Szendefy: a havi szaldóelszámolással a kormány bünteti a napelemmel rendelkező családokat

Kpsvr 2023-09-04 07:56:00
Hatalmas érvágás a napelemmel rendelkező családoknak, hogy a kormányzati ígéret ellenére havi szaldóelszámolásba kerülnek. Szinte fillérekért kell átadniuk a nyáron megtermelt áramot, cserébe 15-szörös áron vásárolhatnak majd télen a szolgáltatótól.

Szendefy Mária, az LMP Országos Elnökségének tagja tartott sajtótájékoztatót a kaposvári kínai napelem erőműnél. Szendefy elmondta, hogy az ilyen típusú beruházások általában jól megtérülnek, különben nem invesztálnának külföldi cégek súlyos milliárdokat bele, jelen esetben China National Machinery Import&Export (CMC) kínai nagyvállalat.

Ezzel szemben, ha egy család akarja saját maga számára megtermelni az áramot fenntartható módon, a tetőre helyezett napelemmel, akkor a kormányzat szinte bünteti ezt a fajta felelős öngondoskodást.

Eddig az volt a kormányzati ígéret, hogy aki 2022. október 31. előtt telepít napelemet (ad be engedélykérelmet), az maradhat az éves szaldóelszámolásban a telepítéstől számított 10 évig.

Aki belevágott a beruházásba, 8-10 éves megtérüléssel számolhatott.

Az éves szaldó kedvező a napelemtulajdonosoknak, mert az év során hálózatba táplált áramot le lehet vonni az éves fogyasztásból és csak a különbözetet kell megfizetni (vagy ha valaki többet termelt, akkor pénzt kap a szolgáltatótól). A nyári többlettermelés tudja fedezni a téli hiányt.

Derült égből villámcsapásként érte a napelemmel rendelkező háztartásokat, Lantos Csaba energiaügyi miniszter augusztus 26-ai bejelentése, hogy 2024. január 1-től a meglévő háztartási napelemek éves szaldóelszámolása havi szaldóelszámolásra változik, az új napelemeknél pedig bruttó elszámolást vezetnek be.

Az éves szaldó kivezetése a meglévő napelemeknél ellenétes a korábbi kormányzati ígértetekkel és hátrányosan érinti a napelemtulajdonosokat, rontja a napelemek megtérülését.

Így előállhat az a helyzet, hogy a szolgáltató kilowattóránként mindössze 5 forintot fizet a betáplált áramért, venni viszont az átlagfogyasztásig 36 forintért lehet, efelett 70 forintért.

Ilyen arányok mellett évekkel kitolódhat a napelemes rendszerek megtérülése.

Nem okoz meglepetést, hogy a kormány a magyar családok helyett a külföldi befektetők érdekeit részesíti előnyben, de nem is hagyhatjuk ezt annyiban.

Szendefy hozzátette: az is fontos, hogy a jövőre nézve is bátorítsuk a napelemekbe való beruházást. Ezért az LMP Magyarország Zöld Pártja országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be, amelyben többek között felszólítjuk a kormányt, hogy vezesse ki a napelemstopot vagyis a háztartási napelemes rendszerek hálózati visszatáplálási tilalmát azokon a területeken, ahol a villamosenergia-hálózat alkalmas a napelemek által termelt villamos energia fogadására.

„Ezenkívül régóta kezdeményezzük komplex épületenergetikai mélyfelújítási programot, amelyben egy-egy háztartás akár 10 millió Ft értékű vissza nem térítendő állami támogatást és kedvezményes hitelt kaphat lakása mélyfelújításához. A támogatás a szigetelésen túl felhasználható megújuló energiát hasznosító berendezések telepítésére, így napelemes rendszerekre is.”

A zöld politikus hangsúlyozta: a napelemes rendszerek 2024. január 1-től érvényes új elszámolási rendszerét úgy alakítsák ki, hogy a kormány eredeti ígéretének megfelelően a meglévő napelemes rendszerek maradjanak az éves szaldóelszámolásban a telepítéstől számított 10 évig. Az új napelemeknél pedig a bruttó elszámolásban korrekt átvételi árakat határozzanak meg, amelyek biztosítják a 2024-től telepített rendszerek megtérülését is. Az új elszámolási szabályok kidolgozásába vonják be a szakmai és civil szervezeteket.

A napelemeknek elsősorban a tetőn van a helyük. Kínai és egyéb nagyvállatok profittermelése helyett a családok rezsiköltségeinek csökkentését és a klímavédelmi célokat kell, hogy segítsék. Az LMP Magyarország Zöld Pártja ezért fog küzdeni.

