Kinek az érdeke a szisztematikus természetpusztítás a Desedán?

Kpsvr 2023-07-11 15:12:00
Nádírtás, kövezés, versenyhorgászat a Desedán.
A cikk szerzője Szendefy Mária, az LMP - Magyarország Zöld Pártja országos elnökségének a tagja, illetve a párt Somogy megyei elnöke.

Nem a horgászattal van a gond. Szép, idegnyugtató hobbi és lehet természetközeli is, ha úgy csinálják mint Matula bácsi a Tüskevárban...

Sajnos a Desedán nem ez a jellemző. Nemzetközi versenyek vannak és úgy tűnik egyre inkább mindent ennek rendelnek alá. A vízminőséget brutálisan romboló beetetésre ugyan van önkormányzati szabályozás, kérdés, hogy betartják és betartatják-e? A part kikövezése mindenképpen rontja a vízminőséget: egyrészt ezeken a szakaszokon hiányzik a nádas, ami a legjobb természetes víztisztitó, másrészt a kőrakás akadályozza a tó öntisztulását.

A Desedát a horgászokon kívül rengeteg más ember használja, használná: fürdőzők, kajakosok, túrázók, biciklisek. Ők mind abban érdekeltek, hogy természetes maradjon a part és jó legyen a vízminőség. Az ő szempontjaikat vajon mennyire veszi figyelembe a kaposvári önkormányzat?

Több a kérdés, mint a válasz. Ezért - első lépésként - az önkormányzattól és a horgász szövetségtől kérünk információt.

A kaposvári önkormányzattól elsősorban azt kérdeznénk, hogy mennyire tartatják be a saját rendeletüket

A rendelet szerint a tó vízminőségének vizsgálatát évente legalább 6 alkalommal, 4-4 helyen kell  elvégezni. Biztosak vagyunk abban, hogy a kaposváriakat érdeklik ezeknek a vizsgálatoknak az eredménye, ezért javasoljuk, hogy a város tegye elérhetővé a vizsgálati adatokat.

Szigorú szabályok vannak a halak etetésére is. Mégis olyan híreket lehet hallani, hogy például a versenyek alkalmával sok tonna etetőanyag kerül a vízbe.

Hogyan ellenőrzi a város a beetetést, előfordult-re már, hogy szankcionáltak emiatt?

Kaposvár város önkormányzata 6 millió forinttal támogatta a természetes part rombolását, kikövezését. Milyen közérdek indokolja ezt?

A hírek szerint további partvédelmi szakaszok kerülnek kialakításra, amelyhez a város ismételten közpénzt kíván adni. Hány km hosszan tervezi a város és a horgász szövetség, hogy kikövezi a Deseda partot?

Készült-e környezetvédelmi hatástanulmány arról, hogy a több km-en át tartó nádírtás és kikövezés milyen következményekkel fog járni a vízminőségre és az öko-szisztémára nézve?

Ha ezt törvény nem is írja elő, nem érzi-e a városvezetés, hogy a kaposvári emberek megérdemelnék az átfogó és alapos kivizsgálását annak, hogy a part kikövezése mennyire veszélyezteti a vízminőséget és a partközeli ökoszisztémát?

Milyen gazdasági hasznot remél a város a versenyhorgászattól, milyen tények támasztják alá, hogy egy ideérkező sporthorgász bármilyen szolgáltatást (étterem, hotel, kultúra, stb.) igénybe vesz, amelyből a városnak haszna származhat? Ez a haszon vajon nem törpül-e el amellett, hogy kaposváriak ezrei kénytelenek lemondani a fürdőzésről és a természetes part lehetőségéről a versenyhorgászat miatt?

Szólj hozzá!

Hetvenes, mozgásában korlátozott asszonyt erőszakolt meg a részeg férfi

A támadót már korábban is elítélték szexuális bűncselekmény miatt.

Olaszországból hozott be három kamion szemetet a taszári férfi

Egy ismerőse telkén akarta elásni az irdatlan mennyiségű hulladékot, melyért tonnánként 165 eurót kapott.

Biztonsági őrök támadtak a vendégekre – VIDEÓ!!!

