Lehetőségek Somogy központjában – állás Kaposvár területén

Kpsvr 2023-07-27 15:14:00
Nem csak egy nyaralóhely.

Somogy vármegyét sokszor csupán a Balaton partján fekvő településekkel szokás azonosítani, holott ez a régió jóval többet rejt ennél. A székhelyként funkcionáló Kaposvár szintén jelentős turisztikai forgalmat bonyolít, ám más szektorokban is erősíti hazánk gazdaságát és álláspiacát.

Nem csak egy nyaralóhely

Kétségtelen, hogy a hazai turisztika legnagyobb fegyverténye a Balaton, illetve a part mentén és a Balaton-Felvidéken húzódó települések, városok. Ez a régió a nyári szezonban hatalmas vendégforgalmat bonyolít, mely sok esetben egész évre képes fedezni a helyi vállalkozások bevételeit. Ennek megfelelően sokan épp erre a modellre rendezkedtek be, így teljes működésüket a nyári szezon hónapjaira hegyezik ki.

A két leginkább érintett vármegye, Veszprém és Somogy sok részén is ez a tendencia, elsősorban természetesen a Balaton partján fekvő településeknél. Az élet az itt élők számára azonban nem ér véget a nyári szezonnal, így tehát sokan inkább egész évre terveznek. Somogy vármegye székhelye, Kaposvár például már csak pozíciójából adódva sem a turizmusra rendezkedett be, itt inkább más szektorok dominálnak. Ezzel állít élő példát arra, hogy a Balaton-menti vármegyék sem egysíkúak.

A környékbeli turizmus java részéről leválva Kaposvár képes volt önerőből a régió meghatározó városává és országos szinten is jelentős gazdasági szereplővé válni. A városban és környékén sokkal jellemzőbb az ipari szektor térhódítása, mely kifejezetten kedvező tendenciákat teremt a helyi és szomszédos településeken élők számára. Az álláspiac ennek megfelelően itt jóval sokszínűbb, egy állás Kaposvár városában pedig nem szezonális, stabil lehetőséget kínál.

Tudatos iparosodás

Somogy vármegye székhelyeként Kaposvár más módon igyekszik hozzátenni a gazdasághoz, mint a balatoni turizmusban érdekelt települések. Természetesen egyikkel sincs semmi probléma, hiszen ez teremt egyensúlyt az egyes szektorok között. Bár a város többszáz éves múltra tekint vissza, gazdasági szempontból inkább a 20. század jelentős, hiszen ekkora datálható a mai napig is tartó ipari fejlődés elindítása.

A változás az idő múlásának sajátja, így természetesen ma már némiképp más az összkép, de az továbbra is igaz, hogy jó néhány állás Kaposvár modern kori ipari szereplőinek köszönhetően jön létre a városban. Ha specifikusan szeretnénk iparágakat említeni, akkor mindenképpen az élelmiszeripart lenne érdemes kiemelni. Kaposvár e szempontból némiképp monopol helyzetben is van, hiszen hazánk utolsó, immáron egyetlen cukorgyára a városban működik.

Az ipar hagyományosan nagy volumenű munkáltató szektornak számít, hiszen hatalmas mennyiségű munkaerőt képes alkalmazni, a legkülönbözőbb álláshelyekre. Így tehát rengeteg állás Kaposvár e szektorához köthető, ezzel is érvényesítve ez a kitételt. Az élelmiszeriparon belül tejüzemet és hűsipari feldolgozót is találunk itt, illetve nagyobb, villamossággal foglalkozó vállalat is üzemel a városban. Egy állás Kaposvár iparában tehát meglehetősen sokféle lehet.

Egy város lehetőségei

A fentiekből talán jól leszűrhető, hogy milyen mértékben is forrtak össze a Kaposváron és környékén élő munkavállalók lehetőségei a helyi ipari szereplők tevékenységével. És bár tény, hogy a város életében ez a szektor vált meghatározóvá, természetesen itt is jelen van a turizmus. A város épített és természetes környezete, múzeumai, illetve strand- és gyógyfürdője is számos látogatót vonz erre a vidékre. Ennek megfelelően sok állás Kaposvár turizmusához is kötődik.

Emellett természetesen egy jól működő város nem is létezhetne saját intézményei, szolgáltatói, iskolái, üzletei, kisebb-nagyobb vállalkozásai nélkül, melyek szintén jelentős számú munkaerőt képesek foglalkoztatni. Így tehát sok állás Kaposvár egyszerű városi mivoltából fakad, ám ezek is remek lehetőséget jelentenek helyi és környékbeli lakosoknak egyaránt.

Kaposvár tehát kiváló példája annak, hogy egy abszolút egyeduralkodónak számító turisztikai attrakció közelében is létezhet saját jogán egy erős alapokkal, élhető körülményekkel és stabil mindennapokkal működő hely. Amellett tehát, hogy egy állás Kaposvár városában sokféle lehetőségeket tartogat, a város maga is kiváló életkörülményeket és egy vidéki város minden előnyét kínálja az itt élők számára. Aki esetleg kételkedik, az bátran járjon utána.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Egyre melegebbek a nyarak Magyarországon

A szárazság egyre nagyobb kihívás Magyarországon is a nyári időszakban.

A Tengeri Túlhalászás Következményei

Az óceánik ökoszisztémáinak felborulása súlyos következményekkel jár.

Nem lehet elég korán kezdeni a környezetvédelmi nevelést

Ha minél korábban találkoznak a gyermekek a környezetvédelem fontosságával, annál fogékonyabbak lesznek felnőtt korban ezekre a kérdésekre.

Súlyos probléma a városi faírtás

Szita Károly egészséges fákat is kivágat. Érthetetlen, hogy miért.

A plázában verte össze netes ismerősét a kaposvári férfi

Egy előző napi világhálós vita miatt robbant ki a balhé.

Vonaton fosztotta ki alvó utastársát a harmincas férfi

Elvette a pénztárcát és leszállt egy Kaposvár előtti állomáson, majd egy dohányboltban leadta a brifkóban talált iratokat, persze a pénzt megtartotta.

Vállalkozás indítanál? Légy tisztában az alapfogalmakkal!

Egy vállalkozás indítása sok feladattal jár, kezdő vállalkozóként pedig érdemes tisztában lenni bizonyos alapfogalmakkal. Már a kezdeteknél szakértő segítséget célszerű igénybe venni, hiszen nem mindegy, hogy milyen vállalkozási formát választunk, illetve az sem, hogy milyen adózási módba jelentkezünk be.

Vonattal próbált Kaposvárról Németországba szökni a nigériai drogdíler

Levette a rendőrségi nyomkövetőt, s Fonyódon át indult Pestre, hogy onnan utazzon tovább, de csak Lelléig jutott.

Így gondozd a francia bulldogodat!

A francia bulldogokat egyszerűen nem lehet nem imádni. Kicsik ugyan, de igazi különleges egyéniségek, a lapos arcukkal, a denevérfülükkel és a röfögésükkel szabályosan bearanyozzák a mindennapjaidat.

Idős asszonyt fosztott ki a visszaeső bűnöző az aluljáróban

A táskában csak kulcscsomót és napszemüveget talált, így a semmiért mehet négy évre börtönbe.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.