A légszennyezés egészségkárosító hatásai

Kpsvr 2023-12-29 11:55:00
A légszennyezettség globális probléma, amely súlyos egészségkárosító hatásokkal jár. A városokban, ipari területeken és az emberi tevékenységek intenzív területein a levegő minőségének romlása számos egészségügyi problémát okoz.

A légszennyezettség fő okai a gépjárművek kipufogógázai, ipari kibocsátások, biomassza égetése és az energiatermelés folyamatában keletkező szennyező anyagok. Az egészségügyi hatások között szerepel a légzőrendszeri betegségek, a szív- és érrendszeri problémák, valamint az általános egészségromlás.

A légzőrendszeri betegségek, mint például az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, amelyet a légszennyezettség okozhat. A finomrészecske-méretű részecskék (PM2.5), amelyek könnyen belélegezhetők, mélyen bejuthatnak a tüdőbe, irritálhatják a légutakat és gyulladást okozhatnak. Ezáltal nő a légzőszervi megbetegedések kockázata, különösen a gyerekek és az idősebbek esetében.

A légszennyezettség közvetlen hatása van a szív- és érrendszerre is. A káros anyagok, például a nitrogén-dioxid és a szén-monoxid, szívritmuszavarokat, szívinfarktust és stroke-ot okozhatnak. A levegőszennyezettség növeli a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és a hosszú távú expozíció jelentősen növeli a korai halálozás kockázatát.

A légszennyezettség hatása nem csupán a légzőrendszerre és a szív- és érrendszerre korlátozódik. A káros anyagok bejuthatnak a véráramba, és más szervekre is kihatással lehetnek. Például a légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések és az elhízás kialakulásával.

A legveszélyeztetettebb csoportok a gyermekek, az idősek és azok, akik már meglévő egészségügyi problémákkal küzdenek. A gyermekek tüdeje még fejlődőben van, és a magas szennyezettségű levegő hosszú távú hatásokkal járhat a tüdőfunkciókra. Az idősebbek és a krónikus betegségekkel küzdők számára az immunitás csökkenése és az érzékenységük növekedése jelenti a fokozott kockázatot.

A légszennyezettség elleni küzdelemhez átfogó intézkedések szükségesek, beleértve a környezetbarát közlekedés előmozdítását, a tiszta energiaforrások használatát, az ipari kibocsátások szigorú ellenőrzését és a városi zöldterületek kialakítását. Az egyéni szintű tevékenységek is sokat jelentenek, például a személyes közlekedés fenntarthatóbb alternatíváinak választása, a szmogriadó idején való otthoni maradás és a levegőtisztító eszközök használata.

A légszennyezettség komplex kihívás, amely szorosan kapcsolódik az életmódunkhoz és az ipari tevékenységekhez. Az egészségügyi hatások súlyossága miatt azonban elengedhetetlen a sürgős intézkedések meghozatala, hogy megvédjük a lakosság egészségét és elősegítsük egy tiszta és egészséges környezet kialakulását.

 

Borítókép: Getty Images

Szólj hozzá!

Itt az új fideszes köztársaságielnök-jelölt

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Kaposváron mindenki megnyugodhat: 655.600 Ft volt az átlagkereset

Kinek tudnánk ezt a bőséget és jólétet megköszönni?

A kutyapelenka nagyon hasznos felszerelés

A minap összefutottam egy ismerőssel és a kutyákra terelődött a szó. Valahogy a kutyapelenka témája is előkerült. Meglepődve tapasztaltam, hogy azt gondolta erről a nagyon hasznos kutyafelszerelésről, hogy ugyanúgy alkalmazzák, mint a klasszikus gyerekpelenkákat.

Hamis márkás termékeket árult a házában az ötvenes férfi

A NAV egy próbavásárlás során buktatta le, kiderült, több, mint 4 millió forintért adott el gagyi ruhákat, cipőket.

Mi a mikrotápanyagok szerepe a táplálkozásban?

A kiegyensúlyozott változatos étrend tartalmaz valamennyi fontos tápanyagot, vagyis szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, vagyis az energiát adó makro-, illetve az energiát nem szolgáltató, de nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat.

