A kaposvári önkormányzat előterjesztése cáfolja Szita Károly szankciókat okoló kampányát

Kpsvr 2022-10-30 10:40:00
Szita Károly lett a kormány legújabb, unió ellenes kampányának arca. Legfőbb állítását pont a kaposvári önkormányzat közgyűlési előterjesztése buktatta meg.

A magyar kormány legújabb, unió elleni kampányának legfőbb állítása, hogy az

uniós szankciók miatt emelkedtek az egekbe az energiaárak.

Ugyan, az unió ellenes kampány fő arcává Szita Károly csak szeptember végén vált, mikor megírta levelét Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, de már nyár vége óta folyamatosan mantrázza a fenti állítást a saját Facebook-oldalán, a helyi fideszes médiában, és a közgyűléseken is. 

Az persze tagadhatatlan, hogy az unió által bevezetett szankciók hatással voltak az energiaárakra, de az tényszerűen nem igaz, hogy csak a szankciók hatására emelkedtek volna meg az árak. Az európai energiaárakra irányadó TTF-típusú gáz jegyzése a rotterdami tőzsdén már 2021-ben emelkedésnek indult és az év végére - az év elejéhez képest - közel tízszeresére emelkedett.

Forrás: privátbankár.hu

Már ez a tény is épp elég lenne ahhoz, hogy a Szita Károly által megtestesített kampány fő állítását megbuktassuk, de a polgármesternek van ennél egy sokkal fájóbb cáfolata is, mégpedig a kaposvári önkormányzattól.

A szeptember 22-i kaposvári közgyűlés első előterjesztése a 2022. évi költségvetés módosításáról szólt. Az előterjesztés első két mondata csattanós választ ad Szita Károlynak és a kormányzati propaganda állításainak:

Az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének összeállításakor a koronavírus veszélyhelyzet negatív hatásainak fokozatos csökkenésével és a gazdaság erősödésével számoltunk, ugyanakkor már körvonalazódott, hogy az energiaárak emelkedése jelentős többletkiadásokat okozhat intézményeink, közszolgáltatást biztosító gazdasági társaságaink működtetésében. Sajnos az orosz-ukrán háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók felerősítették az energia árak és az infláció emelkedését.”

Az előterjesztés szerint az önkormányzat és feltehetően Szita Károly is, már 2021-ben - a 2022-es kötségvetés elkészítésekor - tisztában volt az energiaárak emelkedésével, és már ekkor többletkiadásokkal számoltak. Tehát, a Szita Károly által vezetett

kaposvári önkormányzat is leírja világosan, hogy az energiaárak nem az orosz agresszióra válaszul bevezetett szankciók miatt emelkedtek meg, mert már 2021-ben is az energiaárak emelkedésével számoltak.

Az uniós szankciókat egyébként 2022 február 23-tól kezdték el bevezetni. Az energiaárak elszabadulásának igazi oka, hogy Oroszország, titokban készülve Ukrajna megszállására, elkezdte csökkenteni a gázszállítást az uniós országokba, amivel mesterséges hiányt generált, ezzel felverve a gáz árát.

Szita Károly szisztematikus félrevezetését az önkormányzat előterjesztése lebuktatta, hiszen kizárt, hogy a hivatal dolgozói 2021-ben már tisztában voltak a gázár drasztikus emelkedésével, de a polgármesternek erről fogalma sem volt.

Tehát, mikor Szita a szankciókra fogja az energiaárak drágulását, tudatosan félrevezeti az embereket és erre az önkormányzat által írt dokumentum a bizonyíték.

Az unió elleni kampány a héten újabb szintet lépett, mikor a helyi fideszes képviselők és polgármesterek sorra elkezdték beadni a Szita Károly levelét támogató előterjesztéseket az önkormányzati közgyűlésekben. Karácsony Gergely a következőket mondta a budapesti közgyűlésen

"Úgy látszik, megkapták a központi ukázt a helyi fideszesek: kötelező felülniük a kormányzati hülyeség-vonatra. Teljes erőből tolniuk kell a kormányzati hazugságpropagandát. Szép feladat."

Nemény András, Szombathely polgármestere válaszlevelet is küldött Szitának, melyben elmagyarázta kollégájának, mivel Orbán Viktor mind a nyolc szankciós csomagot megszavazta, így a Szombathelyi közgyűlés ezzel a kiegészítéssel fogadta el a támogató levelet, és külön kéri, hogy ezt is juttassa el Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek.

Szólj hozzá!

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.

Elhunyt Gyenesei István

Az egykori miniszter, közgyűlési elnök, önkormányzati képviselő április 1-én lett volna 76 éves.

Előbb a telefonfülkét, majd élettársát verte szét az őrjöngő férfi

A cukorgyári körforgalomnál nem működött a telefonfülke, emiatt kiakadt a benyugtatózott garázda.

Ne mondj le a famintázatról, de mondj nemet a karbantartásra!

A gyönyörű megjelenésű, színben és stílusban is illeszkedő kerítések teszik teljessé az épületeket, így kialakításukra érdemes áldozni, és a lehető legjobb megoldást választani.

Pofon vágta az ügyeletes orvost a csontrészeg páciens

Kábulatából ébredve először az ápolókra kart rátámadni, végül a doktornak ment neki.

Tippek a lábszag leküzdéséhez

Ha kényelmetlenül érzed magad, ha mások jelenlétében le kell venned a cipődet, akkor mindenképpen olvasd el a mai cikkünket, amelyben számos hasznos tippet adunk a lábizzadás ellen!

Hasznos segítség a baromfiistállók tisztán tartásához: így könnyebben megy a munka

Egy baromfiistálló tisztán tartása komoly kihívás. Kézi erővel történő takarításhoz rengeteg alkalmazott kell. Manapság azonban már van hatékony gépi segítség, amely jelentősen leegyszerűsíti a feladatot.

Elengedhetetlen eszközök kutya vagy macska tartásához

Hazánkról tényleg elmondható, hogy kutya- és macskabarát, hiszen összehasonlítva más országokkal, rengeteg családban van egy vagy több házi kedvenc, függetlenül attól, hogy az az ingatlan lakás vagy ház. 

Egy kis segítség a vőlegények számára az esküvői öltöny kiválasztásához

A megfelelő öltöny kiválasztása a vőlegény számára sokszor háttérbe szorul, pedig az esküvői készülődés során legalább annyira fontos, mint az, hogy milyen színű lesz a meghívó vagy a koszorúslányok ruhája.

Különleges whiskyk a Skót Alföldről

A Skót Alföld a második legnagyobb whiskygyártó régió. Érdemes megismerni néhány érdekességet vele kapcsolatban, és megkóstolni néhány különleges italát.

Erre a termékre szükséged lehet a hálószobában

Léteznek olyan termékek, amelyek arra hivatottak, hogy a hálószobában töltött perceket még édesebbé tegyék. Ezek nemcsak a hangulat fokozásáról gondoskodnak, hanem megóvhatnak minket diszkomfortos élményektől, esetlegesen kellemetlen sérülésektől. 

Hogyan történik a tetőfedés? Mire kell figyelni?

Azzal valószínűleg nem mondunk újdonságot, hogy a tető az egyik legfontosabb része minden épületnek.

Sérült gyerekekre hivatkozva, kamupapírokkal gyűjtött adományokat két romániai férfi

Kaposváron 20 ezer, Siófokon valamivel több, mint ötezer forintot csaltak ki a jószándékú járókelőktől egy óra alatt, ám a rendőrök hamar elfogták őket.