Kaposváron mindenki megnyugodhat: 655.600 Ft volt az átlagkereset

Kpsvr 2024-02-22 10:48:00
Kinek tudnánk ezt a bőséget és jólétet megköszönni?

 

2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete

655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

A bruttó átlagkereset 16,4, a nettó átlagkereset 16,3, a reálkereset pedig 10,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 14,2 százalékkal volt magasabb mint 2022-ben, miközben a reálkereset 2,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az előző év decemberéhez viszonyított béremelkedésre elsősorban a decemberi minimálbér és garantált bérminimum emelése volt hatással. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 565 400 forintra becsülhető, 17,3 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 570 700, a költségvetésben 532 700, a nonprofit szektorban 606 000 forintot tett ki, 18,1, 13,3, illetve 19,9 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 435 900, a kedvezményeket figyelembe véve 451 300 forintot ért el, 16,4, illetve 16,3 százalékkal volt magasabb, mint 2022 decemberében. A reálkereset 10,3 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 5,5 százalékos növekedése mellett. A bruttó mediánkereset 496 100 forint volt, 16,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 342 800 forintot ért el, 15,3 százalékkal felülmúlva az előző év azonos időszakit. A tavalyi év egészét tekintve a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 571 200 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 379 800, a kedvezményeket figyelembe véve 393 700 forintot ért el. 

A bruttó, a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset, valamint a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset egyaránt 14,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az átlagkereset változását befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett, hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az úgynevezett fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset és a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset növekedése egyaránt 1,3 százalékponttal lenne magasabb.    

A reálkereset 2,9 százalékkal csökkent a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 17,6 százalékos növekedése mellett. A bruttó mediánkereset 450 000 forint volt, 15,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 312 600 forintot ért el, 15,9 százalékkal felülmúlva az előző év azonos időszakit.    

A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 589 100 forint volt 2023. január-decemberben

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset, valamint a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset egyaránt 14,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az átlagkereset változását befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett, hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az úgynevezett fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset és a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset növekedése egyaránt 1,4 százalékponttal lenne magasabb.

 

Borítókép: Pixabay

Forrás: MTI

Szólj hozzá!

Az étkezőszékek kényelme és stílusa is meghatározó

Amikor a jövő világába merészkedünk, újabb és újabb trendek teszik még ízletesebbé a kulináris élvezeteket az ízléses belső terekben. Az elegancia újraértelmezése fontos hír a lakberendezésben, így az étkezőgarnitúrák világában is. 

Innovatív kombináció a konyhagépek terén: már elérhető a páraelszívóval kombinált főzőlap

A technika újra és újra meglep minket, az újdonságok piacra kerülése folyamatos. Nemrégiben egy egészen érdekes kombinációt mutató konyhaeszköz vált elérhetővé: ez nem más, mint a főzőlap és páraelszívó egyesülése.

Egyre népszerűbbek a vidéki települések!

Az ingatlanárak emelkedése egyre több embert ösztönöz arra, hogy életterüket áttegyék valamely vidéki településre. Bár a vidéki nagyvárosok lakásárai nem térnek el nagymértékben a fővárosi négyzetméteráraktól, azért a kisebb településeken találhatunk még megfizethető ingatlanokat.

Mire lesz szükséged, ha tapétázni szeretnél?

Ha egy kis színt és mintát vinnél az otthonod falaira, akkor a tapéta kitűnő megoldás lesz számodra.

Tippek és ötletek tapétázáshoz

Felújítás vagy a szoba dizájnjának frissítésekor egyre többen választják a tapétázást a fal egyszerű festése helyett. Nem mindegy viszont, hogy milyen típus mellett döntünk, így ebben a cikkünkben most az ideális tapéta megtalálásához adunk néhány hasznos tippet.

Hogyan válassz mosogatótálcát?

A mosogatótálca sokak szerint a konyha ékszere, az egyik legfontosabb elem ebben a helyiségben, így a megfelelő változat kiválasztása lényeges feladat. A konyhában végzett munka több mint 60 százaléka ennek a környékén zajlik. 

