Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Kpsvr 2024-04-09 18:27:00
Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

A marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Doctor Honoris Causa címmel tüntette ki, vagyis díszdoktorává avatta Mohácsi Jánost, a kaposvári Csiky Gergely Színház korábbi főrendezőjét.

Mohácsi János 1983-ban színészként és segédrendezőként szerződött Kaposvárra, első saját darabként a Hogyan vagy, partizán, avagy Bánk bán című darabot vitte színre a stúdióban. A több, mint negyedszázad alatt olyan ikonikus előadások fűződtek a nevéhez, mint A nagy Romulus, a Csárdáskirálynő, A kihallgatás, A kávéház, az Istenítélet, a Tom Paine, a Bolha a fülbe, a Krétakör, a Megbombáztuk Kaposvárt, a Csak egy szög, az 56 06 őrült lélek vert hadak, vagy éppen A helytartó.

Egyedi hangvételű, formabontó rendezéseit a kaposvári közönség mellett országosan is elismerték és szerették – a Pécsi országos Színházi Találkozón rendszeresen díjazták is –, ám napi aktualitásokat sem nélkülöző, sokszor kritikus darabjait a kaposvári városvezetésben viszont többen – köztük Szita Károly polgármester – sem respektálták. Babarczy László főigazgató 2007-es távozása után Znamenák Istvánnal közösen pályázott a színház vezetésére, ám a városvezetés részéről kiírt arcpirító pályázati bohózat után mindössze egy évre kaptak mandátumot, majd ennek letelte után a fideszes többségű közgyűlés Schwajda Györgyre bízta a teátrumot. Mohácsi még két évadban rendezhetett, utolsó kaposvári munkája a Játék a kastélyban volt.

Míg a Kaposváron és a Csikyben persona non gratává vált, addig az országban megannyi helyre hívták rendezni: dolgozott a Nemzeti Színházban, a Bárkában, a Radnótiban, a Vígben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsen, Székesfehérváron, Szombathelyen – megannyi fideszes vezetésű városban, ahol nem politikai beállítottságát, hanem művészi produkcióját nézték…

Kaposvártól 2013-ban kellett végleg búcsút vennie: a kezdetektől, 2004-től oktatott mestertanárként a színházi tanszéken, ahonnét Vidnyánszky Attila érkezése után távolították el – utóbb a bíróság kimondta: jogellenesen.

A marosvásárhelyi Művészeti Egyetem díszdoktori címét az egykori kaposvári művészek közül Babarczy László is megkapta korábban.

 

Kép forrása: Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Fb-oldala

Szólj hozzá!

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

Milyen esetekben javasolt a HAL-RAR aranyérműtét, melyek az előnyei?

Mindenképpen megfontolandó a sebészi megoldás, amennyiben krónikussá váltak az aranyaeres panaszok, illetve nagyobb aranyeres csomók alakultak ki.

Kifizetetlen telefonszámla miatt támadta meg testvérét a kaposvári férfi

Egy autó körül kergette, végül a kocsi tetejére mászva kapta el az asszonyt.

Hogyan tegyük biztonságossá a tolatást?

Nem mindegyik járműben található beépített kamera, márpedig ha rendelkezünk egy ilyennel, a tolatás, illetve a parkolás is biztonságosabbá és kényelmesebbé tehető. Annak, aki még most szerez rutint ezekben a feladatokban, ez egyértelműen egy nélkülözhetetlen eszköz.

Mi alapján válasszuk ki a zuhanykabint a fürdőszobába?

Egy fürdőszoba-átalakítás során, vagy építkezés alatt is fontos, hogy a megfelelő szaniterek és kiegészítők kerüljenek a fürdőszobába. Elsődlegesen egy zuhanykabinnak olyannak kell lennie, amit hosszú évtizedekig használhatunk.

Erősre itta magát a kaposvári fiatal, s buli után két férfit is összevert – VIDEÓ!!!

Nem tetszett neki, hogy a kíséretében lévő lányok másokkal is beszédbe elegyedtek.

A finomaprító gépek szerepe a húsipari termékek előállítása során

A húsipari készítmények egy jelentős részéhez darálásra, aprításra van szükség, ez a folyamat lehetővé teszi azt, hogy az alapanyag a kívánt méretű legyen. A kolbászok, felvágottak, szalámik és más termékek esetében a finomaprítás egy kritikus művelet, hiszen ez biztosítja a késztermék megfelelő minőségét, ellenkező esetben a termék nem lesz értékesíthető. 

Kiestek az első osztályból a kaposvári kosarasok

Ki-ki meccset játszott Kecskeméten a Kométa a bennmaradásért és 13 ponttal kikaptak, így az utolsó forduló eredményétől függetlenül 1995 után ismét búcsúztak a legmagasabb osztálytól.

Tudtad, hogy vízszigeteléssel is védekezhetsz a vízzel szemben?

Ma, amikor minden építészeti technológia napról napra fejlődik, és újul, nem is olyan könnyű lépést tartani a fejlesztésekkel és változásokkal. Így eshet meg az, hogy mondjuk olyan festési eljárás is kitűnő megoldás lehet, amelyről korábban még sosem hallottál.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

Lehetőségek a mezőgazdaság területén

Amennyiben mezőgazdasággal foglalkozol, netán épp az erdészet területén tevékenykedsz, vannak erdőid, akkor mindenképpen olvasd el a cikkünket, hiszen egy izgalmas pályázatról lesz benne szó.

Utazás a Földközi-tenger egyik leghíresebb szigetére, Ciprusra

Ha unjuk már a hazai látványosságokat, és a környező országok nevezetességeit is láttuk már, szeretnénk inkább egy mediterrán szigeten nyaralni, de nem akarunk ehhez a bolygó túlsó felére átrepülni…nos, akkor Ciprus egy tökéletes úti cél! 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Miért szeretik az emberek a bulvárhíreket?

Vajon mi hajtja az embereket akkor, amikor sorra kattintanak rá az izgalmas és érdekes hírekre, fürkészik ki a hírességek apró kis titkait, olvassák el a velük készült interjúkat? Egyáltalán mi tartozik a bulvárba, miért szeretjük annyira és ami a legfontosabb: hol találjuk meg a legfrissebb és legszórakoztatóbb bulvárhíreket? Cikkünkből máris kiderül!

Ungár Péter megint beszólt Karácsony Gergelynek

Az LMP társelnöke szerint az ellenzék sikeres polgármestereinek győzelmét veszélyeztető jelöltek is felkerültek Karácsony listájára.

Orosz Bernadett: A kormány kergetett bele a jelöltségbe, és kitartok addig, míg az áldozatok számára biztonságos jogi környezet nem teremtünk

A Miskolcon önkormányzati képviselőjelöltnek induló egykori bántalmazott nő, az LMP hatására lépett be a politikába.

A műfüves focicipők fejlődése: mit tudnak nyújtani a mai darabok?

A futballcipők az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson mentek keresztül.

Városszéli erdőben rakta ki otthoni veszélyes hulladákét a kaposvári férfi

Bő egy köbméternyi szeméttől, többek között autógumiktól, alkatrészektől, festékes dobozoktól próbált megszabadulni.

Miből ismerhetők fel a prémium szárazeledelek? Melyek az előnyeik?

Minden gazdiban felmerül a kérdés a kezdeti időszakban annak kapcsán, hogy milyen kutyatápot érdemes választani. Miért érdemes a prémium mellett dönteni? Egyáltalán hogyan győződhetünk meg arról, hogy kiváló minőségű termékkel van dolgunk?