Visszalép Magyarország a 2024-es női kézilabda Eb rendezésétől

Kpsvr 2023-01-12 14:41:00
Kocsis Máté szerint inkább az utánpótlásra kell most a pénz.

A kézilabda Eb helyett a fiatalok tömeges sportolását választottuk - fejtette ki a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke a nemzetisport.hu-nak adott interjúban. Kocsis Máté a csütörtökön megjelent interjúban hozzátette: az nem helyes, hogy Magyarország milliárdokat költ el a 2024-es Eb-re - aminek kiadásai már most is jelentkeznek -, miközben sok ezer gyermek és utánpótlás-versenyző veszíti el hosszú hónapokra a sportolási lehetőségét a magas energiaárak miatt, "a kettő nem fér meg egymás mellett".

Az elnök bejelentette azt is: nem indul újra a kézilabda-szövetség elnöki tisztségéért a tavaszi tisztújításon.

Kocsis Máté elmondta, abban a formában, ahogyan elnyerte, Magyarország nem tudja vállalni a 2024-es decemberi, magyar-osztrák-svájci női kézilabda Európa-bajnokság (Eb) rendezését, s most a legjobb megoldásról tárgyalnak a társszervezőkkel.

Az elnök kifejtette: valóban létező forgatókönyv, hogy Magyarország részben vagy egészben visszalép az Eb-rendezéstől. A kézilabda Eb ezekben az időkben luxuscikk - fogalmazott, és "tudomásul kell vennünk, hogy amikor a 2024-es női tornát megpályáztuk és elnyertük, még nem volt sem háború, sem szankciók, sem energiaválság, és nem voltak az ebből eredő pénzügyi nehézségek sem". Dönteni kellett, és inkább "a fiatalok tömeges sportolását választottuk" - mondta Kocsis Máté, hozzátéve: ennek érdekében elvi megállapodást kötöttek a kormánnyal, hogy az Eb költségeiből megtakarított pénz egy részét az idén és jövőre is a kis klubok működésére fordítják.

A szövetségi elnök szerint a lépés szokatlan, de nem példátlan, az eset annyival eltér vagy kedvezőbb a korábbiaktól, hogy "két évvel korábban jeleztük a szándékot", így van idő a szervezésen módosítani, és a következmények is enyhébbek lehetnek - közölte.

Hozzátette: az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) pontosan tudja, hogy Magyarország talán a legjobb partnere a szervezésben, ezt már jó párszor bizonyította akár a női BL final fourja, akár más világesemények kapcsán.

Az interjúban Kocsis Máté bejelentette azt is: nem indul újra a Magyar Kézilabda Szövetség elnöki tisztségéért a tavaszi tisztújító közgyűlésen. Mint mondta, az elnöki ciklusa elején kitűzött célokat és feladatokat teljesítette, amelyekről részletesen beszámol majd a következő kongresszuson.

Felidézte: a sportág rettenetes állapotban volt pénzügyileg, és valamennyi forrást, amit csak tudott - piacit vagy államit - megmozgatott a kézilabdáért. Ezek között említette, hogy megtörtént a marketingjogok, illetve a televíziós és kereskedelmi jogok értékesítése, tekintélyes vállalati szponzorokat hoztak a sportág mögé, és elkezdték az alsóbb osztályokat, az NB I/B-t és a megyéket is támogatni.

A kormány mindig segített, a lehető legtöbb támogatást megszerezték és adták oda a kézilabdakluboknak. Cél volt a sportág tömegesítése is, 2015 óta 26 ezerről százezerre nőtt az igazolt sportolók száma, akik javarészt gyerekek. A hazai infrastruktúra fejlesztése is szerepelt a vállalások között, e körben pedig mintegy hétszáz építési-felújítási munkát indítottak el - sorolta az eredményeket a szövetségi elnök, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

Megszámlálhatatlan "kézilabda-felület" jött létre vagy újult meg, Európa legnagyobb arénájától a legkisebb iskolai tornatermekig - idézte fel Kocsis Máté, hozzátéve: ezek mellett öt határon túli akadémiát is elindítottak, és teljesült az a cél is, hogy magyar szakember is legyen az európai szövetség elnökségében.

Szólj hozzá!

Tűz a Gépész-kollégium hatodik emeletén

A szoba lakója sikertelenül próbálta meg eloltani a lángokat, melyekkel végül 18 tűzoltó küzdött meg sikerrel.

