Etikai vétség miatt marasztalta el a MÚOSZ a Nyugat.hu-t

Kpsvr 2023-12-04 12:07:00
A szerkesztőség forrásmegjelölés nélkül másodközölte az Ugytudjuk.hu, STYL-gyárral kapcsolatban megjelent írását.
A MÚOSZ Etikai Bizottsága etikai vétséget állapított meg a „Tragikussá vált a helyzet a szombathelyi Styl-gyárban, 150 ember kerülhet utcára” című anyagnál, a Nyugat.hu portál közlése nyomán.

Az Etikai Bizottság felhívja a szerkesztőségek figyelmét, hogy maradéktalanul tartsák be a szerző védelméről szóló etikai szabályokat. Jelen állásfoglalás ellen fellebbezésnek nincs helye - írja állásfoglalásában a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

A múlt héten hétfőn jelent meg az Ugytudjuk.hu írása a Styl-gyárral kapcsolatban, “Segélykiáltás a szombathelyi Stlytől: ha nem kapunk gyorsan pénzügyi segítséget, akkor 150 ember fog utcára kerülni” címmel. Cikküket 12 óra 42 perckor jelentették meg. A Nyugat.hu a fent említett címmel ugyanezen a napon 16 óra 31 perckor közölte írását a témában. 

Az újságírás etikai szabályai ilyenkor arra kötelezik a szerzőt, hogy legalább egy mondattal térjen ki arra, hogy a témáról honnan értesült, mely szerkesztőség terméke volt az eredeti hír. Mivel nem ez volt az első alkalom, hogy a Nyugat.hu saját híreként osztotta meg a korábban az Ugytudjuk.hu-n megjelent információt, így a portál a MÚOSZ Etikai Bizottságához fordult. 

Az esetet a grémium olyan súlyúnak tekintette, hogy azonnal, tárgyalás mellőzésével hozott elmarasztaló állásfoglalást.

A döntés indoklása kimondja, hogy: az Etikai Bizottság arra a huzamosabb ideje fennálló gyakorlatra hívja fel a figyelmet, amikor a történetet, ötletet alapul véve, más szerkesztőségekben a témát újra feldolgozva, újra körüljárva, lényegében azonos terméket hoznak létre – abban bízva, hogy ilyenkor nem marasztalható el senki plágium vétsége miatt.

A plágium valóban nem áll meg, de etikai vétséget követnek el, mert megsértik a Kódex szerző védelméről szóló szabályát.

A Bizottság arra is rámutat - olvasható a MÚOSZ weblapján -, hogy az egyes szerkesztőségek méretétől és befolyásától függetlenül bátran használhatók a forrásmegjelölések, hiszen az az anyag értékéből nem vesz el, és nem feltétlenül jelenti az eredeti közlő nemkívánatos népszerűsítését.

A döntés tovább árnyalja, hogy a Nyugat.hu idén tavasszal sajtódíjat vehetett át attól a MÚOSZ-tól, amelyik most döntésében elmarasztalta. 

A portál segítséget is adott a Nyugat.hu-nak, hogy elkerülje a további lopást. Alább néhány változat arra vonatkozóan, hogy milyen megfogalmazással is lehet hivatkozást elhelyezni egy írásban:

- írja megjelent cikkében az Ugytudjuk.hu
- amint azt az Ugytudjuk.hu kiszúrta.
- értesült az Ugytudjuk.hu.
- erről az Ugytudjuk.hu írt elsőként.
- erősítette meg, a korábban az Ugytudjuk.hu-n megjelent információkat.
- számolt be róla az Ugytudjuk.hu.
- adta közzé az Ugytudjuk.hu.

Szólj hozzá!

Itt az új fideszes köztársaságielnök-jelölt

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Kaposváron mindenki megnyugodhat: 655.600 Ft volt az átlagkereset

Kinek tudnánk ezt a bőséget és jólétet megköszönni?

A kutyapelenka nagyon hasznos felszerelés

A minap összefutottam egy ismerőssel és a kutyákra terelődött a szó. Valahogy a kutyapelenka témája is előkerült. Meglepődve tapasztaltam, hogy azt gondolta erről a nagyon hasznos kutyafelszerelésről, hogy ugyanúgy alkalmazzák, mint a klasszikus gyerekpelenkákat.

