában.

Vízválság: a belátás és a cselekvés hiánya nem más, mint a jövő felélése!

Aszály, vízhiány, tavak és vízfolyások kiszáradása… Egyre hosszabb és forróbb aszályos időszakok… A miniszterelnök ezekről egy szót sem szólt a jövőről tartott beszédében, ahogy nem beszélt az ivóvízellátást biztosító közműrendszer tragikus állapotáról sem. A belátás és a cselekvés hiánya nem más, mint a JÖVŐ FELÉLÉSE!

Közzétette: Dr. Keresztes László Lóránt – 2022. augusztus 4., csütörtök

Azonban Keresztes szerint azt is ki kell mondani, hogy a kiszolgáltatott helyzet elsősorban a kormány mulasztásainak sokaságának köszönhető. Azt is hangsúlyozni kell a pécsi képviselő szerint, hogy ha a kormány nem érzékeli a kialakult helyzetnek a súlyosságát, és nem képes a jövőbe mutató érdemi döntéseket meghozni, az nem jelent mást, mint a jövő felélését.

Az LMP folyamatosan figyeli a kormány munkáját, évek óta nyújtják be a javaslataikat, azonban még ebben a kritikus helyzetben sem látnak jövőbe mutató javaslatokat a Fidesztől. A zöldpárt öt területen vár érdemi cselekvést a kormánytól.

Keresztes szerint egyfelől új szemléletű vízgazdálkodásra van szükség, a jövőben már nem lehet cél a vizek minél gyorsabb kivezetése az országból, hiszen így is több víz folyik ki az országból, mint amennyi beérkezik. Másfelől a kormány jól láthatóan nem készült fel a folyóink, felszíni vizeink védelmére, egyszerűen nincs megfelelő védelme a természetes vizeinknek. Képtelen a kormány védekezni vizeink szennyezése ellen, kiemelten a határon átnyúló környezeti kockázatok ellen. Ennek legutóbbi ékes példája volt a Sajó szennyezése, ami a mai napig nem oldódott meg. Az LMP javaslatot tett a kormánynak, hogy a magyar pártok közösen álljanak ki annak védelmében, de a kormány nem is válaszolt a felvetésre.

Ezen kívül a víziközmű-rendszer is az összeomlás szélére jutott, mondta el Keresztes. Sok helyen van vízhiány és korlátozás, a megtermelt ivóvíz huszonkét százaléka felhasználás nélkül elfolyik a rossz közmű hálózat miatt. Ha érvényben maradnak a jövőévi költségvetéssel kapcsolatos döntések, az azt jelenti, hogy a kormány feladta az ivóvíz ellátást és a vízbázisok védelmét. Az LMP ezzel kapcsolatban is megtette a javaslatait, és minden érdekelt bevonásával próbálják meg elérni, a víziközmű rendszer megmentését.
Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint nagyon fontos lenne a gazdáknak is segíteni. A kormány az aszályra adott megoldási javaslatainak a fókuszában továbbra kizárólag az öntözés áll, ahogy azt ma reggel is hallhattuk. Valódi megoldást az hozhat, ha a talaj vízháztartását állítjuk helyre, hiszen csak az egészséges táj tudja biztosítani a növényei számára a kellő vizet. Valódi megoldást csak az hozhat, ha a vízháztartást állítják helyre, vízlevezető vízgazdálkodás helyett vízmegtartó vízgazdálkodásra szükséges Keresztes szerint. Ehhez arra van szükség, hogy a kormány nagyobb mértékben támogassa a gazdákat.

A vízválságnak nem fog véget vetni a háború vége, ha a kormány nem cselekszik azonnal, akkor az aszály még nagyobb baj lesz, Keresztes szerint ha ez a helyzet sem ébreszti fel a kormányt, akkor nekünk kell felébreszteni. Ha nem cselekszenek, akkor az embereknek kell kikényszeríteni a lépéseket, hiszen mindannyiunk, gyermekeink jövőjéről van szó.

Szólj hozzá!

Orbán bizonygatja, hogy telt ház volt a beszéde alatt Amerikában

Orbán Viktor a Facebookon bizonygatja, hogy telt ház volt a beszéde alatt és állva tapsoltak. Csak egy a baj: ő nem látszódik a képen.

Targédia - 12 halott egy horvátországi buszbalesetben

Magyarország felől érkezett a felborult busz, zarándokok az áldozatok

Milyen íze van Orbán seggének?

