A kaposvári kórház 10 napig tartotta többnyire lekötözve a 17 éves Pétert, de az intézmény rajtunk akar 5 millió forintot bevasalni, mert beszámoltunk róla, hogy a bíróság jogsértést állapított meg az ügyben

Kpsvr 2022-12-22 19:44:00
Első fokon vesztett pert a kórház - erről számoltunk be. Cikkünket közel 100 ezren olvasták. Az ítéletet azonban nem a KPSVR hozta meg, hanem a bíróság.

PÉTERT 10 NAPIG, TÖBBNYIRE LEKÖTÖZVE TARTOTTÁK A KAPOSVÁRI KÓRHÁZBAN - ELSŐFOKON PERT NYERT A KÓRHÁZ ELLEN

Ahogy korábban beszámoltunk róla Péter súlyos autizmussal él egy Kaposvárhoz közeli faluban és 17 éves korában egy rohama alkalmával a kaposvári kórházba szállították, méghozzá a felnőtt osztályra, ugyanis gyermekpszichiátria nincs ebben az intézményben.

Itt azon túl, hogy nem tudták biztosítani azt a figyelmet a fiúnak, amire szüksége lett volna, azokat a rendelkezéseket sem tartották be, amiket gyerekek pszichiátriai kezelésénél előírnak a jogszabályok. Ez vezetett oda, hogy

Péter tíz napon át, az idő nagyrészében ki volt kötözve az ágyához.

Az édesanya sérelmezte a kaposvári kórház eljárását, így a TASZ segítségével 2021 nyarán pert indított a Kaposi Mór Kórház ellen a fiát ért embertelen bánásmód miatt. Szerintük a kórház megsértette Péter jogait, hiszen valakit csak akkor lehet lekötözni, ha komoly veszélyt jelent saját magára vagy a környezetére, és még ilyenkor is csupán rövid, átmeneti időre.

A bíróság elsőfokon megállapította, hogy a

Dr. Moizs Mariann vezette kaposvári kórház megsértette Péter emberi méltóságát, személyes szabadságát, testi épséghez való jogát és a kínzás tilalmához fűződő jogát amikor tíz napig szinte végig ki volt kötözve a kórházban.

A bíróság azt is megállapította, hogy az elszenvedett jogsértések miatt sérelemdíj jár Péternek.

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk a kórháztól, melyben egy közleményt szerettek volna megjelentetni oldalunkon, ebben kifogásolták, hogy nem kérdeztük meg az intézményt a bírósági ítélettel kapcsolatban, illetve megpróbáltak minket betolni abba a pozícióba, hogy a cikk a kórházi dolgozók lejáratásáért készült. 

Az intézmény a levélben egyébként teljes ellentmondásba keveredett magával, ugyanis azt írta, hogy amennyiben megkérdeztük volna őket, akkor sem válaszolhattak volna, mivel

"(...)az intézménynek, a személyiség- és betegjogokat kötelezően figyelembe véve, nem áll módjában konkrét információt kiadni a kezelt betegekről."

Végezetül egyértelműen leírták, hogy tartózkodjunk

„az ilyen jellegű, az eseményekből egyoldalúan kiragadott, a Kaposi Mór Oktató Kórházat lejárató cikkek megjelentetésétől.”

Azt is muszáj megjegyeznünk, hogy a kórház nem sajtó helyreigazítási kérelemmel fordult szerkesztőségünkhöz, amelyben a cikkünkben megjelentekkel kapcsolatban ellentétes állításokat fogalmazhattak volna meg és kérhették volna azok közzétételét. De ilyen nem történt. Ehelyett egy közleményt küldtek el, amelynek közzétételére egyetlen szerkesztőség, így mi sem vagyunk kötelezhetőek.

Válaszunkban egyértelműsítettük a kórháznak, hogy egy nyilvános bírósági ítéletről számoltunk be tényszerűen, az ítélet tartalmát tárgyilagosan közölve. Egyik érintett felet sem kerestük meg, hiszen egyrészt a bírósági ítélet egyértelmű, másrészt sem jogi, sem etikai szempontból nem elvárás, hogy csak akkor lehessen beszámolni egy bírósági ítéletről, ha minden érintett felet felkeresett a médium.

Tájékoztattuk továbbá a kórház vezetőségét, hogy álláspontunk szerint nem velünk van vitájuk, hanem a bírósági ítélettel, tehát ne a hírvivőt támadják, hanem azt, aki elítélte a kaposvári kórházat a Pétert ért sérelmek miatt. Mivel a bírósági eljárás másodfokon folytatódik, így igazukért a tárgyalóteremben módjuk is lesz kiállni.

Azt is egyértelműsítettük, hogy semmi kétségünk sincs afelől - ismerve az egészségügy jelenlegi siralmas helyzetét -, hogy az ott dolgozók hivatástudata maximális. Hiszen enélkül, anyagi megbecsültség híján, aligha lennének gyógyító orvosok és nővérek.

Naivan azt gondoltuk, hogy ezzel lezártuk az esetleges félreértéseket, mígnem november 18-ai keltezéssel megérkezett Dr. Moizs Mariann főigazgató levele, melyben

felszólít minket arra, hogy fizessük 5 millió forint sérelemdíjat, mert megsértettük a kaposvári kórház jóhírnevét.

Indokai között szerepel, hogy csak Péter édesanyjának álláspontját közöltük, és a nem jogerős ítéletben foglaltakat eltorzítva mutattuk be a kórháznak, és annak dolgozóinak a fiú ellátása során tanúsított magatartását.

Természetesen nem tartjuk jogosnak az 5 millió forint sérelemdíj kifizetését, mert Dr. Moizs Mariann állításai és vádjai nem felelnek meg a valóságnak.

