Furcsa átrendeződés történt a Tatárjárás-film tulajdonosi hátterében

Kpsvr 2023-04-17 15:47:00
Március elején ügyvezetőt cseréltek a Nyugat Kapujában Kft.-nél. Az új ügyvezető az összes tulajdonos tulajdonrészét átvette. A projekt eddigi atyja, Sipos Kornél kikerült a céghálóból.

Legutóbb januárban cikkezett a hazai sajtó az 1242 – a Nyugat kapujában című nagyjátékfilmről. A témát akkor az szolgáltatta, hogy újabb állami támogatást kapott a film, a korábbi 1 milliárd 268 millió forint mellé, december elején további 1 milliárd 238 millió forintot kapott a film projektcége az akkor még Sipos Kornél ügyvezette Nyugat kapujában Kft. 

A filmről akkor azt írták, hogy a tatárjárás témáját feldolgozó film a koprodukciós partnerek finanszírozási összegeivel és az adókedvezményekkel együtt összesen közel 3 milliárd 700 millió forintos összköltségvetéssel számol. 

De, hogy miért kellett decemberben ismét támogatást folyósítani a cégnek, arról Sipos akkor azt nyilatkozta a film.hu-nak, hogy 

“Összetett okai vannak, ami a pályázati rendszer jellegéből is adódik. Tavalyelőtt, 2021 decemberében adtuk be a pályázatot, amit áprilisban fogadtak el, és augusztus végén írtuk alá a szerződést. 2021 december és 2022 augusztus közben viszont sok minden történt: a háború, az elszálló energia és benzinárak, a KATA megszünése, elszállt a dollár és az euró árfolyam. Ezzel nem tudtunk mit kezdeni, a nemzetközi szereplőink dollárban kapják a fizetésüket, a szerződések megvoltak, a dátumokat nem tudtuk volna tolni. Az addigra nem volt váratlan, hogy pótköltségvetéssel kell a Filmintézethez forduljunk, még ha az összeg mértéke váratlan is volt”

Való igaz, hogy a film stáblistája nemzetközi sztárokat sorakoztat fel. A szereplők között van többek között Eric Roberts és Michael Ironside is.

Március 10-vel komoly változások álltak be a film produkciós cégénél, a Nyugat kapujában Kft.-nél. A film eddigi atyja Sipos Kornél producer ugyanis kikerült mind a tulajdonosi háttérből, mind pedig az ügyvezető székből.

Az Opten adatai szerint a Kft.-nek korábban több tulajdonosa volt úgy, mint az Egyesült Királyságba bejegyzett Chelsea Pictures Limited és Sipos Kornél által tulajdonolt Mozgó Mozi Kft. Mindkét jogi személy mára törölve lett a cég tulajdonosi köréből, januártól márciusig fedésben Farkas Dóra is a cégtulajdonosok között volt, majd március 10-től már csakis ő egy személyben a produkciós cég tulajdonosa és ügyvezetője.

De mi történhetett?

Információink szerint a tatárjárás-film körül vannak pénzügyi nehézségek. Ezt támasztja alá az a tény, hogy a film produkciós cégének tavaly december 13-án újabb 1 milliárd 232 millió forintra volt szüksége. Január 16-án pedig ügyvezetőt vált a cég, és Sipos Kornél helyét az a Farkas Dóra veszi át, aki a film adatlapja szerint szintén az alkotás producere, majd e dátumtól számítva a cég résztulajdonosa lesz és végül március 10-től a Nyugat Kapujában Kft. 100%-os tulajdonosa.

Úgy értesültünk, hogy az újabb pénzekre azért volt szükség, mert a stáb jó része ekkor már hónapok óta várta az elvégzett munka után járó pénzét. 

Emailben kerestük a Nemzeti Filmintézetet, hogy tudnak-e a kiemelten támogatott film produkciós cégénél végbement tulajdonos és ügyvezető váltásról. Egyelőre azonban nem kaptunk választ.

Kerestük Farkas Dórát is, hogy megtudjuk helyesek-e értesüléseink, és, hogy mi indokolta az ügyvezetőváltást azután, hogy 1,2 milliárd forint érkezett a céghez, amivel elvileg a produkció pénzügyi helyzete egyenesbe került. Azonban cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Erős tulajdonosi háttér távozott a Mozgó Mozi Kft. személyében

Ahogy fentebb írtuk, egészen márciusig volt a Nyugat Kapujában Kft. egyik tulajdonosa a Mozgó Mozi Kft. A cégnek két magánszemély a tulajdonosa: Sipos Kornél és Schatz Péter

Schatz komoly befolyással bíró szereplő a magyar média és sajtó világban. Az üzletember 2007 és 2008 között vezetője volt a Magyar Televíziónak, a KESMA előtt tulajdonosa és vezetője a kormányközeli Ripostnak.

