A magyar ivóvízellátás az összeomlás szélére került

Kpsvr 2022-09-13 13:13:00
Az Orbán-kormányok inkább csak ártottak az elmúlt 12 évben az amúgy is katasztrófális állapotban lévő magyar víziközmű-rendszeren. Zsarolással akarja az állam megkaparintani Kaposvár és a többi önkormányzat vagyonát.

Fejlesztések helyett kivéreztetés, megoldások helyett zsarolás: súlyos veszélyben a magyarországi víziközmű-rendszer

Közzétette: Dr. Keresztes László Lóránt – 2022. szeptember 13., kedd

FELDER: MÉSZÁROS-FÉLE „ÜZLETEMBEREK” KEZÉBE KERÜLHET A KAPOSVÁRIAK IVÓVÍZKINCSE

Kedden délelőtt  Keresztes László Lóránt az LMP parlamenti képviselője tartott sajtótájékoztatót, az ivóvízrendszer problémáiról és a vízhálózattal kapcsolatos aggályokról. Keresztes leszögezte, hogy a víz maga az élet, és szerinte kevés súlyosabb felelőtlenséget lehet annál elképzelni, ha egy kormány nem tudja biztosítani hosszútávon és kiszámíthatóan az ivóvízellátást mindenki számára. Magyarországon viszont ez a helyzet, hiszen a teljes magyar víziközmű-rendszer az összeomlás szélére került. 

Keresztes leszögezte, hogy 2010-ben nehéz volt az örökség, amit átvett a kormány, azonban azóta is rengeteg olyan intézkedést hoztak, ami súlyosan ártott az ágazatnak, ráadásul a forrásokat is kivonták a rendszerből. A kormány semmilyen megoldást nem tudott kínálni a problémára, ráadásul jelenleg zsarolással próbálják megszerezni az önkormányzatok több, mint kettőezer milliárdos közmű vagyonát, miközben – Keresztes hangsúlyozta – semmilyen megoldási javaslatuk nincs a helyzetre. 

Az LMP – Magyarország Zöld Pártjának képviselője azt is hozzátette, hogy már 2010-ben is rendkívül rossz volt a víziközmű hálózat állapota, azonban azóta megduplázódott a csőtörések száma, ennek okán a megtermelt ivóvíz 22 százaléka elfolyik a rendszerben. Az elmaradó karbantartások miatt a csőhálózat egyre gyorsabb ütemben öregszik, és egyre inkább növekszik a felújításra fordítandó források mennyisége, ami jelenleg a szakemberek szerint háromezer milliárd forint. Keresztes szerint ezt tetézi a munkaerőhiány, aminek az elsődleges oka, hogy elmaradtak a bérrendezések az ágazatban. 

Ebben a helyzetben az LMP szerint az a zsarolás, amit a kormány elindított az önkormányzatokkal szemben, önmagában is nagyon súlyos további károkat fog okozni, hiszen a víziközmű szolgáltatás és ivóvízellátás olyan szolgáltatás, amit a helyi közösségek, és a helyi szervek tudnak megfelelően elvégezni. Ezen túl az látszik, hogy a kormány feladni készül egy fontos alapelvet, miszerint a vízközműnek nemzeti kézben, tehát alapvetően önkormányzati vagy állami kézben kell maradni. Az LMP arra számít, hogy az államosítás után, valamilyen kiszervezési eljárást fognak elindítani Magyarországon, amelynek beláthatatlan következményei lesznek. Keresztes azt is elmondta, hogy miért tartanak ettől. 

Egyfelől látható, hogy semmilyen szakmai irányítás nem érvényesül az illetékes minisztériumokon belül, nincs olyan államtitkár, vagy miniszter, aki egyáltalán kompetens módon ezekre a kérdésekre bármilyen hiteles választ tudna adni. A kormány nem hozott létre olyan szervet, ami egy esetleges államosítás után tudná kezelni ezt a rendszert, aminek a kezelése, fenntartása, működtetése egyaránt óriási feladat, az LMP képviselője szerint. Ezen túl a kormány az elmúlt években nem törekedett arra, hogy pontos számokat kapjon a rendszer állapotáról, a problémákat nem mérte fel. 

Másfelől forrást sem biztosítottak a víziközmű-rendszer üzemeltetésére, fenntartására, javítására, ezzel szemben el akarja venni most azt az önkormányzatoktól, úgy, hogy nincsenek meg a források arra, hogy ezeket a munkákat ellássák. Ebből is látszik, hogy a kormány nem akar a víziközműrendszerrel foglalkozni, ki akarja azt szervezni. Keresztes szerint éppen ezért óriási a felelőssége az önkormányzatoknak, polgármestereknek, helyi képviselőknek, hiszen az ivóvíz ellátás kötelező önkormányzati feladat, amit akkor is el kell látniuk, ha most akár a zsarolásoktól megfélemlítve, akár gazdasági okok miatt átadják ezt a közművagyont az államnak. A kötelezettség ugyanúgy jelen lesz, de az önkormányzat már csak statiszta szerepben lesz jelen. Az pedig az LMP szerint egyértelmű, hogy az egészséges ivóvíz ellátást minden településen biztosítani kell az embereknek. 

