Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Kpsvr 2024-04-11 09:20:00
Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Bejelentkezés az osztrák TB alá

Ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, van-e valami tennivalónk, célszerű tájékozódni az OMIP oldalán, ahol informálódhatunk nem csupán az osztrák társadalombiztosításról, de akár az adózásról és a családi juttatásokról is lényeges információkat kaphatunk. Általánosan elmondható, hogy a munkát végzők különböző csoportjaira eltérő szabályok vonatkoznak, így más besorolás alá tartoznak az állami alkalmazottak, a vállalkozók vagy az alkalmazottak.

A betegbiztosítási pénztárak

Alkalmazottként a bejelentkezést is a munkáltató fogja végezni, vállalkozóként azonban saját magunknak kell regisztrálni a tartományi társadalombiztosítónál. Ausztriában 19 betegbiztosítási pénztár létezik, és az, hogy melyikhez fogunk tartozni függ attól, hogy földrajzilag hol vagyunk, illetve attól is, hogy milyen munkát végzünk.

A pénztárak szolgáltatásai

Ausztriában szabad orvosválasztás van, azonban csak akkor lesz a szolgáltatás ingyenes, ha az adott pénztárral szerződésben álló orvoshoz fordulunk. Másik orvos számíthat fel díjat az ellátást követően, azonban ezt a biztosító meg fogja téríteni a számunkra. A társadalombiztosítás magában foglalja ezenkívül a kórházi tartózkodást, vényköteles gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök egységáron való megvásárlását, de kaphatunk táppénzt, rehabilitációt, és arra is lehetőségünk van, hogy családtagunkat is biztosítsuk.

Tennivaló a magyar TB felé

Annak érdekében, hogy a magyar TB rendszer tudomást szerezzen arról, hogy külföldön biztosítva vagyunk, ezt be kell jelenteni az E106-os nyomtatvány segítségével, melyet az osztrák egészségpénztár juttat el a magyar hatóságok felé. Ez lehetővé teszi azt, hogy ne keletkezzen ebben az időszakban magyar járulékfizetési kötelezettség.

Az e-card

A TB jogosultságot az e-card igazolja, amely egy elektronikus chipet tartalmazó fényképes kártya, és tartalmazza a munkavállaló adatait. Ezt az osztrák lakcímre küldik ki, kb 2-4 hét alatt. Az egészségügyi ellátók ezzel azonosítják a szolgáltatást igénybe vevő pácienst.

Az E-104-es nyomtatvány

A korábbi munkaviszony igazolására az E-104-es nyomtatvány szolgál, ezt az illetékes magyar Kormányhivatal számára kell eljuttatni akár utólag, akár akkor, amikor befejezte a munkavállaló az idénymunkát. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor azt a hatóság hivatalból is be tudja szerezni.

Az osztrák TB rendszer komplex szolgáltatást nyújt, alkalmazottként elegendő a munkáltató általi ügyintézés, azonban más esetekben erre specializálódott cégek segítségét érdemes igénybe venni, így biztosan szakszerűen tudjuk beszerezni a szükséges nyomtatványokat.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

Milyen esetekben javasolt a HAL-RAR aranyérműtét, melyek az előnyei?

Mindenképpen megfontolandó a sebészi megoldás, amennyiben krónikussá váltak az aranyaeres panaszok, illetve nagyobb aranyeres csomók alakultak ki.

Kifizetetlen telefonszámla miatt támadta meg testvérét a kaposvári férfi

Egy autó körül kergette, végül a kocsi tetejére mászva kapta el az asszonyt.

Hogyan tegyük biztonságossá a tolatást?

Nem mindegyik járműben található beépített kamera, márpedig ha rendelkezünk egy ilyennel, a tolatás, illetve a parkolás is biztonságosabbá és kényelmesebbé tehető. Annak, aki még most szerez rutint ezekben a feladatokban, ez egyértelműen egy nélkülözhetetlen eszköz.

Mi alapján válasszuk ki a zuhanykabint a fürdőszobába?

