A nagy kérdés: falpanel vagy tapéta?

Kpsvr 2024-02-12 10:03:00
Az építőipari trendekben az egyszínű, egyformára festett falak ideje lejárt, manapság a változatos megjelenés a divatos. Ezt el lehet érni különbözőféle festékekkel, de sokkal többen választják inkább a falpanellel vagy a tapétával való dekorálást. 

De vajon mik a főbb különbségek köztük, és melyiket mikor érdemes alkalmazni? Cikkünkben ennek járunk utána!

Először is: miben más ez a két terméktípus?

Habár közel azonos célt szolgál, mégsem mindegy, hogy tapétáról vagy falpanelről beszélünk. A tapéta egy régóta használt termék, általában papíralapú, tekercses kiszerelésben lehet kapni.

Ezzel szemben például a Nívó falpanelek fix méretű darabokban kapható, fa szerkezetű burkolóelemek, amik nem csupán dekoratív célokra alkalmasak, hanem egyéb előnyeik is vannak. 

Felhasználási területek

Értelemszerűen a tapétát és a falpanelt is a falra helyezzük fel. Csakhogy ez utóbbiakból létezik olyan kivitel, amely térelválasztónak is alkalmas, ami a tapétáról viszont nem mondható el. 

Ami azonban mindkettőre igaz, hogy sokféleképpen felrögzíthetőek: beburkolhatunk velük egy teljes falfelületet saroktól sarokig, de akár kialakíthatunk keskenyebb sávokat, mind vízszintesen, mind függőlegesen. Sokan a szoba egy-egy adott részét – például az ágyat vagy a tévészekrényt – emelik ki vele, vagy az egymással szemben lévő falakra szimmetrikusan helyeznek fel egy vagy több sávot. 

Felrakás és eltávolítás

A tapétázás nem egyszerű művelet: a tekercsből először is ki kell vágni a szükséges méretű darabokat, majd felragasztani őket a falra. Csakhogy egy puha, papír alapú termékről van szó, ami felrakás közben elcsúszik, gyűrődik, légbuborékok maradnak alatta… Ezeket mind-mind ki kell javítani egy tapétasimító spaklival. Aki csinálta már, az jól tudja, hogy ez meglehetősen hosszú folyamat, főleg ha egy nagyobb felületről van szó.

A falburkolat ellenben merev anyagból készült, így nem hajlik és gyűrődik, emiatt jóval egyszerűbb felragasztani, és mivel jellemzően kisebb darabokból áll, így méretre szabni is csak indokolt esetben kell. 

Ha pedig eljárt az idő a burkolat felett, és cserére kerül a sor, akkor a tapétát be kell nedvesíteni, majd darabokban leszedegetni, a paneleket viszont egyben is el tudjuk távolítani, így ez a művelet is sokkal kevésbé macerás.

Megjelenés és dizájn

A térbeli dekorációk manapság nagyon divatosak. Bár léteznek 3D tapéták, de ezekről azért látszik, hogy valójában egy sík felületből állnak, és csak optikailag térhatásúak. 

A falpanelek azonban tényleg kiemelkednek a síkból, így itt igazi 3D megjelenés jön létre, ami önmagában is remekül mutat, valamint további díszítésre is lehetőséget ad (a bordák közti résekbe például elhelyezhetünk LED-csíkokat).

Mindemellett a panelek tartósabbak is, hiszen nem fakul ki a színük és nem is sárgulnak meg, ahogy az a tapétákkal gyakran megesik, ráadásul a sérülésekkel szemben (pl. karcok) is ellenállóbbak, ami szintén egy előnyös tulajdonság.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Tippek és ötletek tapétázáshoz

Felújítás vagy a szoba dizájnjának frissítésekor egyre többen választják a tapétázást a fal egyszerű festése helyett. Nem mindegy viszont, hogy milyen típus mellett döntünk, így ebben a cikkünkben most az ideális tapéta megtalálásához adunk néhány hasznos tippet.

Hogyan válassz mosogatótálcát?

A mosogatótálca sokak szerint a konyha ékszere, az egyik legfontosabb elem ebben a helyiségben, így a megfelelő változat kiválasztása lényeges feladat. A konyhában végzett munka több mint 60 százaléka ennek a környékén zajlik. 

Elegáns hangszigetelési megoldások a nappaliba

A zajok nem csak éjszaka tudnak nagyon zavaróak lenni. Főleg a nyári hétvégéken, amikor vendégeket várunk és összegyűlik az egész család, akkor kellemetlen, amikor valaki pihenne, de nem tudja ezt megtenni. 

A hústermelés súlyos környezeti hatásokkal jár

Fentarthatatan a mai ember húsfogyasztásának volumene, mely súlyos problémákat fog okozni az emberiségnek.

A piros színtől hamarabb bepasizol? 

Amennyiben arra lettél figyelmes az utóbbi időben, hogy egyre többen járnak piros körömlakkal a kezükön, akkor nem csal a szemed, a statisztikák azt mutatják, hogy az elmúlt egy év során 160%-kal többen kerestek rá a Google-ben a piros manikűr kifejezésre.

Így nevelhetünk egészséges ékszerorchideát

Sokan olyan növényre vágynak otthon, amelyik nem foglal túl sok helyet. Egy kisebb lakásban ugyanis nem sok szabad felület akad, ahol növényeket nevelhetünk. Bár álomszerűnek tűnhet, azonban létezik olyan fajta, amelynek nemcsak csodálatosak a levelei, de még apró virágaival is képes lenyűgözni bennünket. Az ékszerorchidea sokak kedvence, ami nem csoda, hiszen strapabíró és könnyen nevelhető.

Árnyékolás és szúnyogháló egyben

Ahogy egyre melegebb az idő, és egyre többet süt a nap, mindennapos feladatunkká válik az árnyékolás. Ilyenkor már a rovarok is aktív életet élnek, és ha nem vigyázunk, bizony a lakásunkba is betévednek.

A spray festékek, aeroszolok használata nagyon egyszerű

Bizonyos helyzetekben a spray változat jelenti az egyértelmű megoldást. Ma már minden körülményhez, berendezéshez és körülményhez megtalálhatjuk a megfelelőt. Van, amelyiket viszonylag ritkán kell használni, de egyes típusokkal rendszeresen át kell menni az adott felületen.

Földelés kialakítása: fontos lépések és tippek a munka elvégzéséhez

A földelés egy fontos feladat az elektromos rendszer kiépítése során.

Bulinak indult, de egy beszólásból óriási verekedéssé fajult az este – VIDEÓ!!!

A magukat erősre ivó balhézók közül hárman is könnyű sérüléseket szenvedtek.

Zsák, illatosító, szotyi, koktél: kódneveken lehetett rendelni a drogdílertől

Bérelt garázsban és a kocsijában tárolta a narkót, lebukásakor több száz tablettát és fél kilót meghaladó kannabiszőrleményt foglaltak le tőle.

Mire lehet képes egy olcsóbb mosógép?

A mai modern mosógépeknek többnyire igen borsos az ára. Vannak azonban megfizethetőbb árú készülékek is: több olyan típus is létezik, amelyért csupán ötszámjegyű összeget kérnek.

Szervezés és adminisztráció irodaszerekkel

A szervezés, az adminisztráció gyakran monoton feladatnak tűnik, de egy kis kreativitással izgalmas és inspiráló is lehet. Íme néhány ötlet, hogyan alakíthatunk ki egyedi és hatékony rutinokat a mindennapi munkavégzéshez a különböző irodaszerek segítségével. 

Medenceépítés gyorsan és hatékonyan

A privát medenceépítés mindig is a luxus és a kényelem megtestesítője volt. Ahogy a nyári hőség egyre intenzívebbé válik, egy saját medence nem csupán kényelem, hanem valódi oázis is lehet, ahol mindenki felfrissülhet és kikapcsolódhat.

Tényleg számít, hogy mivel mosunk fel?

A felmosás egy nagyon fontos takarítási mozzanat, ez teszi ugyanis igazán por- és koszmentessé a padló felületét. Gyakorlatilag mindenhol szükség van rá, a legkisebb lakástól kezdve a nagy üzemcsarnokokig, a technika pedig nagyrészt a takarítandó felülettől és a felmosás gyakoriságától függ.

Speciális étrend és lángos – összeférhet a kettő? 

A lángosról valószínűleg mindenkinek a nyár, a strand, a szünidő jut eszébe.

Milyen nyaklánctípusok közül érdemes válogatnunk?

A nyakláncok mindig is a kedveltebb kiegészítők közé tartoztak, azt viszont, hogy melyik típus számít épp a legstílusosabbnak, az aktuális divattrend határozza meg.

Kiderült, hogy a lemezjátszók újra virágkorukat élik!

Az audioipar egyik óriási vívmánya volt anno a lemezjátszók megjelenése. Nagyapáink idején virágzó iparág volt a gyártásuk, mára viszont erősen a háttérbe szorult a technológiai fejlődés során.

Ezekről a marketing szolgáltatásokról ne feledkezz meg!

Egyesek csak legyintenek, amikor a cég marketingtevékenységéről esik szó arra alapozva, hogy majd úgyis lesz valahogy. Te ne dőlj be ennek a hozzáállásnak, és időben kezdd el vállalkozásod marketing fejlesztését, hogy kiemelkedhess a piacon.

Elérkezett a környezetbarát promóciós termékek kora

Napjainkban a fenntarthatóság, a környezetvédelem egyre nagyobb figyelmet kap.