Megnyílt az első kaposvári okospark!

2019-10-08 15:44 | #Kaposvár #Politika #Zöld

Hivatalosan is megnyílt a kaposváriak számára a kórház déli tömbje helyén épült okospark. A kedd délutáni megnyitóünnepségen részt vett Szita Károly polgármester és Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter is.

A kampányidőszak végéhez közeledve egyre több kész vagy félkész beruházást ad át Szita Károly, az okospark ezek közül a legújabb ilyen attrakció. A több mint 900 millió forintból felépített parkot eredetileg márciusban kellett volna befejeznie a kivitelezést végző Szemeco Kft.-nek. A park ugyan elkészült, de a környező épületek rehabilitációja és a 200 férőhelyes új parkoló még mindig várat magára. Az új okospark mindettől függetlenül hiánypótló beruházás Kaposváron. Hangulatos és modern, európai stílusú és színvonalú, remélhetőleg a park szépségét és tisztaságát sikerül megőrizni még hosszú ideig.

Azonban ha már Európáról van szó, a déli tömb rehabilitációját EU-s forrásokból finanszírozták, melyre Szita Károly nem tért ki átadóbeszédében, csupán Orbán Viktor miniszterelnöknek mondott köszönetet a projekt támogatásáért. A még be nem fejezett déli tömb rehabilitációját újabb sikerként elkönyvelő polgármester a Németh István Program egyéb átadott kivitelezéseit is sorra vette beszédében, mint az Arénát, az új uszodát vagy a részátadott R67-est.

– Sokan kételkedtek abban, hogy amit a város polgáraival elterveztünk csak álom marad, hogy egy európai mércével is élhető várossá váljon Kaposvár. Az idei év úgy érzem meggyőzhette a kétkedőket is abban, hogy ez már nem álom többé, hanem valóság! – hangoztatta Szita Károly az átadón. Azonban ha tisztában lenne Szita Károly a kaposvári valósággal, akkor tudná, hogy az idei év „eredményei” nem vetnek túl jó fényt a városvezetésre. Elég csak a Toldi, a Gárdonyi és a Kisfaludy iskola beázására, vagy a Petőfi téri felüljáró kivitelezésének csúszására és problémáira gondolni. De az átadón szóba került a Csiky Gergely Színház épülete is, melynek átadását ismét elnapolták.

Úgy tűnik a Fidesz-KDNP vezetői is felfigyeltek Szita kétes helyzetére, ugyanis több nagy nevet is a polgármester kampányának szolgálatába állítottak a napokban. Tegnap érkezett migránsozós-gyűlöletkeltő levél a kaposváriaknak Orbán Viktor miniszterelnöktől, a mai átadón pedig Gulyás Gergely mondott beszédet. Sok érdemit nem mondott a fideszes politikus, viszont arra felhívta a figyelmet, a jövőben is szeretnének Kaposvár városvezetésével együttműködni, de csak akkor, ha az nem ellenségként tekint a Fidesz-KDNP frakcióra, hanem szövetségesként. Gulyás szavai Oroján Sándor, a Fidesz egri szervezetének ügyvezető alelnökének kiszivárgott hangfelvételének árnyékában inkább hangzanak fenyegetésnek, mint baráti jobbnak a fideszes városvezetéssel és a NER-rel szemben induló jelöltek számára.

Nem akarom az árkokat mélyíteni, harcolni senkivel, a Fidesszel szemben sem, én építeni akarom Kaposvárt – reagált Horváth Ákos Ervin független polgármesterjelölt az átadón elhangzottakra. – Jobb minőségben, határidőre, átlátható finanszírozással, s amennyire a jogszabályok lehetővé teszik, kaposváriak részvételével. – Egyébként nem félek attól, hogy Kaposvárra a megválasztásom esetén nem érkezik pénz, hiszen egyre több példa van rá, s a jövőben ez válik általánossá, hogy nem a kormányzat szűrőin át, hanem közvetlenül Brüsszelből lehet jó pályázatokkal hozzájutni. 

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik