A nagy kérdés: falpanel vagy tapéta?

Kpsvr 2024-02-12 10:03:00
Az építőipari trendekben az egyszínű, egyformára festett falak ideje lejárt, manapság a változatos megjelenés a divatos. Ezt el lehet érni különbözőféle festékekkel, de sokkal többen választják inkább a falpanellel vagy a tapétával való dekorálást. 

De vajon mik a főbb különbségek köztük, és melyiket mikor érdemes alkalmazni? Cikkünkben ennek járunk utána!

Először is: miben más ez a két terméktípus?

Habár közel azonos célt szolgál, mégsem mindegy, hogy tapétáról vagy falpanelről beszélünk. A tapéta egy régóta használt termék, általában papíralapú, tekercses kiszerelésben lehet kapni.

Ezzel szemben például a Nívó falpanelek fix méretű darabokban kapható, fa szerkezetű burkolóelemek, amik nem csupán dekoratív célokra alkalmasak, hanem egyéb előnyeik is vannak. 

Felhasználási területek

Értelemszerűen a tapétát és a falpanelt is a falra helyezzük fel. Csakhogy ez utóbbiakból létezik olyan kivitel, amely térelválasztónak is alkalmas, ami a tapétáról viszont nem mondható el. 

Ami azonban mindkettőre igaz, hogy sokféleképpen felrögzíthetőek: beburkolhatunk velük egy teljes falfelületet saroktól sarokig, de akár kialakíthatunk keskenyebb sávokat, mind vízszintesen, mind függőlegesen. Sokan a szoba egy-egy adott részét – például az ágyat vagy a tévészekrényt – emelik ki vele, vagy az egymással szemben lévő falakra szimmetrikusan helyeznek fel egy vagy több sávot. 

Felrakás és eltávolítás

A tapétázás nem egyszerű művelet: a tekercsből először is ki kell vágni a szükséges méretű darabokat, majd felragasztani őket a falra. Csakhogy egy puha, papír alapú termékről van szó, ami felrakás közben elcsúszik, gyűrődik, légbuborékok maradnak alatta… Ezeket mind-mind ki kell javítani egy tapétasimító spaklival. Aki csinálta már, az jól tudja, hogy ez meglehetősen hosszú folyamat, főleg ha egy nagyobb felületről van szó.

A falburkolat ellenben merev anyagból készült, így nem hajlik és gyűrődik, emiatt jóval egyszerűbb felragasztani, és mivel jellemzően kisebb darabokból áll, így méretre szabni is csak indokolt esetben kell. 

Ha pedig eljárt az idő a burkolat felett, és cserére kerül a sor, akkor a tapétát be kell nedvesíteni, majd darabokban leszedegetni, a paneleket viszont egyben is el tudjuk távolítani, így ez a művelet is sokkal kevésbé macerás.

Megjelenés és dizájn

A térbeli dekorációk manapság nagyon divatosak. Bár léteznek 3D tapéták, de ezekről azért látszik, hogy valójában egy sík felületből állnak, és csak optikailag térhatásúak. 

A falpanelek azonban tényleg kiemelkednek a síkból, így itt igazi 3D megjelenés jön létre, ami önmagában is remekül mutat, valamint további díszítésre is lehetőséget ad (a bordák közti résekbe például elhelyezhetünk LED-csíkokat).

Mindemellett a panelek tartósabbak is, hiszen nem fakul ki a színük és nem is sárgulnak meg, ahogy az a tapétákkal gyakran megesik, ráadásul a sérülésekkel szemben (pl. karcok) is ellenállóbbak, ami szintén egy előnyös tulajdonság.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Itt az új fideszes köztársaságielnök-jelölt

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Kaposváron mindenki megnyugodhat: 655.600 Ft volt az átlagkereset

Kinek tudnánk ezt a bőséget és jólétet megköszönni?

A kutyapelenka nagyon hasznos felszerelés

A minap összefutottam egy ismerőssel és a kutyákra terelődött a szó. Valahogy a kutyapelenka témája is előkerült. Meglepődve tapasztaltam, hogy azt gondolta erről a nagyon hasznos kutyafelszerelésről, hogy ugyanúgy alkalmazzák, mint a klasszikus gyerekpelenkákat.

