Hogyan gyógyítható a szifilisz?

Kpsvr 2024-01-14 09:30:00
A szifilisz terjedésében több tényező is szerepet játszik, amelyek közül érdemes megemlíteni, hogy sokan téves vagy kevés információval rendelkeznek erről a nemi betegségről. Cikkünkben igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb információkat a témával kapcsolatban.

Kezelés nélkül a szifilisz stádiumokban zajló, krónikus lefolyású nemi betegség, amely az egész testet érinti. A fertőzés elkapható és átadható anális és orális szexuális aktus során is.

A fertőzés átadásához szoros testi érintkezésre van szükség

A szifilisz kórokozója egy érzékeny baktérium, amely azonnal elpusztul, ha kiürül a szervezetből. Szóval a fertőzés átadásához minden esetben szoros testi érintkezésre van szükség, így tud a fertőzött váladék átjutni, például az ondó, a nyál vagy a hüvelyváladék segítségével. 

Ha az érintett várandós, a magzatot is megfertőzheti, és ez akár magzati elhalást is eredményezhet. A direkt vérkontaktus is lehetőséget teremt a terjedésre, például a közös tűt használó kábítószer-fogyasztók körében.

Milyen tünetei vannak?

A klasszikus tünet, hogy a behatolási kapuban a fertőzést követően körülbelül három héttel körülhatárolható, fájdalmatlan szöveti tömöttség alakul ki. Ez később kisebesedik, ez az elsődleges fekély, ami rendkívül fertőző. A behatolási kapu lehet például a nemi szerv, a végbélnyílás és a száj. Később a környező nyirokcsomók megduzzadnak. A férfiak esetében a seb kialakulása után többnyire megjelenik a hímvessző szűkületet okozó duzzanat. A nőknél az első szakaszban ritkábban lehet tüneteket észlelni. A klinikai tünetek maguktól eltűnnek, de ettől még a vér és a testváladék erősen fertőzővé válik. Szóval a fertőzöttek tünetek nélkül is átadhatják a partnerüknek a védekezés nélküli aktus során.

Körülbelül kilenc héttel a megfertőződés után jelennek meg a másodlagos klinikai tünetek. Ezek halványrózsaszínű foltok, majd barnásvörös, hámló, tapintható kiütések. Jelentkezhetnek a hajlatokban bűzös, kisebesedő, nedvedző csomócskák is. Olyan kísérő tünetek is megjelenhetnek ebben szakaszban, mint például rossz közérzet, gyengeség, levertség, fejfájás, hallás- és látászavar.

Hogyan gyógyítható?

Nemigyógyász szakorvos végzi a diagnosztizálást és a kezelést, például a Belvárosi Orvosi Centrumban. A diagnózis felállításához a kórelőzmény ismeretében sor kerül a klinikai és szerológiai vizsgálatra. Nedvedző tünetek esetén szükség van a kórokozó direkt kimutatására. Fontos hangsúlyozni, hogy a kórokozó direkt kimutatását megakadályozhatják a sebeken alkalmazott fertőtlenítő hatású készítmények. Továbbá az indokolatlanul szedett antibiotikumok módosíthatják a szifilisz lefolyását.

Együtt is kapható és adható a szifilisz és a HIV fertőzés. A két betegségnek sok közös vonása van, például mindkét esetben a szexuális érintkezés az átviteli mód. A fertőzések együttes előfordulása a szervezet védekező képességét rontja, így egymás lefolyását kölcsönösen befolyásolják.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Itt az új fideszes köztársaságielnök-jelölt

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Kaposváron mindenki megnyugodhat: 655.600 Ft volt az átlagkereset

Kinek tudnánk ezt a bőséget és jólétet megköszönni?

A kutyapelenka nagyon hasznos felszerelés

A minap összefutottam egy ismerőssel és a kutyákra terelődött a szó. Valahogy a kutyapelenka témája is előkerült. Meglepődve tapasztaltam, hogy azt gondolta erről a nagyon hasznos kutyafelszerelésről, hogy ugyanúgy alkalmazzák, mint a klasszikus gyerekpelenkákat.

Hamis márkás termékeket árult a házában az ötvenes férfi

A NAV egy próbavásárlás során buktatta le, kiderült, több, mint 4 millió forintért adott el gagyi ruhákat, cipőket.

