Vállalkozás indítanál? Légy tisztában az alapfogalmakkal!

Kpsvr 2024-04-22 09:56:00
Egy vállalkozás indítása sok feladattal jár, kezdő vállalkozóként pedig érdemes tisztában lenni bizonyos alapfogalmakkal. Már a kezdeteknél szakértő segítséget célszerű igénybe venni, hiszen nem mindegy, hogy milyen vállalkozási formát választunk, illetve az sem, hogy milyen adózási módba jelentkezünk be.

Ki segíthet a fenti kérdések megválaszolásában?

A Bookkeepie könyvelő kereső szolgáltatásával megtalálhatjuk azt a könyvelőt, aki szakmai segítséget nyújt már a vállalkozás indításakor. Erre mindenképpen szükség van, ez pedig egy hosszútávú kapcsolat kezdete lesz. 

A könyvelő ugyanis a jövőben is kísérni fogja a vállalkozás útját és nem csupán a könyvelésben, de a rövid és hosszú távú stratégia kialakításában is részt vehet.

A vállalkozás egy önálló szervezet

A vállalkozás egy olyan önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet, amelynek célja a folyamatos működés melletti bevétel szerzése. Önálló bevétele van, melyet elkülönítetten kell kezelni a saját pénzügyektől. 

Ez azért is fontos, mert teljesen más adózása van, mint a magánszemélyeknek. Magánszemélyként a megszerzett jövedelem az adózás alapja, a vállalkozás azonban a bevételei és a kiadásai alapján kalkulált adóalap után, a választott adózási forma szerint adózik - a többféle adózási mód más-más szabályokat állapít meg.

A különféle adózási formák

A vállalkozások többféle adózási forma közül választhatják ki azt, ami a legoptimálisabb a számukra. Mindegyiknek megvannak a maga szabályai, ezért csak abban az esetben választhatók, ha megfelelünk ezeknek a feltételeknek. Az adójogszabályok szerint választható például a KATA, az átalányadó, az EKHO vagy a vállalkozói SZJA (de mindig a tevékenység és vállalkozási forma alapján lehetséges opciók közül tudunk választani).

Legyek-e vállalkozó vagy sem?

Az alkalmazotti lét kötöttsége többekben felveti ezt a kérdést, hiszen vállalkozóként saját üzletünket építhetjük. A vállalkozói létnek azonban megvan a maga felelőssége, hiszen ebben az esetben nem várhatjuk a hó végi szokásos fizetésünket, hanem minden egyes forint megtermelését magunknak kell kivitelezni. 

Ráadásul figyelni kell arra, hogy befizessük a járulékokat, adókat, egyéb költségeket, emellett azonban maradjon annyi jövedelmünk, ami a megélhetésünket biztosítja. 

Amennyiben azonban úgy gondoljuk, hogy mindez menni fog, és a kezdeti anyagi nehézségek sem rettentenek meg, akkor mindenképpen érdemes venni egy nagy lélegzetet és belevágni! Egyéni vállalkozó lehet mindenki, aki betöltötte a 18. életévét, társas vállalkozás esetében azonban további feltételeknek is meg kell felelni.

Az egyéni vállalkozás indítása

Egyéni vállalkozást indítani nagyon egyszerű, hiszen otthonról, egy számítógép segítségével megtehetjük, amennyiben rendelkezünk ügyfélkapuval. Meg kell határozni a vállalkozásunk tevékenységi körét, meg kell adni a székhelyét, kiválasztani az adózási formát és jelölni az áfa státuszt, és már meg is kapjuk az adószámunkat. Ezután már működtethetjük is kezdő vállalkozásunkat!

Bár az egyéni vállalkozás nem könyvelő köteles, mégis érdemes konzultálni egy szakemberrel és hosszútávú kapcsolatot kiépíteni vele.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

Milyen esetekben javasolt a HAL-RAR aranyérműtét, melyek az előnyei?

Mindenképpen megfontolandó a sebészi megoldás, amennyiben krónikussá váltak az aranyaeres panaszok, illetve nagyobb aranyeres csomók alakultak ki.

Kifizetetlen telefonszámla miatt támadta meg testvérét a kaposvári férfi

Egy autó körül kergette, végül a kocsi tetejére mászva kapta el az asszonyt.

Hogyan tegyük biztonságossá a tolatást?

