A kaposvári önkormányzat előterjesztése cáfolja Szita Károly szankciókat okoló kampányát

Kpsvr 2022-10-30 10:40:00
Szita Károly lett a kormány legújabb, unió ellenes kampányának arca. Legfőbb állítását pont a kaposvári önkormányzat közgyűlési előterjesztése buktatta meg.

A magyar kormány legújabb, unió elleni kampányának legfőbb állítása, hogy az

uniós szankciók miatt emelkedtek az egekbe az energiaárak.

Ugyan, az unió ellenes kampány fő arcává Szita Károly csak szeptember végén vált, mikor megírta levelét Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, de már nyár vége óta folyamatosan mantrázza a fenti állítást a saját Facebook-oldalán, a helyi fideszes médiában, és a közgyűléseken is. 

Az persze tagadhatatlan, hogy az unió által bevezetett szankciók hatással voltak az energiaárakra, de az tényszerűen nem igaz, hogy csak a szankciók hatására emelkedtek volna meg az árak. Az európai energiaárakra irányadó TTF-típusú gáz jegyzése a rotterdami tőzsdén már 2021-ben emelkedésnek indult és az év végére - az év elejéhez képest - közel tízszeresére emelkedett.

Forrás: privátbankár.hu

Már ez a tény is épp elég lenne ahhoz, hogy a Szita Károly által megtestesített kampány fő állítását megbuktassuk, de a polgármesternek van ennél egy sokkal fájóbb cáfolata is, mégpedig a kaposvári önkormányzattól.

A szeptember 22-i kaposvári közgyűlés első előterjesztése a 2022. évi költségvetés módosításáról szólt. Az előterjesztés első két mondata csattanós választ ad Szita Károlynak és a kormányzati propaganda állításainak:

Az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének összeállításakor a koronavírus veszélyhelyzet negatív hatásainak fokozatos csökkenésével és a gazdaság erősödésével számoltunk, ugyanakkor már körvonalazódott, hogy az energiaárak emelkedése jelentős többletkiadásokat okozhat intézményeink, közszolgáltatást biztosító gazdasági társaságaink működtetésében. Sajnos az orosz-ukrán háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók felerősítették az energia árak és az infláció emelkedését.”

Az előterjesztés szerint az önkormányzat és feltehetően Szita Károly is, már 2021-ben - a 2022-es kötségvetés elkészítésekor - tisztában volt az energiaárak emelkedésével, és már ekkor többletkiadásokkal számoltak. Tehát, a Szita Károly által vezetett

kaposvári önkormányzat is leírja világosan, hogy az energiaárak nem az orosz agresszióra válaszul bevezetett szankciók miatt emelkedtek meg, mert már 2021-ben is az energiaárak emelkedésével számoltak.

Az uniós szankciókat egyébként 2022 február 23-tól kezdték el bevezetni. Az energiaárak elszabadulásának igazi oka, hogy Oroszország, titokban készülve Ukrajna megszállására, elkezdte csökkenteni a gázszállítást az uniós országokba, amivel mesterséges hiányt generált, ezzel felverve a gáz árát.

Szita Károly szisztematikus félrevezetését az önkormányzat előterjesztése lebuktatta, hiszen kizárt, hogy a hivatal dolgozói 2021-ben már tisztában voltak a gázár drasztikus emelkedésével, de a polgármesternek erről fogalma sem volt.

Tehát, mikor Szita a szankciókra fogja az energiaárak drágulását, tudatosan félrevezeti az embereket és erre az önkormányzat által írt dokumentum a bizonyíték.

Az unió elleni kampány a héten újabb szintet lépett, mikor a helyi fideszes képviselők és polgármesterek sorra elkezdték beadni a Szita Károly levelét támogató előterjesztéseket az önkormányzati közgyűlésekben. Karácsony Gergely a következőket mondta a budapesti közgyűlésen

"Úgy látszik, megkapták a központi ukázt a helyi fideszesek: kötelező felülniük a kormányzati hülyeség-vonatra. Teljes erőből tolniuk kell a kormányzati hazugságpropagandát. Szép feladat."

Nemény András, Szombathely polgármestere válaszlevelet is küldött Szitának, melyben elmagyarázta kollégájának, mivel Orbán Viktor mind a nyolc szankciós csomagot megszavazta, így a Szombathelyi közgyűlés ezzel a kiegészítéssel fogadta el a támogató levelet, és külön kéri, hogy ezt is juttassa el Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek.

Szólj hozzá!

