Kinek az érdeke a szisztematikus természetpusztítás a Desedán?

Kpsvr 2023-07-11 15:12:00
Nádírtás, kövezés, versenyhorgászat a Desedán.
A cikk szerzője Szendefy Mária, az LMP - Magyarország Zöld Pártja országos elnökségének a tagja, illetve a párt Somogy megyei elnöke.

Nem a horgászattal van a gond. Szép, idegnyugtató hobbi és lehet természetközeli is, ha úgy csinálják mint Matula bácsi a Tüskevárban...

Sajnos a Desedán nem ez a jellemző. Nemzetközi versenyek vannak és úgy tűnik egyre inkább mindent ennek rendelnek alá. A vízminőséget brutálisan romboló beetetésre ugyan van önkormányzati szabályozás, kérdés, hogy betartják és betartatják-e? A part kikövezése mindenképpen rontja a vízminőséget: egyrészt ezeken a szakaszokon hiányzik a nádas, ami a legjobb természetes víztisztitó, másrészt a kőrakás akadályozza a tó öntisztulását.

A Desedát a horgászokon kívül rengeteg más ember használja, használná: fürdőzők, kajakosok, túrázók, biciklisek. Ők mind abban érdekeltek, hogy természetes maradjon a part és jó legyen a vízminőség. Az ő szempontjaikat vajon mennyire veszi figyelembe a kaposvári önkormányzat?

Több a kérdés, mint a válasz. Ezért - első lépésként - az önkormányzattól és a horgász szövetségtől kérünk információt.

A kaposvári önkormányzattól elsősorban azt kérdeznénk, hogy mennyire tartatják be a saját rendeletüket

A rendelet szerint a tó vízminőségének vizsgálatát évente legalább 6 alkalommal, 4-4 helyen kell  elvégezni. Biztosak vagyunk abban, hogy a kaposváriakat érdeklik ezeknek a vizsgálatoknak az eredménye, ezért javasoljuk, hogy a város tegye elérhetővé a vizsgálati adatokat.

Szigorú szabályok vannak a halak etetésére is. Mégis olyan híreket lehet hallani, hogy például a versenyek alkalmával sok tonna etetőanyag kerül a vízbe.

Hogyan ellenőrzi a város a beetetést, előfordult-re már, hogy szankcionáltak emiatt?

Kaposvár város önkormányzata 6 millió forinttal támogatta a természetes part rombolását, kikövezését. Milyen közérdek indokolja ezt?

A hírek szerint további partvédelmi szakaszok kerülnek kialakításra, amelyhez a város ismételten közpénzt kíván adni. Hány km hosszan tervezi a város és a horgász szövetség, hogy kikövezi a Deseda partot?

Készült-e környezetvédelmi hatástanulmány arról, hogy a több km-en át tartó nádírtás és kikövezés milyen következményekkel fog járni a vízminőségre és az öko-szisztémára nézve?

Ha ezt törvény nem is írja elő, nem érzi-e a városvezetés, hogy a kaposvári emberek megérdemelnék az átfogó és alapos kivizsgálását annak, hogy a part kikövezése mennyire veszélyezteti a vízminőséget és a partközeli ökoszisztémát?

Milyen gazdasági hasznot remél a város a versenyhorgászattól, milyen tények támasztják alá, hogy egy ideérkező sporthorgász bármilyen szolgáltatást (étterem, hotel, kultúra, stb.) igénybe vesz, amelyből a városnak haszna származhat? Ez a haszon vajon nem törpül-e el amellett, hogy kaposváriak ezrei kénytelenek lemondani a fürdőzésről és a természetes part lehetőségéről a versenyhorgászat miatt?

Szólj hozzá!

Itt az új fideszes köztársaságielnök-jelölt

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Kaposváron mindenki megnyugodhat: 655.600 Ft volt az átlagkereset

Kinek tudnánk ezt a bőséget és jólétet megköszönni?

A kutyapelenka nagyon hasznos felszerelés

A minap összefutottam egy ismerőssel és a kutyákra terelődött a szó. Valahogy a kutyapelenka témája is előkerült. Meglepődve tapasztaltam, hogy azt gondolta erről a nagyon hasznos kutyafelszerelésről, hogy ugyanúgy alkalmazzák, mint a klasszikus gyerekpelenkákat.

