Még a vendéglátásban is érdemes megfontolni, hogy a hely hírnevét saját készítésű disznóságokkal öregbítsék, persze ehhez szükség van magas minőségű alapanyagokat folyamatosan szállítani képes beszállítókra, és akkor itt nemcsak a húsra gondolunk, hanem a fűszerekre is, hiszen az igazi titok abban rejlik.
Az alábbi cikkben összefoglaljuk, mi is kell a tökéletes kolbász elkészítéséhez, legyen szó akár otthoni, akár vendéglátóipari környezetről, hiszen az alapelvek mindenképpen azonosak.
A hús megfelelő előkészítése
Mint az előbb írtuk, a fűszerezés adja meg a kolbász egyedi ízvilágát, viszont megfelelő húsárú nélkül nekifogni sem érdemes. Természetesen friss és megfelelő zsírtartalmú húst érdemes választani, vagy a színhúst kellő mennyiségű szalonnával kell keverni. Az utóbbi azért profibb megoldás, mert így pontosan beállíthatóak az arányok, illetve a kellemetlen mócsingoktól sem kell tartani, ami minden igényes kolbászevő rémálma.
A minőségi kolbász minőségi alapanyagból készül, amit aztán megfelelő homogén állagra kell összedarálni, finom, ruganyos, kellő mennyiségű zsírral telített masszát kapva végeredményként.
A kolbász fűszerezése
A hús megfelelő előkészítése csak a szükséges, de nem elégséges feltétel a minőségi kolbászhoz, hiszen a titok mindig a fűszerezésben rejlik. Az alapreceptekben általában szerepel fokhagyma, pirospaprika, só és bors, de ahány kolbászkészítő, annyi variáció, hiszen sok helyen tesznek bele őrölt köményt is, illetve még sokféle más összetevőt.
A lényeg persze mindig az arányokban rejlik, ezért lehet az alap fűszerezéssel is annyi féle kolbászt készíteni. Ha nincs már meg a hentes nagypapa messze földön híres titkos receptje, akkor sem kell elkeseredni, érdemes kísérletezni, míg az ember megtalálja az ízlelőbimbóinak leginkább tetsző világot.
Töltés és érlelés
És akkor ezután jön a folyamat érzékeny része, hiszen a befűszerezett húst be is kell tölteni, ami egy külön művészet, hiszen a keverék egyenletesen kell eloszoljon a bélben, ami lehet mosott disznóbél vagy akár műbél is, ennek megfelelő megválasztásán is igen sok múlik.
A füstölésről megint csak külön könyveket lehet írni: mivel, milyen hőmérsékleten, mennyi ideig, a fűszerezéshez hasonlóan ez is olyan tényező, ami ugyanazt a matériát igen sokféle irányba elviheti. Ebben is rengeteg lehetőség rejlik, természetesen csak a vonatkozó élelmiszerbiztonsági eljárások keretein belül.
Ahhoz, hogy az egyenletes minőség garantálható legyen, pláne vendéglátóipari illetve kisüzemi körülmények között, elengedhetetlen a megfelelő gépi háttér kialakítása. A Nagykonyhai.com Webáruház hurka- és kolbásztöltő gépei, illetve a profi húsdaráló gépek garanciát jelentenek a megbízható színvonalra.
Szponzorált tartalmat olvastál!