A kaposvári önkormányzat előterjesztése cáfolja Szita Károly szankciókat okoló kampányát

Kpsvr 2022-10-30 10:40:00
Szita Károly lett a kormány legújabb, unió ellenes kampányának arca. Legfőbb állítását pont a kaposvári önkormányzat közgyűlési előterjesztése buktatta meg.

A magyar kormány legújabb, unió elleni kampányának legfőbb állítása, hogy az

uniós szankciók miatt emelkedtek az egekbe az energiaárak.

Ugyan, az unió ellenes kampány fő arcává Szita Károly csak szeptember végén vált, mikor megírta levelét Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, de már nyár vége óta folyamatosan mantrázza a fenti állítást a saját Facebook-oldalán, a helyi fideszes médiában, és a közgyűléseken is. 

Az persze tagadhatatlan, hogy az unió által bevezetett szankciók hatással voltak az energiaárakra, de az tényszerűen nem igaz, hogy csak a szankciók hatására emelkedtek volna meg az árak. Az európai energiaárakra irányadó TTF-típusú gáz jegyzése a rotterdami tőzsdén már 2021-ben emelkedésnek indult és az év végére - az év elejéhez képest - közel tízszeresére emelkedett.

Forrás: privátbankár.hu

Már ez a tény is épp elég lenne ahhoz, hogy a Szita Károly által megtestesített kampány fő állítását megbuktassuk, de a polgármesternek van ennél egy sokkal fájóbb cáfolata is, mégpedig a kaposvári önkormányzattól.

A szeptember 22-i kaposvári közgyűlés első előterjesztése a 2022. évi költségvetés módosításáról szólt. Az előterjesztés első két mondata csattanós választ ad Szita Károlynak és a kormányzati propaganda állításainak:

Az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének összeállításakor a koronavírus veszélyhelyzet negatív hatásainak fokozatos csökkenésével és a gazdaság erősödésével számoltunk, ugyanakkor már körvonalazódott, hogy az energiaárak emelkedése jelentős többletkiadásokat okozhat intézményeink, közszolgáltatást biztosító gazdasági társaságaink működtetésében. Sajnos az orosz-ukrán háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók felerősítették az energia árak és az infláció emelkedését.”

Az előterjesztés szerint az önkormányzat és feltehetően Szita Károly is, már 2021-ben - a 2022-es kötségvetés elkészítésekor - tisztában volt az energiaárak emelkedésével, és már ekkor többletkiadásokkal számoltak. Tehát, a Szita Károly által vezetett

kaposvári önkormányzat is leírja világosan, hogy az energiaárak nem az orosz agresszióra válaszul bevezetett szankciók miatt emelkedtek meg, mert már 2021-ben is az energiaárak emelkedésével számoltak.

Az uniós szankciókat egyébként 2022 február 23-tól kezdték el bevezetni. Az energiaárak elszabadulásának igazi oka, hogy Oroszország, titokban készülve Ukrajna megszállására, elkezdte csökkenteni a gázszállítást az uniós országokba, amivel mesterséges hiányt generált, ezzel felverve a gáz árát.

Szita Károly szisztematikus félrevezetését az önkormányzat előterjesztése lebuktatta, hiszen kizárt, hogy a hivatal dolgozói 2021-ben már tisztában voltak a gázár drasztikus emelkedésével, de a polgármesternek erről fogalma sem volt.

Tehát, mikor Szita a szankciókra fogja az energiaárak drágulását, tudatosan félrevezeti az embereket és erre az önkormányzat által írt dokumentum a bizonyíték.

Az unió elleni kampány a héten újabb szintet lépett, mikor a helyi fideszes képviselők és polgármesterek sorra elkezdték beadni a Szita Károly levelét támogató előterjesztéseket az önkormányzati közgyűlésekben. Karácsony Gergely a következőket mondta a budapesti közgyűlésen

"Úgy látszik, megkapták a központi ukázt a helyi fideszesek: kötelező felülniük a kormányzati hülyeség-vonatra. Teljes erőből tolniuk kell a kormányzati hazugságpropagandát. Szép feladat."

