Bajban Szita és bólogatói

2019-10-09 19:59 | #Kaposvár #Politika

Bajban lehet Szita és bólogató társasága. Csak néhány példát idézünk föl ennek bizonyítására, nagyrészt a KPSVR.hu korábbi írásaiból.

Ennyi hülyét még nem láttam – mondja a kaposváriakról a Fidesz tag. Még a választási kampány elején írta ezt a szöveget egy Fidesz szimpatizáns a Facebookon (pontosan közöljük): „Értem én, de mikor látom a saját körzetemet még jó, hogy Kaposfüred hozzánk tartozik akkor sírni tudnék, nem tudja hogy mennyi aláírás gyűjt itt a Nagy Attilának, Szitának soha ilyen kevés nem volt, ma meg idejön a csaló a másik csalóval Ákos meg a Fejes fórumot tartani. Én már nagyon régóta Fidesz tag vagyok és Isten tudja hány kampányt vittem véghez, de ennyi hülyét még nem láttam. Az az érzésem, hogy nálunk a lakótelepen gondok vannak. Ezért félek”

Még mindig nem tudjuk, hogy kik a plakátrongáló különítmény tagjai. Fejes István, a Kaposváriakért Egyesület elnöke tett feljelentést plakátrongálás miatt. Tanúvallomásából kiderült, a KE és az ellenzéki egység aktivistái 790 plakátot raktak ki Kaposvár belvárosában, melyből 200-at téptek le az éjszaka folyamán (közülük nem egy csak pár órán át volt a helyén), illetve a plakátokat tartó farostlemezeket is több helyen megrongálták. A többi plakát sem volt sokáig voltak látható a városban, ugyanis néhány éjszaka leple alatt szisztematikus letépkedték őket. Mivel a plakátokat nagyrészt a forgalmasabb utcákban tépték le, így a térfigyelő kamerák felvételei segítségével azonosíthatja a rendőrség az elkövetőket. Elvárható lett volna, hogy ez még a vasárnapi választás előtt megtörténjen, de eddig nem lettek meg a tettesek, vagy ha igen, akkor nem hozták a nevüket nyilvánosságra. Ráadásul a feljelentés és az óriási felháborodás ellenére a plakátrongálás folytatódott: további ellenzéki plakátokat téptek le a városban, így a legforgalmasabb helyekről szinte teljesen eltűnt az ellenzék. Sőt, Horváth Ákos független polgármesterjelölt azt is elmondta, hogy a kampányban résztvevő kamionok ponyváját is megpróbálta tönkretenni valaki az éjszaka folyamán. 

A Közút közleményét előbb ismerte a cselédsajtó, mint akinek írták. Állami céget is bevontak Szita és a Fidesz kampányába: A Magyar Közút Nonprofit Zrt. felszólította az ellenzéki pártokat és civileket tömörítő Kaposváriakért Egyesületet, hogy távolítsák el Kaposvár belterületi szakaszán az országos közutak mellett elhelyezett plakátjaikat. Nagyon súlyos, többek között erkölcsi, szakmai és hitelességi kérdéseket vet föl, hogy míg a hivatalos felszólítás keltezése 2019. október 3., s az e-mail 3-án délelőtt 9 óra 46 perckor érkezett meg Horváth Ákos Ervin független polgármesterjelölt címére, a felszólításról már előző este 20 óra 46 perckor hírt adott a Szita által az adófizetők pénzén fenntartott Kaposvár Most.

Orbán migránsozó levéllel segítené Szitát. Levelet kaptak a kaposváriak Orbán Viktortól. Ami azt mutatja: Szita alatt rezeg a léc, szüksége van arra, hogy kézen fogják. Orbán Viktor a tapasztalatok és a politikai elemzők szerint is hátrébb lépett az önkormányzati választási kampányban: egy rosszabb szereplésben nem akar részt vállalni. A Fidesz ugyanis sokat veszített népszerűségéből, elég csak arra gondolni, hogy Szita Károly jelenlegi polgármester a választási plakátjaira nem merte rátetetni a Fidesz emblémáját, pedig 25 éve a Fideszből él. Orbán Viktor kaposvári szerepvállalása nyilvánvalóan annak a jele, hogy a belső felmérések szerint Szita Károly hátrányba került Horváth Ákossal és a mellette egyesült ellenzékkel szemben. Rossz helyzetéből pedig a megkopott tekintélyű, de sokak számára még mindig imádott Orbán Viktor segítségével próbál kikerülni. Aki mintha magánemberként írta volna a levelét: lemaradt a „miniszterelnök” (nyilván nem lehet büszke kormánya teljesítményére, gondoljunk többek között az egészségügyre, oktatásra, kivándorlásra), s a „Fidesz pártelnök” is (hátha eszünkbe jut a mérhetetlen nagyságú, rendszerszintű korrupció). Sajnos Orbán Viktornak 2019 őszén továbbra sincs más mondandója a migránsozáson kívül, s hogy békét szeretne, miközben ő kezdi és folytatja a lélekromboló harcokat. Horváth Ákos Ervin véleménye: nem harcolni, hanem építeni kell. Őt nem a pártlogo érdekli, hanem a tudás, így számít a Fideszből kiábrándultak javaslataira és munkájára is.

A miniszterelnökséget vezető miniszter fenyeget. Szita kétes helyzetét mutatja, hogy egy másik nagy nevet is a polgármester kampányának szolgálatába állítottak. Az okospark átadóján Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter mondott beszédet. Sok érdemit ugyan nem mondott a fideszes politikus, viszont arra felhívta a figyelmet, a jövőben is szeretnének Kaposvár városvezetésével együttműködni, de csak akkor, ha az nem ellenségként tekint a Fidesz-KDNP frakcióra, hanem szövetségesként. Gulyás szavai Oroján Sándor, a Fidesz egri szervezetének ügyvezető alelnökének kiszivárgott hangfelvételének árnyékában inkább hangzanak fenyegetésnek, mint baráti jobbnak a fideszes városvezetéssel és a NER-rel szemben induló jelöltek számára. Horváth Ákos Ervin azt mondta ezzel kapcsolatban: egyre gyakrabban a kormány kikerülésével, közvetlenül juthatnak európai uniós pénzhez jó pályázatokkal a települések.

Vajon mi történik még Kaposváron? Mire képes még Szita és a Fidesz a hatalma megtartása érdekében? Október 13-áig kiderül.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: 24.hu