Hetvenes, mozgásában korlátozott asszonyt erőszakolt meg a részeg férfi

A támadót már korábban is elítélték szexuális bűncselekmény miatt.

Olaszországból hozott be három kamion szemetet a taszári férfi

Egy ismerőse telkén akarta elásni az irdatlan mennyiségű hulladékot, melyért tonnánként 165 eurót kapott.

Biztonsági őrök támadtak a vendégekre – VIDEÓ!!!

A bulizó társaság megpróbált kitérni, de az elvileg rendért felelős erős fiúk mindenáron bunyózni akartak.

Hiába költözött el a nő, egykori élettársa rendre megkereste és összeverte

A férfinak, aki az utcán és a munkahelyén is bántalmazta gyermeke anyját, lopás miatt is bíróság elé kell állnia, ugyanis fát vágott ki az erdőn, melyet aztán eladott.

Annyira részeg volt, hogy elaludt a helyszínen a betörő

Megpróbált bejutni egy házba, a rendőrök elfogták, ám ittassága miatt nem tudták kihallgatni, így elengedték, mire ismét lopni indult, ám végül megadta magát Mr. Alkoholnak.

A Kúria döntött: nem lehet népszavazást tartani az akkumulátorgyárak ügyében

A Fidesz akaratával egyezően a Kúria is kimondta: nem lehet népszavazást tartani az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban. A fideszesek szerint a magyarok nem tudják felelősen eldönteni, hogy szeretnének-e aksigyárakat az otthonaik mellé. A magyarok csak a nemváltó óvodásokról képesek döntést hozni.

Kukoricásba menekült a rendőrök elől a jogsi nélkül autózó sofőr

Nem sokkal korábban tiltották el a vezetéstől, pechére belefutott az ügyét jól ismerő zsarukba.

A rosszul rögzített gázpalack leesett a teherautóról, s felrobbant az előző autó kereke alatt

Hiába vette észre pakoláskor a teherkocsi sofőrje, hogy nem záródik rendesen a kaloda a platón, simán tovább ment.

Nem ment haza a feleség, ezért megtámadták a családját

A részeg férj már délelőtt is megverte asszonyát, majd miután végig itta a napot, a nő nem volt hajlandó visszamenni közös házukba, ezért megpróbáltál erőszakkal előkeríteni.

Női vécékben filmezett a kukkoló

Összesen 16 alkalommal vette fel, mi történik a mellékhelyiségekben, ám ekkor kiszúrták, s örülhetett, hogy feljelentéssel megúszta.

Kirakta és magára hagyta az erdőben magatehetetlen anyját az ötvenes férfi

Még a járókeretet is úgy helyezte el, hogy az idős asszony e tudja elérni – a holttestet csak napokkal később találták meg.

Lopott biciklire állva mászott be a büfébe – VIDEÓ!!!

Gyorsított eljárásban a bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a sorozatban kerékpárokat lopö férfit.

Rázárta a kamraajtót a tolvajra az idős asszony

Élelmiszerért tört be a részeg férfi a házba, matatására felébredt a nő, aki nem ijedt meg tőle, hanem bezárta és hívta a rendőröket.

Intim fotóval próbálta lejáratni alkalmazottját az üzletvezető

A munkatársakkal közös chat-csoportba töltött fel a nőről készült mezítelen képernyőképet.

Hónapokig kapargatta stikában a sorsjegyeket a lottózó alkalmazottja

Az asszony emellett 300 ezer forintot el is sikkasztott, így összesen 1,5 milliós kárt okozott.

Nemcsak ellopta, össze is törte az autót a részeg sofőr, akinek jogsija sem volt

Amikor a rendőrök igazoltatni akarták, menekülni próbált, de kisodródott és betonkorlátnak ütközött, majd a tulajdonos kocsiban talált iratait adta át a zsaruknak.

A kutyának felforralt, étellel teli vödörbe esett a kétéves kislány

Az apa rossz helyre tette a forró vízzel és étellel teli edényt, gyereke a játék hevében beleesett.

Kislányt futtatott a fiatal nő és ismeretségi köre

A prostituált elhitette az alig több, mint 14 éves gyerekkel, hogy így könnyű pénzhez jut.

A Fidesz leállította, most újraindul két Kaposvárt érintő beruházás

Olyan nehéz helyzetbe navigálta magát az Orbán-kormány az elmúlt időszakban, hogy számos beruházást kellett leállítania. A kaposvári fejlesztések is ennek estek áldozatul, de most két beruházás előkészítését is engedélyezte a kormány.