
Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a Magyar Nemzet kérdésére elmondta:
míg húsz évvel korábban Makó térségében 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel a gazdálkodók, az idén húsz-harminc hektárra szűkült a makói hagyma területe.
Az elnök elmondta, hogy a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt, az olasz, a spanyol és a német hagymát jóval hatékonyabban tudják megtermelni a versenytársaink. Míg itthon a magról vetett hagyma hektáronként 250-300 mázsás termést hoz, addig a professzionális olasz termesztéssel ez 700-800 mázsa is lehet.
A szakember szerint a megfelelő vízgazdálkodáshoz szükséges feltételek kiépükése nélkül nincs jövője a magyar hagymának. Az aszály és a szárazság miatt a déli országrészben öntözés nélkül már nem lehet hagymát termelni.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)