Ettől semmi nem lesz zöldebb

Farkas Balázs 2023-12-22 15:32:00
Kendernay János véleménycikke.

A közelmúltban jelentette be a Momentum egyik EP képviselője, Donáth Anna, hogy Európai Polgári Kezdeményezést (ECI) indít. Fel is kaptam a fejem, és még inkább akkor, amikor olvastam, hogy egy Európai Környezetvédelmi Hatóság létrehozását kezdeményezte. Zöld politikusként ennek akár örülhetnék is, de nem tudok.

Több mint harmincéves Európa-politikai múltamnak köszönhetően az Európai Polgári Kezdeményezés születését, a döntéshozatali vitákat, a felülvizsgálatot személyesen is követtem. De az ECI-t megalkotó, majd azt módosító jogszabályt  Donáth Anna a jelek szerint nem olvasta el, és a jogalkotó eredeti szándékát sem ismerte meg. Az ECI-t ugyanis nem pártpolitikai instrumentumnak szánták, hanem valóban az európai civil társadalomnak kívántak lehetőséget adni arra, hogy közvetlen (és lássuk be, elég szerény) beleszólása legyen az uniós döntéshozatalba és jogalkotásba. Ennek megfelelően az EP képviselők nem is indíthatnak európai polgári kezdeményezést. Ilyet egy legalább hétfős csoport (polgári bizottság) tehet meg, amelynek nem is lehet tagja EP képviselő. De a hétfős csoporthoz természetesen akár a teljes EP testület is feliratkozhat támogatóként.

Feltételezem, ezzel tisztában kell legyen a Momentum politikusa is, bár Donáth Anna mégis egyes szám első személyben jelentette be, hogy elindít egy új európai kezdeményezést. Nem lennék meglepődve, ha az Európai Bizottság visszavonná a kezdeményezés regisztrációját, hiszen egy amúgy nem rossz cél érdekében egy kendőzetlenül pártpolitikai kampányt indítottak - az ECI-t felhasználva.

De ha a Bizottság szemet huny a turpisság felett, és sikerül a kezdeményezés támogatására a kötelező egymillió aláírást összegyűjteni - természetesen a tagállamokhoz arányosított aláíráskvótát alapul véve, ahogy azt is, hogy legalább hét tagállamban kell a kvótának teljesülnie - előállhat az a helyzet, hogy a Momentum EP képviselőjének mint kezdeményező civilnek kell az EP meghallgatásán megjelennie. A képviselők, így Donáth Anna párttársai előtt is, akik egy EP határozatot megalapozó jelentést készítenének elő, vitatnának és szavaznának meg, akár Donáth Anna jelentéstevő szignálásával és előterjesztésében. Abszurd lenne.

Hogy egy magyar EP képviselő az elmúlt években mivel foglakozott, az pontosan és jól nyomon követhető, visszakereshető. Elolvasható többek között, milyen hozzászólásai voltak a plenáris üléseken, milyen jelentéseket jegyzett, milyen más parlamenti előterjesztésekhez hogyan járult hozzá, milyen írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, kikkel találkozott stb. Lehet sok mindenért kritizálni az Európai Parlament működését, de kétségkívül mindenki számára jól elérhető minden egyes EP képviselő munkája. 

A momentumos Dontáh Annának számos, a magyar demokrácia és közélet szempontjából fontos megszólalása volt, zöld politikák vonatkozásában annál kevesebb. Csaknem öt év alatt ezen a területen összesen kétszer szólalt meg az EP plenáris élésen, körülbelül egy-egy percben arról, mennyire fontos a klímavédelem. Ezzel nincs is baj, hiszen tudjuk, ő nem zöld politikus, máshol vár el tőle képviseletet az európai polgár. És az is teljesen normális, ha az EP képviselők csak elég szűk szakpolitikai kérdésekben tudnak (hitelesen) megszólalni - habár szorgalmas és kitartó parlamenti munka révén igenis lehet elismerést és tekintélyt szerezni akár több területen is. Jogalkotóként azonban nem élt ilyen tartalmú kezdeményezésekkel Donáth Anna.

De akkor miért akarja a nem jogalkotó civilek eszközét elragadni? Miért csinál ebből pártpolitikát? Miért akarja a magyar választói törvényt is megkerülni, kijátszani? Hiszen az ECI aláírásgyűjtés kampánya nem kevés forrást és általában erőforrást igényel, és mint olyan, akár kiváló választási kampánnyá is fordítható. Mert a megcélzott probléma, illetve a kitűzött megoldás, az Európai Környezetvédelmi Hatóság létrehozása talán inkább lehetne magyar, semmint európai közös érdek. Igaz, a hazai aktuális problémáinkat, a teljes hazai környezetvédelmi intézményrendszer működésképtelenségét, nem létezését sem orvosolja, de elhitetné velünk, hogy majd jön a megoldás, kívülről, felülről, és nekünk ezért egy fűszálat sem kell odébb tennünk, elég, ha aláírjuk az ívet.

Ha azt reméli az EP képviselő, hogy majd egy új európai hatóság megoldja a magyar környezetvédelem problémáit, akkor ki kell ábrándítsam. A zöld hatóságot, a magyar környezetvédelmi intézményrendszert nekünk idehaza kell helyreállítanunk, kikényszerítenünk. És esetleg nem 5-10 múlva, ahogy az egy ECI kezdeményezéssel legjobb esetben is megvalósulhatna.

