A kaposvári egyetemisták is eleshetnek az Erasmustól a fideszes alapítvány miatt

Kpsvr 2023-01-09 10:53:00
Mivel fideszes politikusok irányítják a Kaposvári Egyetemet is beolvasztó MATE alapítványát, így a kaposvári egyetemisták is eleshetnek a nekik járó oktatási- és kutatási projektektől, amit az EU finanszíroz.

A Kaposvári Egyetem beolvasztása után létrejövő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet (MATE) fenntartó Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány vezetőségében két fideszes politikus, Nagy István agrárminiszter és Lázár János építési és közlekedési miniszter is helyet foglal.

Mivel az Orbán-kormány a fideszes politikusok irányítása alatt tartja az alapítványi egyetemeket, az Európai Bizottság úgy döntött, kihagyják azokat az EU által finanszírozott egyes oktatási- és kutatási projektekből – tudta meg a Népszava.

Az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságai december végén levélben értesítették erről a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat.

A tiltás a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik.

- írja a lap.

A döntés értelmében nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott

Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból

azok az egyetemek, melyek fideszes politikusokkal feltöltött "közérdekű" vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy egy ilyen alapítvány a fenntartójuk. 

A fent leírtak alapján a MATE pont ilyen egyetem, így a kaposvári diákok is elesnek ezektől a lehetőségektől. Hogy mekkora károkat okoz ez, azt a programban résztvevők számával lehet illusztrálni: az Európai Bizottság kimutatása szerint csak 2020-ban 22 622 magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban a felsőoktatás, a szakképzés, az iskolai oktatás, a felnőttképzés területén, amit az EU 40,45 millió euróval támogatott - tudta meg a Népszava.

A Kaposvári Campus (korábbi Kaposvári Egyetem) honlapján ez áll:

"Az Erasmus+ az Európai Bizottság egyik legsikeresebb és legismertebb programja, amely a 33 év alatt, több mint 9 millió egyetemi hallgató mobilitását segítette elő Európában. Az egykori Erasmus+ hallgatók szerint az Erasmus+ tapasztalat a végzés utáni munkakeresést is megkönnyítette számukra."

Ezt a lehetőséget kockáztatja most az Orbán-kormány, mert két fideszes politikus, Nagy István és Lázár János, is kuratóriumi tag. Kérdés, mi a fontosabb a Fidesznek:

több tízezer magyar diák boldogulása, vagy néhány fideszes politikus parkoltatása ezekben az alapítványokban.

Magyarországon egyébként 21 közérdekű vagyonkezelő alapítvány által működtetett egyetem van:

 • Budapesti Gazdasági Egyetem

 • Dunaújvárosi Egyetem

 • Debreceni Egyetem

 • Budapesti Corvinus Egyetem

 • Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

 • Magyar Táncművészeti Egyetem

 • Állatorvostudományi Egyetem

 • Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

 • Semmelweis Egyetem

 • Neumann János Egyetem

 • Nyíregyházi Egyetem

 • Pannon Egyetem

 • Óbudai Egyetem

 • Soproni Egyetem

 • Széchenyi István Egyetem

 • Szegedi Tudományegyetem

 • Színház- és Filmművészeti Egyetem

 • Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

 • Tokaj-Hegyalja Egyetem

 • Miskolci Egyetem

 • Pécsi Tudományegyetem

 

Borítókép: MTVA fotó: Váli Miklós

Szólj hozzá!

Mire lehet képes egy olcsóbb mosógép?

A mai modern mosógépeknek többnyire igen borsos az ára. Vannak azonban megfizethetőbb árú készülékek is: több olyan típus is létezik, amelyért csupán ötszámjegyű összeget kérnek.

Szervezés és adminisztráció irodaszerekkel

A szervezés, az adminisztráció gyakran monoton feladatnak tűnik, de egy kis kreativitással izgalmas és inspiráló is lehet. Íme néhány ötlet, hogyan alakíthatunk ki egyedi és hatékony rutinokat a mindennapi munkavégzéshez a különböző irodaszerek segítségével. 

Medenceépítés gyorsan és hatékonyan

A privát medenceépítés mindig is a luxus és a kényelem megtestesítője volt. Ahogy a nyári hőség egyre intenzívebbé válik, egy saját medence nem csupán kényelem, hanem valódi oázis is lehet, ahol mindenki felfrissülhet és kikapcsolódhat.