A 444.hu 2020 februári cikkében így írt:

(…) Schatz Péter magyar üzletember, Habony Árpád korábbi üzlettársa és egyben a magyar kormánypárti média külföldi terjeszkedésének egyik kulcsfigurája: 2017 óta több tévét és újságot szerzett meg a Balkánon. 

 

via ugytudjuk.hu

Borítókép: 1242movie.com

Szólj hozzá!

Nyolc kutya pusztult el majdnem a felelőtlen gazdáik miatt

Eleinte csak elhanyagolták az állatokat, ám a végén már enni is alig adtak nekik.

Románcnak indult, fegyházzal végződött a kaposvári kaland

A börtönből frissen szabadult férfi egy nő kedvéért utazott a somogyi megyeszékhelyre, ám az ismerkedés rosszul sült el, s miután nem volt pénze a visszaútra, kitört belőle a betörő.

Apa és fia közel húszmilliónyi ékszert fémkeresőzött össze, börtön várhat rájuk

Fél Somogyot átkutatták, s többek között egy hétszáz éves aranygyűrűt és 12 milliós ezüsttallér-gyűjteményt találtak.

Donáth Anna kiáll az OTP mellett, arra kéri Ukrajnát, hogy vegye le a szankciós listáról

Szerinte a bank nem a saját, hanem a magyar kormány bűnei miatt került fel a listára.

Elhunyt Tina Turner

Az énekesnő 83 éves volt.

Feszítővassal törte el ismerőse apja könyökét egy fiatal kaposvári férfi - VIDEÓ!!!

Akkorát ütött a 80 centis vasrúddal, hogy az áldozatnak maradandó fogyatékosságot okozott.

Egy játszótér mellett, fejszével verte agyon ismerőse kutyáját

Mindössze egy ezrest kapott a nőtől, aki meg akart szabadulni az állattól.

Részegen okozott halálos balesetet a 16 éves fiú

Berúgott a barátaival, s elvitték az apja kocsiját, melyben még hátsó ülés sem volt – egy kilométert sem autóztak, amikor bekövetkezett a tragédia.

Szörnyű állatviadalokat tartottak egy tolnai tanyán

Borzokkal és rókákkal harcoltatták a kutyákat egy Tolna megyei település határában.

Több, mint 12 ezer liter gázolajat síbolt el a teherautósofőr

A kamion helyett kannákba és hordókba tankolt a céges üzemanyagkártyával, majd nyomott áron eladta ismerőseinek a potyadízelt.

Gálvölgyi János akár életveszélyben is lehetett - hibásan mérlegelt a mentésirányító

A nehézlégzés olyan riasztó tünet, melyet életveszélyesnek kell értékelni, de nem ez történ Gálvölgyi János esetében.

Focisták verekedtek össze a pályán, egy nő orra bánta az affért - VIDEÓVAL!!!

Az idősebb játékos élettársa a balhézók közé állt, erre a fiatalabb kettőt neki is behúzott.

Irodájába zárkózott a lakásotthon vezetője a megvadult nevelt fiú elől

Megöléssel fenyegette a nevelőt, s ököllel bezúzta a bezárt ajtót.

Több, mint 175 tonna fémet gyűjtött össze illegálisan a kaposvári házaspár

Csaknem 30 millió forintot kerestek az engedély nélküli üzlettel.

Iskolák környékén is árulta a kábítószert a négy tagú drogbanda

Nemcsak szívták a füvet, de jól meg is éltek belőle.

Kerekesszékest fosztott ki a negyvenes nő

Kihasználta, hogy áldozata éppen egy szekrényben pakolt, s hogy kartávolságon kívül nem tudta megvédeni az értékeit.

Begyógyszerezte ismerősét, s amikor elbódult, elvette a pénzét

A Németországban élő férfi lakásfelújításra hozott magával nagyobb összeget egy zárt táskában, de kirablóját ez sem tartotta vissza.

Hat nőt futtattak az élettársak, akik lakást és élelmet is biztosítottak a nőknek

A férfi határozta meg a tarifákat, párja intézte a hirdetéseket és irányította a kuncsaftokat.

Mentálisan sérült ismerőseit verte át a kaposvári férfi

Hiteleket vetetett fel velük és milliókért vásároltatott velük elektronikai cikkeket.

Szita Károlyt nem vették komolyan Brüsszelben

Szita Károly felháborodott levelet írt az Orbán Viktor által is megszavazott szankciók miatt, de mivel a fideszes polgármester főnöke is megszavazta a szankciókat, így Szita felháborodását nem tudták komolyan venni Brüsszelben.