Keresztes szerint ezt a folyamatot azonnal le kell állítani, ezzel együtt fontos a költségvetés kiigazítása, biztosítani kell a víziközmű-rendszerek működését, karbantartását, a jelenlegi 4-5 milliárd forintos költség helyett százmilliárdos összegre van szükség. 

Szólj hozzá!

Pedagógussztrájk - Egész nap él a TASZ gyülekezési jogi forródrótja

Az országos tiltakozási hullám miatt döntöttek így.

Döbbenet: 10 éves fiának szervezett szexet egy anya a fiú születésnapjára

Születésnapra szánt ajándéka miatt jelenleg is letartóztatásban van az az anya, aki 10 éves fiának szervezett szexuális együttlétet egy 15 éves lánnyal. Az aktusról egy másik kamasz készített videót, majd szétküldte ismerőseinek. A Pest megyei vizsgálók a napokban fejezték be a büntetőügyet.

Származásuk miatt támadt a fiatalokra a részeg férfi, akit végül jól összevertek

A trió megpróbált kitérni az agresszív támadó elől, aki azonban egyiküket megütötte, ezután pillanatok alatt leverték.

VIDEÓ - Somogyban bujkált L. Kristóf, akinél több pisztoly is volt, és az osztrákok körözték

A belga-magyar kettős állampolgár ellen szexuális kényszerítés, fenyegetés és erőszak miatt adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot.

Kaposvár belvárosában rabolt ki egy gyermeket H. Szebasztián

A gyermeket a kaposvári buszpályaudvar liftjébe szorította és elvette a pénzét.

Drónnal figyelik a kaposvári autósokat a rendőrök

Összehangolt akció során Kaposváron eddig 66 szabálysértővel szemben léptek fel a rendőrök.

Családi vérengzés: az ismert fitneszmodelt, K. Ildikót férje szúrkálta össze

Nyírteleken, egy heves vita után késelte meg a férje a fitneszmodellt, aki jelenleg is életveszélyes állapotban van.

Szijjártó tenne róla, hogy a szankciók valóban ne működjenek

A nyolcadik csomagot pénteken kezdték részleteiben tárgyalni a tagállamok. Szijjártó kritikus, de azt mondta: a teljes csomagot a magyar kormány nem utasítja el, csak fel akarja puhítani.

VIDEÓ - Brutális pusztítást végzett a vihar: szétbombázta a jég a kerteket

Pokoli erővel tarolta le a magyar kerteket az időjárás. A vihar erős széllel, diónyi nagyságú jéggel szakította be a tetőket Békés megyében.

Gulyás megnyugtatta a nyugdíjasokat a gázszámlákkal kapcsolatban

Megérkeztek az MVM-től a gázszámlák, melyeknek fizetési határideje a nyugdíjfizetés előtt van.

Ennyiért adhatja el Gyurcsány az Apró-villát

Gyurcsány Ferenc a Partizán interjúban megemlítette, hogy egy éven belül eladják az Apró-villát.

Brutális mélyrepülés: 420 forint az euró, 435 a dollár

Nem tett jót a jegybank kamatemeléseket lezáró bejelentése a forintnak, ami az euróval szemben is rekordszintre gyengült. Már a 420 forintot nyaldossa az árfolyam, a dolláré pedig a 435-öt. Bő félév alatt hatalmasat kaszáltak azok, akik a forintjukat idejekorán euróra vagy dollárra váltották.

Döntött a kormány: nem lesz őszi szünet, de hosszabb lesz a téli

December 22-től január 8-ig tart a téli szünet az iskolákban, illetve az állami szervek is leállnak majd ebben az időben. A téli szünetet az őszi szünet rovására hosszabbítják meg.

Döntött a kormány: hamarosan rendkívüli bejelentés jön Orbán Viktortól

Összeült a kormány, hogy megoldást találjon az energiaválságra.

Az EU elleni kémkedés miatt ítélték el a volt jobbikos politikust

Öt év fegyházbüntetést kapott a volt jobbikos politikus, aki egyébként Moszkvában él.

Buszmegállóban hagyta újszülött babáját a harmincas nő

A nyolc fokban kihűlhetett volna a csecsemő, de szerencsére kutyasétáltatók még időben rátaláltak.

Százezrek menekülnek Oroszországból

Még az orosz titkosszolgálat nyilvános adatai is 260 ezer emberről írnak, de ennek a többszöröse lehet.