Elegáns hangszigetelési megoldások a nappaliba

A zajok nem csak éjszaka tudnak nagyon zavaróak lenni. Főleg a nyári hétvégéken, amikor vendégeket várunk és összegyűlik az egész család, akkor kellemetlen, amikor valaki pihenne, de nem tudja ezt megtenni. 

A hústermelés súlyos környezeti hatásokkal jár

Fentarthatatan a mai ember húsfogyasztásának volumene, mely súlyos problémákat fog okozni az emberiségnek.

A piros színtől hamarabb bepasizol? 

Amennyiben arra lettél figyelmes az utóbbi időben, hogy egyre többen járnak piros körömlakkal a kezükön, akkor nem csal a szemed, a statisztikák azt mutatják, hogy az elmúlt egy év során 160%-kal többen kerestek rá a Google-ben a piros manikűr kifejezésre.

Így nevelhetünk egészséges ékszerorchideát

Sokan olyan növényre vágynak otthon, amelyik nem foglal túl sok helyet. Egy kisebb lakásban ugyanis nem sok szabad felület akad, ahol növényeket nevelhetünk. Bár álomszerűnek tűnhet, azonban létezik olyan fajta, amelynek nemcsak csodálatosak a levelei, de még apró virágaival is képes lenyűgözni bennünket. Az ékszerorchidea sokak kedvence, ami nem csoda, hiszen strapabíró és könnyen nevelhető.

Árnyékolás és szúnyogháló egyben

Ahogy egyre melegebb az idő, és egyre többet süt a nap, mindennapos feladatunkká válik az árnyékolás. Ilyenkor már a rovarok is aktív életet élnek, és ha nem vigyázunk, bizony a lakásunkba is betévednek.

A spray festékek, aeroszolok használata nagyon egyszerű

Bizonyos helyzetekben a spray változat jelenti az egyértelmű megoldást. Ma már minden körülményhez, berendezéshez és körülményhez megtalálhatjuk a megfelelőt. Van, amelyiket viszonylag ritkán kell használni, de egyes típusokkal rendszeresen át kell menni az adott felületen.

Földelés kialakítása: fontos lépések és tippek a munka elvégzéséhez

A földelés egy fontos feladat az elektromos rendszer kiépítése során.

Bulinak indult, de egy beszólásból óriási verekedéssé fajult az este – VIDEÓ!!!

A magukat erősre ivó balhézók közül hárman is könnyű sérüléseket szenvedtek.

Zsák, illatosító, szotyi, koktél: kódneveken lehetett rendelni a drogdílertől

Bérelt garázsban és a kocsijában tárolta a narkót, lebukásakor több száz tablettát és fél kilót meghaladó kannabiszőrleményt foglaltak le tőle.

Mire lehet képes egy olcsóbb mosógép?

A mai modern mosógépeknek többnyire igen borsos az ára. Vannak azonban megfizethetőbb árú készülékek is: több olyan típus is létezik, amelyért csupán ötszámjegyű összeget kérnek.

Szervezés és adminisztráció irodaszerekkel

A szervezés, az adminisztráció gyakran monoton feladatnak tűnik, de egy kis kreativitással izgalmas és inspiráló is lehet. Íme néhány ötlet, hogyan alakíthatunk ki egyedi és hatékony rutinokat a mindennapi munkavégzéshez a különböző irodaszerek segítségével. 

Medenceépítés gyorsan és hatékonyan

A privát medenceépítés mindig is a luxus és a kényelem megtestesítője volt. Ahogy a nyári hőség egyre intenzívebbé válik, egy saját medence nem csupán kényelem, hanem valódi oázis is lehet, ahol mindenki felfrissülhet és kikapcsolódhat.

Tényleg számít, hogy mivel mosunk fel?

A felmosás egy nagyon fontos takarítási mozzanat, ez teszi ugyanis igazán por- és koszmentessé a padló felületét. Gyakorlatilag mindenhol szükség van rá, a legkisebb lakástól kezdve a nagy üzemcsarnokokig, a technika pedig nagyrészt a takarítandó felülettől és a felmosás gyakoriságától függ.

Speciális étrend és lángos – összeférhet a kettő? 

A lángosról valószínűleg mindenkinek a nyár, a strand, a szünidő jut eszébe.