Nem mindegyik járműben található beépített kamera, márpedig ha rendelkezünk egy ilyennel, a tolatás, illetve a parkolás is biztonságosabbá és kényelmesebbé tehető. Annak, aki még most szerez rutint ezekben a feladatokban, ez egyértelműen egy nélkülözhetetlen eszköz.

Mi alapján válasszuk ki a zuhanykabint a fürdőszobába?

Egy fürdőszoba-átalakítás során, vagy építkezés alatt is fontos, hogy a megfelelő szaniterek és kiegészítők kerüljenek a fürdőszobába. Elsődlegesen egy zuhanykabinnak olyannak kell lennie, amit hosszú évtizedekig használhatunk.

Erősre itta magát a kaposvári fiatal, s buli után két férfit is összevert – VIDEÓ!!!

Nem tetszett neki, hogy a kíséretében lévő lányok másokkal is beszédbe elegyedtek.

A finomaprító gépek szerepe a húsipari termékek előállítása során

A húsipari készítmények egy jelentős részéhez darálásra, aprításra van szükség, ez a folyamat lehetővé teszi azt, hogy az alapanyag a kívánt méretű legyen. A kolbászok, felvágottak, szalámik és más termékek esetében a finomaprítás egy kritikus művelet, hiszen ez biztosítja a késztermék megfelelő minőségét, ellenkező esetben a termék nem lesz értékesíthető. 

Kiestek az első osztályból a kaposvári kosarasok

Ki-ki meccset játszott Kecskeméten a Kométa a bennmaradásért és 13 ponttal kikaptak, így az utolsó forduló eredményétől függetlenül 1995 után ismét búcsúztak a legmagasabb osztálytól.

Tudtad, hogy vízszigeteléssel is védekezhetsz a vízzel szemben?

Ma, amikor minden építészeti technológia napról napra fejlődik, és újul, nem is olyan könnyű lépést tartani a fejlesztésekkel és változásokkal. Így eshet meg az, hogy mondjuk olyan festési eljárás is kitűnő megoldás lehet, amelyről korábban még sosem hallottál.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

Lehetőségek a mezőgazdaság területén

Amennyiben mezőgazdasággal foglalkozol, netán épp az erdészet területén tevékenykedsz, vannak erdőid, akkor mindenképpen olvasd el a cikkünket, hiszen egy izgalmas pályázatról lesz benne szó.

Utazás a Földközi-tenger egyik leghíresebb szigetére, Ciprusra

Ha unjuk már a hazai látványosságokat, és a környező országok nevezetességeit is láttuk már, szeretnénk inkább egy mediterrán szigeten nyaralni, de nem akarunk ehhez a bolygó túlsó felére átrepülni…nos, akkor Ciprus egy tökéletes úti cél! 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Miért szeretik az emberek a bulvárhíreket?

Vajon mi hajtja az embereket akkor, amikor sorra kattintanak rá az izgalmas és érdekes hírekre, fürkészik ki a hírességek apró kis titkait, olvassák el a velük készült interjúkat? Egyáltalán mi tartozik a bulvárba, miért szeretjük annyira és ami a legfontosabb: hol találjuk meg a legfrissebb és legszórakoztatóbb bulvárhíreket? Cikkünkből máris kiderül!

Ungár Péter megint beszólt Karácsony Gergelynek

Az LMP társelnöke szerint az ellenzék sikeres polgármestereinek győzelmét veszélyeztető jelöltek is felkerültek Karácsony listájára.

Orosz Bernadett: A kormány kergetett bele a jelöltségbe, és kitartok addig, míg az áldozatok számára biztonságos jogi környezet nem teremtünk

A Miskolcon önkormányzati képviselőjelöltnek induló egykori bántalmazott nő, az LMP hatására lépett be a politikába.

A műfüves focicipők fejlődése: mit tudnak nyújtani a mai darabok?

A futballcipők az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson mentek keresztül.

Városszéli erdőben rakta ki otthoni veszélyes hulladákét a kaposvári férfi

Bő egy köbméternyi szeméttől, többek között autógumiktól, alkatrészektől, festékes dobozoktól próbált megszabadulni.

Miből ismerhetők fel a prémium szárazeledelek? Melyek az előnyeik?

Minden gazdiban felmerül a kérdés a kezdeti időszakban annak kapcsán, hogy milyen kutyatápot érdemes választani. Miért érdemes a prémium mellett dönteni? Egyáltalán hogyan győződhetünk meg arról, hogy kiváló minőségű termékkel van dolgunk?