Szólj hozzá!

Hetvenes, mozgásában korlátozott asszonyt erőszakolt meg a részeg férfi

A támadót már korábban is elítélték szexuális bűncselekmény miatt.

Olaszországból hozott be három kamion szemetet a taszári férfi

Egy ismerőse telkén akarta elásni az irdatlan mennyiségű hulladékot, melyért tonnánként 165 eurót kapott.

Biztonsági őrök támadtak a vendégekre – VIDEÓ!!!

A bulizó társaság megpróbált kitérni, de az elvileg rendért felelős erős fiúk mindenáron bunyózni akartak.

Hiába költözött el a nő, egykori élettársa rendre megkereste és összeverte

A férfinak, aki az utcán és a munkahelyén is bántalmazta gyermeke anyját, lopás miatt is bíróság elé kell állnia, ugyanis fát vágott ki az erdőn, melyet aztán eladott.

Annyira részeg volt, hogy elaludt a helyszínen a betörő

Megpróbált bejutni egy házba, a rendőrök elfogták, ám ittassága miatt nem tudták kihallgatni, így elengedték, mire ismét lopni indult, ám végül megadta magát Mr. Alkoholnak.

A Kúria döntött: nem lehet népszavazást tartani az akkumulátorgyárak ügyében

A Fidesz akaratával egyezően a Kúria is kimondta: nem lehet népszavazást tartani az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban. A fideszesek szerint a magyarok nem tudják felelősen eldönteni, hogy szeretnének-e aksigyárakat az otthonaik mellé. A magyarok csak a nemváltó óvodásokról képesek döntést hozni.

Kukoricásba menekült a rendőrök elől a jogsi nélkül autózó sofőr

Nem sokkal korábban tiltották el a vezetéstől, pechére belefutott az ügyét jól ismerő zsarukba.

A rosszul rögzített gázpalack leesett a teherautóról, s felrobbant az előző autó kereke alatt

Hiába vette észre pakoláskor a teherkocsi sofőrje, hogy nem záródik rendesen a kaloda a platón, simán tovább ment.

Nem ment haza a feleség, ezért megtámadták a családját

A részeg férj már délelőtt is megverte asszonyát, majd miután végig itta a napot, a nő nem volt hajlandó visszamenni közös házukba, ezért megpróbáltál erőszakkal előkeríteni.

Női vécékben filmezett a kukkoló

Összesen 16 alkalommal vette fel, mi történik a mellékhelyiségekben, ám ekkor kiszúrták, s örülhetett, hogy feljelentéssel megúszta.

Kirakta és magára hagyta az erdőben magatehetetlen anyját az ötvenes férfi

Még a járókeretet is úgy helyezte el, hogy az idős asszony e tudja elérni – a holttestet csak napokkal később találták meg.

Lopott biciklire állva mászott be a büfébe – VIDEÓ!!!

Gyorsított eljárásban a bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a sorozatban kerékpárokat lopö férfit.

Rázárta a kamraajtót a tolvajra az idős asszony

Élelmiszerért tört be a részeg férfi a házba, matatására felébredt a nő, aki nem ijedt meg tőle, hanem bezárta és hívta a rendőröket.

Intim fotóval próbálta lejáratni alkalmazottját az üzletvezető

A munkatársakkal közös chat-csoportba töltött fel a nőről készült mezítelen képernyőképet.

Hónapokig kapargatta stikában a sorsjegyeket a lottózó alkalmazottja

Az asszony emellett 300 ezer forintot el is sikkasztott, így összesen 1,5 milliós kárt okozott.

Nemcsak ellopta, össze is törte az autót a részeg sofőr, akinek jogsija sem volt

Amikor a rendőrök igazoltatni akarták, menekülni próbált, de kisodródott és betonkorlátnak ütközött, majd a tulajdonos kocsiban talált iratait adta át a zsaruknak.

A kutyának felforralt, étellel teli vödörbe esett a kétéves kislány

Az apa rossz helyre tette a forró vízzel és étellel teli edényt, gyereke a játék hevében beleesett.

Kislányt futtatott a fiatal nő és ismeretségi köre

A prostituált elhitette az alig több, mint 14 éves gyerekkel, hogy így könnyű pénzhez jut.

A Fidesz leállította, most újraindul két Kaposvárt érintő beruházás

Olyan nehéz helyzetbe navigálta magát az Orbán-kormány az elmúlt időszakban, hogy számos beruházást kellett leállítania. A kaposvári fejlesztések is ennek estek áldozatul, de most két beruházás előkészítését is engedélyezte a kormány.