Nemény András, Szombathely polgármestere válaszlevelet is küldött Szitának, melyben elmagyarázta kollégájának, mivel Orbán Viktor mind a nyolc szankciós csomagot megszavazta, így a Szombathelyi közgyűlés ezzel a kiegészítéssel fogadta el a támogató levelet, és külön kéri, hogy ezt is juttassa el Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek.

Szólj hozzá!

Szívszorító üzenetet küldtek a kirúgott tanárok

Sírás, düh és szomorúság. Ilyen ma az oktatás Magyarországon.

Döntött az Európai Bizottság: 2300 milliárd forint jön, 3000 milliárd zárolva

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, ezért zárolják a 3000 milliárd forintot

Kutyák marták halálra az idős asszonyt

A megvadult állatok kihasználták, hogy gazdájuk nem javította meg a rossz drótkerítést és a szomszéd kertben dolgozó nyugdíjas nőre támadtak.

Két éven keresztül bántalmazta édesapját a 30 éves göllei férfi

Részegen ütlegelte édesapját, de azt vallotta, hogy nagyon megbánta.

Két dologtól függ, hogy lesz-e januártól benzinárstop

Konkrét választ adott a Miniszterelnökség.

Kicsinyes bosszú féltékenységből Siófokon

Az 53 éves siófoki férfi kicsinyes bosszút állt szeretőjén.

Tragédia - az édesanya és újszülött gyermeke is meghalt a frontális karambolban

Az édesanya pocakjában volt még a baba, akit a baleset után segítettek a világra a mentősök, de rajta sem tudtak már segíteni. Ők közlekedtek szabályosan.

Borzalom - Felnevelte unokáját az idős asszony, cserében a férfi agyba-főbe verte

A rendőrségen kiderült, korábban is többször bántalmazta a nőt a 29 éves agresszív férfi.

Olyan részeg volt a gázoló, hogy nem tudták kihallgatni a rendőrök

A járdán ütötte el a sétáló asszonyt a kerékpáros, majd segítségnyújtás nélkül elkerekezett a helyszínről.

Elhunyt Mészöly Kálmán labdarúgó legenda

Hosszú betegség után elhunyt Mészöly Kálmán. A Vasas legendája 81 éves volt.

Vádat emeltek a cukorbeteg kisfiút megalázó 5 fiatalkorú ellen

A megszégyenítés során a cukorbeteg kisfiút arra kényszerítették, hogy csókolgassa a bántalmazók cipőjét.

Állatkínzásért fegyházat kapott a büssüi férfi

Részegen ment disznót lopni, ám amikor nem sikerült, egy bozótvágóval kezdte összekaszabolni az állatokat.

Orbán megszavazta, majd megkonzultálta önmagával, hogy elutasítja a szankciókat

Orbán is kitöltötte az uniós szankciókat elítélő nemzeti konzultációt. De ha elutasítja, miért szavazta meg?

Összehangolt akció Kaposváron

45 szabálysértővel szemben léptek fel a somogyi rendőrök.

Nem bíznak a magyar kormányban, 3000 milliárd forog kockán

Az EU 3000 milliárd forintot tartana vissza, míg Orbánék nem bizonyítják a korrupcióellenes lépések hatékonyságát.

A magyar bíróság nem adja ki a veronai buszbalesetet okozó söfőrt Olaszországnak

A férfi a tárgyaláson úgy nyilatkozott, hogy nem egyezik bele az átadásába és büntetését Magyarországon szeretné letölteni.

Kormányinfó: ukrán rakéta csapódott be Lengyelország területére

Gulyás azt is elmondta, hogy közvetve Oroszország a felelős, hiszen ő robbantotta ki a háborút, de közvetlenül az ukránok a hibásak.

TRAGÉDIA - belehalt sérüléseibe a Szondi utcai társasház 3. emeletéről kiugrott 36 éves férfi

A kaposvári kórházban három hétig küzdöttek az életéért, de nem sikerült megmenteni.

Alvó, részeg vendéget fosztott ki a presszóban, majd nekiállt szétverni a helyiséget

Közel százezer forintot talált bóbiskoló ismerősénél, akinek a bankkártyáját is elvette, mielőtt beleverte a fejét az asztalba.