Mi a mikrotápanyagok szerepe a táplálkozásban?

A kiegyensúlyozott változatos étrend tartalmaz valamennyi fontos tápanyagot, vagyis szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, vagyis az energiát adó makro-, illetve az energiát nem szolgáltató, de nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat.

Aranyér: mi igaz a problémával kapcsolatban, és mi nem?

A köznyelvben aranyérnek hívott betegségről talán mindenki hallott már, nem egy embernek sajnos konkrét tapasztalatai is vannak ezzel kapcsolatban. Sok tévhit kering azonban a neten az aranyerességről, ezeket igyekszünk cikkünkben megcáfolni.

Problémák, amelyekkel a fiatalok szembesülnek a mai kapcsolatokban

A társadalmi, kulturális és technológiai változások nagyban befolyásolták a párkapcsolati problémák megjelenését, amelyek eltérnek azoktól, amit egykoron a szülők, nagyszülők éltek meg.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Megérkeztek az új generációs Wink sportcipők

Amikor sportcipőt, kényelmes utcai lépőt keresünk, ami sokáig bírja a mindennapos strapát, akkor bizony átgondoljuk, hogy mit is veszünk meg.

Védelem minden rétegben a tűz és az elektromos kisülések ellen

A nyílt láng, a különféle hőforrások, az áramütés komoly, életet veszélyeztető kockázatot jelent, ezért azokban a munkakörökben, ahol nagy esély van az ezekkel való érintkezésre, a munkavédelemnek ki kell terjednie ezekre.

Szerinted milyen a jó WC-csésze?

Talán még sosem tették fel neked ezt a kérdést, sőt, esetleg te magad sem gondolkoztál még túl sokat rajta. Mert őszintén megvallva talán soha senkinek nem volt túl nagy prioritás, hogy egy-egy felújítás alkalmával sok – vagy legalábbis elég – időt szenteljen annak, hogy kiválassza az ideális darabot.

Egy jó telefon mellé nem árt egy tablet sem

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az a pont, mikor rájön, hogy neki egy tabletre is szüksége van a meglévő telefonja mellé. Így van ez akkor is, ha esetleg laptoppal is rendelkezik az illető, hiszen a táblagép utazáskor sokkal praktikusabb.

LMP: Rogán Antal távozzon a közéletből!

Petíciót indított a zöld párt.

Gourmet finomságok nőnapra is

Minden év március 8-án eljön az a nap, amikor világszerte a nőket ünnepeljük, bár ez a nap eredetileg a nők jogaiért folytatott küzdelemről szólt, mára sokat szelídült, és virággal, csokoládéval, figyelmességgel fejezzük ki a megbecsülésünket. 

Górcső alatt a bőrápolás hőse, az E-vitamin

Az E-vitamin kétségtelenül a bőrápolás egyik kulcsfontosságú összetevője. Hogy miért van ez így? Olvass tovább, és megtudhatod! Az útmutatónk ugyanis mindent elmond, amit az E-vitamin bőrre gyakorolt hatásáról tudni kell, és arról, hogyan érdemes használni.

Jó ötletnek tűnt: szétralizták a focipályát

Leesett a hó, s úgy gondolták, driftelni a legalkalmasabb hely a futballpálya, s közel 4 ezer négyzetméteren szétbarmolták a gyepet.

A nagy kérdés: falpanel vagy tapéta?

Az építőipari trendekben az egyszínű, egyformára festett falak ideje lejárt, manapság a változatos megjelenés a divatos. Ezt el lehet érni különbözőféle festékekkel, de sokkal többen választják inkább a falpanellel vagy a tapétával való dekorálást. 

Ungár Péter: Novák Katalinnak és Varga Juditnak politikai értelemben végük van

Az LMP társelnöke Facebook-posztban reagált Orbán Viktor bejelentésére.

Gyárfás Tamás hét év, Portik Tamást életfogytiglani fegyházat kapott a Fenyő-gyilkosság miatt

Az úszószövetség volt elnökét, a Nap TV egykori tulajdonosát emberölésben elkövetett bűnsegédlet, a maffiózót emberölésre felbujtás miatt ítélték el. A felek Gyárfás egy kaposvári adócsalási ügyében kerültek közelebbi ismeretségbe.