88 tonna magzatkárosító oldószer a levegőben - ez az akkumulátorgyártás Magyarországon

Kpsvr 2024-01-31 10:57:00
Hatalmas hiba Magyarország gazdaságát az akkumulátorgyártásra alapozni.

Az akkumulátorgyárak elterjedése és az akkumulátorok iránti kereslet robbanásszerű növekedése új kihívásokat vet fel, amelyek nemcsak az iparágat, hanem a környezetet és az emberek egészségét is érintik. Az akkumulátorok gyártása során felhasznált vegyi anyagok és a termelési folyamatok káros hatásai komoly aggodalmakat vetnek fel.

Az egyik legnagyobb veszély az akkumulátorok gyártásában használt vegyszerek, például a higany, a kadmium és a lítium, melyek környezeti szennyeződést és egészségkárosító hatásokat okozhatnak. Az ilyen anyagok szivárgása a talajba és a vízbe, valamint a levegőbe való kibocsátása súlyos környezeti problémákat okozhat, például talaj- és vízszennyezést, valamint az élőlények egészségére káros hatásokat.

A légszennyezettségi adatok alapján a Samsung SDI gödi gyára 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű,

88 tonna mérgező hatású, magzatkárosító

oldószert bocsátott ki a levegőbe. Az N-metil-2-pirrolidon (NMP) az elektróda-gyártás során használt mérgező szerves oldószer, amit a gödiek kénytelenek folyamatosan belélegezni.

Emellett az akkumulátorok gyártása maga sem környezetbarát módon történik, hanem az energiát és a vízkészleteket is jelentősen igényli, ami további nyomást helyez a környezeti erőforrásokra. Az akkumulátorgyárak gyakran megépülnek olyan területeken, ahol a munkaerő olcsó és a környezeti szabályozások enyhébbek, ami növeli a szegénység és a szennyezés kockázatát az adott területen.

Kép: atv.hu

A munkásokra is komoly veszélyt jelent az akkumulátorok gyártása, mivel a folyamatok során használt vegyi anyagoknak kitéve lehetnek, ami rövid és hosszú távú egészségügyi problémákat okozhat számukra.

2023. júniusában többtucatnyi munkás lett rosszul,

mert mérgező anyagot lélegeztek be az iváncsai akkugyár Elektród nevű részlegén.

A dolgozók hánytak és hasmenésük is volt, többeken kiütések is megjelentek. Az érintettek, a beszámolók szerint, védőruha nélkül dolgoztak többek között olyan nehézfémekkel, mint a kobalt és a nikkel, ezt követően lettek rosszul.

Az akkumulátorgyárak felelősséggel tartoznak az ilyen kockázatok kezeléséért és csökkentéséért. Szükség van környezetbarát technológiák és gyártási módszerek kidolgozására, valamint szigorúbb környezetvédelmi és egészségügyi előírások betartására,

de Magyarországon a szabályok lazítása zajlik,

hogy az akkugyárak minél kevesebb kötöttséggel tudjanak működni, amivel a lakosságot és a dolgozókat veszélyezteti a magyar állam.

A társadalmi felelősségvállalás és az átláthatóság kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az akkumulátorgyárak minimalizálják a környezeti és egészségügyi kockázatokat, és hozzájáruljanak a fenntartható fejlődéshez. Ezzel szemben Magyarországon csak a titkolózás és a felelősség elkenése megy, amiért súlyos árat fizet majd a magyar lakosság.

 

Borítókép: © Hemera/Thinkstock

Szólj hozzá!

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.

Elhunyt Gyenesei István

Az egykori miniszter, közgyűlési elnök, önkormányzati képviselő április 1-én lett volna 76 éves.

Előbb a telefonfülkét, majd élettársát verte szét az őrjöngő férfi

A cukorgyári körforgalomnál nem működött a telefonfülke, emiatt kiakadt a benyugtatózott garázda.

Ne mondj le a famintázatról, de mondj nemet a karbantartásra!

A gyönyörű megjelenésű, színben és stílusban is illeszkedő kerítések teszik teljessé az épületeket, így kialakításukra érdemes áldozni, és a lehető legjobb megoldást választani.

Pofon vágta az ügyeletes orvost a csontrészeg páciens

Kábulatából ébredve először az ápolókra kart rátámadni, végül a doktornak ment neki.

Tippek a lábszag leküzdéséhez

Ha kényelmetlenül érzed magad, ha mások jelenlétében le kell venned a cipődet, akkor mindenképpen olvasd el a mai cikkünket, amelyben számos hasznos tippet adunk a lábizzadás ellen!

Hasznos segítség a baromfiistállók tisztán tartásához: így könnyebben megy a munka

Egy baromfiistálló tisztán tartása komoly kihívás. Kézi erővel történő takarításhoz rengeteg alkalmazott kell. Manapság azonban már van hatékony gépi segítség, amely jelentősen leegyszerűsíti a feladatot.