Évek óta száll a mérgező füst Kaposvár felett

2020-02-04 16:18 | #Kaposvár #Zöld #Politika

Évek óta száll a mérgező füst a város felett, de sem a rendőrség, sem a városvezetés nem tudja megoldani a helyzetet. Pedig a hulladékégetés többek között rákot, szívinfarktust, agyvérzést, és a magzatok genetikai károsodását okozhatja.

A legutóbbi esetről beszámolt a KPSVR is, de 2016 óta szinte hetente történik illegális hulladékégetés. Több, mint három éve mérgezik a lakosságot, de vélhetően ez nem érdekli sem Szita Károlyt, sem a hatóságokat. 

Horváth Ákos, az ellenzék 2019-es polgármester-jelöltje, honlapján közölt egy írást, melyben részletesen leírja az illegális hulladékégetés hátterét: 

„…egy más városból elűzött és Kaposváron a jelek szerint befogadásra talált lelkiismeretlen bűnözői csoport telepedett meg. Az ország különböző pontjairól – de még Ausztriából is – nagy tételben begyűjtött kidobott háztartási gépeket gyűjtenek össze zárt furgonokkal. A gépeket darabokra szedik, többek között kitépik belőlük az elektromos kábeleket is. Ezeket égetik a városon belül heti rendszerességgel. A műanyag szigetelés sűrű, fekete, rákkeltő füstje ilyenkor beteríti a város jelentős részét és mi mindannyian ezt szívjuk tüdőre minden lélegzetvétellel!”

Horváth Ákos azt is leírja, hogy több alkalommal szólt a hatóságoknak, de érdemben senki nem tudott, vagy nem akart intézkedni.

A tűzoltók minden bejelentéskor kivonulnak, de mire kiérnek már eloltják a tüzet és elmenekül a brigád. Ők tehetetlenek, mivel nincs joguk intézkedni az elkövetők ellen.

A hulladékgazdálkodás rendjének megsértését a Btk. 248. § szabályozza. Ez alapján enyhébb esetben pénzbírság vagy három évig terjedő szabadságvesztés, súlyosabb esetben, például veszélyes hulladék égetésekor, kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az elkövető.