Vajon a Nobel-díjas tudósaink tanárai milyen teljesítményértékelésen mentek át?

Kpsvr 2023-03-08 08:42:00
Ha már a Fidesz Klebelsberg Kunoról nevezte el közoktatást felügyelő szörnyszülött, központi intézményfenntartóját, legalább legyenek tisztában a munkásságával.

Törvénymódosítás a fejünk felett: önállótlan pedagógusok neveljék önállóságra a gyerekeket? címmel juttatott el közleményt szerkesztőségünkhöz a Szülői Hang Közösség, melyet változtatás nélkül közlünk:

  • A kormányzat által benyújtott törvénytervezet szerint az tesz jót gyermekeinknek, ha a pedagógusok szakmai önállóságát tovább csorbítják, és a teljesítményértékelési rendszerrel kiszolgáltatottá teszik őket az igazgatók és a fenntartó önkényének.
  • A pedagógushiányra nem jelent megoldást az óraadók számának növelése és a pedagógushallgatók alkalmazása, melyek csak legalizálják a rossz gyakorlatokat; a béremelés EU-s támogatásokhoz kötése elfogadhatatlan, és riasztó a pályaválasztók számára.
  • Március 10-ig van lehetőségünk írásban tiltakozni, amihez szülői mintalevelet tettünk közzé.

Szülőként tiltakozunk a pedagógusok jogainak elvétele ellen, hiszen ez egyben azt is jelenti, hogy nem tudnak a gyerekekkel legjobb tudásuk és lelkiismeretük szerint foglalkozni. A kormány olyan jogszabályok elfogadását tervezi, amelyben a nevelőtestület elveszti döntési jogát (legfeljebb véleményezhet)

  • az intézmény pedagógiai programjáról,
  • az éves munkatervről,
  • a szervezeti és működési szabályzatról (SZMSZ),
  • a beszámolók, továbbképzési programok elfogadásáról.

Ha elvesszük a pedagógusok jogát, hogy dönthessenek az iskolák, óvodák működéséről és mások döntését erőltetjük rájuk, akkor az önállótlan pedagógusok hogyan fognak önálló gyerekeket nevelni? A szabad, a gyermekek érdekében önálló döntéseket meghozni képes nevelőtestületek tudják csak betölteni a feladatukat, ez most újabb csorbát szenved, és a helyzetet csak tovább súlyosbítja a pedagógusok évenkénti szigorú teljesítményértékelése.

Bár elsőre vonzónak tűnhet az elképzelés, hogy a többet és jobban dolgozó pedagógusok nagyobb fizetést kapjanak, a konkrét javaslat kapcsán sok probléma merül fel, melyek közvetlenül hatnak a gyerekekre is, és fennáll a veszély, hogy a rendszer ronthatja a magyar közoktatás minőségét. A következő problémákra hívjuk fel a figyelmet, melyeket honlapunkon kifejtünk.

  • A rendszer kiváló pedagógusokat is a jutalom megvonásával büntethet.
  • A diákok érdemjegyeit is torzíthatja.
  • A látványos teljesítményt jobban díjazza a rendszer, mint az érdemi pedagógiai munkát.
  • A kompetenciamérések eredményei manipulálhatóak.
  • Az igazgatók érdemi kontroll nélkül teljhatalmat kapnak.
  • A túlórázás továbbra sem kifizetődő.
  • Nem alkalmazkodik az év közben felmerülő igényekhez.
  • A nehézségekkel küzdő gyerekek támogatása sérülhet.
  • A szubjektív szempontok alkalmasak a kritikus vélemények elhallgattatására.
  • Bérfeszültség.
  • Túl nagy bürokrácia.
  • A tankerület és a minisztérium túlhatalma.

A tervezett teljesítményértékeléssel kapcsolatban a következőket javasoljuk.

  • Az intézmények saját hatáskörben, a pedagógusok véleménye alapján dönthessenek a teljesítményértékelő rendszerről és annak bevezetéséről.
  • Az igazgatói kinevezéseknél szükséges visszaállítani a pedagógusok és a szülők véleményezési és egyetértési jogát.
  • A pedagógusok teljesítményértékelési rendszerének része kell, hogy legyen az igazgató, a tankerület (fenntartó) és a minisztérium pedagógusok általi értékelésének is.

A törvénymódosítás tervezete további jogokat vesz el nemcsak a nevelőtestülettől, hanem a szülőktől is. A fegyelmi ügyekben korábban a nevelőtestület döntött, míg a tervezett módosítás szerint a fegyelmi határozatot az igazgatóból, a fenntartó delegáltjából és a nevelőtestület képviseletében eljáró pedagógusból álló bizottság hozza meg. A szülő már nem indíthat eljárást a fegyelmi határozat ellen. Ezáltal várhatóan a döntések kevésbé a gyermek érdekeit szemmel tartó pedagógiai szempontok szerint, hanem az intézmény saját érdekei szerint történhetnek, aminek a gyerekek és szülők is ki lesznek szolgáltatva. A gyermek nevelésére irányuló erőfeszítések, pszichológus, fejlesztőpedagógus és más szakemberek bevonása helyett egyszerűbb lesz megválni a tanulótól.

Az óriási pedagógushiány súlyosan veszélyezteti gyermekeink és országunk jövőjét, de a kormányzat ahelyett, hogy a valódi megoldást keresett és talált volna, csak a szentesíti a rossz gyakorlatokat. Bevezetik a vándortanár fogalmát, aki más intézményekben is dolgozik, az óraadó pedagógusok száma megnövekedhet, és állami intézményekben akár a nevelőtestület több mint fele is lehet óraadó. Lehetővé teszik a pedagógushallgató alkalmazását is, ami nemcsak az oktatás minőségét rontja, hanem a pedagógusképzést is kevésbé vonzóvá teszi, súlyosbítva a bajt.

