Szendefy: a havi szaldóelszámolással a kormány bünteti a napelemmel rendelkező családokat

Kpsvr 2023-09-04 07:56:00
Hatalmas érvágás a napelemmel rendelkező családoknak, hogy a kormányzati ígéret ellenére havi szaldóelszámolásba kerülnek. Szinte fillérekért kell átadniuk a nyáron megtermelt áramot, cserébe 15-szörös áron vásárolhatnak majd télen a szolgáltatótól.

Szendefy Mária, az LMP Országos Elnökségének tagja tartott sajtótájékoztatót a kaposvári kínai napelem erőműnél. Szendefy elmondta, hogy az ilyen típusú beruházások általában jól megtérülnek, különben nem invesztálnának külföldi cégek súlyos milliárdokat bele, jelen esetben China National Machinery Import&Export (CMC) kínai nagyvállalat.

Ezzel szemben, ha egy család akarja saját maga számára megtermelni az áramot fenntartható módon, a tetőre helyezett napelemmel, akkor a kormányzat szinte bünteti ezt a fajta felelős öngondoskodást.

Eddig az volt a kormányzati ígéret, hogy aki 2022. október 31. előtt telepít napelemet (ad be engedélykérelmet), az maradhat az éves szaldóelszámolásban a telepítéstől számított 10 évig.

Aki belevágott a beruházásba, 8-10 éves megtérüléssel számolhatott.

Az éves szaldó kedvező a napelemtulajdonosoknak, mert az év során hálózatba táplált áramot le lehet vonni az éves fogyasztásból és csak a különbözetet kell megfizetni (vagy ha valaki többet termelt, akkor pénzt kap a szolgáltatótól). A nyári többlettermelés tudja fedezni a téli hiányt.

Derült égből villámcsapásként érte a napelemmel rendelkező háztartásokat, Lantos Csaba energiaügyi miniszter augusztus 26-ai bejelentése, hogy 2024. január 1-től a meglévő háztartási napelemek éves szaldóelszámolása havi szaldóelszámolásra változik, az új napelemeknél pedig bruttó elszámolást vezetnek be.

Az éves szaldó kivezetése a meglévő napelemeknél ellenétes a korábbi kormányzati ígértetekkel és hátrányosan érinti a napelemtulajdonosokat, rontja a napelemek megtérülését.

Így előállhat az a helyzet, hogy a szolgáltató kilowattóránként mindössze 5 forintot fizet a betáplált áramért, venni viszont az átlagfogyasztásig 36 forintért lehet, efelett 70 forintért.

Ilyen arányok mellett évekkel kitolódhat a napelemes rendszerek megtérülése.

Nem okoz meglepetést, hogy a kormány a magyar családok helyett a külföldi befektetők érdekeit részesíti előnyben, de nem is hagyhatjuk ezt annyiban.

Szendefy hozzátette: az is fontos, hogy a jövőre nézve is bátorítsuk a napelemekbe való beruházást. Ezért az LMP Magyarország Zöld Pártja országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be, amelyben többek között felszólítjuk a kormányt, hogy vezesse ki a napelemstopot vagyis a háztartási napelemes rendszerek hálózati visszatáplálási tilalmát azokon a területeken, ahol a villamosenergia-hálózat alkalmas a napelemek által termelt villamos energia fogadására.

„Ezenkívül régóta kezdeményezzük komplex épületenergetikai mélyfelújítási programot, amelyben egy-egy háztartás akár 10 millió Ft értékű vissza nem térítendő állami támogatást és kedvezményes hitelt kaphat lakása mélyfelújításához. A támogatás a szigetelésen túl felhasználható megújuló energiát hasznosító berendezések telepítésére, így napelemes rendszerekre is.”

A zöld politikus hangsúlyozta: a napelemes rendszerek 2024. január 1-től érvényes új elszámolási rendszerét úgy alakítsák ki, hogy a kormány eredeti ígéretének megfelelően a meglévő napelemes rendszerek maradjanak az éves szaldóelszámolásban a telepítéstől számított 10 évig. Az új napelemeknél pedig a bruttó elszámolásban korrekt átvételi árakat határozzanak meg, amelyek biztosítják a 2024-től telepített rendszerek megtérülését is. Az új elszámolási szabályok kidolgozásába vonják be a szakmai és civil szervezeteket.

A napelemeknek elsősorban a tetőn van a helyük. Kínai és egyéb nagyvállatok profittermelése helyett a családok rezsiköltségeinek csökkentését és a klímavédelmi célokat kell, hogy segítsék. Az LMP Magyarország Zöld Pártja ezért fog küzdeni.

Szólj hozzá!

Itt az új fideszes köztársaságielnök-jelölt

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Kaposváron mindenki megnyugodhat: 655.600 Ft volt az átlagkereset

Kinek tudnánk ezt a bőséget és jólétet megköszönni?

