Bemutatta programját Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt

Farkas Balázs 2024-04-19 15:22:00
Sokkal több van ebben a városban!

Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken Budapesten.

A Fonó Budai Zeneházban tartott rendezvényen Vitézy Dávid 12+1 pontban foglalta össze legfontosabb vállalásait.

Megválasztása esetén "pártemberek" helyett szakemberekkel irányítják majd Budapestet; tízezer új megfizethető bér- és szolgálati lakást építenek; létrehozzák a BKK-rendészetet; rendberakják és akadálymentesítik a nagyobb külvárosi csomópontokat; öt új villamosvonal építésébe kezdenek - közölte.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hozzátette: elérik a kormánynál, hogy meginduljon a HÉV-járműpark cseréje és a vonalak felújítása; "kiharcolják" a kórházi állapotok javulását; új közparkok létrehozásába kezdenek és megújítják a Népligetet; élhető, zöld közterületeket, színvonalas Duna-partokat alakítanak ki; tízszer annyi út felújítását vállalják, mint amennyi 2023-ban történt; tízezer forintos "kultúrkupont" adnak minden budapestinek; új állatvédelmi központot és menhelyet hoznak létre; valamint nekilátnak annak, hogy Budapesten újra legyen vidámpark.

Vitézy Dávid kijelentette: "pártpolitikai csatározások helyett valódi városfejlesztésre van szükség Budapesten".

Ez azt jelenti, hogy "a mit, miért nem lehet politikája helyett a mit, hogyan lehet legyen úrrá a budapesti fejlesztéspolitikán" - magyarázta a főpolgármester-jelölt, majd úgy folytatta: ez azt is jelenti, hogy a mindenre nemet mondás és minden létező fejlesztésnek az akadályozása, valamint a kifogásgyártás helyett a városvezetésnek egy világos vízió, stratégia mentén kell fejlesztenie Budapestet és partnerségeket kell építenie.

Továbbá a "folytonos panaszkodást váltsa fel a rendszerben gondolkodás és a folyamatosan másokra mutogatás helyett koncentráljunk arra, hogyan tudunk forrásokat teremteni!". A folyamatos országos pártpolitizálás helyett együttműködéseket kell kezdeményezni az Európai Unióval, nemzetközi befektetőkkel, a kerületekkel, az agglomerációval, és "ahol meg lehet találni Budapest érdekében a közös pontokat, ott a kormányzattal is" - jelentette ki Vitézy Dávid.

Úgy fogalmazott, "nincs még öt évünk a folytonos gyurcsányozásra, nincs még öt évünk Lázár János Budapest-politikájára, a lehúzott, leállított fejlesztésekre. Nincs még öt évünk arra, hogy Karácsony Gergely minden létező beruházásról elmondja, hogy miért nem jó, miért kell megakadályozni, még a legzöldebb fejlesztések kapcsán is."

Továbbá nincs még öt év arra, hogy "Budapestet a kormányzat elhanyagolja" - mondta Vitézy Dávid.

Kiemelte: azért indul a választáson, mert szerinte Budapest legfontosabb problémáival valójában senki nem foglalkozik, a két nagy országos pártpolitikai oldal csatatérré tette Budapestet, és ahelyett, hogy a várost fejlesztenék, csak "egymásra mutogatás, folyamatos panaszkodás, üres lájkbajnokság" lett a budapesti politika.

Vitézy Dávid közölte, a 101 pontból álló részletes programjának megírását 25 szakértő koordinálta és emellett 5673 budapesti véleményét vették figyelembe. A dokumentumot, amely konkrét cselekvési terv, egyfajta "állásjelentkezésnek" is tekinti.

Hangsúlyozta: Budapest nem csak "a turista belvárosból áll", a fővárosiak háromnegyede a körúton túl, a külső kerületekben él, mégis ezeket a kerületek magára hagyta a politika, ideje ezen változtni.

