Kinek az érdeke a szisztematikus természetpusztítás a Desedán?

Kpsvr 2023-07-11 15:12:00
Nádírtás, kövezés, versenyhorgászat a Desedán.
A cikk szerzője Szendefy Mária, az LMP - Magyarország Zöld Pártja országos elnökségének a tagja, illetve a párt Somogy megyei elnöke.

Nem a horgászattal van a gond. Szép, idegnyugtató hobbi és lehet természetközeli is, ha úgy csinálják mint Matula bácsi a Tüskevárban...

Sajnos a Desedán nem ez a jellemző. Nemzetközi versenyek vannak és úgy tűnik egyre inkább mindent ennek rendelnek alá. A vízminőséget brutálisan romboló beetetésre ugyan van önkormányzati szabályozás, kérdés, hogy betartják és betartatják-e? A part kikövezése mindenképpen rontja a vízminőséget: egyrészt ezeken a szakaszokon hiányzik a nádas, ami a legjobb természetes víztisztitó, másrészt a kőrakás akadályozza a tó öntisztulását.

A Desedát a horgászokon kívül rengeteg más ember használja, használná: fürdőzők, kajakosok, túrázók, biciklisek. Ők mind abban érdekeltek, hogy természetes maradjon a part és jó legyen a vízminőség. Az ő szempontjaikat vajon mennyire veszi figyelembe a kaposvári önkormányzat?

Több a kérdés, mint a válasz. Ezért - első lépésként - az önkormányzattól és a horgász szövetségtől kérünk információt.

A kaposvári önkormányzattól elsősorban azt kérdeznénk, hogy mennyire tartatják be a saját rendeletüket

A rendelet szerint a tó vízminőségének vizsgálatát évente legalább 6 alkalommal, 4-4 helyen kell  elvégezni. Biztosak vagyunk abban, hogy a kaposváriakat érdeklik ezeknek a vizsgálatoknak az eredménye, ezért javasoljuk, hogy a város tegye elérhetővé a vizsgálati adatokat.

Szigorú szabályok vannak a halak etetésére is. Mégis olyan híreket lehet hallani, hogy például a versenyek alkalmával sok tonna etetőanyag kerül a vízbe.

Hogyan ellenőrzi a város a beetetést, előfordult-re már, hogy szankcionáltak emiatt?

Kaposvár város önkormányzata 6 millió forinttal támogatta a természetes part rombolását, kikövezését. Milyen közérdek indokolja ezt?

A hírek szerint további partvédelmi szakaszok kerülnek kialakításra, amelyhez a város ismételten közpénzt kíván adni. Hány km hosszan tervezi a város és a horgász szövetség, hogy kikövezi a Deseda partot?

Készült-e környezetvédelmi hatástanulmány arról, hogy a több km-en át tartó nádírtás és kikövezés milyen következményekkel fog járni a vízminőségre és az öko-szisztémára nézve?

Ha ezt törvény nem is írja elő, nem érzi-e a városvezetés, hogy a kaposvári emberek megérdemelnék az átfogó és alapos kivizsgálását annak, hogy a part kikövezése mennyire veszélyezteti a vízminőséget és a partközeli ökoszisztémát?

Milyen gazdasági hasznot remél a város a versenyhorgászattól, milyen tények támasztják alá, hogy egy ideérkező sporthorgász bármilyen szolgáltatást (étterem, hotel, kultúra, stb.) igénybe vesz, amelyből a városnak haszna származhat? Ez a haszon vajon nem törpül-e el amellett, hogy kaposváriak ezrei kénytelenek lemondani a fürdőzésről és a természetes part lehetőségéről a versenyhorgászat miatt?

Szólj hozzá!

Tippek és ötletek tapétázáshoz

Felújítás vagy a szoba dizájnjának frissítésekor egyre többen választják a tapétázást a fal egyszerű festése helyett. Nem mindegy viszont, hogy milyen típus mellett döntünk, így ebben a cikkünkben most az ideális tapéta megtalálásához adunk néhány hasznos tippet.

Hogyan válassz mosogatótálcát?

A mosogatótálca sokak szerint a konyha ékszere, az egyik legfontosabb elem ebben a helyiségben, így a megfelelő változat kiválasztása lényeges feladat. A konyhában végzett munka több mint 60 százaléka ennek a környékén zajlik. 

Elegáns hangszigetelési megoldások a nappaliba

A zajok nem csak éjszaka tudnak nagyon zavaróak lenni. Főleg a nyári hétvégéken, amikor vendégeket várunk és összegyűlik az egész család, akkor kellemetlen, amikor valaki pihenne, de nem tudja ezt megtenni. 

A hústermelés súlyos környezeti hatásokkal jár

Fentarthatatan a mai ember húsfogyasztásának volumene, mely súlyos problémákat fog okozni az emberiségnek.

