Lehetőségek a mezőgazdaság területén

Kpsvr 2024-05-15 08:57:00
Amennyiben mezőgazdasággal foglalkozol, netán épp az erdészet területén tevékenykedsz, vannak erdőid, akkor mindenképpen olvasd el a cikkünket, hiszen egy izgalmas pályázatról lesz benne szó.

A Natura 2000 erdőtámogatás (KAP-RD34-1-24) idén is sokban hasonlít a korábbi évekhez. Van azonban egy igen fontos változás: kiszélesítették az érintett erdőterületek körét. Vagyis nemcsak a Natura 2000-es, hanem a védett vagy fokozottan védett egységek is kaphatnak támogatást.

Ha nem vagy biztos abban, hogy téged érint-e ez a lehetőség, kérj szakmai tanácsot! A Morva Növénydoki gazdaság adminisztráció terén nagy segítségedre lehet. Emellett szükség esetén pályázatírásban, növényvédelmi szaktanácsadásban, talajmintavételben vagy precíziós gazdálkodásban is támogatnak.

Az igénylésre jogosultak köre

Van néhány feltétele annak, hogy valaki Natura 2000 erdő támogatásban részesüljön. Az egyik legfontosabb, hogy a korábban már jelzett területek egyikével rendelkezzen a gazdálkodó.

Másik, hogy legyen erre vonatkozó, erdészeti hatóság által jóváhagyott, jogerős erdőterve vagy jóváhagyott jogerős erdőtelepítési kivitelezési terve. Meg kell továbbá felelnie az Erdő védelméről szóló törvénynek, és átláthatóan is kell működnie. 

Benyújtás és kötelezettségek

Az Egységes kérelemmel egyidejűleg, ugyanazon a felületen kell benyújtanod a támogatási igényt. Ez 4 éves ciklusra (2024-2027) szól. Meg kell hozzá adni az érintett erdőrészlet azonosítóját, illetve a MePAR szerinti blokk numerikus identifikációját is. 

Igénylőként és erdőgazdálkodóként is be kell tartani a „feltételességi rendeletet”, vagyis az erdőtervben rögzítetteket. Támogatási kérelem esetén emellett ügyelned kell arra, hogy március 1. és augusztus 31. között fa, bokor vagy sövény kivágása nem megengedett. 

Támogatási feltételek

Ha szubvenciót szeretnél igényelni, legalább 1 hektár támogatható erdőterülettel kell rendelkezned. Azt is figyelembe kell venni, hogy a legkisebb terület 0,25 hektár lehet.

Miután fixálódott, hogy kaphat-e támogatást az erdő, a természetességi állapota is mérvadó lesz. Ennek függvényében kerül megállapításra a folyósítható összeg. Vagyis számít, hogy kultúrerdőről vagy faültetvényről van-e szó, és az is lényeges, hogy származék vagy átmeneti, illetve természetes vagy természetszerű-e. Ezután következik az, hogy milyen faállomány típusba és korcsoportba esik az érintett terület.

Amennyiben a fenti adatok megvannak már, könnyen beazonosítható, hogy mekkora szubvencióra vagy jogosult. Ez meglehetősen széles sávban mozog, kihagyni semmiképp sem érdemes!

Mindenképp ellenőrizd, hogy a támogatásban részt vehet-e a területed! Ha nem vagy biztos a dolgodban, a Morva Növénydoki szolgáltatásait is igénybe veheted. Egy kérdőívvel díjmentesen leellenőrzik neked a jogosultságot. Ennek ismeretében pedig további gazdaság adminisztrációs szolgáltatásokra is szerződhetsz velük, érdemes kipróbálni!

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

Milyen esetekben javasolt a HAL-RAR aranyérműtét, melyek az előnyei?

Mindenképpen megfontolandó a sebészi megoldás, amennyiben krónikussá váltak az aranyaeres panaszok, illetve nagyobb aranyeres csomók alakultak ki.

Kifizetetlen telefonszámla miatt támadta meg testvérét a kaposvári férfi

Egy autó körül kergette, végül a kocsi tetejére mászva kapta el az asszonyt.

Hogyan tegyük biztonságossá a tolatást?

