Budapest megérdemel egy főállású főpolgármestert

Farkas Balázs 2024-01-22 15:26:00
Ungár Péter véleménycikke.

Fiatalkorom egy, a kelleténél nagyobb részét azzal töltöttem, hogy vagy kitalált várostérképeket rajzoltam, vagy indigópapírra másoltam a világatlaszt a szobámban. (Igen, kifejezetten menő kiskamasznak számítottam.) Ennek ellenére soha nem fogott meg a várostervezés, a várospolitika, immunis lettem az urbanisztikára. Földrajztudományi tanulmányaim alatt is legfeljebb a vizsgákig tanultam meg ezeket a tárgyakat. Amennyire mélyen érdekel és érdekelt a geopolitika, a külpolitika, a lakóhelyeink közös ügyei nem emelték a nyugalmi pulzusomat.

Amióta érdemben elkezdtem Vitézy Dáviddal beszélgetni, újra előjött bennem az a gondolat, hogy valójában a politika egyik legalapvetőbb, legemberközelibb és legkomplexebb kérdése az, hogy mi történik azokban a városokban, amelyekben élünk. Milyen tereket mire használunk, hogyan kötjük össze egy város funkciót, a közlekedést a kultúrával, a felsőoktatást az állatvédelemmel. Ez külön szakma, ez talán az ökopolitika legfontosabb terepe. Ha elfogadjuk azt a definíciót, hogy a politika közös ügyeink intézése, akkor a várospolitika legintimebb közös ügyeinknek közös intézése. Így a várospolitikus, a városvezető, a politika elsődleges otthonteremtője.

Emellett a jelenlegi politikai rendszerben a főpolgármester a legnagyobb közvetlen felhatalmazással választott politikus, az ország fővárosának otthonteremtője. Ez a pozíció nagyon nagy megtiszteltetés minden politikusnak. És bár szokásos az európai politikában, hogy átjárás van az önkormányzati és a parlamenti politizálás között, ritka az, hogy egy hivatalban lévő főpolgármester minden országos választáson elindul, amelyet főpolgármesterré választása óta megrendeztek. Még szerencse, hogy nem tartottunk közvetlen államfőválasztást, nehéz lett volna kibírnunk Karácsony Gergely passiójának azt a stációját is. 

Természetesen oka volt Karácsony Gergely 2019-es győzelmének. A kormánypártok Budapest ellenes politikája egy szűk évtizeden át érzékelhető volt, Tarlós István nyilatkozatait elég elolvasni. 

Mivel a főváros ellen küzdött és küzd a kormánytöbbség, ezért a fővárosiak elvesztették a bizalmukat a kormánytöbbséggel szemben.

Az olyan polgármesterek sikeressége, és megkérdőjelezhetetlen újrázása, mint Őrsi Gergely, Soproni Tamás vagy Baranyi Krisztina, azt mutatja, hogy ha a fővárosiak ellen küzdő kormánytöbbség helyett olyanokat választanak, akik minden kerületi polgár érdekében akarják kormányozni a városrészüket. Akkor lehetséges a politikai siker.

Karácsony Gergely is így kezdte 2019-ben. Díszpolgári címet adott Tarlós Istvánnak. Aztán a szellemi polgárháború elleni küzdelem helyett Orbán legyőzését hirdette előválasztási kampányában és a tragikus politikai villamosbalesetéig a szellemi polgárháború egyik sánca mögül ropogtatta a panelgépfegyverét.

Ha már Karácsony Gergely visszalépésénél és annak következményeinél tartunk: mindenkinek az volt az elvárása a negyedik kétharmad után, hogy legyen valami újdonság az ellenzéki politikában, mert ez így nem megy. Mi az LMP-ben erre tettünk ígéretet. Az, hogy köztársaságpártinak hívjuk magunkat, a többségi után az arányos választási rendszerről is megállapítjuk, hogy csak az összefogás esetén nincsenek elveszett szavazók, és azt mondjuk, hogy bárki indul, Orbán Viktor az ellenfél, az nem új ajánlat, az a legrosszabb, sokszor bukott politika felmelegítése. 

Most a felmelegítés paródiájaként azt látjuk, hogy Karácsony Gergely a Párbeszéd Európa Parlamenti listájának ötödik helyére is felkerült. Bár több ígéretet is tett – olyat, hogy nem lesz miniszterelnök-jelölt 2022-ben, olyat, hogy eltávolodik a pártpolitikától –, ismét és újra

Úgy döntött, hogy a város üzemeltetése és a pártpolitika közül az utóbbit választja.

Ez az én döntésemhez nagyon hasonló, annyi a különbség, hogy én nem vagyok Budapest főpolgármestere.

A járatritkítások, az azzal kapcsolatos össze-vissza kommunikáció, a „Rákos-Dubaj” támogatása és a Lázár-féle Budapest bérlet elleni hadjárattal szembeni fegyverletétel mind azt mutatja, hogy Karácsony Gergely konfliktust posztokban vállal, a város ügyei untatják.

A Karácsony Gergely-féle városvezetés évek óta ígéri, hogy villamos épül a Bajcsy-Zsilinszky útra. Ebben igazuk van. Ugyanakkor 2019 óta a BKK a tervpályázatot sem tudta kiírni. Pedig megvan egy pályázatkiírásra a pénz. 