Aranyér: mi igaz a problémával kapcsolatban, és mi nem?

A köznyelvben aranyérnek hívott betegségről talán mindenki hallott már, nem egy embernek sajnos konkrét tapasztalatai is vannak ezzel kapcsolatban. Sok tévhit kering azonban a neten az aranyerességről, ezeket igyekszünk cikkünkben megcáfolni.

Problémák, amelyekkel a fiatalok szembesülnek a mai kapcsolatokban

A társadalmi, kulturális és technológiai változások nagyban befolyásolták a párkapcsolati problémák megjelenését, amelyek eltérnek azoktól, amit egykoron a szülők, nagyszülők éltek meg.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Megérkeztek az új generációs Wink sportcipők

Amikor sportcipőt, kényelmes utcai lépőt keresünk, ami sokáig bírja a mindennapos strapát, akkor bizony átgondoljuk, hogy mit is veszünk meg.

Védelem minden rétegben a tűz és az elektromos kisülések ellen

A nyílt láng, a különféle hőforrások, az áramütés komoly, életet veszélyeztető kockázatot jelent, ezért azokban a munkakörökben, ahol nagy esély van az ezekkel való érintkezésre, a munkavédelemnek ki kell terjednie ezekre.

Szerinted milyen a jó WC-csésze?

Talán még sosem tették fel neked ezt a kérdést, sőt, esetleg te magad sem gondolkoztál még túl sokat rajta. Mert őszintén megvallva talán soha senkinek nem volt túl nagy prioritás, hogy egy-egy felújítás alkalmával sok – vagy legalábbis elég – időt szenteljen annak, hogy kiválassza az ideális darabot.

Egy jó telefon mellé nem árt egy tablet sem

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az a pont, mikor rájön, hogy neki egy tabletre is szüksége van a meglévő telefonja mellé. Így van ez akkor is, ha esetleg laptoppal is rendelkezik az illető, hiszen a táblagép utazáskor sokkal praktikusabb.

LMP: Rogán Antal távozzon a közéletből!

Petíciót indított a zöld párt.

Gourmet finomságok nőnapra is

Minden év március 8-án eljön az a nap, amikor világszerte a nőket ünnepeljük, bár ez a nap eredetileg a nők jogaiért folytatott küzdelemről szólt, mára sokat szelídült, és virággal, csokoládéval, figyelmességgel fejezzük ki a megbecsülésünket. 

Górcső alatt a bőrápolás hőse, az E-vitamin

Az E-vitamin kétségtelenül a bőrápolás egyik kulcsfontosságú összetevője. Hogy miért van ez így? Olvass tovább, és megtudhatod! Az útmutatónk ugyanis mindent elmond, amit az E-vitamin bőrre gyakorolt hatásáról tudni kell, és arról, hogyan érdemes használni.

Jó ötletnek tűnt: szétralizták a focipályát

Leesett a hó, s úgy gondolták, driftelni a legalkalmasabb hely a futballpálya, s közel 4 ezer négyzetméteren szétbarmolták a gyepet.

A nagy kérdés: falpanel vagy tapéta?

Az építőipari trendekben az egyszínű, egyformára festett falak ideje lejárt, manapság a változatos megjelenés a divatos. Ezt el lehet érni különbözőféle festékekkel, de sokkal többen választják inkább a falpanellel vagy a tapétával való dekorálást. 

Ungár Péter: Novák Katalinnak és Varga Juditnak politikai értelemben végük van

Az LMP társelnöke Facebook-posztban reagált Orbán Viktor bejelentésére.

Gyárfás Tamás hét év, Portik Tamást életfogytiglani fegyházat kapott a Fenyő-gyilkosság miatt

Az úszószövetség volt elnökét, a Nap TV egykori tulajdonosát emberölésben elkövetett bűnsegédlet, a maffiózót emberölésre felbujtás miatt ítélték el. A felek Gyárfás egy kaposvári adócsalási ügyében kerültek közelebbi ismeretségbe.