Úgy vélem: ha egy képviselőnek fontosak a zöld ügyek, akkor éjjel-nappal ezzel kellett volna foglalkoznia, hiszen látjuk, megéljük, mit eredményez a jelenlegi kormányzás. A hazai természeti és elővilágot áldozza fel a kormány többek között az akkugyárak és a tavainkat bebetonozó, túlépítő beruházások oltárán. Ilyen helyzetben a liberálisok kampányfogása csak súlyos politikai kárt okozhat magának az ügynek, a civileknek és végső soron a zöld politikának. Nem beszélve az „igazság-politikáról”, amit oly sokan kívánunk. Hiszen abban teljesen egyetértünk: „Hazugsággal nem lehet a hazugokat legyőzni”.

Forrás: Népszava

Szólj hozzá!

Itt az új fideszes köztársaságielnök-jelölt

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Kaposváron mindenki megnyugodhat: 655.600 Ft volt az átlagkereset

Kinek tudnánk ezt a bőséget és jólétet megköszönni?

A kutyapelenka nagyon hasznos felszerelés

A minap összefutottam egy ismerőssel és a kutyákra terelődött a szó. Valahogy a kutyapelenka témája is előkerült. Meglepődve tapasztaltam, hogy azt gondolta erről a nagyon hasznos kutyafelszerelésről, hogy ugyanúgy alkalmazzák, mint a klasszikus gyerekpelenkákat.

Hamis márkás termékeket árult a házában az ötvenes férfi

A NAV egy próbavásárlás során buktatta le, kiderült, több, mint 4 millió forintért adott el gagyi ruhákat, cipőket.

Mi a mikrotápanyagok szerepe a táplálkozásban?

A kiegyensúlyozott változatos étrend tartalmaz valamennyi fontos tápanyagot, vagyis szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, vagyis az energiát adó makro-, illetve az energiát nem szolgáltató, de nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat.

Aranyér: mi igaz a problémával kapcsolatban, és mi nem?

A köznyelvben aranyérnek hívott betegségről talán mindenki hallott már, nem egy embernek sajnos konkrét tapasztalatai is vannak ezzel kapcsolatban. Sok tévhit kering azonban a neten az aranyerességről, ezeket igyekszünk cikkünkben megcáfolni.

Problémák, amelyekkel a fiatalok szembesülnek a mai kapcsolatokban

A társadalmi, kulturális és technológiai változások nagyban befolyásolták a párkapcsolati problémák megjelenését, amelyek eltérnek azoktól, amit egykoron a szülők, nagyszülők éltek meg.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Megérkeztek az új generációs Wink sportcipők

Amikor sportcipőt, kényelmes utcai lépőt keresünk, ami sokáig bírja a mindennapos strapát, akkor bizony átgondoljuk, hogy mit is veszünk meg.

Védelem minden rétegben a tűz és az elektromos kisülések ellen

A nyílt láng, a különféle hőforrások, az áramütés komoly, életet veszélyeztető kockázatot jelent, ezért azokban a munkakörökben, ahol nagy esély van az ezekkel való érintkezésre, a munkavédelemnek ki kell terjednie ezekre.

Szerinted milyen a jó WC-csésze?

Talán még sosem tették fel neked ezt a kérdést, sőt, esetleg te magad sem gondolkoztál még túl sokat rajta. Mert őszintén megvallva talán soha senkinek nem volt túl nagy prioritás, hogy egy-egy felújítás alkalmával sok – vagy legalábbis elég – időt szenteljen annak, hogy kiválassza az ideális darabot.

Egy jó telefon mellé nem árt egy tablet sem

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az a pont, mikor rájön, hogy neki egy tabletre is szüksége van a meglévő telefonja mellé. Így van ez akkor is, ha esetleg laptoppal is rendelkezik az illető, hiszen a táblagép utazáskor sokkal praktikusabb.

LMP: Rogán Antal távozzon a közéletből!

Petíciót indított a zöld párt.

Gourmet finomságok nőnapra is

Minden év március 8-án eljön az a nap, amikor világszerte a nőket ünnepeljük, bár ez a nap eredetileg a nők jogaiért folytatott küzdelemről szólt, mára sokat szelídült, és virággal, csokoládéval, figyelmességgel fejezzük ki a megbecsülésünket. 

Górcső alatt a bőrápolás hőse, az E-vitamin

Az E-vitamin kétségtelenül a bőrápolás egyik kulcsfontosságú összetevője. Hogy miért van ez így? Olvass tovább, és megtudhatod! Az útmutatónk ugyanis mindent elmond, amit az E-vitamin bőrre gyakorolt hatásáról tudni kell, és arról, hogyan érdemes használni.

Jó ötletnek tűnt: szétralizták a focipályát

Leesett a hó, s úgy gondolták, driftelni a legalkalmasabb hely a futballpálya, s közel 4 ezer négyzetméteren szétbarmolták a gyepet.

A nagy kérdés: falpanel vagy tapéta?

Az építőipari trendekben az egyszínű, egyformára festett falak ideje lejárt, manapság a változatos megjelenés a divatos. Ezt el lehet érni különbözőféle festékekkel, de sokkal többen választják inkább a falpanellel vagy a tapétával való dekorálást. 

Ungár Péter: Novák Katalinnak és Varga Juditnak politikai értelemben végük van

Az LMP társelnöke Facebook-posztban reagált Orbán Viktor bejelentésére.

Gyárfás Tamás hét év, Portik Tamást életfogytiglani fegyházat kapott a Fenyő-gyilkosság miatt

Az úszószövetség volt elnökét, a Nap TV egykori tulajdonosát emberölésben elkövetett bűnsegédlet, a maffiózót emberölésre felbujtás miatt ítélték el. A felek Gyárfás egy kaposvári adócsalási ügyében kerültek közelebbi ismeretségbe.