Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Kpsvr 2024-04-14 10:32:00
Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Cikkünkben erről a régi klasszikusról lesz szó, bemutatjuk az előnyeit, kitérünk a lehetséges hátrányaira, hogy ezek ismeretében dönthess otthonod fűtéséről, akár hagyományos, akár passzívházban gondolkodsz. Bízd a munkát a nagy tapasztalattal rendelkező Aktív Passzív Stúdióra, Szabó-Sinóros Balázs építészre, aki 15 éve foglalkozik passzív- és fokozottan energiahatékony házak tervezésével.

Egy klasszikus fűtési mód a mai igényekre szabva

Sokan ábrándoznak otthonuk kiegészítő fűtésére egy kandallóról az izzó fahasábok látványa, a fűtőberendezés exkluzív megjelenése miatt. Kevesebben gondolnak a cserépkályhára, pedig több szempontból is kedvezőbb megoldást jelent, noha drágább és bonyolultabb megépíttetni, cserébe viszont szagtalan megoldást nyújt.

Egy cserépkályha esztétikus és barátságos megoldás, amelynek nemcsak közvetett melegét élvezhetjük, hanem bekuckózhatunk mellé egy bögre teával és egy könyvvel, hozzá is bújhatunk, ha melegednénk, amikor odakint mínuszok repkednek.

Amikor az otthonunkba választunk fűtésmódot, fő szempontok az energiafüggetlenség, a biztonság, a költséghatékonyság és a kényelem. És bár a környezetbarát, megújuló energiákra épülő épületgépészeti berendezések számítanak a legkorszerűbbnek, a sokoldalú és szintén megújuló energiákat használó fatüzelésű cserépkályha is szóba jöhet passzívházak esetén is.

Milyen előnyöket kínál?

A cserépkályha a vezetékes energiaszolgáltatóktól függetlenül, fával vagy más tüzelőanyaggal, például pellettel üzemeltethető, továbbá szakszerűen építve, külső égési levegő ellátással építve biztonságos, mivel az égéstermék visszaáramlásának lehetősége kizárt.

Olcsó, egyrészt a tüzelőanyagok ára miatt, másrészt mivel jól hasznosítja a fűtőanyagot. Az építése olcsóbb valamint karbantartási igénye is alacsonyabb más fűtőeszközökkel összehasonlítva.

Hátránya a nagyobb súly, viszont naponta egyszer elegendő megrakni, a kályhatest kb. 20 órán át tartja a hőt, nagy külső felülete növeli a fűtőteljesítményét, mivel sugárzó hővel fűti a helyiségeket.

Allergiás, asztmás személyek számára is előnyös, mivel légáramlatot alig keletkeztet.

Passzívházakban is megfelelő lehet

Aktív- és passzívházak esetén is jó megoldást jelenthet, amennyiben rakásánál a vonatkozó szabályokat betartjuk, vagyis a cserépkályha megfelelő légtömörséggel rendelkezik. Ez a passzívházak esetében a biztonság szempontjából is lényeges, hiszen a szellőztetőberendezés ellenkező esetben kiszívhatná a kályhából a füstgázokat. Mivel a passzívházak esetében nincs huzat, a kályha légterét tápláló légbevezetőt kell alkalmazni.

Egy megfelelően méretezett korszerű cserépkályha jó hatásfokkal üzemel, és akár a teljes ház fűtését is megoldhatja a legmodernebb technológiával készült épületek esetében.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

Milyen esetekben javasolt a HAL-RAR aranyérműtét, melyek az előnyei?

Mindenképpen megfontolandó a sebészi megoldás, amennyiben krónikussá váltak az aranyaeres panaszok, illetve nagyobb aranyeres csomók alakultak ki.

Kifizetetlen telefonszámla miatt támadta meg testvérét a kaposvári férfi

Egy autó körül kergette, végül a kocsi tetejére mászva kapta el az asszonyt.

Hogyan tegyük biztonságossá a tolatást?

Nem mindegyik járműben található beépített kamera, márpedig ha rendelkezünk egy ilyennel, a tolatás, illetve a parkolás is biztonságosabbá és kényelmesebbé tehető. Annak, aki még most szerez rutint ezekben a feladatokban, ez egyértelműen egy nélkülözhetetlen eszköz.