Szerinte elszalasztott lehetőségek százai szegélyezik Karácsony Gergely főpolgármester városvezetésének elmúlt öt évét. Abból a programból, amit vállalt, sokkal több olyan ígéret van, amit nem teljesített, mint amennyit igen - mondta Vitézy Dávid hozzátéve: igaz az, hogy az uniós források be vannak fagyasztva, és igaz az, hogy a kormány szűkre szabja Budapest mozgásterét, de még ezzel együtt is sokkal többet lehetett volna tenni.

Példaként hozta a Városháza parkolóját, ahol nem valósult meg Karácsony Gergely "legszimbolikusabb" ígérete, hogy ott park lesz a ciklus végére.

Vitézy Dávid elmondta, 2019-ben ő is Karácsony Gergelyre szavazott abban a hitben, hogy majd ő fellendíti a város fejlesztését. Ez azonban nem így lett, "lendületes és zöld várospolitika, a leállt közlekedésfejlesztések újraindítása helyett jött a BKK élére Draskovics Tibor. "A városháza pedig egy pillanat alatt az ellenzéki miniszerelnök-jelölti kampány központja lett, és hirtelen csak és kizárólag országos politikáról szólt minden, amiről a várospolitikának kellett volna" - fogalmazott.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Azt mondta: Budapestet a főpolgármester a kormány-ellenzék nagy háborújának szimbolikus terepévé tette, és ehhez "örömmel asszisztált a kormány is", és létrehozott egy Budapest-ellenes minisztériumot Lázár János vezetésével.

Vitézy Dávid a programját ismertetve a többi között elmondta: újabb lendületet kell adni a panelházak felújításának, elsődleges fontosságúnak nevezte megvédeni Budapest épített örökségét, és megválasztása esetén indítanak egy társasházi tanácsadó irodát, amely a felújításokban segíthet majd, valamint szeretnék elkezdeni egy mintavárosrész felépítését. Programja szerint a külső kerületekben két tucat közlekedési csomópont megújítására van szükség, továbbá megválasztása esetén azonnal elindítana egy új villamostendert.

Vitézy Dávid vállalja, a legfontosabb buszjáratok esetében bevezetik az éjjel-nappali üzemet, a ciklus végére a buszflotta harmada elektromos meghajtású lesz, folytatják, de felül is vizsgálják a kerékpáros közlekedés fejlesztését. A programjában szerepel a Rákóczi út felújítása, és az is, hogy 2028-tól csak elektromos taxikat lehetne forgalomba állítani Budapesten, és a Hungária körúton belül a kisáruszállítást csak elektromos furgonokkal lehetne végezni.

Vitézy Dávid programja a vitezydavid.hu oldalon érhető el.

Szólj hozzá!

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

Milyen esetekben javasolt a HAL-RAR aranyérműtét, melyek az előnyei?

Mindenképpen megfontolandó a sebészi megoldás, amennyiben krónikussá váltak az aranyaeres panaszok, illetve nagyobb aranyeres csomók alakultak ki.

Kifizetetlen telefonszámla miatt támadta meg testvérét a kaposvári férfi

Egy autó körül kergette, végül a kocsi tetejére mászva kapta el az asszonyt.

Hogyan tegyük biztonságossá a tolatást?

Nem mindegyik járműben található beépített kamera, márpedig ha rendelkezünk egy ilyennel, a tolatás, illetve a parkolás is biztonságosabbá és kényelmesebbé tehető. Annak, aki még most szerez rutint ezekben a feladatokban, ez egyértelműen egy nélkülözhetetlen eszköz.

Mi alapján válasszuk ki a zuhanykabint a fürdőszobába?

Egy fürdőszoba-átalakítás során, vagy építkezés alatt is fontos, hogy a megfelelő szaniterek és kiegészítők kerüljenek a fürdőszobába. Elsődlegesen egy zuhanykabinnak olyannak kell lennie, amit hosszú évtizedekig használhatunk.