A kutyapelenka nagyon hasznos felszerelés

A minap összefutottam egy ismerőssel és a kutyákra terelődött a szó. Valahogy a kutyapelenka témája is előkerült. Meglepődve tapasztaltam, hogy azt gondolta erről a nagyon hasznos kutyafelszerelésről, hogy ugyanúgy alkalmazzák, mint a klasszikus gyerekpelenkákat.

Hamis márkás termékeket árult a házában az ötvenes férfi

A NAV egy próbavásárlás során buktatta le, kiderült, több, mint 4 millió forintért adott el gagyi ruhákat, cipőket.

Mi a mikrotápanyagok szerepe a táplálkozásban?

A kiegyensúlyozott változatos étrend tartalmaz valamennyi fontos tápanyagot, vagyis szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, vagyis az energiát adó makro-, illetve az energiát nem szolgáltató, de nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat.

Aranyér: mi igaz a problémával kapcsolatban, és mi nem?

A köznyelvben aranyérnek hívott betegségről talán mindenki hallott már, nem egy embernek sajnos konkrét tapasztalatai is vannak ezzel kapcsolatban. Sok tévhit kering azonban a neten az aranyerességről, ezeket igyekszünk cikkünkben megcáfolni.

Problémák, amelyekkel a fiatalok szembesülnek a mai kapcsolatokban

A társadalmi, kulturális és technológiai változások nagyban befolyásolták a párkapcsolati problémák megjelenését, amelyek eltérnek azoktól, amit egykoron a szülők, nagyszülők éltek meg.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Megérkeztek az új generációs Wink sportcipők

Amikor sportcipőt, kényelmes utcai lépőt keresünk, ami sokáig bírja a mindennapos strapát, akkor bizony átgondoljuk, hogy mit is veszünk meg.

Védelem minden rétegben a tűz és az elektromos kisülések ellen

A nyílt láng, a különféle hőforrások, az áramütés komoly, életet veszélyeztető kockázatot jelent, ezért azokban a munkakörökben, ahol nagy esély van az ezekkel való érintkezésre, a munkavédelemnek ki kell terjednie ezekre.

Szerinted milyen a jó WC-csésze?

Talán még sosem tették fel neked ezt a kérdést, sőt, esetleg te magad sem gondolkoztál még túl sokat rajta. Mert őszintén megvallva talán soha senkinek nem volt túl nagy prioritás, hogy egy-egy felújítás alkalmával sok – vagy legalábbis elég – időt szenteljen annak, hogy kiválassza az ideális darabot.

Egy jó telefon mellé nem árt egy tablet sem

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az a pont, mikor rájön, hogy neki egy tabletre is szüksége van a meglévő telefonja mellé. Így van ez akkor is, ha esetleg laptoppal is rendelkezik az illető, hiszen a táblagép utazáskor sokkal praktikusabb.

LMP: Rogán Antal távozzon a közéletből!

Petíciót indított a zöld párt.

Gourmet finomságok nőnapra is

Minden év március 8-án eljön az a nap, amikor világszerte a nőket ünnepeljük, bár ez a nap eredetileg a nők jogaiért folytatott küzdelemről szólt, mára sokat szelídült, és virággal, csokoládéval, figyelmességgel fejezzük ki a megbecsülésünket. 

Górcső alatt a bőrápolás hőse, az E-vitamin

Az E-vitamin kétségtelenül a bőrápolás egyik kulcsfontosságú összetevője. Hogy miért van ez így? Olvass tovább, és megtudhatod! Az útmutatónk ugyanis mindent elmond, amit az E-vitamin bőrre gyakorolt hatásáról tudni kell, és arról, hogyan érdemes használni.

Jó ötletnek tűnt: szétralizták a focipályát

Leesett a hó, s úgy gondolták, driftelni a legalkalmasabb hely a futballpálya, s közel 4 ezer négyzetméteren szétbarmolták a gyepet.

A nagy kérdés: falpanel vagy tapéta?

Az építőipari trendekben az egyszínű, egyformára festett falak ideje lejárt, manapság a változatos megjelenés a divatos. Ezt el lehet érni különbözőféle festékekkel, de sokkal többen választják inkább a falpanellel vagy a tapétával való dekorálást. 

Ungár Péter: Novák Katalinnak és Varga Juditnak politikai értelemben végük van

Az LMP társelnöke Facebook-posztban reagált Orbán Viktor bejelentésére.

Gyárfás Tamás hét év, Portik Tamást életfogytiglani fegyházat kapott a Fenyő-gyilkosság miatt

Az úszószövetség volt elnökét, a Nap TV egykori tulajdonosát emberölésben elkövetett bűnsegédlet, a maffiózót emberölésre felbujtás miatt ítélték el. A felek Gyárfás egy kaposvári adócsalási ügyében kerültek közelebbi ismeretségbe.