Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Kpsvr 2024-03-31 16:41:00
Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Elhunyt Tordy Géza, a Nemzet Színésze, a kaposvári Csiky Gergely Színház első társulatának tagja. A Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja május 1-én ünnepelte volna 86. születésnapját.

Tordy Géza 1938. május 1-jén Budapesten született, 1956-ban felvették a színművészeti főiskolára, de abban az évben nem indult színészképzés. Egy családi barát ajánlotta be Zách Jánosnak, a kaposvári színház akkori igazgatójának, aki meghallgatta az akkor tizennyolc esztendős ifjút, s végül szerződtette segédszínésznek. Az októberi forradalom idején a Csárdáskirálynő szerepelt műsoron, melyben Tordy epizódszerepet játszott.

- Éppen színpadon voltam az egyik jelenetben, amikor elterjedt, Pesten lőttek a Rádiónál – emlékezett vissza 2011-ben. - A hírt a DISZ Zrínyi Miklós Körének tagjai hozták, akik, miután meghallották, mi történik Pesten, azonnal átrohantak a színházba, ahol megszakították az előadást, s Gálfy László felolvasta a pesti fiatalok követeléseit. Mivel 23-a után elmaradtak az előadások, egész nap a városban csatangoltunk, nézelődtünk. Huszonhatodikán is sétálgattunk, amikor odajött az utcán hozzám Sallós főrendező, hogy kellene valaki, aki tudja a Szózatot. Mivel középiskolában nagy szavaló voltam, s persze a Szózatot is tudtam kívülről, karon fogott, s már mentünk is a Petőfi-szoborhoz.

Ahol egymás után léptek a talapzatra a szónokok, majd Tordy Géza valóban elszavalta a Szózatot.

- Óriási tömeg állt velem szemben, több ezer ember – emlékezett vissza a pillanatra a Nemzet Színésze. - Kihajtottam a galléromat, s amikor kimondtam a vers címét, az emberek levették a sapkájukat... Tizennyolc éves voltam, persze, hogy megrendített az egész. Pedig akkor igazából fel sem fogtam, minek vagyok részese. Csak néhány nappal később, amikor egy vajaskocsival feljutottam Budára, s onnan a kiskörúton, a Rákóczi úton a Keleti pályaudvart érintve hazagyalogoltam Zuglóba, s láttam a harcok nyomait.

A fiatal színész Somogyból aztán Szegedre került két évre, majd 21 évesen a Magyar Néphadsereg Színháza – Vígszínház – tagja lett, ahonnét a hatvanas évek közepén négy évadra a Madáchba szerződött, aztán visszatért a Vígbe. 1992-től a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetője, 1995-től a Budapesti Kamaraszínház főrendezője, és évtizedekig oktatott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Több mint 60 darabot állított színre, filmezni 1957-ben kezdett: a Külvárosi legenda egyik szerepében debütált a kamerák előtt Olyan filmekben játszott főszerepet, mint a Fűre lépni szabad című, A kőszívű ember fiai, A Tenkes kapitánya, az Egri csillagok, a Kárpáthy Zoltánban, a Fekete gyémántokban, a 80 huszárban, A vörös grófnőben. Rendszeresen szinkronizált is, többek között Gérard Philipe-nek, Robin Williamsnek, Robert De Nirónak, Jack Nicholsonnak és Anthony Hopkinsnak kölcsönözte a hangját.

A Jászai-díjat először 1970-ben kapta meg, majd 1977-ben ismételten, 1980-ban lett érdemes művész, 1988-ban kiváló művész, a Kossuth-díjat 1991-ben vehette át. A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje, a Hegedűs Gyula-díjat, az Ajtay Andor-díjat, a Bilicsi Tivadar-díjat és a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt is megkapta, 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé is beválasztották, 2008-ban lett a Nemzet Színésze lett, 2011-ben Prima Primissima díjat kapott.

 

Szólj hozzá!

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.

Elhunyt Gyenesei István

Az egykori miniszter, közgyűlési elnök, önkormányzati képviselő április 1-én lett volna 76 éves.

Előbb a telefonfülkét, majd élettársát verte szét az őrjöngő férfi

A cukorgyári körforgalomnál nem működött a telefonfülke, emiatt kiakadt a benyugtatózott garázda.

Ne mondj le a famintázatról, de mondj nemet a karbantartásra!

A gyönyörű megjelenésű, színben és stílusban is illeszkedő kerítések teszik teljessé az épületeket, így kialakításukra érdemes áldozni, és a lehető legjobb megoldást választani.

Pofon vágta az ügyeletes orvost a csontrészeg páciens

Kábulatából ébredve először az ápolókra kart rátámadni, végül a doktornak ment neki.

Tippek a lábszag leküzdéséhez

Ha kényelmetlenül érzed magad, ha mások jelenlétében le kell venned a cipődet, akkor mindenképpen olvasd el a mai cikkünket, amelyben számos hasznos tippet adunk a lábizzadás ellen!

Hasznos segítség a baromfiistállók tisztán tartásához: így könnyebben megy a munka

Egy baromfiistálló tisztán tartása komoly kihívás. Kézi erővel történő takarításhoz rengeteg alkalmazott kell. Manapság azonban már van hatékony gépi segítség, amely jelentősen leegyszerűsíti a feladatot.

Elengedhetetlen eszközök kutya vagy macska tartásához

Hazánkról tényleg elmondható, hogy kutya- és macskabarát, hiszen összehasonlítva más országokkal, rengeteg családban van egy vagy több házi kedvenc, függetlenül attól, hogy az az ingatlan lakás vagy ház.