2040-re teljes klímasemlegességet

2020-04-21 10:55 | #Kaposvár #Kitekintés

Szita Károly és a fideszes képviselők elutasították a klímavészhelyzet elismeréséről szóló előterjesztést, melyet Felder Frigyes önkormányzati képviselő nyújtott be a február 27-i közgyűlésen. Most a parlament szavaz erről és a klímasemlegességről.

A KPSVR is megírta, hogy Kaposváron leszavazták a klímavészhelyzet elismerését a fideszes városatyák, mivel szerintük nem ennyire súlyos a helyzet. Ma tárgyal a parlament a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának elvétele mellett arról az ellenzéki képviselők által benyújtott törvényjavaslatról is, amelyben nemzetstratégiai célként deklarálnák a globális felmelegedés mérséklését. A határozati javaslatot Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, Gurmai Zita MSZP-s képviselő, Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők, Vadai Ágnes, a DK-ból, Nunkovics Tibor, a Jobbik képviselője, valamint Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke közösen nyújtotta be.

A képviselők arra kérik Magyarország mindenkori kormányát, hogy köteleződjön el az éghajlatváltozás mérséklésének fontossága mellett, és külföldi fórumokon, konferenciákon is adjon hangot ennek. A dokumentumban megjelenik a klímavészhelyzet kihirdetésének fontossága is, eszerint a gazdaságot és az energiagazdálkodást is új pályára kell állítani, melyben elsődleges fontosságú lenne a megújuló energiák előnyben részesítése, valamint az üvegházhatású gázok radikális csökkentése is. Ezzel párhuzamosan a Paks 2 projekt helyett a szélerőművek újraengedélyezését helyeznék előtérbe.

A határozati javaslat szerint a kormánynak az év végéig ki kellene dolgoznia egy klímavédelmi törvényt, melyben kijelentik,

2030-ra 65%-kal fogják csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, 30%-kal az energiafelhasználást, az energiafogyasztás 35%-a pedig megújuló energia lesz.

Emellett 2040-re teljes klímasemlegességet és “nettó nulla üvegházgáz-kibocsátást” kellene vállalnia a mindenkori magyar hatalomnak. Ezzel kapcsolatban a kormánynak biztosítania kell, hogy sem hazai, sem EU-s forrásból származó pénzek nem használhatóak majd fel a klímavédelemmel ellentétes célokra.

kpsvr

Forrás: Jövő Tv