A piros színtől hamarabb bepasizol? 

Amennyiben arra lettél figyelmes az utóbbi időben, hogy egyre többen járnak piros körömlakkal a kezükön, akkor nem csal a szemed, a statisztikák azt mutatják, hogy az elmúlt egy év során 160%-kal többen kerestek rá a Google-ben a piros manikűr kifejezésre.

Így nevelhetünk egészséges ékszerorchideát

Sokan olyan növényre vágynak otthon, amelyik nem foglal túl sok helyet. Egy kisebb lakásban ugyanis nem sok szabad felület akad, ahol növényeket nevelhetünk. Bár álomszerűnek tűnhet, azonban létezik olyan fajta, amelynek nemcsak csodálatosak a levelei, de még apró virágaival is képes lenyűgözni bennünket. Az ékszerorchidea sokak kedvence, ami nem csoda, hiszen strapabíró és könnyen nevelhető.

Árnyékolás és szúnyogháló egyben

Ahogy egyre melegebb az idő, és egyre többet süt a nap, mindennapos feladatunkká válik az árnyékolás. Ilyenkor már a rovarok is aktív életet élnek, és ha nem vigyázunk, bizony a lakásunkba is betévednek.

A spray festékek, aeroszolok használata nagyon egyszerű

Bizonyos helyzetekben a spray változat jelenti az egyértelmű megoldást. Ma már minden körülményhez, berendezéshez és körülményhez megtalálhatjuk a megfelelőt. Van, amelyiket viszonylag ritkán kell használni, de egyes típusokkal rendszeresen át kell menni az adott felületen.

Földelés kialakítása: fontos lépések és tippek a munka elvégzéséhez

A földelés egy fontos feladat az elektromos rendszer kiépítése során.

Bulinak indult, de egy beszólásból óriási verekedéssé fajult az este – VIDEÓ!!!

A magukat erősre ivó balhézók közül hárman is könnyű sérüléseket szenvedtek.

Zsák, illatosító, szotyi, koktél: kódneveken lehetett rendelni a drogdílertől

Bérelt garázsban és a kocsijában tárolta a narkót, lebukásakor több száz tablettát és fél kilót meghaladó kannabiszőrleményt foglaltak le tőle.

Mire lehet képes egy olcsóbb mosógép?

A mai modern mosógépeknek többnyire igen borsos az ára. Vannak azonban megfizethetőbb árú készülékek is: több olyan típus is létezik, amelyért csupán ötszámjegyű összeget kérnek.

Szervezés és adminisztráció irodaszerekkel

A szervezés, az adminisztráció gyakran monoton feladatnak tűnik, de egy kis kreativitással izgalmas és inspiráló is lehet. Íme néhány ötlet, hogyan alakíthatunk ki egyedi és hatékony rutinokat a mindennapi munkavégzéshez a különböző irodaszerek segítségével. 

Medenceépítés gyorsan és hatékonyan

A privát medenceépítés mindig is a luxus és a kényelem megtestesítője volt. Ahogy a nyári hőség egyre intenzívebbé válik, egy saját medence nem csupán kényelem, hanem valódi oázis is lehet, ahol mindenki felfrissülhet és kikapcsolódhat.

Tényleg számít, hogy mivel mosunk fel?

A felmosás egy nagyon fontos takarítási mozzanat, ez teszi ugyanis igazán por- és koszmentessé a padló felületét. Gyakorlatilag mindenhol szükség van rá, a legkisebb lakástól kezdve a nagy üzemcsarnokokig, a technika pedig nagyrészt a takarítandó felülettől és a felmosás gyakoriságától függ.

Speciális étrend és lángos – összeférhet a kettő? 

A lángosról valószínűleg mindenkinek a nyár, a strand, a szünidő jut eszébe.

Milyen nyaklánctípusok közül érdemes válogatnunk?

A nyakláncok mindig is a kedveltebb kiegészítők közé tartoztak, azt viszont, hogy melyik típus számít épp a legstílusosabbnak, az aktuális divattrend határozza meg.

Kiderült, hogy a lemezjátszók újra virágkorukat élik!

Az audioipar egyik óriási vívmánya volt anno a lemezjátszók megjelenése. Nagyapáink idején virágzó iparág volt a gyártásuk, mára viszont erősen a háttérbe szorult a technológiai fejlődés során.

Ezekről a marketing szolgáltatásokról ne feledkezz meg!

Egyesek csak legyintenek, amikor a cég marketingtevékenységéről esik szó arra alapozva, hogy majd úgyis lesz valahogy. Te ne dőlj be ennek a hozzáállásnak, és időben kezdd el vállalkozásod marketing fejlesztését, hogy kiemelkedhess a piacon.

Elérkezett a környezetbarát promóciós termékek kora

Napjainkban a fenntarthatóság, a környezetvédelem egyre nagyobb figyelmet kap.