A bulizó társaság megpróbált kitérni, de az elvileg rendért felelős erős fiúk mindenáron bunyózni akartak.

Hiába költözött el a nő, egykori élettársa rendre megkereste és összeverte

A férfinak, aki az utcán és a munkahelyén is bántalmazta gyermeke anyját, lopás miatt is bíróság elé kell állnia, ugyanis fát vágott ki az erdőn, melyet aztán eladott.

Annyira részeg volt, hogy elaludt a helyszínen a betörő

Megpróbált bejutni egy házba, a rendőrök elfogták, ám ittassága miatt nem tudták kihallgatni, így elengedték, mire ismét lopni indult, ám végül megadta magát Mr. Alkoholnak.

A Kúria döntött: nem lehet népszavazást tartani az akkumulátorgyárak ügyében

A Fidesz akaratával egyezően a Kúria is kimondta: nem lehet népszavazást tartani az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban. A fideszesek szerint a magyarok nem tudják felelősen eldönteni, hogy szeretnének-e aksigyárakat az otthonaik mellé. A magyarok csak a nemváltó óvodásokról képesek döntést hozni.

Kukoricásba menekült a rendőrök elől a jogsi nélkül autózó sofőr

Nem sokkal korábban tiltották el a vezetéstől, pechére belefutott az ügyét jól ismerő zsarukba.

A rosszul rögzített gázpalack leesett a teherautóról, s felrobbant az előző autó kereke alatt

Hiába vette észre pakoláskor a teherkocsi sofőrje, hogy nem záródik rendesen a kaloda a platón, simán tovább ment.

Nem ment haza a feleség, ezért megtámadták a családját

A részeg férj már délelőtt is megverte asszonyát, majd miután végig itta a napot, a nő nem volt hajlandó visszamenni közös házukba, ezért megpróbáltál erőszakkal előkeríteni.

Női vécékben filmezett a kukkoló

Összesen 16 alkalommal vette fel, mi történik a mellékhelyiségekben, ám ekkor kiszúrták, s örülhetett, hogy feljelentéssel megúszta.

Kirakta és magára hagyta az erdőben magatehetetlen anyját az ötvenes férfi

Még a járókeretet is úgy helyezte el, hogy az idős asszony e tudja elérni – a holttestet csak napokkal később találták meg.

Lopott biciklire állva mászott be a büfébe – VIDEÓ!!!

Gyorsított eljárásban a bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a sorozatban kerékpárokat lopö férfit.

Rázárta a kamraajtót a tolvajra az idős asszony

Élelmiszerért tört be a részeg férfi a házba, matatására felébredt a nő, aki nem ijedt meg tőle, hanem bezárta és hívta a rendőröket.

Intim fotóval próbálta lejáratni alkalmazottját az üzletvezető

A munkatársakkal közös chat-csoportba töltött fel a nőről készült mezítelen képernyőképet.

Hónapokig kapargatta stikában a sorsjegyeket a lottózó alkalmazottja

Az asszony emellett 300 ezer forintot el is sikkasztott, így összesen 1,5 milliós kárt okozott.

Nemcsak ellopta, össze is törte az autót a részeg sofőr, akinek jogsija sem volt

Amikor a rendőrök igazoltatni akarták, menekülni próbált, de kisodródott és betonkorlátnak ütközött, majd a tulajdonos kocsiban talált iratait adta át a zsaruknak.

A kutyának felforralt, étellel teli vödörbe esett a kétéves kislány

Az apa rossz helyre tette a forró vízzel és étellel teli edényt, gyereke a játék hevében beleesett.

Kislányt futtatott a fiatal nő és ismeretségi köre

A prostituált elhitette az alig több, mint 14 éves gyerekkel, hogy így könnyű pénzhez jut.

A Fidesz leállította, most újraindul két Kaposvárt érintő beruházás

Olyan nehéz helyzetbe navigálta magát az Orbán-kormány az elmúlt időszakban, hogy számos beruházást kellett leállítania. A kaposvári fejlesztések is ennek estek áldozatul, de most két beruházás előkészítését is engedélyezte a kormány.