A valódi megoldás a pedagógusok anyagi, szakmai és erkölcsi megbecsülése lenne. Az idei 10%-os pótlékemelés messze elmarad az inflációtól. Bár az EU-s források megérkezésével további béremelést ígérnek, elfogadhatatlan, hogy a gyermekeinket oktató, nevelő pedagógusok anyagi megbecsülése az EU-s forrásoktól függjön. Ezzel nemzetünk függetlenségét adjuk fel, hiszen valójában nekünk magyaroknak a közös befizetéseinkből kellene biztosítanunk az oktatási rendszer hatékony működését. Az EU-s források csak 2030-ig állnak rendelkezésre, és a kormányzat is csak addig garantálja a megemelt fizetéseket. Aki tehát most áll pályaválasztás előtt, az méltán feltételezheti, hogy az egyetem elvégzése után hamarosan az EU-s források megszűnnek, és ezután a kormányzat ugyanúgy cserben hagyja majd a pedagógusokat, mint ahogy azt most teszi azzal, hogy a nemzeti költségvetésből nem fordít kellő forrást gyermekeink oktatására.

A minisztérium a közzétételtől számítva 8 napig, március 10-ig várja a véleményeket a többszáz oldalból álló részletes jogi dokumentumokra, miközben ezekről érdemi, közérthető tájékoztatás nincs, az összefoglaló és indoklás csak általánosságokat tartalmaz, a szakmai és érdekvédelmi szervezeteket érdemben nem vonták be az anyag előkészítésébe. A folyamat nem tekinthető érdemi társadalmi vitának, szülőként és pedagógusként úgy érezhetjük, hogy már megint a fejünk felett döntöttek.

Azt javasoljuk, hogy szülőként fejezzük ki tiltakozásunkat a Belügyminisztériumnak küldött levéllel, melyhez honlapunkon mintát tettünk közzé, hogy ezáltal véleményünket hivatalosan is dokumentáljuk és esélyt adjunk a változtatásra. Egyúttal támogassuk a témában megjelent petíciót is.

Szólj hozzá!

Szezonális POS terminálra van szükség? Ma már optimális üzleti megoldások közül lehet válogatni

A nyár közeledtével lassan beköszönt az egyik legnépszerűbb szezonális időszak, de a gyakorlatban ilyen lehet a tél vagy bármely más évszak is.

5 csillagjegy, aki könnyedén válik érzelmileg ingataggá

Habár mindenkinek akadnak az életében jobb és rosszabb időszakai, vannak olyan emberek, akik különösen nehezen élik meg ezeket a hullámvölgyeket. Hisz egyszerűen lehetetlen mindig ugyanolyan kiegyensúlyozottnak és pozitívnak lenni, ha egyszer a sors váratlan kihívásokat gördít elénk.

Kulka Jánost választották a Nemzet Színészének

A Csiky Gergely Színház egykori művésze egy korábbi kaposvári színész, Tordy Géza örökébe lépett.

Borhi-Dér-Pintér: aljas rágalom a bántalmazás

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz Kaposvár három alpolgármestere a DK azon vádjával kapcsolatban, hogy a város egyik alpolgármestere követett el szexuális bántalmazást 15 éve a Fidesz EP kampánya alatt.

Egyre melegebbek a nyarak Magyarországon

A szárazság egyre nagyobb kihívás Magyarországon is a nyári időszakban.

A Tengeri Túlhalászás Következményei

Az óceánik ökoszisztémáinak felborulása súlyos következményekkel jár.

Nem lehet elég korán kezdeni a környezetvédelmi nevelést

Ha minél korábban találkoznak a gyermekek a környezetvédelem fontosságával, annál fogékonyabbak lesznek felnőtt korban ezekre a kérdésekre.

Súlyos probléma a városi faírtás

Szita Károly egészséges fákat is kivágat. Érthetetlen, hogy miért.

A plázában verte össze netes ismerősét a kaposvári férfi

Egy előző napi világhálós vita miatt robbant ki a balhé.

Vonaton fosztotta ki alvó utastársát a harmincas férfi

Elvette a pénztárcát és leszállt egy Kaposvár előtti állomáson, majd egy dohányboltban leadta a brifkóban talált iratokat, persze a pénzt megtartotta.

Vállalkozás indítanál? Légy tisztában az alapfogalmakkal!

Egy vállalkozás indítása sok feladattal jár, kezdő vállalkozóként pedig érdemes tisztában lenni bizonyos alapfogalmakkal. Már a kezdeteknél szakértő segítséget célszerű igénybe venni, hiszen nem mindegy, hogy milyen vállalkozási formát választunk, illetve az sem, hogy milyen adózási módba jelentkezünk be.

Vonattal próbált Kaposvárról Németországba szökni a nigériai drogdíler

Levette a rendőrségi nyomkövetőt, s Fonyódon át indult Pestre, hogy onnan utazzon tovább, de csak Lelléig jutott.

Így gondozd a francia bulldogodat!

A francia bulldogokat egyszerűen nem lehet nem imádni. Kicsik ugyan, de igazi különleges egyéniségek, a lapos arcukkal, a denevérfülükkel és a röfögésükkel szabályosan bearanyozzák a mindennapjaidat.

Idős asszonyt fosztott ki a visszaeső bűnöző az aluljáróban

A táskában csak kulcscsomót és napszemüveget talált, így a semmiért mehet négy évre börtönbe.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak.