Aranyér: mi igaz a problémával kapcsolatban, és mi nem?

Kpsvr 2024-02-19 09:27:00
A köznyelvben aranyérnek hívott betegségről talán mindenki hallott már, nem egy embernek sajnos konkrét tapasztalatai is vannak ezzel kapcsolatban. Sok tévhit kering azonban a neten az aranyerességről, ezeket igyekszünk cikkünkben megcáfolni.

Az aranyér nem csak az időseket érinti!

Az első ilyen tévhit, hogy aranyere csak az idősebbeknek lehet. Ez egyáltalán nem igaz, hiszen nem a kor határozza meg, hogy kialakulnak-e nálunk a tünetek. Ha gyanús jeleket tapasztalunk - duzzadt csomó a végbélnyílás környékén, fájdalmas székelés, véres csík a vécépapíron -, jobb, ha azonnal felkeresünk egy szakorvost.

A Dr. Bánfalvi Aranyér Központba bejelentkezni online és telefonon is lehet: itt tapasztalt proktológusok fogadják a panaszokkal rendelkezőket, és személyre szabott kezelési módokat alkalmaznak.

Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mi okozta az aranyeret, külső vagy belső aranyérről van-e szó. A legtöbb esetben a helytelen táplálkozás vagy az ülőmunka a ludas a tünetek megjelenésében.

Éppen ezért a legtöbb, amit tehetünk, hogy odafigyelünk az étrendünkre, minél többet mozgunk és sok vizet – legalább napi 2 litert – fogyasztunk. Idősebbek esetében azért gyakoribb az aranyér, mert ritkábban mozdulnak ki otthonról, nem igazán sportolnak, és nem biztos, hogy ismerik a modern táplálkozási szokásokat.

A fűszeres ételeket kerülni kell?

Sokan azt gondolják, kizárólag az erős, fűszeres ételek a felelősek az aranyeresség kialakulásáért, és ha ezeket kerülik, védve vannak. Ez részben igaz, részben pedig nem. Valóban okozhatnak gondot a túl zsíros, nehéz ételek, amelyeket nehezebben emésztünk meg, de nem csak ezek tehetők felelőssé a betegségért.

A rostokban gazdag táplálkozás lehet a célravezető: az aranyeresség megjelenésének kockázatát ugyanis növeli a székrekedés, de a hasmenés is. Ha nincs rendben a gyomrunk, sokat ülünk a WC-n, akkor a hasűri nyomás következtében kialakulhat aranyér.

Tudatosan figyeljük a székelési szokásainkat, és ha kell, változtassunk! Ha nincs dolgunk a WC-n, ne üljünk ott órákig! Ha viszont menni kell, ne halogassuk a székelést!

A hideg kőtől lehet aranyere valakinek?

Főleg a lányoknak szokták mondani, hogy ne üljenek a hideg kőre, mert felfázhatnak, aranyerük lesz. Valóban nem szerencsés huzamosabb ideig ilyen helyen ülni, azonban maga a hideg felület nem okoz aranyeret, azonban bevérzés, görcsösség kialakulhat.

Az viszont igaz, ha már van aranyerünk, akkor a nyilalló, szúró érzések felerősödhetnek, ha leülünk egy párnázatlan padra, székre, lépcsőre, stb. Kerüljük az ilyen helyzeteket, óvjuk a testünket.

Az aranyér nem fertőző!

Végezetül még egy állítást cáfolnánk meg. Sokan hiszik azt, hogy az aranyeret el lehet kapni a közös WC használata során, azonban ez nem igaz. Az aranyér mindenkinél egyedi okokból alakul ki, nem fertőző, de azért a higiéniára még jobban érdemes figyelni, ha van aranyeres a családban.

Nem érdemes egyedül küzdeni a betegséggel, öngyógyításba kezdeni, a tünetek megjelenésekor jelentkezzünk be egy rendelőbe, ahol tudnak rajtunk segíteni. Az aranyeresség gyógyítható!

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.

Elhunyt Gyenesei István

Az egykori miniszter, közgyűlési elnök, önkormányzati képviselő április 1-én lett volna 76 éves.

Előbb a telefonfülkét, majd élettársát verte szét az őrjöngő férfi

A cukorgyári körforgalomnál nem működött a telefonfülke, emiatt kiakadt a benyugtatózott garázda.

Ne mondj le a famintázatról, de mondj nemet a karbantartásra!

A gyönyörű megjelenésű, színben és stílusban is illeszkedő kerítések teszik teljessé az épületeket, így kialakításukra érdemes áldozni, és a lehető legjobb megoldást választani.

Pofon vágta az ügyeletes orvost a csontrészeg páciens

Kábulatából ébredve először az ápolókra kart rátámadni, végül a doktornak ment neki.

Tippek a lábszag leküzdéséhez

Ha kényelmetlenül érzed magad, ha mások jelenlétében le kell venned a cipődet, akkor mindenképpen olvasd el a mai cikkünket, amelyben számos hasznos tippet adunk a lábizzadás ellen!

Hasznos segítség a baromfiistállók tisztán tartásához: így könnyebben megy a munka

Egy baromfiistálló tisztán tartása komoly kihívás. Kézi erővel történő takarításhoz rengeteg alkalmazott kell. Manapság azonban már van hatékony gépi segítség, amely jelentősen leegyszerűsíti a feladatot.