A magyar ivóvízellátás az összeomlás szélére került

Kpsvr 2022-09-13 13:13:00
Az Orbán-kormányok inkább csak ártottak az elmúlt 12 évben az amúgy is katasztrófális állapotban lévő magyar víziközmű-rendszeren. Zsarolással akarja az állam megkaparintani Kaposvár és a többi önkormányzat vagyonát.

Fejlesztések helyett kivéreztetés, megoldások helyett zsarolás: súlyos veszélyben a magyarországi víziközmű-rendszer

Közzétette: Dr. Keresztes László Lóránt – 2022. szeptember 13., kedd

FELDER: MÉSZÁROS-FÉLE „ÜZLETEMBEREK” KEZÉBE KERÜLHET A KAPOSVÁRIAK IVÓVÍZKINCSE

Kedden délelőtt  Keresztes László Lóránt az LMP parlamenti képviselője tartott sajtótájékoztatót, az ivóvízrendszer problémáiról és a vízhálózattal kapcsolatos aggályokról. Keresztes leszögezte, hogy a víz maga az élet, és szerinte kevés súlyosabb felelőtlenséget lehet annál elképzelni, ha egy kormány nem tudja biztosítani hosszútávon és kiszámíthatóan az ivóvízellátást mindenki számára. Magyarországon viszont ez a helyzet, hiszen a teljes magyar víziközmű-rendszer az összeomlás szélére került. 

Keresztes leszögezte, hogy 2010-ben nehéz volt az örökség, amit átvett a kormány, azonban azóta is rengeteg olyan intézkedést hoztak, ami súlyosan ártott az ágazatnak, ráadásul a forrásokat is kivonták a rendszerből. A kormány semmilyen megoldást nem tudott kínálni a problémára, ráadásul jelenleg zsarolással próbálják megszerezni az önkormányzatok több, mint kettőezer milliárdos közmű vagyonát, miközben – Keresztes hangsúlyozta – semmilyen megoldási javaslatuk nincs a helyzetre. 

Az LMP – Magyarország Zöld Pártjának képviselője azt is hozzátette, hogy már 2010-ben is rendkívül rossz volt a víziközmű hálózat állapota, azonban azóta megduplázódott a csőtörések száma, ennek okán a megtermelt ivóvíz 22 százaléka elfolyik a rendszerben. Az elmaradó karbantartások miatt a csőhálózat egyre gyorsabb ütemben öregszik, és egyre inkább növekszik a felújításra fordítandó források mennyisége, ami jelenleg a szakemberek szerint háromezer milliárd forint. Keresztes szerint ezt tetézi a munkaerőhiány, aminek az elsődleges oka, hogy elmaradtak a bérrendezések az ágazatban. 

Ebben a helyzetben az LMP szerint az a zsarolás, amit a kormány elindított az önkormányzatokkal szemben, önmagában is nagyon súlyos további károkat fog okozni, hiszen a víziközmű szolgáltatás és ivóvízellátás olyan szolgáltatás, amit a helyi közösségek, és a helyi szervek tudnak megfelelően elvégezni. Ezen túl az látszik, hogy a kormány feladni készül egy fontos alapelvet, miszerint a vízközműnek nemzeti kézben, tehát alapvetően önkormányzati vagy állami kézben kell maradni. Az LMP arra számít, hogy az államosítás után, valamilyen kiszervezési eljárást fognak elindítani Magyarországon, amelynek beláthatatlan következményei lesznek. Keresztes azt is elmondta, hogy miért tartanak ettől. 

Egyfelől látható, hogy semmilyen szakmai irányítás nem érvényesül az illetékes minisztériumokon belül, nincs olyan államtitkár, vagy miniszter, aki egyáltalán kompetens módon ezekre a kérdésekre bármilyen hiteles választ tudna adni. A kormány nem hozott létre olyan szervet, ami egy esetleges államosítás után tudná kezelni ezt a rendszert, aminek a kezelése, fenntartása, működtetése egyaránt óriási feladat, az LMP képviselője szerint. Ezen túl a kormány az elmúlt években nem törekedett arra, hogy pontos számokat kapjon a rendszer állapotáról, a problémákat nem mérte fel. 

Másfelől forrást sem biztosítottak a víziközmű-rendszer üzemeltetésére, fenntartására, javítására, ezzel szemben el akarja venni most azt az önkormányzatoktól, úgy, hogy nincsenek meg a források arra, hogy ezeket a munkákat ellássák. Ebből is látszik, hogy a kormány nem akar a víziközműrendszerrel foglalkozni, ki akarja azt szervezni. Keresztes szerint éppen ezért óriási a felelőssége az önkormányzatoknak, polgármestereknek, helyi képviselőknek, hiszen az ivóvíz ellátás kötelező önkormányzati feladat, amit akkor is el kell látniuk, ha most akár a zsarolásoktól megfélemlítve, akár gazdasági okok miatt átadják ezt a közművagyont az államnak. A kötelezettség ugyanúgy jelen lesz, de az önkormányzat már csak statiszta szerepben lesz jelen. Az pedig az LMP szerint egyértelmű, hogy az egészséges ivóvíz ellátást minden településen biztosítani kell az embereknek. 

Keresztes szerint ezt a folyamatot azonnal le kell állítani, ezzel együtt fontos a költségvetés kiigazítása, biztosítani kell a víziközmű-rendszerek működését, karbantartását, a jelenlegi 4-5 milliárd forintos költség helyett százmilliárdos összegre van szükség. 

Szólj hozzá!

Idős asszonyt fosztott ki a visszaeső bűnöző az aluljáróban

A táskában csak kulcscsomót és napszemüveget talált, így a semmiért mehet négy évre börtönbe.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.