Több, mint 53 százaléka a kaposváriaknak leszavazott fél hétre

Kpsvr 2024-06-09 08:01:00
A somogyi átlag veri az országost.

Megkezdődött az EP-, önkormányzati és nemzetiségi választás. A szavazók este 7 óráig járulhatnak az urnákhoz. Kaposváron a polgármesterről és 12 egyéni képviselői mandátumról dönthetnek, akik az urnákhoz járulnak, emellett 11 listát állító párt közül választhatnak az uniós voksoláson.

Este fél hétre ismét belelendültek a kaposvári választók: a jogosultak 53,8 százaléka járult az urnákhoz, ami 5,6 százalékkal magasabb, mint a legutóbbi helyhatóságin, és csaknem 11 százalékkl veri az EP-voksolás öt évvel ezelőtti aktuális állását. Országosan 56,09 százalék szavazott, Somogyban pedig a választók 56,37 százaléka élt állampolgári jogával.

Öt órára már a kaposváriak 47,8 százaléka leszavazott, ami azt jelenti, hogy több, mint 5 százalékkal magasabb a részvételi arány a városban, mint 2019 őszén. A szintén öt évvel ezelőtti EP-választáson pedig 43,7 százalék volt időarányosan a voksolók aránya, vagyis az idei dupla szavazás láthatóan jobban aktivizálta a helyieket. Az országos átlagtól viszont egyre jobban elmarad Kaposvár, hiszen az már átlépte az 50 százalékot.

Három órára a kaposvári részvételi arány átlépte a 40 százalékot – 40,22 –, ami már 2 százalékkal alacsonyabb, mint az országos adat – 42,22 –, s elmarad a somogyi átlagtól – 42,52 – is. Időarányosan azonban még így is jelentősen meghaladja az öt évvel ezelőtti helyhatóági választást – 34,69 – és az EP-t – 32,49 -, sőt, utóbbi végeredményétől alig több, mint 4 százalékkal marad el.

Délután egy órára összejött a közel egyharmad Kaposváron: a választásra jogosultak 32,93 százaléka már leadta a voksát a vasárnapi voksoláson. Öt esztendeje az EP-választáson időarányosan 25,98, míg z önkormányzatin 25,7 százalék szavazott, vagyis sokkal nagyobb a részvételi hajlandóság, mint korábban. Az országos átlagnál viszont immár alacsonyabb a kaposvári részvétel, hiszen az átlépte a 33 százalékot. A somogyi székhelyen a 7. választókörzetben a legaktívabbak a választók, itt 37,42 százalék szavazott, ezen belül is a 42. szavazókörben – Zrínyi iskola -, ahol 41,55 százalék élt a lehetőséggel, míg a 6. körzetben a legalacsonyabb, 28,46 százalék a választási hajlandóság, ezen belül is a Pécsi utcai szavazókörben, ahol eddig csak minden ötödik jogosult járult az urnákhoz, igaz, itt jellemzően délután járnak szavazni, amikor megindul a választók szállítása.

Tizenegy órakor a kaposváriak közel negyede – 24,52 százalék – már leadta szavazatát. Öt éve az EP-választáson ugyanekkor még csak 19,57, míg az önkormányzatin csak 18,02 százalék élt a lehetőséggel. Országosan eddig 22,89 százalék szavazott, vagyis Kaposváron még mindig aktívabbak a választók.

A reggel 9 órás adatok szerint Kaposváron az országosnál egyelőre nagyobb a szavazási láz: míg az országos átlag 9,98 százalékos a részvétel, addig városunkban 11,76 százalék. Öt éve tavasszal az EP-választáson 8,77, míg az őszi helyhatósági voksoláson időarányosan 7,1 százalék élt a lehetőséggel. A legaktívabbak eddig az 5. szavazókörben élők – a megyei levéltár épülete a Bartók utcában -, ahol 15,06 százalék a részvételi arány, míg a legkevesebben, 6,28 százalék a 36. szavazókörben, a Szivárvány Kultúrpalotában szavaztak.

Kaposváron reggel 7 óráig a választásra jogosultak 2,33 százaléka szavazott le. Öt éve ugyaneddig az időpontig az önkormányzatin 1,12, az EP-n 1,67 százalék járult az urnákhoz. Országosan ma reggel 7-ig 1,88 százalék voksolt.

Szólj hozzá!

Mire lehet képes egy olcsóbb mosógép?

A mai modern mosógépeknek többnyire igen borsos az ára. Vannak azonban megfizethetőbb árú készülékek is: több olyan típus is létezik, amelyért csupán ötszámjegyű összeget kérnek.

Szervezés és adminisztráció irodaszerekkel

A szervezés, az adminisztráció gyakran monoton feladatnak tűnik, de egy kis kreativitással izgalmas és inspiráló is lehet. Íme néhány ötlet, hogyan alakíthatunk ki egyedi és hatékony rutinokat a mindennapi munkavégzéshez a különböző irodaszerek segítségével. 

