Lehetőségek Somogy központjában – állás Kaposvár területén

Kpsvr 2023-07-27 15:14:00
Nem csak egy nyaralóhely.

Somogy vármegyét sokszor csupán a Balaton partján fekvő településekkel szokás azonosítani, holott ez a régió jóval többet rejt ennél. A székhelyként funkcionáló Kaposvár szintén jelentős turisztikai forgalmat bonyolít, ám más szektorokban is erősíti hazánk gazdaságát és álláspiacát.

Nem csak egy nyaralóhely

Kétségtelen, hogy a hazai turisztika legnagyobb fegyverténye a Balaton, illetve a part mentén és a Balaton-Felvidéken húzódó települések, városok. Ez a régió a nyári szezonban hatalmas vendégforgalmat bonyolít, mely sok esetben egész évre képes fedezni a helyi vállalkozások bevételeit. Ennek megfelelően sokan épp erre a modellre rendezkedtek be, így teljes működésüket a nyári szezon hónapjaira hegyezik ki.

A két leginkább érintett vármegye, Veszprém és Somogy sok részén is ez a tendencia, elsősorban természetesen a Balaton partján fekvő településeknél. Az élet az itt élők számára azonban nem ér véget a nyári szezonnal, így tehát sokan inkább egész évre terveznek. Somogy vármegye székhelye, Kaposvár például már csak pozíciójából adódva sem a turizmusra rendezkedett be, itt inkább más szektorok dominálnak. Ezzel állít élő példát arra, hogy a Balaton-menti vármegyék sem egysíkúak.

A környékbeli turizmus java részéről leválva Kaposvár képes volt önerőből a régió meghatározó városává és országos szinten is jelentős gazdasági szereplővé válni. A városban és környékén sokkal jellemzőbb az ipari szektor térhódítása, mely kifejezetten kedvező tendenciákat teremt a helyi és szomszédos településeken élők számára. Az álláspiac ennek megfelelően itt jóval sokszínűbb, egy állás Kaposvár városában pedig nem szezonális, stabil lehetőséget kínál.

Tudatos iparosodás

Somogy vármegye székhelyeként Kaposvár más módon igyekszik hozzátenni a gazdasághoz, mint a balatoni turizmusban érdekelt települések. Természetesen egyikkel sincs semmi probléma, hiszen ez teremt egyensúlyt az egyes szektorok között. Bár a város többszáz éves múltra tekint vissza, gazdasági szempontból inkább a 20. század jelentős, hiszen ekkora datálható a mai napig is tartó ipari fejlődés elindítása.

A változás az idő múlásának sajátja, így természetesen ma már némiképp más az összkép, de az továbbra is igaz, hogy jó néhány állás Kaposvár modern kori ipari szereplőinek köszönhetően jön létre a városban. Ha specifikusan szeretnénk iparágakat említeni, akkor mindenképpen az élelmiszeripart lenne érdemes kiemelni. Kaposvár e szempontból némiképp monopol helyzetben is van, hiszen hazánk utolsó, immáron egyetlen cukorgyára a városban működik.

Az ipar hagyományosan nagy volumenű munkáltató szektornak számít, hiszen hatalmas mennyiségű munkaerőt képes alkalmazni, a legkülönbözőbb álláshelyekre. Így tehát rengeteg állás Kaposvár e szektorához köthető, ezzel is érvényesítve ez a kitételt. Az élelmiszeriparon belül tejüzemet és hűsipari feldolgozót is találunk itt, illetve nagyobb, villamossággal foglalkozó vállalat is üzemel a városban. Egy állás Kaposvár iparában tehát meglehetősen sokféle lehet.

Egy város lehetőségei

A fentiekből talán jól leszűrhető, hogy milyen mértékben is forrtak össze a Kaposváron és környékén élő munkavállalók lehetőségei a helyi ipari szereplők tevékenységével. És bár tény, hogy a város életében ez a szektor vált meghatározóvá, természetesen itt is jelen van a turizmus. A város épített és természetes környezete, múzeumai, illetve strand- és gyógyfürdője is számos látogatót vonz erre a vidékre. Ennek megfelelően sok állás Kaposvár turizmusához is kötődik.

Emellett természetesen egy jól működő város nem is létezhetne saját intézményei, szolgáltatói, iskolái, üzletei, kisebb-nagyobb vállalkozásai nélkül, melyek szintén jelentős számú munkaerőt képesek foglalkoztatni. Így tehát sok állás Kaposvár egyszerű városi mivoltából fakad, ám ezek is remek lehetőséget jelentenek helyi és környékbeli lakosoknak egyaránt.

Kaposvár tehát kiváló példája annak, hogy egy abszolút egyeduralkodónak számító turisztikai attrakció közelében is létezhet saját jogán egy erős alapokkal, élhető körülményekkel és stabil mindennapokkal működő hely. Amellett tehát, hogy egy állás Kaposvár városában sokféle lehetőségeket tartogat, a város maga is kiváló életkörülményeket és egy vidéki város minden előnyét kínálja az itt élők számára. Aki esetleg kételkedik, az bátran járjon utána.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Itt az új fideszes köztársaságielnök-jelölt

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Kaposváron mindenki megnyugodhat: 655.600 Ft volt az átlagkereset

Kinek tudnánk ezt a bőséget és jólétet megköszönni?