Azért, mert Karácsony Gergelyt ez nem érdekli. Ő ismét ugródeszkának használja Budapestet, vagy Brüsszelbe, vagy 2026-ban a miniszterelnök-jelöltségbe.

A szerző az LMP társelnöke, a párt frakcióvezetője. Ungár Péter társtulajdonos a KPSVR-t kiadó gazdasági társaságban.

Szólj hozzá!

Itt az új fideszes köztársaságielnök-jelölt

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Kaposváron mindenki megnyugodhat: 655.600 Ft volt az átlagkereset

Kinek tudnánk ezt a bőséget és jólétet megköszönni?

A kutyapelenka nagyon hasznos felszerelés

A minap összefutottam egy ismerőssel és a kutyákra terelődött a szó. Valahogy a kutyapelenka témája is előkerült. Meglepődve tapasztaltam, hogy azt gondolta erről a nagyon hasznos kutyafelszerelésről, hogy ugyanúgy alkalmazzák, mint a klasszikus gyerekpelenkákat.

Hamis márkás termékeket árult a házában az ötvenes férfi

A NAV egy próbavásárlás során buktatta le, kiderült, több, mint 4 millió forintért adott el gagyi ruhákat, cipőket.

Mi a mikrotápanyagok szerepe a táplálkozásban?

A kiegyensúlyozott változatos étrend tartalmaz valamennyi fontos tápanyagot, vagyis szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, vagyis az energiát adó makro-, illetve az energiát nem szolgáltató, de nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat.

Aranyér: mi igaz a problémával kapcsolatban, és mi nem?

A köznyelvben aranyérnek hívott betegségről talán mindenki hallott már, nem egy embernek sajnos konkrét tapasztalatai is vannak ezzel kapcsolatban. Sok tévhit kering azonban a neten az aranyerességről, ezeket igyekszünk cikkünkben megcáfolni.

Problémák, amelyekkel a fiatalok szembesülnek a mai kapcsolatokban

A társadalmi, kulturális és technológiai változások nagyban befolyásolták a párkapcsolati problémák megjelenését, amelyek eltérnek azoktól, amit egykoron a szülők, nagyszülők éltek meg.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Megérkeztek az új generációs Wink sportcipők

Amikor sportcipőt, kényelmes utcai lépőt keresünk, ami sokáig bírja a mindennapos strapát, akkor bizony átgondoljuk, hogy mit is veszünk meg.

Védelem minden rétegben a tűz és az elektromos kisülések ellen

A nyílt láng, a különféle hőforrások, az áramütés komoly, életet veszélyeztető kockázatot jelent, ezért azokban a munkakörökben, ahol nagy esély van az ezekkel való érintkezésre, a munkavédelemnek ki kell terjednie ezekre.

Szerinted milyen a jó WC-csésze?

Talán még sosem tették fel neked ezt a kérdést, sőt, esetleg te magad sem gondolkoztál még túl sokat rajta. Mert őszintén megvallva talán soha senkinek nem volt túl nagy prioritás, hogy egy-egy felújítás alkalmával sok – vagy legalábbis elég – időt szenteljen annak, hogy kiválassza az ideális darabot.

Egy jó telefon mellé nem árt egy tablet sem

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az a pont, mikor rájön, hogy neki egy tabletre is szüksége van a meglévő telefonja mellé. Így van ez akkor is, ha esetleg laptoppal is rendelkezik az illető, hiszen a táblagép utazáskor sokkal praktikusabb.

LMP: Rogán Antal távozzon a közéletből!

Petíciót indított a zöld párt.

Gourmet finomságok nőnapra is

Minden év március 8-án eljön az a nap, amikor világszerte a nőket ünnepeljük, bár ez a nap eredetileg a nők jogaiért folytatott küzdelemről szólt, mára sokat szelídült, és virággal, csokoládéval, figyelmességgel fejezzük ki a megbecsülésünket. 

Górcső alatt a bőrápolás hőse, az E-vitamin

Az E-vitamin kétségtelenül a bőrápolás egyik kulcsfontosságú összetevője. Hogy miért van ez így? Olvass tovább, és megtudhatod! Az útmutatónk ugyanis mindent elmond, amit az E-vitamin bőrre gyakorolt hatásáról tudni kell, és arról, hogyan érdemes használni.

Jó ötletnek tűnt: szétralizták a focipályát

Leesett a hó, s úgy gondolták, driftelni a legalkalmasabb hely a futballpálya, s közel 4 ezer négyzetméteren szétbarmolták a gyepet.

A nagy kérdés: falpanel vagy tapéta?

Az építőipari trendekben az egyszínű, egyformára festett falak ideje lejárt, manapság a változatos megjelenés a divatos. Ezt el lehet érni különbözőféle festékekkel, de sokkal többen választják inkább a falpanellel vagy a tapétával való dekorálást. 

Ungár Péter: Novák Katalinnak és Varga Juditnak politikai értelemben végük van

Az LMP társelnöke Facebook-posztban reagált Orbán Viktor bejelentésére.

Gyárfás Tamás hét év, Portik Tamást életfogytiglani fegyházat kapott a Fenyő-gyilkosság miatt

Az úszószövetség volt elnökét, a Nap TV egykori tulajdonosát emberölésben elkövetett bűnsegédlet, a maffiózót emberölésre felbujtás miatt ítélték el. A felek Gyárfás egy kaposvári adócsalási ügyében kerültek közelebbi ismeretségbe.