Hamis márkás termékeket árult a házában az ötvenes férfi

A NAV egy próbavásárlás során buktatta le, kiderült, több, mint 4 millió forintért adott el gagyi ruhákat, cipőket.

Mi a mikrotápanyagok szerepe a táplálkozásban?

A kiegyensúlyozott változatos étrend tartalmaz valamennyi fontos tápanyagot, vagyis szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, vagyis az energiát adó makro-, illetve az energiát nem szolgáltató, de nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat.

Aranyér: mi igaz a problémával kapcsolatban, és mi nem?

A köznyelvben aranyérnek hívott betegségről talán mindenki hallott már, nem egy embernek sajnos konkrét tapasztalatai is vannak ezzel kapcsolatban. Sok tévhit kering azonban a neten az aranyerességről, ezeket igyekszünk cikkünkben megcáfolni.

Problémák, amelyekkel a fiatalok szembesülnek a mai kapcsolatokban

A társadalmi, kulturális és technológiai változások nagyban befolyásolták a párkapcsolati problémák megjelenését, amelyek eltérnek azoktól, amit egykoron a szülők, nagyszülők éltek meg.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Megérkeztek az új generációs Wink sportcipők

Amikor sportcipőt, kényelmes utcai lépőt keresünk, ami sokáig bírja a mindennapos strapát, akkor bizony átgondoljuk, hogy mit is veszünk meg.

Védelem minden rétegben a tűz és az elektromos kisülések ellen

A nyílt láng, a különféle hőforrások, az áramütés komoly, életet veszélyeztető kockázatot jelent, ezért azokban a munkakörökben, ahol nagy esély van az ezekkel való érintkezésre, a munkavédelemnek ki kell terjednie ezekre.

Szerinted milyen a jó WC-csésze?

Talán még sosem tették fel neked ezt a kérdést, sőt, esetleg te magad sem gondolkoztál még túl sokat rajta. Mert őszintén megvallva talán soha senkinek nem volt túl nagy prioritás, hogy egy-egy felújítás alkalmával sok – vagy legalábbis elég – időt szenteljen annak, hogy kiválassza az ideális darabot.

Egy jó telefon mellé nem árt egy tablet sem

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az a pont, mikor rájön, hogy neki egy tabletre is szüksége van a meglévő telefonja mellé. Így van ez akkor is, ha esetleg laptoppal is rendelkezik az illető, hiszen a táblagép utazáskor sokkal praktikusabb.

LMP: Rogán Antal távozzon a közéletből!

Petíciót indított a zöld párt.

Gourmet finomságok nőnapra is

Minden év március 8-án eljön az a nap, amikor világszerte a nőket ünnepeljük, bár ez a nap eredetileg a nők jogaiért folytatott küzdelemről szólt, mára sokat szelídült, és virággal, csokoládéval, figyelmességgel fejezzük ki a megbecsülésünket. 

Górcső alatt a bőrápolás hőse, az E-vitamin

Az E-vitamin kétségtelenül a bőrápolás egyik kulcsfontosságú összetevője. Hogy miért van ez így? Olvass tovább, és megtudhatod! Az útmutatónk ugyanis mindent elmond, amit az E-vitamin bőrre gyakorolt hatásáról tudni kell, és arról, hogyan érdemes használni.

Jó ötletnek tűnt: szétralizták a focipályát

Leesett a hó, s úgy gondolták, driftelni a legalkalmasabb hely a futballpálya, s közel 4 ezer négyzetméteren szétbarmolták a gyepet.

A nagy kérdés: falpanel vagy tapéta?

Az építőipari trendekben az egyszínű, egyformára festett falak ideje lejárt, manapság a változatos megjelenés a divatos. Ezt el lehet érni különbözőféle festékekkel, de sokkal többen választják inkább a falpanellel vagy a tapétával való dekorálást. 

Ungár Péter: Novák Katalinnak és Varga Juditnak politikai értelemben végük van

Az LMP társelnöke Facebook-posztban reagált Orbán Viktor bejelentésére.

Gyárfás Tamás hét év, Portik Tamást életfogytiglani fegyházat kapott a Fenyő-gyilkosság miatt

Az úszószövetség volt elnökét, a Nap TV egykori tulajdonosát emberölésben elkövetett bűnsegédlet, a maffiózót emberölésre felbujtás miatt ítélték el. A felek Gyárfás egy kaposvári adócsalási ügyében kerültek közelebbi ismeretségbe.