A kutyapelenka nagyon hasznos felszerelés

A minap összefutottam egy ismerőssel és a kutyákra terelődött a szó. Valahogy a kutyapelenka témája is előkerült. Meglepődve tapasztaltam, hogy azt gondolta erről a nagyon hasznos kutyafelszerelésről, hogy ugyanúgy alkalmazzák, mint a klasszikus gyerekpelenkákat.

Hamis márkás termékeket árult a házában az ötvenes férfi

A NAV egy próbavásárlás során buktatta le, kiderült, több, mint 4 millió forintért adott el gagyi ruhákat, cipőket.

Mi a mikrotápanyagok szerepe a táplálkozásban?

A kiegyensúlyozott változatos étrend tartalmaz valamennyi fontos tápanyagot, vagyis szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, vagyis az energiát adó makro-, illetve az energiát nem szolgáltató, de nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat.

Aranyér: mi igaz a problémával kapcsolatban, és mi nem?

A köznyelvben aranyérnek hívott betegségről talán mindenki hallott már, nem egy embernek sajnos konkrét tapasztalatai is vannak ezzel kapcsolatban. Sok tévhit kering azonban a neten az aranyerességről, ezeket igyekszünk cikkünkben megcáfolni.

Problémák, amelyekkel a fiatalok szembesülnek a mai kapcsolatokban

A társadalmi, kulturális és technológiai változások nagyban befolyásolták a párkapcsolati problémák megjelenését, amelyek eltérnek azoktól, amit egykoron a szülők, nagyszülők éltek meg.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Megérkeztek az új generációs Wink sportcipők

Amikor sportcipőt, kényelmes utcai lépőt keresünk, ami sokáig bírja a mindennapos strapát, akkor bizony átgondoljuk, hogy mit is veszünk meg.

Védelem minden rétegben a tűz és az elektromos kisülések ellen

A nyílt láng, a különféle hőforrások, az áramütés komoly, életet veszélyeztető kockázatot jelent, ezért azokban a munkakörökben, ahol nagy esély van az ezekkel való érintkezésre, a munkavédelemnek ki kell terjednie ezekre.

Szerinted milyen a jó WC-csésze?

Talán még sosem tették fel neked ezt a kérdést, sőt, esetleg te magad sem gondolkoztál még túl sokat rajta. Mert őszintén megvallva talán soha senkinek nem volt túl nagy prioritás, hogy egy-egy felújítás alkalmával sok – vagy legalábbis elég – időt szenteljen annak, hogy kiválassza az ideális darabot.

Egy jó telefon mellé nem árt egy tablet sem

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az a pont, mikor rájön, hogy neki egy tabletre is szüksége van a meglévő telefonja mellé. Így van ez akkor is, ha esetleg laptoppal is rendelkezik az illető, hiszen a táblagép utazáskor sokkal praktikusabb.

LMP: Rogán Antal távozzon a közéletből!

Petíciót indított a zöld párt.

Gourmet finomságok nőnapra is

Minden év március 8-án eljön az a nap, amikor világszerte a nőket ünnepeljük, bár ez a nap eredetileg a nők jogaiért folytatott küzdelemről szólt, mára sokat szelídült, és virággal, csokoládéval, figyelmességgel fejezzük ki a megbecsülésünket. 

Górcső alatt a bőrápolás hőse, az E-vitamin

Az E-vitamin kétségtelenül a bőrápolás egyik kulcsfontosságú összetevője. Hogy miért van ez így? Olvass tovább, és megtudhatod! Az útmutatónk ugyanis mindent elmond, amit az E-vitamin bőrre gyakorolt hatásáról tudni kell, és arról, hogyan érdemes használni.

Jó ötletnek tűnt: szétralizták a focipályát

Leesett a hó, s úgy gondolták, driftelni a legalkalmasabb hely a futballpálya, s közel 4 ezer négyzetméteren szétbarmolták a gyepet.

A nagy kérdés: falpanel vagy tapéta?

Az építőipari trendekben az egyszínű, egyformára festett falak ideje lejárt, manapság a változatos megjelenés a divatos. Ezt el lehet érni különbözőféle festékekkel, de sokkal többen választják inkább a falpanellel vagy a tapétával való dekorálást. 

Ungár Péter: Novák Katalinnak és Varga Juditnak politikai értelemben végük van

Az LMP társelnöke Facebook-posztban reagált Orbán Viktor bejelentésére.

Gyárfás Tamás hét év, Portik Tamást életfogytiglani fegyházat kapott a Fenyő-gyilkosság miatt

Az úszószövetség volt elnökét, a Nap TV egykori tulajdonosát emberölésben elkövetett bűnsegédlet, a maffiózót emberölésre felbujtás miatt ítélték el. A felek Gyárfás egy kaposvári adócsalási ügyében kerültek közelebbi ismeretségbe.