Mi alapján válasszuk ki a zuhanykabint a fürdőszobába?

Egy fürdőszoba-átalakítás során, vagy építkezés alatt is fontos, hogy a megfelelő szaniterek és kiegészítők kerüljenek a fürdőszobába. Elsődlegesen egy zuhanykabinnak olyannak kell lennie, amit hosszú évtizedekig használhatunk.

Erősre itta magát a kaposvári fiatal, s buli után két férfit is összevert – VIDEÓ!!!

Nem tetszett neki, hogy a kíséretében lévő lányok másokkal is beszédbe elegyedtek.

A finomaprító gépek szerepe a húsipari termékek előállítása során

A húsipari készítmények egy jelentős részéhez darálásra, aprításra van szükség, ez a folyamat lehetővé teszi azt, hogy az alapanyag a kívánt méretű legyen. A kolbászok, felvágottak, szalámik és más termékek esetében a finomaprítás egy kritikus művelet, hiszen ez biztosítja a késztermék megfelelő minőségét, ellenkező esetben a termék nem lesz értékesíthető. 

Kiestek az első osztályból a kaposvári kosarasok

Ki-ki meccset játszott Kecskeméten a Kométa a bennmaradásért és 13 ponttal kikaptak, így az utolsó forduló eredményétől függetlenül 1995 után ismét búcsúztak a legmagasabb osztálytól.

Tudtad, hogy vízszigeteléssel is védekezhetsz a vízzel szemben?

Ma, amikor minden építészeti technológia napról napra fejlődik, és újul, nem is olyan könnyű lépést tartani a fejlesztésekkel és változásokkal. Így eshet meg az, hogy mondjuk olyan festési eljárás is kitűnő megoldás lehet, amelyről korábban még sosem hallottál.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

Lehetőségek a mezőgazdaság területén

Amennyiben mezőgazdasággal foglalkozol, netán épp az erdészet területén tevékenykedsz, vannak erdőid, akkor mindenképpen olvasd el a cikkünket, hiszen egy izgalmas pályázatról lesz benne szó.

Utazás a Földközi-tenger egyik leghíresebb szigetére, Ciprusra

Ha unjuk már a hazai látványosságokat, és a környező országok nevezetességeit is láttuk már, szeretnénk inkább egy mediterrán szigeten nyaralni, de nem akarunk ehhez a bolygó túlsó felére átrepülni…nos, akkor Ciprus egy tökéletes úti cél! 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Miért szeretik az emberek a bulvárhíreket?

Vajon mi hajtja az embereket akkor, amikor sorra kattintanak rá az izgalmas és érdekes hírekre, fürkészik ki a hírességek apró kis titkait, olvassák el a velük készült interjúkat? Egyáltalán mi tartozik a bulvárba, miért szeretjük annyira és ami a legfontosabb: hol találjuk meg a legfrissebb és legszórakoztatóbb bulvárhíreket? Cikkünkből máris kiderül!

Ungár Péter megint beszólt Karácsony Gergelynek

Az LMP társelnöke szerint az ellenzék sikeres polgármestereinek győzelmét veszélyeztető jelöltek is felkerültek Karácsony listájára.

Orosz Bernadett: A kormány kergetett bele a jelöltségbe, és kitartok addig, míg az áldozatok számára biztonságos jogi környezet nem teremtünk

A Miskolcon önkormányzati képviselőjelöltnek induló egykori bántalmazott nő, az LMP hatására lépett be a politikába.

A műfüves focicipők fejlődése: mit tudnak nyújtani a mai darabok?

A futballcipők az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson mentek keresztül.

Városszéli erdőben rakta ki otthoni veszélyes hulladákét a kaposvári férfi

Bő egy köbméternyi szeméttől, többek között autógumiktól, alkatrészektől, festékes dobozoktól próbált megszabadulni.

Miből ismerhetők fel a prémium szárazeledelek? Melyek az előnyeik?

Minden gazdiban felmerül a kérdés a kezdeti időszakban annak kapcsán, hogy milyen kutyatápot érdemes választani. Miért érdemes a prémium mellett dönteni? Egyáltalán hogyan győződhetünk meg arról, hogy kiváló minőségű termékkel van dolgunk?