Tényleg számít, hogy mivel mosunk fel?

A felmosás egy nagyon fontos takarítási mozzanat, ez teszi ugyanis igazán por- és koszmentessé a padló felületét. Gyakorlatilag mindenhol szükség van rá, a legkisebb lakástól kezdve a nagy üzemcsarnokokig, a technika pedig nagyrészt a takarítandó felülettől és a felmosás gyakoriságától függ.

Speciális étrend és lángos – összeférhet a kettő? 

A lángosról valószínűleg mindenkinek a nyár, a strand, a szünidő jut eszébe.

Milyen nyaklánctípusok közül érdemes válogatnunk?

A nyakláncok mindig is a kedveltebb kiegészítők közé tartoztak, azt viszont, hogy melyik típus számít épp a legstílusosabbnak, az aktuális divattrend határozza meg.

Kiderült, hogy a lemezjátszók újra virágkorukat élik!

Az audioipar egyik óriási vívmánya volt anno a lemezjátszók megjelenése. Nagyapáink idején virágzó iparág volt a gyártásuk, mára viszont erősen a háttérbe szorult a technológiai fejlődés során.

Ezekről a marketing szolgáltatásokról ne feledkezz meg!

Egyesek csak legyintenek, amikor a cég marketingtevékenységéről esik szó arra alapozva, hogy majd úgyis lesz valahogy. Te ne dőlj be ennek a hozzáállásnak, és időben kezdd el vállalkozásod marketing fejlesztését, hogy kiemelkedhess a piacon.

Elérkezett a környezetbarát promóciós termékek kora

Napjainkban a fenntarthatóság, a környezetvédelem egyre nagyobb figyelmet kap.

Egy padlásfeljáró beépítésének modern és esztétikus lehetőségei

A padlásterek az esetek többségében egyáltalán nem, vagy csak részben kerülnek hasznosításra, holott egy kifejezetten sok lehetőséget rejtő helyiségről van szó. Ehhez persze a megközelíthetőséget sem árt megoldani, amire szinten létezik megoldás.

Mire képes a legmodernebb focilabda?

Ha június, akkor egyértelműen az Európa-bajnokságról szól minden. Számunkra is kedves és fontos lesz az esemény, hisz a magyar válogatott is játszani fog. A magyarok és a többi játékosok is egy igazán különleges focilabdát fognak rúgni minden egyes mérkőzésen, amiben a legmodernebb technológia található meg.

Ismét Szita Károly lesz Kaposvár polgármestere

A Fidesz-KDNP megint tarolt, az ellenzéknek újra csak a kompenzációs helyek maradtak.

Az öntözés elengedhetetlen az aszályos időkben

Az időjárási anomáliák korszakát éljük. Heves esőzések, aszályos időszakok váltják egymást, emellett folyamatosan megdőlnek a melegrekordok. Európában az idei nyár különösen forrónak ígérkezik. 

Napozz izgalmasan!

A hidegebb hónapok után a Nap első sugarai mindenkit a szabadba csábítanak. Jótékony hatásait testünk, lelkünk és szellemünk hamar meghálálja. Maga a napozás azonban nem egy izgalmas tevékenység, sokan nem szeretik emiatt, viszont könnyedén élvezhetővé tehetjük.

Rendőrautóval ütközött a jogsi nélkül, ronccsal furikázó sofőr

A balesetben egy rendőr súlyosan megsérült, a vétkes kocsijában utazó gyerek maradandó fogyatékosságot szenvedett.

Felgyújtotta a betlehemet, rátámadt az esetet videózóra és tört-zúzott az előállítóban

Nem volt pénze tovább utazni az anyjához, így inkább nekiállt randalírozni.

Hét óra alatt 63 gyorshajtót mértek be a rendőrök

Kaposváron és vonzáskörzetében rakták ki a traffipaxokat a zsaruk.

Lezárta az LMP a gödi akkumulátorgyárat

A bíróság kimondta, hogy a Samsung gödi gyára nem rendelkezik megfelelő környezethasználati engedéllyel, ezért akciózik a párt.

Telekrendezésre hivatkozva több, mint 350 liter olajat öntöttek a Kaposba tartó patakba

A szomszédos utcában észrevették az olajos vizet, így sikerült megakadályozni, hogy a szennyezés elérje a folyót.