Hivatalosan is Kaposvár a legboldogtalanabb

2020-05-25 10:23 |

A KPSVR is beszámolt a szomorú hírről, hogy az ELTE kutatása szerint Kaposvár a legboldogtalanabb magyar város. Most az országos sajtón is végigsöpört a hír.

A kaposvári adat azért is megdöbbentő, mivel a World Happiness Report 2020-as jelentése szerint Magyarországon nőtt a lakosság boldogság szintje az országok rangsorában a 62. helyről Magyarország előbbre lépett a 53. helyre. Ebből is látszik, hogy Kaposváron mennyire kilátástalannak érzik a helyzetüket az emberek.

A hírt már az országos sajtó is felkapta (24.hu, blikk.hu) de a fehérvári helyi médiák és az önkormányzat hivatalos honlapja is büszkélkedett az eredménnyel. Kaposváron nincs ok büszkélkedni, a KPSVR-en és a 74nullanulla.hu-n kívül senki nem írta meg az elszomorító tényt.

De mitől is lennének boldogok a kaposváriak? 

Borzasztóan alacsony jövedelmi viszonyok között élnek a városban. A TeIR adatai alapján a Kaposváron élő emberek éves, egy főre jutó nettó jövedelme 1 025 838 forint, amit, ha lebontunk havi nettó egy főre jutó jövedelemre, akkor a megyeszékhely lakóinak átlagosan 85.486 forint jut a zsebébe.

Ez nem túl örömteli helyzet, még Szita Károly polgármesteri költségtérítése is majdnem kétszer ennyi (150.000 Ft) nem beszélve a havi 1 milliós díjazásáról.

De ha megnézzük Kaposvár népességének alakulásárt látható, hogy az elmúlt 30 évben 72.000-ről közel 63.000-re csökkent, melyet a népesseg.com adatai támasztanak alá.

Hiába hallgatjuk hetente a polgármester sikerpropagandáját a rádióban, ahol soha nem látott gyarapodásról, fejlődésről beszél, a számok teljesen mást mutatnak. A megalázóan alacsony keresetek és a közel 10.000 ember eltűnése a városból nem Szita Károly valóságát támasztják alá.

kpsvr

borítókép: ELTE PPK Pszichológiai Kutatócsoport