Átadták az új versenyuszodát, mely zárásként még félmilliárddal megdrágult

2019-05-28 18:15 | #Sport

Csík Ferencről, kaposvári olimpiai bajnok úszóról nevezték el az új versenyuszodát. A Virágfürdő mellett felépült, részben megújuló energiával működő létesítmény a dél-dunántúli régió legkorszerűbb uszodája. Tízpályás, ötvenméteres medencéje nemzetközi úszó-, szinkronúszó-versenyek, vízilabda-mérkőzések rendezésére is alkalmas. A beruházásra azért volt szükség, mert a Virágfürdőt már kinőtte Kaposvár, ahol több mint nyolcszázan űznek vizes sportokat és évente ezren tanulnak meg úszni – írta az MTI. 

A kormány számára és Kaposvár vezetésének is nagyon fontos a magyarok egészsége, és az úszás az egyik legegészségesebb sportok egyike, ezért a Fidesz-KDNP azt szeretné, hogy minden gyereknek lehetősége legyen az úszni tanulni. 

– Az uszoda méltó a sport iránt elkötelezett somogyi megyeszékhelyhez és azokhoz, akik birtokba veszik – hangsúlyozta ki beszédében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az épület átadásán.

Az eseményen természetesen Szita Károly is felszólalt: köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek és Lázár János volt miniszternek – utóbbi részt is vett az átadóünnepségen. Kaposvár polgármestere beszédében a Németh István program eddig elkészült gyöngyszemeivel dicsekedett, mint például a nemrég átadott Kaposvár Arénával, amiről részletesebben már írtunk. Azonban Szita Károly legújabb dicsősége, az új versenyuszoda nem épült fel zökkenőmentesen.

Többször is csúsztak az épület átadásával, és a költségvetés is átlépte majdnem fél milliárd forinttal az eredeti szerződésben szereplő 4,4 milliárd forintot. Az Index május elején írt az „előre nem látott változások” és utolsó simítások okozta 496 millió forintos többletköltségéről az új uszodának. az előre nem látott problémák közé tartozott például a megfelelő fűtés és szellőzés biztosítása az uszodában, vagy a beléptetőrendszer összehangolása az informatikai hálózattal. A KPSVR.hu szerkesztősége három héttel ezelőtt felkereste Szirják Imrénét, a Műszaki és Pályázati Igazgatóság igazgatóját a csúszás pontos okaival kapcsolatban, és hogy miért számít előre nem látott komplikációnak a fűtés vagy a szellőztetés kiépítése az uszodában? Természetesen választ azóta sem kaptunk kérdéseinkre.

Az átadóünnepség végén Lázár János még kiemelte, hogy "rombolásból, ellenállásból soha nem lesz épülő közösség, együttműködésből és összefogásból születhet meg egy új Magyarország és erősödhet Kaposvár". Lázár szavainak némileg ellenmond, hogy a Szemeco Kft. munkájának, a Gárdonyi iskola beázásának és a donneri felüljáró rámpájának esetében hiányzott az együttműködés a városvezetés részéről Kaposvár polgárai felé.

Forrás: MTI

Fotó: Bogdán Erik