Medenceépítés gyorsan és hatékonyan

A privát medenceépítés mindig is a luxus és a kényelem megtestesítője volt. Ahogy a nyári hőség egyre intenzívebbé válik, egy saját medence nem csupán kényelem, hanem valódi oázis is lehet, ahol mindenki felfrissülhet és kikapcsolódhat.

Tényleg számít, hogy mivel mosunk fel?

A felmosás egy nagyon fontos takarítási mozzanat, ez teszi ugyanis igazán por- és koszmentessé a padló felületét. Gyakorlatilag mindenhol szükség van rá, a legkisebb lakástól kezdve a nagy üzemcsarnokokig, a technika pedig nagyrészt a takarítandó felülettől és a felmosás gyakoriságától függ.

Speciális étrend és lángos – összeférhet a kettő? 

A lángosról valószínűleg mindenkinek a nyár, a strand, a szünidő jut eszébe.

Milyen nyaklánctípusok közül érdemes válogatnunk?

A nyakláncok mindig is a kedveltebb kiegészítők közé tartoztak, azt viszont, hogy melyik típus számít épp a legstílusosabbnak, az aktuális divattrend határozza meg.

Kiderült, hogy a lemezjátszók újra virágkorukat élik!

Az audioipar egyik óriási vívmánya volt anno a lemezjátszók megjelenése. Nagyapáink idején virágzó iparág volt a gyártásuk, mára viszont erősen a háttérbe szorult a technológiai fejlődés során.

Ezekről a marketing szolgáltatásokról ne feledkezz meg!

Egyesek csak legyintenek, amikor a cég marketingtevékenységéről esik szó arra alapozva, hogy majd úgyis lesz valahogy. Te ne dőlj be ennek a hozzáállásnak, és időben kezdd el vállalkozásod marketing fejlesztését, hogy kiemelkedhess a piacon.

Elérkezett a környezetbarát promóciós termékek kora

Napjainkban a fenntarthatóság, a környezetvédelem egyre nagyobb figyelmet kap.

Egy padlásfeljáró beépítésének modern és esztétikus lehetőségei

A padlásterek az esetek többségében egyáltalán nem, vagy csak részben kerülnek hasznosításra, holott egy kifejezetten sok lehetőséget rejtő helyiségről van szó. Ehhez persze a megközelíthetőséget sem árt megoldani, amire szinten létezik megoldás.

Mire képes a legmodernebb focilabda?

Ha június, akkor egyértelműen az Európa-bajnokságról szól minden. Számunkra is kedves és fontos lesz az esemény, hisz a magyar válogatott is játszani fog. A magyarok és a többi játékosok is egy igazán különleges focilabdát fognak rúgni minden egyes mérkőzésen, amiben a legmodernebb technológia található meg.

Ismét Szita Károly lesz Kaposvár polgármestere

A Fidesz-KDNP megint tarolt, az ellenzéknek újra csak a kompenzációs helyek maradtak.

Az öntözés elengedhetetlen az aszályos időkben

Az időjárási anomáliák korszakát éljük. Heves esőzések, aszályos időszakok váltják egymást, emellett folyamatosan megdőlnek a melegrekordok. Európában az idei nyár különösen forrónak ígérkezik. 

Napozz izgalmasan!

A hidegebb hónapok után a Nap első sugarai mindenkit a szabadba csábítanak. Jótékony hatásait testünk, lelkünk és szellemünk hamar meghálálja. Maga a napozás azonban nem egy izgalmas tevékenység, sokan nem szeretik emiatt, viszont könnyedén élvezhetővé tehetjük.

Rendőrautóval ütközött a jogsi nélkül, ronccsal furikázó sofőr

A balesetben egy rendőr súlyosan megsérült, a vétkes kocsijában utazó gyerek maradandó fogyatékosságot szenvedett.

Felgyújtotta a betlehemet, rátámadt az esetet videózóra és tört-zúzott az előállítóban

Nem volt pénze tovább utazni az anyjához, így inkább nekiállt randalírozni.

Hét óra alatt 63 gyorshajtót mértek be a rendőrök

Kaposváron és vonzáskörzetében rakták ki a traffipaxokat a zsaruk.

Lezárta az LMP a gödi akkumulátorgyárat

A bíróság kimondta, hogy a Samsung gödi gyára nem rendelkezik megfelelő környezethasználati engedéllyel, ezért akciózik a párt.

Telekrendezésre hivatkozva több, mint 350 liter olajat öntöttek a Kaposba tartó patakba

A szomszédos utcában észrevették az olajos vizet, így sikerült megakadályozni, hogy a szennyezés elérje a folyót.

Fakitermelővel összefogva vágatta saját hasznára az erdőt a sikkasztó erdész

Már az első hónapban több, mint 50 köbméter fával kevesebbet számolt el a kitermeltnél, a különbözetet aztán feketén eladta.