Loptak, gyerekeket és nevelőket terrorizáltak az intézetis fiatalok

Javítóba kerülhetnek, de az eset ismét rávilágít, milyen állapotok uralkodnak a hazai gyermekvédelmi intézményekben.

Cserbenhagyót keresnek a rendőrök

A Pipacs utcában tört össze egy parkoló kocsit vasárnap este az autós, aki ezek után továbbhajtott a helyszínről.

Börtönbe mehet az illegális idősotthont működtető kaposvári asszony

Veszélyeztették a gondozottakat, a koronavírus-járvány alatt pedig semmilyen óvintézkedést nem tettek, noha akadt megbetegedés.

Döbbenet: egy bűnszervezet élhet vissza a nemrég elhunyt bükki füvesember nevével

Több tízezer forintos csodaszert ígérnek cukorbetegség ellen a tavaly decemberben elhunyt Szabó Gyuri bácsi nevével visszaélve. Mivel sorozatos csalásról van szó, Gyuri bácsi lánya egy komplett bűnszervezetet lát az ügy mögött.

Gyakorlatilag lefejezték az ukrán belügyet - óvodára zuhat a helikopter

Tizenhatan haltak meg a balesetben, köztük legalább két gyerek.

Hatalmas ellenzéki győzelem Jászberényben Gyurcsány és MZP nélkül

Jászberényben óriásit nyert az ellenzék, lemosták a Fideszt a pályáról. Lukácsi Katalin, korábbi MMM alelnök szerint, Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter nélkül garantált a siker.

Decemberben brutális, 24,5 százalék volt az infláció

Az élelmiszerek ezen belül 44,8 százalékkal drágultak.

A macska után a gazdáját is elütötték a kaposvári mellékutcában

A női sofőrt elvakította az úton álló taxi lámpája, ám ahelyett, hogy megállt volna, kezével eltakarta a szemét és ment tovább…

VIDEÓ - Belvárosi albérletből árulta a marihuánát a kaposvári bűnbanda

A rendőrök vödörnyi füvet, közel kétszáz jointot és száz tasak drogot találtak.

A cinizmus csúcsa Fidesz módra: a Vodafone-ra van pénz, a tanárok béremelésére nincs

A kormány 660 milliárd forintot költ az adófizetők pénzéből a veszteséges Vodafone megvásárlására. Az LMP azt mondja, hogy az összeg negyedéből 25 százalékkal fel lehetne emelni a pedagógusok bérét.

Döbbenet - Maszkos férfiak raboltak el egy 14 éves lányt Nagytalmácsról

Az eset vasárnap este történt, a rendőrség nagy erőkkel keresi a tetteseket.

Gyereket rabolt ki a fiatal férfi a kaposvári buszpályaudvarnál

Előbb csak buszjegyre kért pénzt, majd, amikor észrevette a fiúnál a többi bankjegyet, fenyegetően lépett fel és mindent vitt.

Vödörbe fojtotta újszülött fiát a harmincas nő

Családja előtt is eltitkolta terhességét, élettársa már csak a halott csecsemőt találta meg.

Gyerektársai ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt kell felelnie a 15 éves nevelőotthoni fiúnak

A magatartászavaros vádlott nevelőszülőtől került a szociális otthonba, ahol több kisebb gyereket abuzált.

Ungár: a neoliberális IMF legjobb tanítványa az Orbán-kormány

A neoliberális IMF az embereknek adott magas béreket hibáztatja az inflációért. A szervezet védené a multikat, ahogy ezt az Orbány-kormány már 12 éve teszi.

Kommandós akcióról értesítette prosti szeretőjét a rendőrségi alkalmazott

A fiatal férfi azt hitte, párja is érintett az emberkereskedelem miatt indult akcióban.

Nyolc esetben hazudott a sonline.hu Juhász Péterről - bocsánatkérésre kötelezték őket

A sonline-on kívül a többi kormányközeli Mediaworks lapnak is bocsánatot kell kérnie a korábbi pártelnöktől

LMP: Orbán Viktor felelősséghárító showműsort tartott

Így értékelte a miniszterelnök sajtótájékoztatóját a zöld párt.

Több, mint 20 milliót csalt ki történeteivel áldozataiból a fiatal nő

Előbb ismerőseit húzta le, aztán jöttek a sztorik, melyeknek komoly vállalkozók is bedőltek.