Nem mindegyik járműben található beépített kamera, márpedig ha rendelkezünk egy ilyennel, a tolatás, illetve a parkolás is biztonságosabbá és kényelmesebbé tehető. Annak, aki még most szerez rutint ezekben a feladatokban, ez egyértelműen egy nélkülözhetetlen eszköz.

Mi alapján válasszuk ki a zuhanykabint a fürdőszobába?

Egy fürdőszoba-átalakítás során, vagy építkezés alatt is fontos, hogy a megfelelő szaniterek és kiegészítők kerüljenek a fürdőszobába. Elsődlegesen egy zuhanykabinnak olyannak kell lennie, amit hosszú évtizedekig használhatunk.

Erősre itta magát a kaposvári fiatal, s buli után két férfit is összevert – VIDEÓ!!!

Nem tetszett neki, hogy a kíséretében lévő lányok másokkal is beszédbe elegyedtek.

A finomaprító gépek szerepe a húsipari termékek előállítása során

A húsipari készítmények egy jelentős részéhez darálásra, aprításra van szükség, ez a folyamat lehetővé teszi azt, hogy az alapanyag a kívánt méretű legyen. A kolbászok, felvágottak, szalámik és más termékek esetében a finomaprítás egy kritikus művelet, hiszen ez biztosítja a késztermék megfelelő minőségét, ellenkező esetben a termék nem lesz értékesíthető. 

Kiestek az első osztályból a kaposvári kosarasok

Ki-ki meccset játszott Kecskeméten a Kométa a bennmaradásért és 13 ponttal kikaptak, így az utolsó forduló eredményétől függetlenül 1995 után ismét búcsúztak a legmagasabb osztálytól.

Tudtad, hogy vízszigeteléssel is védekezhetsz a vízzel szemben?

Ma, amikor minden építészeti technológia napról napra fejlődik, és újul, nem is olyan könnyű lépést tartani a fejlesztésekkel és változásokkal. Így eshet meg az, hogy mondjuk olyan festési eljárás is kitűnő megoldás lehet, amelyről korábban még sosem hallottál.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

Utazás a Földközi-tenger egyik leghíresebb szigetére, Ciprusra

Ha unjuk már a hazai látványosságokat, és a környező országok nevezetességeit is láttuk már, szeretnénk inkább egy mediterrán szigeten nyaralni, de nem akarunk ehhez a bolygó túlsó felére átrepülni…nos, akkor Ciprus egy tökéletes úti cél! 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Miért szeretik az emberek a bulvárhíreket?

Vajon mi hajtja az embereket akkor, amikor sorra kattintanak rá az izgalmas és érdekes hírekre, fürkészik ki a hírességek apró kis titkait, olvassák el a velük készült interjúkat? Egyáltalán mi tartozik a bulvárba, miért szeretjük annyira és ami a legfontosabb: hol találjuk meg a legfrissebb és legszórakoztatóbb bulvárhíreket? Cikkünkből máris kiderül!

Ungár Péter megint beszólt Karácsony Gergelynek

Az LMP társelnöke szerint az ellenzék sikeres polgármestereinek győzelmét veszélyeztető jelöltek is felkerültek Karácsony listájára.

Orosz Bernadett: A kormány kergetett bele a jelöltségbe, és kitartok addig, míg az áldozatok számára biztonságos jogi környezet nem teremtünk

A Miskolcon önkormányzati képviselőjelöltnek induló egykori bántalmazott nő, az LMP hatására lépett be a politikába.

A műfüves focicipők fejlődése: mit tudnak nyújtani a mai darabok?

A futballcipők az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson mentek keresztül.

Városszéli erdőben rakta ki otthoni veszélyes hulladákét a kaposvári férfi

Bő egy köbméternyi szeméttől, többek között autógumiktól, alkatrészektől, festékes dobozoktól próbált megszabadulni.

Miből ismerhetők fel a prémium szárazeledelek? Melyek az előnyeik?

Minden gazdiban felmerül a kérdés a kezdeti időszakban annak kapcsán, hogy milyen kutyatápot érdemes választani. Miért érdemes a prémium mellett dönteni? Egyáltalán hogyan győződhetünk meg arról, hogy kiváló minőségű termékkel van dolgunk?