Mi a mikrotápanyagok szerepe a táplálkozásban?

Kpsvr 2024-02-20 09:24:00
A kiegyensúlyozott változatos étrend tartalmaz valamennyi fontos tápanyagot, vagyis szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, vagyis az energiát adó makro-, illetve az energiát nem szolgáltató, de nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat.

A makrotápanyagok nagy mennyiségben vannak jelen az élelmiszerekben, de a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek szerepe sem lebecsülendő, azonban ezekből csekély mennyiség is elegendő. Szerepük elsődlegesen a szervezet különféle funkcióinak irányítása és összehangolása. 

Normál esetben a táplálékokból biztosítható testünk mikrotápanyag-igénye, azonban hiány esetén mesterségesen is pótolható. Amennyiben szükséged extra bevitelre, válaszd a prémium minőségű BodySelect vitamin és ásványi anyag étrend-kiegészítőket!

Tekintsük át, melyek a legfontosabbak, és melyik mire jó!

A szükséges mikrotápanyagok

Bár a szénhidrátok, fehérjék és zsírok biztosítják a szervezet számára az energiát, a mikrotápanyagok szerepe sem elhanyagolható. 

Ezek a vegyületek, apró molekulák, kémiai elemek kulcsszerepet játszanak a szervezet anyagcsere-folyamataiban, a különféle enzimek működésében, valamint a testünk felépítésében, illetve egyes mikrotápanyagoknak antioxidáns szerepük is van.

A vitaminok titokzatos világa

A vitaminok szükségességéről talán mindenki hallott, ahogyan azt is ismeri, hogy 2 típusuk van, a vízben és a zsírban oldódó vegyületek, utóbbiakhoz tartozik az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. Ezeket a szervezet a májban és a zsírszövetekben raktározni tudja, így napi pótlásukra nem mindig van szükség. 

Hiányuk kevésbé jellemző, túladagolásuk viszont lehetséges, amennyiben mesterséges étrend-kiegészítőket választunk. Legjobb forrásai a hidegen sajtolt növényi olajok, az olajos magvak, a tejtermékek, a tojás, a máj, a húsok, a halak.

A vízoldékony vitaminok - B-vitaminok, a C-vitamin, a folsav, biotin, pantoténsav - feleslege a vizelettel kiürül, ezért napi pótlásukra van szükség. Legfőképp a zöldségek és gyümölcsök, gabonák és tejfélék tartalmazzák. 

Az egyes vitaminok szervezetben betöltött sokrétű szerepéről rengeteget lehetne írni, az egy külön cikket érdemel.

Tiszta kémia: ásványi anyagok és nyomelemek

A talajból származó szervetlen ásványi anyagok és nyomelemek egyikét sem képes a szervezet előállítani, így a táplálékokból kell fedezni a szükséges mennyiséget. 

A szervezetünk működése szempontjából legfontosabb ásványi anyagok a kalcium, a magnézium, a cink, a réz, a vas, a kálium, a nátrium, a jód, a szelén, a fluor, a foszfor, a mangán, a kén és a bór. A kiegyensúlyozott étrend biztosítja valamennyit, ezáltal hozzájárul a normál működéshez. 

Ezek a szervetlen vegyületek részt vesznek az anyagcsere-folyamatok és a sav-bázis egyensúly szabályozásában, támogatják a csontok, az idegrendszer és az izmok egészségét, hozzájárulnak a fizikai-szellemi erőnléthez. A különböző mikrotápanyagok között szoros kapcsolat áll fenn, egyes ásványi anyagok támogatják egyes vitaminok felszívódását, így nélkülözhetetlenek a működéshez.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.

Elhunyt Gyenesei István

Az egykori miniszter, közgyűlési elnök, önkormányzati képviselő április 1-én lett volna 76 éves.

Előbb a telefonfülkét, majd élettársát verte szét az őrjöngő férfi

A cukorgyári körforgalomnál nem működött a telefonfülke, emiatt kiakadt a benyugtatózott garázda.

Ne mondj le a famintázatról, de mondj nemet a karbantartásra!

A gyönyörű megjelenésű, színben és stílusban is illeszkedő kerítések teszik teljessé az épületeket, így kialakításukra érdemes áldozni, és a lehető legjobb megoldást választani.

Pofon vágta az ügyeletes orvost a csontrészeg páciens

Kábulatából ébredve először az ápolókra kart rátámadni, végül a doktornak ment neki.

Tippek a lábszag leküzdéséhez

Ha kényelmetlenül érzed magad, ha mások jelenlétében le kell venned a cipődet, akkor mindenképpen olvasd el a mai cikkünket, amelyben számos hasznos tippet adunk a lábizzadás ellen!

Hasznos segítség a baromfiistállók tisztán tartásához: így könnyebben megy a munka

Egy baromfiistálló tisztán tartása komoly kihívás. Kézi erővel történő takarításhoz rengeteg alkalmazott kell. Manapság azonban már van hatékony gépi segítség, amely jelentősen leegyszerűsíti a feladatot.