Hamis márkás termékeket árult a házában az ötvenes férfi

A NAV egy próbavásárlás során buktatta le, kiderült, több, mint 4 millió forintért adott el gagyi ruhákat, cipőket.

Mi a mikrotápanyagok szerepe a táplálkozásban?

A kiegyensúlyozott változatos étrend tartalmaz valamennyi fontos tápanyagot, vagyis szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, vagyis az energiát adó makro-, illetve az energiát nem szolgáltató, de nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat.

Aranyér: mi igaz a problémával kapcsolatban, és mi nem?

A köznyelvben aranyérnek hívott betegségről talán mindenki hallott már, nem egy embernek sajnos konkrét tapasztalatai is vannak ezzel kapcsolatban. Sok tévhit kering azonban a neten az aranyerességről, ezeket igyekszünk cikkünkben megcáfolni.

Problémák, amelyekkel a fiatalok szembesülnek a mai kapcsolatokban

A társadalmi, kulturális és technológiai változások nagyban befolyásolták a párkapcsolati problémák megjelenését, amelyek eltérnek azoktól, amit egykoron a szülők, nagyszülők éltek meg.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Megérkeztek az új generációs Wink sportcipők

Amikor sportcipőt, kényelmes utcai lépőt keresünk, ami sokáig bírja a mindennapos strapát, akkor bizony átgondoljuk, hogy mit is veszünk meg.

Védelem minden rétegben a tűz és az elektromos kisülések ellen

A nyílt láng, a különféle hőforrások, az áramütés komoly, életet veszélyeztető kockázatot jelent, ezért azokban a munkakörökben, ahol nagy esély van az ezekkel való érintkezésre, a munkavédelemnek ki kell terjednie ezekre.

Szerinted milyen a jó WC-csésze?

Talán még sosem tették fel neked ezt a kérdést, sőt, esetleg te magad sem gondolkoztál még túl sokat rajta. Mert őszintén megvallva talán soha senkinek nem volt túl nagy prioritás, hogy egy-egy felújítás alkalmával sok – vagy legalábbis elég – időt szenteljen annak, hogy kiválassza az ideális darabot.

Egy jó telefon mellé nem árt egy tablet sem

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az a pont, mikor rájön, hogy neki egy tabletre is szüksége van a meglévő telefonja mellé. Így van ez akkor is, ha esetleg laptoppal is rendelkezik az illető, hiszen a táblagép utazáskor sokkal praktikusabb.

LMP: Rogán Antal távozzon a közéletből!

Petíciót indított a zöld párt.

Gourmet finomságok nőnapra is

Minden év március 8-án eljön az a nap, amikor világszerte a nőket ünnepeljük, bár ez a nap eredetileg a nők jogaiért folytatott küzdelemről szólt, mára sokat szelídült, és virággal, csokoládéval, figyelmességgel fejezzük ki a megbecsülésünket. 

Górcső alatt a bőrápolás hőse, az E-vitamin

Az E-vitamin kétségtelenül a bőrápolás egyik kulcsfontosságú összetevője. Hogy miért van ez így? Olvass tovább, és megtudhatod! Az útmutatónk ugyanis mindent elmond, amit az E-vitamin bőrre gyakorolt hatásáról tudni kell, és arról, hogyan érdemes használni.

Jó ötletnek tűnt: szétralizták a focipályát

Leesett a hó, s úgy gondolták, driftelni a legalkalmasabb hely a futballpálya, s közel 4 ezer négyzetméteren szétbarmolták a gyepet.

Ungár Péter: Novák Katalinnak és Varga Juditnak politikai értelemben végük van

Az LMP társelnöke Facebook-posztban reagált Orbán Viktor bejelentésére.

Gyárfás Tamás hét év, Portik Tamást életfogytiglani fegyházat kapott a Fenyő-gyilkosság miatt

Az úszószövetség volt elnökét, a Nap TV egykori tulajdonosát emberölésben elkövetett bűnsegédlet, a maffiózót emberölésre felbujtás miatt ítélték el. A felek Gyárfás egy kaposvári adócsalási ügyében kerültek közelebbi ismeretségbe.