Utazás a Földközi-tenger egyik leghíresebb szigetére, Ciprusra

Kpsvr 2024-05-14 18:28:00
Ha unjuk már a hazai látványosságokat, és a környező országok nevezetességeit is láttuk már, szeretnénk inkább egy mediterrán szigeten nyaralni, de nem akarunk ehhez a bolygó túlsó felére átrepülni…nos, akkor Ciprus egy tökéletes úti cél! 

Csodás természeti kincsek, gazdag történelem, gyönyörű tengerpartok – ezek közül egyet sem érdemes kihagyni, és ha a Premio Travellel utazunk Ciprusra, akkor még a programok szervezésére, valamint a szállás és a repjegy lefoglalására sem lesz gondunk. Nézzünk is egy kis ízelítőt, hogy mi mindent tartogat az iroda nyolcnapos csillagtúrája az utazók számára.

Nicosia, a kettéosztott főváros

Ciprusról ismert, hogy államformája bár köztársaság, ugyanakkor a berendezkedése egészen egyedi, hiszen az északi oldalt törökök, a délit görögök lakják, a két területet pedig a híres Zöld vonal választja el, mintegy 180 kilométer hosszan a sziget teljes szélességén végighaladva. Ez a vonal pedig kettéosztja Nicosiát is, mely napjainkban a világon az utolsó ilyen jellegű szétválasztott főváros. 

A vonal területe jelenleg három szervezet felügyelete alatt áll, északon a török, délen a ciprusi hadsereg ellenőrzi, a köztes, úgynevezett “ütközőzónában” pedig az ENSZ csapatai teljesítenek szolgálatot. 

Nicosia pedig egy nyüzsgő, mediterrán hangulatú város, ahol az új és a régi stílusú épületek keverednek. Érdemes megtekinteni a piacteret, a Hagia Sophia templomot, és természetesen a már említett Zöld vonalat is.

Afrodité fürdője

Egy legenda szerint Afrodité, aki a görög mitológiában a szerelem és a szépség istennője, nem máshol, mint Ciprus szigetén született, pontosabban Petra tou Romiu sziklájánál emelkedett ki a tengerből. Nevezetes fürdője az Akamas-félsziget északi oldalán található, valójában egy kis barlangi medence. Hogy miért ilyen híres? Azért, mert a mitológiai történetek szerint itt pillantotta meg őt először későbbi szerelme, Adonisz. 

Chrysorrogiatissa-kolostor

A gyümölcsöskertek és szőlőültetvények által határolt templomot a 12. században építették, jelenleg is látható formáját a 18. századi renoválások során nyerte el. Az itt élő szerzetesek egyik fontos tevékenysége a borkészítés, és szívesen látják vendégül az utazókat egy pohár finom nedűre, olívabogyó, kenyér és sajt kíséretében.

Pafosz városa

A már említett Aphrodité-szikla közelében található település meglehetősen hosszú múltra tekint vissza, hiszen a történészek szerint már a kőkorszakban is lakott vidék volt. Az ősi fővárosban ma is rengeteg régi templom és kolostor romja látható, a kisebb tárgyakat pedig múzeumokban tekinthetjük meg.

Itt találhatóak a királysírok is, melyek nemesek, arisztokraták sziklákba vájt végső nyughelyei, némelyik közülük az időszámításunk előtti évszázadokból maradt fenn. Ha már erre járunk, érdemes felkeresni még Yeroskipout, ahol megnézhetjük Afrodité kertjeit, az Agia Paraskevi templomot és a Dionüszosz-házat is.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

Milyen esetekben javasolt a HAL-RAR aranyérműtét, melyek az előnyei?

Mindenképpen megfontolandó a sebészi megoldás, amennyiben krónikussá váltak az aranyaeres panaszok, illetve nagyobb aranyeres csomók alakultak ki.

Kifizetetlen telefonszámla miatt támadta meg testvérét a kaposvári férfi

Egy autó körül kergette, végül a kocsi tetejére mászva kapta el az asszonyt.

Hogyan tegyük biztonságossá a tolatást?

