24 millió forint 3 sor szövegért

2019-09-09 09:23 | #Kaposvár #Politika

A közel hatmilliárd forintból megépült Kaposvár Aréna egy, az épülethez hasonlóan túlárazott és felesleges beköszönőfallal lett kiegészítve, mely a kaposváriaknak 24 millió forintjába került.

Kováts Imre 2 héttel ezelőtt egy Facebook posztjában hozta nyilvánosságra, hogy a ZÁÉV Zrt. 23 663 984 forintért vállalta el a fal kivitelezését, melynek határideje július 15 lett volna, amit természetesen nem sikerült tartania a kivitelezőnek.

– Ezt az építményt a legjobb anyagokból is ki lehetett volna hozni tízmillió forintból – állította egy helyi építész a Népszavának, aki szerint még akkor is túlárazott a beköszönőfal, ha a tervező egyedi dizájnnak tartotta alkotását, s ezért horribilis díjat számított fel.

Azért, hogy szemléltessük, mennyire érthetetlen mennyiségű pénzről van szó, pláne egy ilyen jelentéktelen „építménynél”, felsorolunk néhány példát, hogy mennyit is ér ez a 24 millió forint Kaposváron. A város ingatlanpiacán való kutakodás után bátran kijelenthetjük, ennyi pénzből egy 130-200 négyzetméter területű családi házat Kaposvár külvárosában, vagy egy 80-90 négyzetméteres lakást a belvárosban könnyedén meg tudnánk vásárolni. Vagy ha a TeIR adatait nézzük, akkor azt is kijelenthetjük, egy átlag kaposvári éves nettó jövedelmének a huszonnégyszeresét költötte a városvezetés erre a háromsornyi szövegre. De a legfontosabb talán, hogy ezt az összeget elkölthették volna a város infrastruktúrájának fejlesztésére: járdák, gyalogosátkelők javítására vagy kátyúk eltüntetésére. Vagy 12.000 tolltartót is vehettek volna belőle, 12.000 kaposvári gyermeknek. De akár még mentőautókat is vásárolhatott volna a városvezetés a kórház számára, mi találtunk egy kiváló állapotban lévő, használt darabot, a beköszönőfal árának feléért.

A Kaposvár Aréna beköszönőfala csupán a legújabb bizonyítéka annak, hogy a kaposváriak pénzét nem arra költi el a városvezetés, amire szüksége lenne a városnak. Csupán látványberuházásokra szórják el a pénzt, melyeket kontár, megbízhatatlan és hozzá nem értő munkaerővel végeztetnek el. Mindezek következményeit pedig Kaposvár polgárai szenvedik el.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: nepszava.com