Két amerikai műsorvezető szólt be egymásnak. Az egyikük Orbán Viktor hátsójának ízéről kérdezte a másikat, annak kritika nélküli seggnyalására utalva.

Mától úgy is ki lehet vágni egy akácerdőt, hogy pótolni sem kell a fákat

Sokkal könnyebb már kivágni a fákat, hogy eltüzelhessük őket. Felpörög a fakitermelés, hogy legyen mivel fűteni Magyarországon.

Az olcsó orosz olaj és az ársapka miatt szárnyal a MOL

Közzétette a társaság a második negyedéves eredményeit, szép summát termeltek.

Nagy Feró már nézi, hogyan spórolhat a rezsivel

Nagy Feró, aki a választások alkalmával élénken kapányolt a Fidesznek és magának Gelencsér Attilának is, már azon gondolkodik, hogy melyik szobában kell egyáltalán fűtenie a Fidesz által megemelt rezsiárak miatt.

Burgenlandban nem nő a rezsi, sőt, 280 ezer forintnyi támogatást is kapnak az infláció ellen

Bár a fideszes politikusoktól rendre azt hallgathatjuk, hogy a nyugatnak vége, hanyatlik és Magyarország az utolsó "normális" mentsvár, ennek ellenére mégsem a Fidesz-kormány csökkenti 280 ezer forintnyi euróval a magyar családok terheit, hanem a burgenlandi tartomány a burgenlandi családok terheit.

Annyira nincs pénz a tűzoltóknál, hogy kevesebbet kell gyakorlatozniuk

A válság kezd egyre veszélyesebb lenni. A tűzoltóknak minden forintot meg kell fogniuk, különben a járművek beindítására sem lesz elég üzemanyaguk.

Letartóztatták a gyermeküket halálra kínzó szülőket Szombathelyen

Addig rugdosták és éheztették a csecsemőkorú babájukat, hogy belehalt a bántalmazásba. Vigyázat, megrázó részletek!

Csak megrovás járt Kálmán Olga lefejezésével való fenyegetésért

A Blikknek a férfi azt mondta: változatlanul gyűlöli Kálmán Olgát és a baloldalt, nem bánta meg tettét, de nem tette volna meg, amiket írt.

LMP: a Fidesz bojkottálja a válság miatt tartandó parlamenti ülést

A zöld párt megdöbbentőnek tartja, hogy a Fidesz képviselőcsoportja egységesen bojkottálja azt a rendkívüli parlamenti ülést, ahol az országgyűlésnek a magyar embereket sújtó válsághelyzetet kellene megoldania.

Több, mint kétmilliárd forintot „spórolt” a 74 személyes cégpolip

69 gazdasági társaság alkotta a céghálót, mely takarító és őrző-védő vállalkozásoknak segített megspórolni különböző adóka és áfát csalni.

Kaposváron lesz tűzijáték augusztus 20-án

Számos városban, a válságra hivatkozva, elmarad az augusztus 20-ai tűzijáték. Kaposvár nem ilyen város.

Helyreigazítás

Az okozott kellemetlenségért elnézést kérünk!

500 dollárért bárki bosszút állhat az oroszokon, aki úgy érzi, van miért

Ötletes, bár meglehetősen bizarr szolgáltatást indított az ukrán hadsereg egy katonai portállal együttműködve.

Pétekig lehet bediktálni a mérőóraállásokat

Aki eddig az átlag felett fogyasztott, annak érdemes lehet most diktálnia őket az MVM-nek pontosabb elszámolás miatt.

Jövő hétfőtől már csak a nem rezsicsökkentett PB gázpalackot árulja a MOL

A 11,5 kilós, rezsicsökkentett palack 5 ezer 175 forint volt. Most a kisebb palack drágább lesz és csak azt lehet majd kapni.

Zelenszkij: az oroszoknak nincs esélyük megnyerni a háborút

Az ukrán elnök reagált arra, hogy egy rakétatámadásban meghalt a legnagyobb gabonaexportőr vállalat vezetője.

Addig jár a tolvaj a boltba, míg a whisky el nem törik

Lopássorozatnak indult, rablás lett a vége: a kaposvári üzleteket fosztogató férfi a végén konfliktusba keveredett a biztonsági őrrel, ami miatt sokkal súlyosabb büntetést kaphat.