Az emberi természet határtalan – Érdekes függőségek és szenvedélyek

Kpsvr 2023-10-21 15:59:00
Az emberek mindig is különféle módokat kerestek, hogy kiszakadjanak a napi rutinból, kikapcsolódjanak, vagy egyszerűen csak olyan tevékenységeket végezzenek, amelyeket élveznek. Napjainkban a „hobbi” fogalma egyre nagyobb teret nyert, és jelentősen kitágította határait.

A modern kor emberének van szenvedélye és hobbija. Ez a legfőbb módja annak, hogy inspirációt, erőt, kreativitást vagy békét találjanak egy olyan világban, amely fénysebességgel változik. Ám úgy tűnik, hogy a fogalom annyira kibővült, hogy sokszor a függőség határát súrolja. Vannak köztük jó és rossz dolgok, de sajnos az alkohol, a különböző szerek és a cigaretta benne van az első háromban. Persze vannak fejlődések, az e cigi jellemzője és összetevői egyre több függőt segített már abban, hogy idővel elhagyja a nikotint.

Mi a különbség szenvedély és függőség között?

A szenvedély az izgalom, a szabadság, az alkotás lehetősége. Összhangban van személyes értékeinkkel, pozitív kihívás elé állít, kedvet ad új dolgok kipróbálására, segít több szinten fejlődni. A szenvedély a tanulásról és a kísérletezésről szól.
A függőség viszont a szenvedély ellentéte. Ismétlődő és szigorú viselkedést képvisel, amelynek nem tudunk ellenállni. Ellopja az életerőnket, belülről felemészt, hatással van az egészségünkre, rontja a környezettel fenntartott kapcsolatainkat. Nem szabad összetéveszteni, néhány sör elfogyasztása a haverokkal péntek esténként, néhány szerencsejátékkal megkoronázva, még nem jelent függőséget.

Melyek a leggyakoribb függőségek?

Íme az alkohol, a drog, illetve a cigarettán túl néhány olyan függőség, amelyet korunk „népbetegségeinek” is hívhatunk.

1. Szerencsejáték

Függőség, amelyet a győzelmi mámor tart életben. A győzelem elérése érdekében a játékos gyakran olyan téteket is megkockáztat, amely jóval túlmutat anyagi keretein, de akár a csalás, kéregetés és lopás rabjává is válhat.

2. Boltkórosság

Egy kevésbé elismert, de igen gyakori kényszeres viselkedésminta, amely az érintett számára sok esetben az egyetlen boldogságforrás. Sokszor olyan anyagi forrást áldoz fel, amellyel kockáztatja saját és családja biztonságos megélhetését, mivel felesleges ruhákra, dísztárgyakra, ékszerekre költ.

3. Állandó nassolási kényszer

Egy olyan országban, ahol a felnőtt lakosság több mint 60%-a küzd túlsúllyal vagy koros elhízással, az alábbi függőség egyáltalán nem meglepő. Bár az étkezés alapvető emberi szükséglet, az egészségtelen táplálkozás nemcsak plusz kilókhoz, hanem cukor- és szívbetegséghez, és egyéb problémákhoz vezethet. Az emberek nemcsak bánatukban, de szomorúságukban is képesek ételbe „fojtani” érzéseiket, pedig csak ki kéne mozdulni, és élvezni az élet apró örömeit.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.

Elhunyt Gyenesei István

Az egykori miniszter, közgyűlési elnök, önkormányzati képviselő április 1-én lett volna 76 éves.

Előbb a telefonfülkét, majd élettársát verte szét az őrjöngő férfi

A cukorgyári körforgalomnál nem működött a telefonfülke, emiatt kiakadt a benyugtatózott garázda.

Ne mondj le a famintázatról, de mondj nemet a karbantartásra!

A gyönyörű megjelenésű, színben és stílusban is illeszkedő kerítések teszik teljessé az épületeket, így kialakításukra érdemes áldozni, és a lehető legjobb megoldást választani.

Pofon vágta az ügyeletes orvost a csontrészeg páciens

Kábulatából ébredve először az ápolókra kart rátámadni, végül a doktornak ment neki.

Tippek a lábszag leküzdéséhez

Ha kényelmetlenül érzed magad, ha mások jelenlétében le kell venned a cipődet, akkor mindenképpen olvasd el a mai cikkünket, amelyben számos hasznos tippet adunk a lábizzadás ellen!

Hasznos segítség a baromfiistállók tisztán tartásához: így könnyebben megy a munka

Egy baromfiistálló tisztán tartása komoly kihívás. Kézi erővel történő takarításhoz rengeteg alkalmazott kell. Manapság azonban már van hatékony gépi segítség, amely jelentősen leegyszerűsíti a feladatot.