Jogi segítségünkre a TASZ volt, az általuk megfogalmazott álláspot szerint a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 2:45. § (2) bekezdése értelmében “A jóhírnév megsértését jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó és e személyt sértő, valótlan tényt állít vagy híresztel, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel.” A jóhírnév sérelmét csak a valóságnak nem megfelelő tényközlések valósíthatják meg, azonban a cikkben valótlan tény állítására nem került sor. A valós tények közlése és a vélemény megfogalmazása a jóhírnév és a becsület megsértését nem teszi megállapíthatóvá.

A cikk - a TASZ sajtóközleménye nyomán - a Kaposvári Törvényszék elsőfokú ítéletén alapul, azzal összhangban van, annak tartalmát nem torzította. A törvény értelmében csak a nyilatkozatot kell az érintettnek megmutatni, azonban az elsőfokú döntés, és az arról szóló beszámoló nem tekinthető nyilatkozatnak, így azt a kaposvári kórháznak sem volt szükséges előzetesen megküldenünk. Továbbá, az ítélettel kapcsolatban a felperest és édesanyját sem kerestük meg, tehát nem igaz, hogy cikkünk az édesanya álláspontját mutatta volna be.

Egyik fél álláspontja sem jelenik meg, hanem az ítéletben írtak összefoglalóját tartalmazza a cikk. Tehát a cikk kifejezetten nem a Kaposi Mór Oktató Kórház és annak dolgozóinak munkájáról szól.

Határozott véleményünk, hogy az 5 millió forintos sérelemdíj követelése teljesen alaptalan, a kórháznak nem velünk van vitája, hanem a bírósági ítélettel. A betegek és a dolgozók érdekeit is az szolgálná, ha a kórház vezetősége nem egy hírportállal hadakozna, hanem a gyógyításra és a munkakörülmények javítására koncentrálna.

Az ügy fejleményeiről, természetesen, hírt fogunk adni a továbbiakban is!

Szólj hozzá!

Korrepetálás helyett fajtalankodott fiútanítványával a hatvanas férfi

A szülők abban bíztak, tanulmányi szempontból jó irányba tereli gyereküket.

Kokainnal keresett milliókat a középkorú házaspár

Közel egy évig árulták a drogot, volt olyan kuncsaft, aki 14-szer vásárolt tőlük cirka egymillióért.

Halálos csapdába csalta a szomszédja kutyáját a hatvanas férfi

Megelégelte, hogy az eb rendre átszökött a kertjébe, s ezért meg akarta leckéztetni az állatot.

Szenteste délutánján, az utcán verte össze régi haragosát

Húsz évvel idősebb szomszédjára támadt rá a férfi, aki több csontját is eltörte áldozatának.

Orr- és ablaktörésbe torkollott a családi vita az újszülött babáról

A pár szétment, az apa magával akarta vinni a kicsit, az anya viszont nem engedte el a megvadult férfival.

Egy puszi miatt rúgta fejbe barátnője ismerősét a fiatal férfi

Nyílt koponyatörés lett a féltékenységből: a támadástól eleső áldozat még az aszfaltba is beverte a fejét.

Ungár Péter: A létező dolgok ábrázolása, ez a szabadság maga

Az LMP társelnökének írása a Magyar Nemzetben megjelent publicisztikára.

Szexfotókkal zsarolta párja volt feleségét a fiatal nő

Az asszony egyik ismerősének el is küldött néhány képet, hogy bizonyítsa, komolyan gondolja a fenyegetést.

Elütötte, majd baseballütővel verte volt élettársa párját a megvadult autós

Eredetileg az nem tetszett neki, hogy a nővel közös gyerekük mit keres az utcán a hűvös időben.

Cserbenhagyás a Honvéd utcában

Az ismeretlen sofőr egy parkoló Opelt tört össze, aztán elhajtott a helyszínről.

Kiszállítási lehetőség helyett átverte partnereit a gyógyszerkereskedő

Közel 45 millióval húzta le az alvállalkozókat, akiktől kauciót kért a teherautóflotta felállításához.

Ellopta a csivavát, majd átfestette, hogy a gazdája ne ismerje fel

A chip alapján sikerült beazonosítani a sufniban elrejtett kiskutyát.

Nem vettek nekik alkoholt, megverték a vevőket - VIDEÓVAL!!!

Egy kaposvári bevásárlóközpont előtt random szólított le vásárlókat a részeg páros, s miután nem teljesítették a követelésüket, bunyózni kezdtek.

Felrobbant egy ház Zselic-Kertvárosban

A PB-palackból kiáramló gáz robbant be csütörtök hajnalban a Pipitér utcában.

Csalás miatt elvették az Év kilátója címet Kardosfától

Távol-keleti álprofilról érkezett több száz szavazat a Zselici Csillagpark kilátójára.

Fűszer- és dísznövények között termelte a marihuánát az ötvenes nő

A brit asszonynál több, mint száz kannabisztövet találtak, állítása szerint saját fogyasztásra nevelgette őket.

Bulinak indult, rablással folytatódott, börtönben zárult az este - VIDEÓ!!!

Négy felfüggesztett szabadságvesztés sem tartotta vissza az agresszív fiatalt, hogy több társaságba is belekössön.

Hetvenes, mozgásában korlátozott asszonyt erőszakolt meg a részeg férfi

A támadót már korábban is elítélték szexuális bűncselekmény miatt.

Olaszországból hozott be három kamion szemetet a taszári férfi

Egy ismerőse telkén akarta elásni az irdatlan mennyiségű hulladékot, melyért tonnánként 165 eurót kapott.

Biztonsági őrök támadtak a vendégekre – VIDEÓ!!!

A bulizó társaság megpróbált kitérni, de az elvileg rendért felelős erős fiúk mindenáron bunyózni akartak.