Lakájmédia Kaposváron: csak a Fidesz, az ellenzékről semmit, vagy rosszat

2019-10-10 13:16 | #Kaposvár #Politika

Az egyoldalú tájékoztatás fellegvárává vált Kaposvár az elmúlt évek alatt. Az ellenzéki politikusoknak és önkormányzati képviselőknek egyszerűen lehetetlen bejutni a helyi médiába, eseményeikről nem adnak tájékoztatást Kaposvár polgárainak. Közben a fideszes városvezetés rendezvényeiről, bejelentéseiről és kampányáról napi szinten jelenik meg cikk, interjú vagy video az online portálokon, a rádióban és televízióban. A Sonline, a Kaposvár Most és a KaposTV az önkormányzati választás idején sem ad lehetőséget az ellenzéki összefogás jelöltjeinek programjuk ismertetésére, miközben a Fidesz-KDNP és Szita Károly programjáról és a propagandájáról naponta több cikket is olvashatnak a helyiek.

A KPSVR.hu körbenézett a jelentős részben közpénzből és önkormányzati megbízásokból fenntartott Kaposvár Most és Sonline háza táján, hogy az elmúlt két hétben hány cikk jelent meg Szita Károlyról, a Fidesz-KDNP frakcióról, és mennyi az ellenzéki egységről, és független polgármesterjelöltjükről, Horváth Ákos Ervinről.

A Sonline-on szinte alig találni cikket, amit ne kötnének valahogyan Szita Károlyhoz, aki úgy tűnik, mindenhol ott van, legyen szó a cukorgyár termelékenységéről, a háztartási olaj feldolgozásáról, a családi programokról vagy a számtalan „átadásról”, az emléktáblától, az emlékműveken át, a félkész R67-esig. A kampányidőszak kedvéért egy interjú is készült a polgármesterrel, melyben azt olvashatjuk „meglepőnek hathat, hogy már 25 éve áll a város élén”, azonban amennyit olvashat róla az átlag kaposvári, csoda lenne elfelejteni. Eközben Horváth Ákos Ervin független polgármesterjelöltről mindösszesen fél korrekt mondatot lehet olvasni 1 cikkben, melyben összefoglalják, hogy országosan kik indulnak az adott városok polgármesteri címéért. 

A Legjobb Lakáj-díj a Kaposvár Mostot illeti. A helyi médiában ugyanazokat az eseményeket és híreket elolvashatja az ember a Sonline-on és a Moston is, nulla új információtartalommal! A különbség a két portál között, hogy a Moston sokkal több anyagot találni a város beruházásairól, például az éveket késő Csiky Gergely Színház felújításáról vagy az új felüljáró elemeinek behelyezéséről, amit kisebb csodaként kezel a portál. Szita Károly is gyakoribb vendég a weboldalon – illetve a Most Médiacsoporthoz tartozó Rádió Mostban –, mint a Sonline-on. Szinte heti rendszerességgel készül valamilyen interjú a polgármesterrel, melyben szabadon kifejtheti a programját és elképzeléseit, bármiféle újságírói keresztkérdés nélkül. Az ellenzék programjáról itt sem készül cikk. Csupán rezidens álújságírójuk, Szekeres Marnó Alán – aki egyébként Szita Károly kommunikációs tanácsadója – szokott ellátogatni az ellenzéki eseményekre, melyeket rendszeresen szabotál oda nem tartozó, hosszú és értelmetlen kérdéseivel, jeleneteivel.

Az elmúlt két hétben 3 olyan cikk jelent meg a Kaposvár Moston az ellenzéki egységgel és Horváth Ákos Ervin független polgármesterjelölttel kapcsolatban, melyek az ellenzék plakátkampányával és lejáratásával volt kapcsolatos. Az első a helyi Fidesz közleménye, melyben nem határolódnak el az ellenzék plakátjainak rongálóitól, a második a Magyar Közút leveléről szólt, melyből kiderül, hogy a Kaposvár Most szerkesztősége előbb tudott a felszólításról, minthogy az megérkezett volna a Kaposváriakért Egyesülethez, a harmadik pedig a – fideszes túlsúlyban lévő – Helyi Választási Bizottság döntéséről szólt az „illegálisan kihelyezett” plakátokkal kapcsolatban. Mindhárom cikk az ellenzéki jelöltek és  polgármesterjelöltjük lejáratása érdekében íródott, természetesen szerző megjelölése nélkül.

Országos szinten sem jobb a helyzet. A 444.hu megvizsgálta, ki hányszor jelent meg az önkormányzati választások kapcsán a közmédiában: Szita Károly 12-szer szerepelt a köztévében, Horváth Ákos Ervin egyszer sem.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: KPSVR.hu