Különleges whiskyk a Skót Alföldről

Kpsvr 2024-03-16 09:29:00
A Skót Alföld a második legnagyobb whiskygyártó régió. Érdemes megismerni néhány érdekességet vele kapcsolatban, és megkóstolni néhány különleges italát.

Az iDrinks üzleteiben és webáruházában meg lehet ismerni a skóciai régiók folyékony műalkotásait. A cikkben szereplő különleges skót whiskyk beszerezhetőek az iDrinks oldaláról, így mindenki könnyen megtalálhatja a saját kedvencét. 

Új szereplők jelentek meg a skót szeszipar színpadán

Az 1990-es évek elején már csak két lepárló üzemelt a Skót Alföldön. Közel kétszáz éven át gondolkoztak a bezárást és a nyitvatartást illetően, amíg a Galloway-i illetőségű Bladnoch vissza nem tért a termelés vérkeringésébe, és ezt követte számos új üzem létrehozása. Új szereplők jelentek meg a skót szeszipar színpadán. 

A whisky feltámadása a gin reneszánszának köszönhető. Ugyanis a gin elegendő bevételt termelt az üzemeknek ahhoz, hogy ki tudják várni, hogy a whisky hosszú éveken át a hordóikban érlelődjön. 

Eltérő lepárlási eljárások

Az alföldi nedű híres a finom, könnyed és lágy karakteréről. Érezhetőek benne a virágos, élénk és füves jegyek, valamint a vágott és szárított fű illata és az édesség. A párlatok jellemzői közé tartozik a citromlé, a vaj, a csokoládé és a vanília. 

A Skót Alföldön a lepárlási eljárások is eltérnek egymástól. Vannak olyan helyek, ahol a háromszoros lepárlás gyakorlatát alkalmazzák, ezt az ír bevándorlók vezették be. A 2000-es évek elején mindössze három single malt lepárló maradt itt.

Ezeket érdemes megkóstolni a Skót Alföld whiskyjei közül

Mutatunk néhány italt, amelyeket mindenképpen érdemes beszerezni és megkóstolni. Ezek közül az első a háromszoros lepárlással rendelkező Auchentoshan American Oak Whisky. Bourbon hordóban készül, édes illatú, érezhető benne a vanília és az egzotikus kókusz, továbbá a kekszes és a diós zamatok. Igazi kulináris élményt nyújt a bársonyos és finom textúrájával. 

A következő a sorban a Bladnoch 11 Years Whisky, amelyet 11 éven át Bourbon hordóban érlelnek, és vaníliás ízvarázs jellemzi. Továbbá érezhető benne a diós, karamellás, édes, fűszernövényes ízvilág is. 

A következő kiváló párlat, amit nem érdemes kihagyni, az Auchentoshan Dark Oak Whisky, amely szintén háromszoros lepárlással készül, sötét, tölgyfahordós érleléssel, bársonyos finomság jellemzi az ízét. A Pedro Ximénez hordóban pallérozzák tovább ezt az italt, amelynek az eredményeképpen pörkölt mogyorós, piros gyümölcsös ízekkel rendelkezik. Mindemellett érezhető benne a vérnarancs, az étcsoki és a mandula az édes tölgyesség mellett. Ellenállhatatlan komplexitás jellemzi. 

Természetesen nem maradhat ki a sorból a Glenkinchie 12 Years Whisky sem a Lowland vidékéről. Ebben a különleges italban kéz a kézben jár a virágosság és az üde citrusosság, némi gyógynövényes ízvilággal. Továbbá jellemző rá a fűszeres vanília és a vágott virág illata is. Nem mindennapi nedű, érdemes megkóstolni.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.

Elhunyt Gyenesei István

Az egykori miniszter, közgyűlési elnök, önkormányzati képviselő április 1-én lett volna 76 éves.

Előbb a telefonfülkét, majd élettársát verte szét az őrjöngő férfi

A cukorgyári körforgalomnál nem működött a telefonfülke, emiatt kiakadt a benyugtatózott garázda.

Ne mondj le a famintázatról, de mondj nemet a karbantartásra!

A gyönyörű megjelenésű, színben és stílusban is illeszkedő kerítések teszik teljessé az épületeket, így kialakításukra érdemes áldozni, és a lehető legjobb megoldást választani.

Pofon vágta az ügyeletes orvost a csontrészeg páciens

Kábulatából ébredve először az ápolókra kart rátámadni, végül a doktornak ment neki.

Tippek a lábszag leküzdéséhez

Ha kényelmetlenül érzed magad, ha mások jelenlétében le kell venned a cipődet, akkor mindenképpen olvasd el a mai cikkünket, amelyben számos hasznos tippet adunk a lábizzadás ellen!

Hasznos segítség a baromfiistállók tisztán tartásához: így könnyebben megy a munka

Egy baromfiistálló tisztán tartása komoly kihívás. Kézi erővel történő takarításhoz rengeteg alkalmazott kell. Manapság azonban már van hatékony gépi segítség, amely jelentősen leegyszerűsíti a feladatot.