Az iDrinks üzleteiben és webáruházában meg lehet ismerni a skóciai régiók folyékony műalkotásait. A cikkben szereplő különleges skót whiskyk beszerezhetőek az iDrinks oldaláról, így mindenki könnyen megtalálhatja a saját kedvencét.
Új szereplők jelentek meg a skót szeszipar színpadán
Az 1990-es évek elején már csak két lepárló üzemelt a Skót Alföldön. Közel kétszáz éven át gondolkoztak a bezárást és a nyitvatartást illetően, amíg a Galloway-i illetőségű Bladnoch vissza nem tért a termelés vérkeringésébe, és ezt követte számos új üzem létrehozása. Új szereplők jelentek meg a skót szeszipar színpadán.
A whisky feltámadása a gin reneszánszának köszönhető. Ugyanis a gin elegendő bevételt termelt az üzemeknek ahhoz, hogy ki tudják várni, hogy a whisky hosszú éveken át a hordóikban érlelődjön.
Eltérő lepárlási eljárások
Az alföldi nedű híres a finom, könnyed és lágy karakteréről. Érezhetőek benne a virágos, élénk és füves jegyek, valamint a vágott és szárított fű illata és az édesség. A párlatok jellemzői közé tartozik a citromlé, a vaj, a csokoládé és a vanília.
A Skót Alföldön a lepárlási eljárások is eltérnek egymástól. Vannak olyan helyek, ahol a háromszoros lepárlás gyakorlatát alkalmazzák, ezt az ír bevándorlók vezették be. A 2000-es évek elején mindössze három single malt lepárló maradt itt.
Ezeket érdemes megkóstolni a Skót Alföld whiskyjei közül
Mutatunk néhány italt, amelyeket mindenképpen érdemes beszerezni és megkóstolni. Ezek közül az első a háromszoros lepárlással rendelkező Auchentoshan American Oak Whisky. Bourbon hordóban készül, édes illatú, érezhető benne a vanília és az egzotikus kókusz, továbbá a kekszes és a diós zamatok. Igazi kulináris élményt nyújt a bársonyos és finom textúrájával.
A következő a sorban a Bladnoch 11 Years Whisky, amelyet 11 éven át Bourbon hordóban érlelnek, és vaníliás ízvarázs jellemzi. Továbbá érezhető benne a diós, karamellás, édes, fűszernövényes ízvilág is.
A következő kiváló párlat, amit nem érdemes kihagyni, az Auchentoshan Dark Oak Whisky, amely szintén háromszoros lepárlással készül, sötét, tölgyfahordós érleléssel, bársonyos finomság jellemzi az ízét. A Pedro Ximénez hordóban pallérozzák tovább ezt az italt, amelynek az eredményeképpen pörkölt mogyorós, piros gyümölcsös ízekkel rendelkezik. Mindemellett érezhető benne a vérnarancs, az étcsoki és a mandula az édes tölgyesség mellett. Ellenállhatatlan komplexitás jellemzi.
Természetesen nem maradhat ki a sorból a Glenkinchie 12 Years Whisky sem a Lowland vidékéről. Ebben a különleges italban kéz a kézben jár a virágosság és az üde citrusosság, némi gyógynövényes ízvilággal. Továbbá jellemző rá a fűszeres vanília és a vágott virág illata is. Nem mindennapi nedű, érdemes megkóstolni.
Szponzorált tartalmat olvastál!