Egy fürdőszoba-átalakítás során, vagy építkezés alatt is fontos, hogy a megfelelő szaniterek és kiegészítők kerüljenek a fürdőszobába. Elsődlegesen egy zuhanykabinnak olyannak kell lennie, amit hosszú évtizedekig használhatunk.

Erősre itta magát a kaposvári fiatal, s buli után két férfit is összevert – VIDEÓ!!!

Nem tetszett neki, hogy a kíséretében lévő lányok másokkal is beszédbe elegyedtek.

A finomaprító gépek szerepe a húsipari termékek előállítása során

A húsipari készítmények egy jelentős részéhez darálásra, aprításra van szükség, ez a folyamat lehetővé teszi azt, hogy az alapanyag a kívánt méretű legyen. A kolbászok, felvágottak, szalámik és más termékek esetében a finomaprítás egy kritikus művelet, hiszen ez biztosítja a késztermék megfelelő minőségét, ellenkező esetben a termék nem lesz értékesíthető. 

Kiestek az első osztályból a kaposvári kosarasok

Ki-ki meccset játszott Kecskeméten a Kométa a bennmaradásért és 13 ponttal kikaptak, így az utolsó forduló eredményétől függetlenül 1995 után ismét búcsúztak a legmagasabb osztálytól.

Tudtad, hogy vízszigeteléssel is védekezhetsz a vízzel szemben?

Ma, amikor minden építészeti technológia napról napra fejlődik, és újul, nem is olyan könnyű lépést tartani a fejlesztésekkel és változásokkal. Így eshet meg az, hogy mondjuk olyan festési eljárás is kitűnő megoldás lehet, amelyről korábban még sosem hallottál.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

Lehetőségek a mezőgazdaság területén

Amennyiben mezőgazdasággal foglalkozol, netán épp az erdészet területén tevékenykedsz, vannak erdőid, akkor mindenképpen olvasd el a cikkünket, hiszen egy izgalmas pályázatról lesz benne szó.

Utazás a Földközi-tenger egyik leghíresebb szigetére, Ciprusra

Ha unjuk már a hazai látványosságokat, és a környező országok nevezetességeit is láttuk már, szeretnénk inkább egy mediterrán szigeten nyaralni, de nem akarunk ehhez a bolygó túlsó felére átrepülni…nos, akkor Ciprus egy tökéletes úti cél! 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Miért szeretik az emberek a bulvárhíreket?

Vajon mi hajtja az embereket akkor, amikor sorra kattintanak rá az izgalmas és érdekes hírekre, fürkészik ki a hírességek apró kis titkait, olvassák el a velük készült interjúkat? Egyáltalán mi tartozik a bulvárba, miért szeretjük annyira és ami a legfontosabb: hol találjuk meg a legfrissebb és legszórakoztatóbb bulvárhíreket? Cikkünkből máris kiderül!

Ungár Péter megint beszólt Karácsony Gergelynek

Az LMP társelnöke szerint az ellenzék sikeres polgármestereinek győzelmét veszélyeztető jelöltek is felkerültek Karácsony listájára.

Orosz Bernadett: A kormány kergetett bele a jelöltségbe, és kitartok addig, míg az áldozatok számára biztonságos jogi környezet nem teremtünk

A Miskolcon önkormányzati képviselőjelöltnek induló egykori bántalmazott nő, az LMP hatására lépett be a politikába.

A műfüves focicipők fejlődése: mit tudnak nyújtani a mai darabok?

A futballcipők az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson mentek keresztül.

Városszéli erdőben rakta ki otthoni veszélyes hulladákét a kaposvári férfi

Bő egy köbméternyi szeméttől, többek között autógumiktól, alkatrészektől, festékes dobozoktól próbált megszabadulni.

Miből ismerhetők fel a prémium szárazeledelek? Melyek az előnyeik?

Minden gazdiban felmerül a kérdés a kezdeti időszakban annak kapcsán, hogy milyen kutyatápot érdemes választani. Miért érdemes a prémium mellett dönteni? Egyáltalán hogyan győződhetünk meg arról, hogy kiváló minőségű termékkel van dolgunk?