Nem mindegyik járműben található beépített kamera, márpedig ha rendelkezünk egy ilyennel, a tolatás, illetve a parkolás is biztonságosabbá és kényelmesebbé tehető. Annak, aki még most szerez rutint ezekben a feladatokban, ez egyértelműen egy nélkülözhetetlen eszköz.

Mi alapján válasszuk ki a zuhanykabint a fürdőszobába?

Egy fürdőszoba-átalakítás során, vagy építkezés alatt is fontos, hogy a megfelelő szaniterek és kiegészítők kerüljenek a fürdőszobába. Elsődlegesen egy zuhanykabinnak olyannak kell lennie, amit hosszú évtizedekig használhatunk.

Erősre itta magát a kaposvári fiatal, s buli után két férfit is összevert – VIDEÓ!!!

Nem tetszett neki, hogy a kíséretében lévő lányok másokkal is beszédbe elegyedtek.

A finomaprító gépek szerepe a húsipari termékek előállítása során

A húsipari készítmények egy jelentős részéhez darálásra, aprításra van szükség, ez a folyamat lehetővé teszi azt, hogy az alapanyag a kívánt méretű legyen. A kolbászok, felvágottak, szalámik és más termékek esetében a finomaprítás egy kritikus művelet, hiszen ez biztosítja a késztermék megfelelő minőségét, ellenkező esetben a termék nem lesz értékesíthető. 

Kiestek az első osztályból a kaposvári kosarasok

Ki-ki meccset játszott Kecskeméten a Kométa a bennmaradásért és 13 ponttal kikaptak, így az utolsó forduló eredményétől függetlenül 1995 után ismét búcsúztak a legmagasabb osztálytól.

Tudtad, hogy vízszigeteléssel is védekezhetsz a vízzel szemben?

Ma, amikor minden építészeti technológia napról napra fejlődik, és újul, nem is olyan könnyű lépést tartani a fejlesztésekkel és változásokkal. Így eshet meg az, hogy mondjuk olyan festési eljárás is kitűnő megoldás lehet, amelyről korábban még sosem hallottál.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

Lehetőségek a mezőgazdaság területén

Amennyiben mezőgazdasággal foglalkozol, netán épp az erdészet területén tevékenykedsz, vannak erdőid, akkor mindenképpen olvasd el a cikkünket, hiszen egy izgalmas pályázatról lesz benne szó.

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Miért szeretik az emberek a bulvárhíreket?

Vajon mi hajtja az embereket akkor, amikor sorra kattintanak rá az izgalmas és érdekes hírekre, fürkészik ki a hírességek apró kis titkait, olvassák el a velük készült interjúkat? Egyáltalán mi tartozik a bulvárba, miért szeretjük annyira és ami a legfontosabb: hol találjuk meg a legfrissebb és legszórakoztatóbb bulvárhíreket? Cikkünkből máris kiderül!

Ungár Péter megint beszólt Karácsony Gergelynek

Az LMP társelnöke szerint az ellenzék sikeres polgármestereinek győzelmét veszélyeztető jelöltek is felkerültek Karácsony listájára.

Orosz Bernadett: A kormány kergetett bele a jelöltségbe, és kitartok addig, míg az áldozatok számára biztonságos jogi környezet nem teremtünk

A Miskolcon önkormányzati képviselőjelöltnek induló egykori bántalmazott nő, az LMP hatására lépett be a politikába.

A műfüves focicipők fejlődése: mit tudnak nyújtani a mai darabok?

A futballcipők az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson mentek keresztül.

Városszéli erdőben rakta ki otthoni veszélyes hulladákét a kaposvári férfi

Bő egy köbméternyi szeméttől, többek között autógumiktól, alkatrészektől, festékes dobozoktól próbált megszabadulni.

Miből ismerhetők fel a prémium szárazeledelek? Melyek az előnyeik?

Minden gazdiban felmerül a kérdés a kezdeti időszakban annak kapcsán, hogy milyen kutyatápot érdemes választani. Miért érdemes a prémium mellett dönteni? Egyáltalán hogyan győződhetünk meg arról, hogy kiváló minőségű termékkel van dolgunk?