Mit kell tudni a nyugdíjbiztosításról?

Kpsvr 2023-12-20 10:09:00
Ma már számos megtakarítási forma elérhető, de itt most csak egyről lesz szó, a nyugdíjbiztosításról. Megnézzük, hogy mi ez, milyen előnyei és hátrányai vannak. 

Mi az a nyugdíjbiztosítás?

Számos olyan megtakarítási forma létezik, melyek tudnak pluszt nyújtani számunkra a nyugdíjas éveinkre. Ott van az önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ, a magánnyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás, és még az egészségpénztárt is ide lehet sorolni.

A nyugdíjbiztosítás egy olyan megtakarítási forma, mely során minden hónapban egy meghatározott fix összeget fizetünk be. Hogy ezzel utána mit csináljanak, azt az intézmény szakemberei fogják meghatározni úgy, hogy végül mi döntünk a felvázolt lehetőségek (portfóliók) közül. Nekünk csak annyi dolgunk van, hogy minden hónapban intézzük a befizetéseket, és a többi “megy automatikusan”.

A nyugdíjbiztosítás alapja egy életbiztosítás, amit egy nyugdíjzáradékkal látnak el. Ez alapján tudnak nekünk adóigazolást kiállítani, mellyel a magyar államtól évről évre 20%-ot, de maximum 130.000 Ft-ot igényelhetünk vissza.

Fontos tudni, hogy a megtakarításunk nem likvid, csak nagyon rossz feltételekkel tudunk hozzájutni. Ha viszont megszorulnánk és emiatt nem tudnánk fizetni a havi összeget, akkor kérhetünk díjcsökkentést vagy akár szüneteltetést is. Így könnyebben túljutunk a pénzügyi problémánkon.

Érdemes tudni, hogy a nyugdíjbiztosítás lejárata mindig a kötéskori nyugdíjkorhatár lesz.

Hogyan szüntethető meg ez a megtakarítás?

Háromféle esetben lehet megszüntetni a nyugdíjbiztosítás:

●    Ha elérjük a kötéskori öregségi nyugdíjkorhatárt. Ilyenkor lejár a biztosítás, és elérhetővé válik a teljes megtakarítási összeg.
●    Ha megszüntetjük, még mielőtt lejárna, ez a visszavásárlás. Ilyenkor az úgynevezett visszavásárlási táblázat által meghatározott összegre vagyunk jogosultak, melyből még levonásra kerül az adó és az SZJA jóváírás 120%-a.
●    Ha haláleset történik. Ilyenkor a szerződő által megadott kedvezményezett adómentesen jut hozzá mindenhez (befizetett megtakarítás, hozamok, adójóváírás, bónuszok és az életbiztosítási összeg).

Adózás

A nyugdíjbiztosítás normál lejáratakor nem, ellenben idő előtt visszavásárolt kötvény esetén az alábbiakra kell számítanunk:

●    0-5. év végéig: 21% adó a hozamra + az igénybe vett adójóváírás 120%-a visszafizetendő.
●    6-10. év végéig: 10,5% adó a kivett összeg hozam részére + az igénybe vett adójóváírás 120%-a visszafizetendő.
●    11. év első napjától: 0% adó + az igénybe vett adójóváírás 120%-a visszafizetendő.

Milyen költségei vannak egy nyugdíjbiztosításnak?

Ehhez érdemes a termék kondíciós listáját megnézni. A költségei egyébként az alábbiak lehetnek:

●    Adminisztrációs költség
●    Eszközalapokhoz tartozó költségek
●    Forgalmazási költségek
●    Tranzakciós költségek
●    Díjbeszedési költségek
●    Kockázati díjak
●    És további költségek, mint például a visszavásárlási összeg

A nyugdíjbiztosítás jó kiegészítés lehet az aktív évek utáni pihenéshez, már csak mérlegelnünk kell a fentieket.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Itt az új fideszes köztársaságielnök-jelölt

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Kaposváron mindenki megnyugodhat: 655.600 Ft volt az átlagkereset

Kinek tudnánk ezt a bőséget és jólétet megköszönni?

A kutyapelenka nagyon hasznos felszerelés

A minap összefutottam egy ismerőssel és a kutyákra terelődött a szó. Valahogy a kutyapelenka témája is előkerült. Meglepődve tapasztaltam, hogy azt gondolta erről a nagyon hasznos kutyafelszerelésről, hogy ugyanúgy alkalmazzák, mint a klasszikus gyerekpelenkákat.