Erősre itta magát a kaposvári fiatal, s buli után két férfit is összevert – VIDEÓ!!!

Nem tetszett neki, hogy a kíséretében lévő lányok másokkal is beszédbe elegyedtek.

A finomaprító gépek szerepe a húsipari termékek előállítása során

A húsipari készítmények egy jelentős részéhez darálásra, aprításra van szükség, ez a folyamat lehetővé teszi azt, hogy az alapanyag a kívánt méretű legyen. A kolbászok, felvágottak, szalámik és más termékek esetében a finomaprítás egy kritikus művelet, hiszen ez biztosítja a késztermék megfelelő minőségét, ellenkező esetben a termék nem lesz értékesíthető. 

Kiestek az első osztályból a kaposvári kosarasok

Ki-ki meccset játszott Kecskeméten a Kométa a bennmaradásért és 13 ponttal kikaptak, így az utolsó forduló eredményétől függetlenül 1995 után ismét búcsúztak a legmagasabb osztálytól.

Tudtad, hogy vízszigeteléssel is védekezhetsz a vízzel szemben?

Ma, amikor minden építészeti technológia napról napra fejlődik, és újul, nem is olyan könnyű lépést tartani a fejlesztésekkel és változásokkal. Így eshet meg az, hogy mondjuk olyan festési eljárás is kitűnő megoldás lehet, amelyről korábban még sosem hallottál.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

Lehetőségek a mezőgazdaság területén

Amennyiben mezőgazdasággal foglalkozol, netán épp az erdészet területén tevékenykedsz, vannak erdőid, akkor mindenképpen olvasd el a cikkünket, hiszen egy izgalmas pályázatról lesz benne szó.

Utazás a Földközi-tenger egyik leghíresebb szigetére, Ciprusra

Ha unjuk már a hazai látványosságokat, és a környező országok nevezetességeit is láttuk már, szeretnénk inkább egy mediterrán szigeten nyaralni, de nem akarunk ehhez a bolygó túlsó felére átrepülni…nos, akkor Ciprus egy tökéletes úti cél! 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Miért szeretik az emberek a bulvárhíreket?

Vajon mi hajtja az embereket akkor, amikor sorra kattintanak rá az izgalmas és érdekes hírekre, fürkészik ki a hírességek apró kis titkait, olvassák el a velük készült interjúkat? Egyáltalán mi tartozik a bulvárba, miért szeretjük annyira és ami a legfontosabb: hol találjuk meg a legfrissebb és legszórakoztatóbb bulvárhíreket? Cikkünkből máris kiderül!

Ungár Péter megint beszólt Karácsony Gergelynek

Az LMP társelnöke szerint az ellenzék sikeres polgármestereinek győzelmét veszélyeztető jelöltek is felkerültek Karácsony listájára.

Orosz Bernadett: A kormány kergetett bele a jelöltségbe, és kitartok addig, míg az áldozatok számára biztonságos jogi környezet nem teremtünk

A Miskolcon önkormányzati képviselőjelöltnek induló egykori bántalmazott nő, az LMP hatására lépett be a politikába.

A műfüves focicipők fejlődése: mit tudnak nyújtani a mai darabok?

A futballcipők az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson mentek keresztül.

Városszéli erdőben rakta ki otthoni veszélyes hulladákét a kaposvári férfi

Bő egy köbméternyi szeméttől, többek között autógumiktól, alkatrészektől, festékes dobozoktól próbált megszabadulni.

Miből ismerhetők fel a prémium szárazeledelek? Melyek az előnyeik?

Minden gazdiban felmerül a kérdés a kezdeti időszakban annak kapcsán, hogy milyen kutyatápot érdemes választani. Miért érdemes a prémium mellett dönteni? Egyáltalán hogyan győződhetünk meg arról, hogy kiváló minőségű termékkel van dolgunk?