Átadták a Kaposvár Arénát, de van itt néhány probléma

2019-05-05 16:46 | #Kaposvár #Politika #Kultúra

Szombaton este hivatalosan is átadták a Kaposvár Arénát. Az ünnepi alkalmat egy zártkörű gálaműsor koronázta meg, amire nem engedték be a KPSVR.hu-t. Az eseményen részt vett Orbán Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai és parlamenti államtitkára is.

Orbán Balázs a megnyitón elmondott beszédében kihangsúlyozta, hogy „a vidéket sorvadni hagyó korábbi szocialista-liberális kormányokkal szemben a mai magyar kormány a vidékben látja Magyarország erejét, ezt 2015-től a Modern Városok Program, 2019-től a Magyar Falu Program is bizonyítja” – írta az MTI az eseményről.

Az új, 6 milliárd forintból megépült Arénát, akárcsak a Modern Városok Program többi, 11 kaposvári fejlesztést is részben EU-s forrásokból valósították meg. A kormány ennek ellenére teljes mértékben saját érdemének tekinti az országszerte uniós pénzekből megvalósuló fejlesztéseket. A Modern Városok Program 3800 milliárd forintnyi forrást biztosít az ország városainak gyarapítására, melyből összesen 122 milliárd forintot ígért a kormány Kaposvárnak 2015-ben. A város EU-s pénzekből megvalósult beruházásairól, és Szita Károly kettős mércéjéről egy korábbi cikkünkben már olvashattak.

Az arénaavatón természetesen Szita Károly is felszólalt, aki megnyitóbeszédében történelmi pillanatnak nevezte az épület átadását, s aki szerint az ország megújulásának egyik szimbólumaként is tekinthetünk az új sportcsarnokra. Szita Károly hozzátette, hogy évekkel ezelőtt azt a célt tűzte ki maga elé Kaposvár, hogy európai mércével mérve is élhetőbb településsé váljon, írja az MTI. Azonban a KSH 2018-as adatai szerint Somogy mindössze hét  megyét előz meg a nettó átlagkereset alapján. A teir.hu 2016-os adatai pedig azt mutatják, hogy a kaposvári járásban az éves egy főre jutó összes nettó jövedelem nem éri el a 800 ezer forintot, azaz nem visznek haza az emberek havi átlagban 70 ezret sem. Ezen valamelyest segítettek a béremelések, de Kaposvár a keresetek tekintetében a megyei jogú városok közül így is az utolsók között van.

A beszédek mellett nagyszabású gálával ünnepelték az új Aréna átadását. Az ünnepségre a KPSVR.hu szerkesztőségét nem engedték be, ezért megkérdeztük Kováts Imrét, kaposvári DK-s önkormányzati képviselőt, aki részt vett az eseményen, mi a véleménye az új csarnokról, és hogy mit gondolt az ünnepségről?

– Ízlés kérdése, kinek mennyire tetszett a megnyitó, helyenként én is élveztem. Viszont azzal nem értek egyet, hogy a felújított és korszerűsített régi körcsarnok már nem felelt volna meg a kaposváriak igényeinek. Nem volt Kaposváron sem a régmúltban, sem napjainkban olyan kulturális vagy sportesemény, amit ne tudtak volna megrendezni a régi csarnokban. Azt gondolom, ha az 1300-1500 főt befogadó körcsarnok gépészeti berendezéseit is korszerűsítik, akkor az teljes mértékben megfelel a város igényeinek is. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy az új Aréna évi 10-12 nagyrendezvényére lesz-e fizetőképes kereslet? Ennek a május 18-i Ákos koncert jó indikátora lesz. Az ő koncertjeire jellemző jegyárak mellett vajon mennyire lesz tele a csarnok? Mert azt erősen kétlem, hogy Kaposváron valaha lesz olyan sportesemény, ami miatt az Aréna 3000 ülőhelye bármikor megtelne – mondta Kováts Imre.

Szita Károly beszédével kapcsolatban is megkérdeztük a DK-s képviselőt, különösen Kaposvár fejlődésével kapcsolatban.

– Egy város fejlődésének mértéket nem egy új sportcsarnok megépülésével lehet kimutatni. Egy város erősségét a gazdasági, egészségügyi, oktatási és kulturális fejlettségében lehet mérni. Ha számokban akarjuk ezt kimutatni, akkor Kaposvár a megyei jogú városok sorában még mindig az utolsók között van az iparűzési adók tekintetében. Nem gondolom, hogy ez az Aréna azt jelenti, hogy Kaposvár erős. Az Aréna azt jelenti, hogy ez nekünk nem került pénzbe, így örüljünk neki, hogy van. Az üzemeltetés nehézségeivel viszont majd nekünk kell megküzdenünk, ami szintén nem fog menni kormánytámogatás nélkül. De az új TAO-szabályoknak köszönhetően ezt is tudja majd az önkormányzat részben abból finanszírozni – fejtette ki véleményét Kováts Imre.

Fotó: Kiss Nikolett

Szerző: Bogdán Erik