Hamis márkás termékeket árult a házában az ötvenes férfi

A NAV egy próbavásárlás során buktatta le, kiderült, több, mint 4 millió forintért adott el gagyi ruhákat, cipőket.

Mi a mikrotápanyagok szerepe a táplálkozásban?

A kiegyensúlyozott változatos étrend tartalmaz valamennyi fontos tápanyagot, vagyis szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, vagyis az energiát adó makro-, illetve az energiát nem szolgáltató, de nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat.

Aranyér: mi igaz a problémával kapcsolatban, és mi nem?

A köznyelvben aranyérnek hívott betegségről talán mindenki hallott már, nem egy embernek sajnos konkrét tapasztalatai is vannak ezzel kapcsolatban. Sok tévhit kering azonban a neten az aranyerességről, ezeket igyekszünk cikkünkben megcáfolni.

Problémák, amelyekkel a fiatalok szembesülnek a mai kapcsolatokban

A társadalmi, kulturális és technológiai változások nagyban befolyásolták a párkapcsolati problémák megjelenését, amelyek eltérnek azoktól, amit egykoron a szülők, nagyszülők éltek meg.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Megérkeztek az új generációs Wink sportcipők

Amikor sportcipőt, kényelmes utcai lépőt keresünk, ami sokáig bírja a mindennapos strapát, akkor bizony átgondoljuk, hogy mit is veszünk meg.

Védelem minden rétegben a tűz és az elektromos kisülések ellen

A nyílt láng, a különféle hőforrások, az áramütés komoly, életet veszélyeztető kockázatot jelent, ezért azokban a munkakörökben, ahol nagy esély van az ezekkel való érintkezésre, a munkavédelemnek ki kell terjednie ezekre.

Szerinted milyen a jó WC-csésze?

Talán még sosem tették fel neked ezt a kérdést, sőt, esetleg te magad sem gondolkoztál még túl sokat rajta. Mert őszintén megvallva talán soha senkinek nem volt túl nagy prioritás, hogy egy-egy felújítás alkalmával sok – vagy legalábbis elég – időt szenteljen annak, hogy kiválassza az ideális darabot.

Egy jó telefon mellé nem árt egy tablet sem

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az a pont, mikor rájön, hogy neki egy tabletre is szüksége van a meglévő telefonja mellé. Így van ez akkor is, ha esetleg laptoppal is rendelkezik az illető, hiszen a táblagép utazáskor sokkal praktikusabb.

LMP: Rogán Antal távozzon a közéletből!

Petíciót indított a zöld párt.

Gourmet finomságok nőnapra is

Minden év március 8-án eljön az a nap, amikor világszerte a nőket ünnepeljük, bár ez a nap eredetileg a nők jogaiért folytatott küzdelemről szólt, mára sokat szelídült, és virággal, csokoládéval, figyelmességgel fejezzük ki a megbecsülésünket. 

Górcső alatt a bőrápolás hőse, az E-vitamin

Az E-vitamin kétségtelenül a bőrápolás egyik kulcsfontosságú összetevője. Hogy miért van ez így? Olvass tovább, és megtudhatod! Az útmutatónk ugyanis mindent elmond, amit az E-vitamin bőrre gyakorolt hatásáról tudni kell, és arról, hogyan érdemes használni.

Jó ötletnek tűnt: szétralizták a focipályát

Leesett a hó, s úgy gondolták, driftelni a legalkalmasabb hely a futballpálya, s közel 4 ezer négyzetméteren szétbarmolták a gyepet.

A nagy kérdés: falpanel vagy tapéta?

Az építőipari trendekben az egyszínű, egyformára festett falak ideje lejárt, manapság a változatos megjelenés a divatos. Ezt el lehet érni különbözőféle festékekkel, de sokkal többen választják inkább a falpanellel vagy a tapétával való dekorálást. 

Ungár Péter: Novák Katalinnak és Varga Juditnak politikai értelemben végük van

Az LMP társelnöke Facebook-posztban reagált Orbán Viktor bejelentésére.

Gyárfás Tamás hét év, Portik Tamást életfogytiglani fegyházat kapott a Fenyő-gyilkosság miatt

Az úszószövetség volt elnökét, a Nap TV egykori tulajdonosát emberölésben elkövetett bűnsegédlet, a maffiózót emberölésre felbujtás miatt ítélték el. A felek Gyárfás egy kaposvári adócsalási ügyében kerültek közelebbi ismeretségbe.