Hamis márkás termékeket árult a házában az ötvenes férfi

A NAV egy próbavásárlás során buktatta le, kiderült, több, mint 4 millió forintért adott el gagyi ruhákat, cipőket.

Mi a mikrotápanyagok szerepe a táplálkozásban?

A kiegyensúlyozott változatos étrend tartalmaz valamennyi fontos tápanyagot, vagyis szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, vagyis az energiát adó makro-, illetve az energiát nem szolgáltató, de nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat.

Aranyér: mi igaz a problémával kapcsolatban, és mi nem?

A köznyelvben aranyérnek hívott betegségről talán mindenki hallott már, nem egy embernek sajnos konkrét tapasztalatai is vannak ezzel kapcsolatban. Sok tévhit kering azonban a neten az aranyerességről, ezeket igyekszünk cikkünkben megcáfolni.

Problémák, amelyekkel a fiatalok szembesülnek a mai kapcsolatokban

A társadalmi, kulturális és technológiai változások nagyban befolyásolták a párkapcsolati problémák megjelenését, amelyek eltérnek azoktól, amit egykoron a szülők, nagyszülők éltek meg.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Megérkeztek az új generációs Wink sportcipők

Amikor sportcipőt, kényelmes utcai lépőt keresünk, ami sokáig bírja a mindennapos strapát, akkor bizony átgondoljuk, hogy mit is veszünk meg.

Védelem minden rétegben a tűz és az elektromos kisülések ellen

A nyílt láng, a különféle hőforrások, az áramütés komoly, életet veszélyeztető kockázatot jelent, ezért azokban a munkakörökben, ahol nagy esély van az ezekkel való érintkezésre, a munkavédelemnek ki kell terjednie ezekre.

Szerinted milyen a jó WC-csésze?

Talán még sosem tették fel neked ezt a kérdést, sőt, esetleg te magad sem gondolkoztál még túl sokat rajta. Mert őszintén megvallva talán soha senkinek nem volt túl nagy prioritás, hogy egy-egy felújítás alkalmával sok – vagy legalábbis elég – időt szenteljen annak, hogy kiválassza az ideális darabot.

Egy jó telefon mellé nem árt egy tablet sem

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az a pont, mikor rájön, hogy neki egy tabletre is szüksége van a meglévő telefonja mellé. Így van ez akkor is, ha esetleg laptoppal is rendelkezik az illető, hiszen a táblagép utazáskor sokkal praktikusabb.

LMP: Rogán Antal távozzon a közéletből!

Petíciót indított a zöld párt.

Gourmet finomságok nőnapra is

Minden év március 8-án eljön az a nap, amikor világszerte a nőket ünnepeljük, bár ez a nap eredetileg a nők jogaiért folytatott küzdelemről szólt, mára sokat szelídült, és virággal, csokoládéval, figyelmességgel fejezzük ki a megbecsülésünket. 

Górcső alatt a bőrápolás hőse, az E-vitamin

Az E-vitamin kétségtelenül a bőrápolás egyik kulcsfontosságú összetevője. Hogy miért van ez így? Olvass tovább, és megtudhatod! Az útmutatónk ugyanis mindent elmond, amit az E-vitamin bőrre gyakorolt hatásáról tudni kell, és arról, hogyan érdemes használni.

Jó ötletnek tűnt: szétralizták a focipályát

Leesett a hó, s úgy gondolták, driftelni a legalkalmasabb hely a futballpálya, s közel 4 ezer négyzetméteren szétbarmolták a gyepet.

A nagy kérdés: falpanel vagy tapéta?

Az építőipari trendekben az egyszínű, egyformára festett falak ideje lejárt, manapság a változatos megjelenés a divatos. Ezt el lehet érni különbözőféle festékekkel, de sokkal többen választják inkább a falpanellel vagy a tapétával való dekorálást. 

Ungár Péter: Novák Katalinnak és Varga Juditnak politikai értelemben végük van

Az LMP társelnöke Facebook-posztban reagált Orbán Viktor bejelentésére.

Gyárfás Tamás hét év, Portik Tamást életfogytiglani fegyházat kapott a Fenyő-gyilkosság miatt

Az úszószövetség volt elnökét, a Nap TV egykori tulajdonosát emberölésben elkövetett bűnsegédlet, a maffiózót emberölésre felbujtás miatt ítélték el. A felek Gyárfás egy kaposvári adócsalási ügyében kerültek közelebbi ismeretségbe.